suszonych pomidorów pęczek szczypiorku lub natki pietruszki Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek ,żółtka ubijamy na wysokich obrotach dodając po trochę gorącą wodę dalej miksując-powinna się ubić puszysta pianka,następnie dodajemy koncentrat zmieszany z oliwą ,ser,paprykę czosnek,sól,miksujemy,dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia ,mieszamy już na niskich obrotach. ubijamy białka i dodajemy do masy pomidorowej(...)Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto.Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 10 min.Zostawiamy do ostygnięcia(zwijać na ciepło nie trzeba bo ciasto i tak fajnie się zwinie po ostygnięciu). Zdejmujemy papier z ciasta i smarujemy całą powierzchnie serkami, układamy szynkę i posypujemy pokrojonymi drobno oliwkami i pomidorkami suszonymi i szczypiorkiem.Zwijamy ciasno roladę
Swojskie jedzonkosuszonych pomidorów pęczek szczypiorku lub natki pietruszki Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek ,żółtka ubijamy na wysokich obrotach dodając po trochę gorącą wodę dalej miksując-powinna się ubić puszysta pianka,następnie dodajemy koncentrat zmieszany z oliwą ,ser,paprykę czosnek,sól,miksujemy,dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia ,mieszamy już na niskich obrotach. ubijamy białka i dodajemy do masy pomidorowej(...)Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto.Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 10 min.Zostawiamy do ostygnięcia(zwijać na ciepło nie trzeba bo ciasto i tak fajnie się zwinie po ostygnięciu). Zdejmujemy papier z ciasta i smarujemy całą powierzchnie serkami, układamy szynkę i posypujemy pokrojonymi drobno oliwkami i pomidorkami suszonymi i szczypiorkiem.Zwijamy ciasno roladę
Swojskie jedzonkoPogoda od wczoraj bardziej wiosenna niż zimowa, więc i moje wypieki bardziej nawiązują do wiosny i lata! Razem z mamcią przygotowałam fantastyczny sernik , na który przepis
Ostra na Słodkomisie miksera umieścić jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka) i brązowy cukier. Ustawić prawie najwyższe obroty miksera i ubijać (końcówkami do ubijania białek) do uzyskania puszystej, gęstej pianki. Pianka powinna nawet potroić swoją objętość, a trzepaczki miksera będą pozostawiały na niej swój ślad. Do ubitej masy dodać przesiane suche składniki i olej. Wymieszać delikatnie szpatułką, do połączenia składników. Tortownicę(...)wysmarować masłem, a samo dno wyłożyć papierem do pieczenia. Gotową masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać. UWAGA: Jeśli macie większą formę, to składniki trzeba proporcjonalnie powiększyć, bo inaczej ciasto biszkoptowe będzie za małe i za niskie. Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Wystudzone
Calzonella.commojprzepisna.pl | Prosty mus owocowy Prosty mus owocowy w wersji Walentynkowej. Tegoroczny deser z okazji Walentynek dla mojego kochanego męża. Bardzo prosty i szybki, bez pieczenia, z
moj przepis namleka , jedną dużą łyżkę mąki pszennej . Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut , rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka . Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia . Po 15 minutach : Do rozczynu dodaję pozostałe składniki(...)pszenną , mąkę kukurydzianą , sól , pozostałe mleko , puree z dyni i wszystko razem mieszam łyżką w misce aż składniki się połączą . Gdy składniki się połączą dodaję olej i nadal mieszam ciasto w misce aż olej wchłonie się w ciasto . Teraz ciasto wykładam na blat – ciasto jest dość kruche ale po chwili wyrabiania stanie się gładkie i elastyczne - i wyrabiam dłonią około
Uwaga Babcia Piecze ChlebCiasto Shrek Zielone ciasto, które powstało na bazie soku typu Kubuś (Pysio) koloru zielonego. Zielony kolor ślicznie się prezentuje wśród ciast typowych kremowych. Nie jest ciężko - raczej delikatny i z przyjemnością można cały kawałek pochłonąć w całości. Składniki: (Na blaszkę o wymiarach 25x36 cm) Na biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 6 łyżek(...)mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę shrekową: 1,2 l soku Kubuś (Pysio) koloru zielonego 3 budynie waniliowe bez cukru (proszek) 200 g masła Na piankę agrestową: 800 g jogurtu typu greckiego 2 galaretki agrestowe 1,5 szkl. wody Dodatkowo: 2 galaretki agrestowe 3 szkl. wody Delicje brzoskwiniowe (duże opakowanie) Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrami
My sweet a lifeCiasto Kubuś Przepyszne ciasto, które zachwyci nie tylko dzieci, ale również dorosłych. Nie za słodkie, idealne na wszelkiego rodzaju uroczystości. Składniki: (Na blaszkę o wymiarach 25x36 cm) Na biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 6 łyżek mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę kubusiową: 1,2-1,3 l soku Kubuś marchewkowego(...)budynie waniliowe bez cukru (proszek) 200 g masła Na piankę brzoskwiniową: 800 g jogurtu typu greckiego 2 galaretki brzoskwiniowe 1,5 szkl. wody Dodatkowo: 2 galaretki brzoskwiniowe 3 szkl. wody Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia
My sweet a lifePisałam już kiedyś jak bardzo lubię serniki. Lubię je robić, bo są dość nie skomplikowanymi i szybkimi do zrobienia ciastami. Lubię też je jeść, bo każdy można zrobić w innym smaku i w każdym można odnaleźć coś innego. W zbliżającym się tygodniu, dla niektórych będzie na blogu trochę monotonnie, ponieważ każda z sernikowych propozycji, którą dla Was mam oparta jest(...)kawie, ale też każda z nich jest nieco inna. Pierwszym z serników,któr y zaproponuję będzie kremowy sernik o smaku cappuccino ze śmietankową pianką. Dobrze schłodzony smakuje trochę jak lody kawowe z domowej cukierni. Zapraszam. SERNIK CAPPUCCINO Składniki : s pód: 2 opakowania ciastek typu Oreo 1/2 szklanki zaparzonej kawy masa serowa: 1 kilogram twarogu ( nie sera z wiaderka
Bon appetit mon amiesmakowe.Białe słodzidełka podkreślają naturalny aromat owoców w egzotycznych drinkachi koktajlach. Przeznaczone są również do słodzenia czarnej herbaty, nadającjej elegancji i wyjątkowego smaku.Ja oddałam się rozkosznej kawie z mleczną pianką. Możecie być pewni, że oprócz mieszania będziecie się oddawać niewątpliwie oblizywaniu skrzących się jak Swarovski kryształków.Mieszadełka pakowane są w smukłe kartoniki po 6 sztuk.Nie zawierają sztucznych barwników(...)pełni naturalny, powstały na bazie cukrów trzcinowych syrop znajdujący szerokie zastosowanie w kuchni. Produkt doskonale sprawdza się jako polewa do naleśników i gofrów, składnik ciast, w szczególności pierników, dodatek do lodów i deserów, a także baza do sosów, marynat i dipów. Polecany do słodzenia gorących napojów i drinków. Trzcinowy posmak produktu nadaje daniom głębi smaku. Idealna konsystencja i specjalna
Z Kuchni Do Kuchnisię z utrudnioną dostępnością bakalii w czasach naszego dzieciństwa. Żeby keks był udany, potrzeba naprawdę różnorodnych bakalii i też nie jest ich mało, więc nie należał keks do ciast tanich. Wspominałam o tym kiedyś moim synom, ale oni kompletnie nie rozumieją, co znaczy, że czegoś nie można było kupić, czegoś nie było w sklepie. Jak to? Dla naszych dzieci(...)masła. Robię to w makutrze, ale- szczerze- kieruję się tu tylko wspomnieniem, utrudniając sobie w ten sposób, można to przyspieszyć korzystając z robota. Kiedy masło stanowi już miękką, gładką piankę zaczynamy stopniowo łączyć je z mąką, cukrem i jajkami. Dodaję 1 jajko, 2-3 łyżki cukru i tak samo mąki. Ucieram do uzyskania jednolitej masy. W ten sposób wraz
I tu będę miała takie teIdealny serniczek na Święta:) Klasyczną "złotą rosę" przygotowujemy na kruchym cieście, ale taki na ciemnym "ciasteczkowym" spodzie wygląda moim zdaniem bardziej efektownie:) Składniki na tortownicę 26 cm - może być odrobinę większa, ale wtedy przygotuj więcej ciasteczek na spód. Z mniejszej wypłynie ;) Do przygotowania potrzebne są ziarenka z połowy laski wanilii. Drugą połowę oraz zewnętrzną część dorzuciłam do domowego(...)połowy laski wanilii - torebka budyniu waniliowego (takiego na pół litra mleka) - łyżka mąki ziemniaczanej - 2 całe jajka - 4 żółtka - sok świeżo wyciśnięty z połowy małej cytryny Składniki na piankę: - 4 białka - 0,5 szklanki cukru pudru - szczypta soli Przygotowanie: 1. W rondelku rozpuszczamy masło. Studzimy. Ciastka dokładnie kruszymy. Mieszamy w misce z rozpuszczonym masłem i wyklejamy spód
Kraina Tysiąca Smakówkostka Składniki: 150 g herbatników 75 g cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu 100 g miękkiego masłą 500 g jagód 10- 15 g żelatyny ( w zależności jak mocno zbitą chcemy piankę ) 180 g serka waniliowego homogenizowanego 400 g kremówki 30 % 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Ciasteczka kruszymy w blenderze na piasek, dodajemy masło z cynamonem i mieszamy wszystko razem(...)wykładamy blachę o wymiarach 20 x 20 cm wykładając ją wcześniej folią spożywczą. Umyte jagody miksujemy z dodatkiem soku z cytryny i cukrem pudrem. ilość żelatyny jaką damy do ciasta zależy od tego jak bardzo chcemy mieć zbitą masę. Ja dałam 10 g żelatyny i mój mus jagodowy był bardzo delikatny co widać z resztą na zdjęciach. Przy wyższych temperaturach
W Moim Magicznym Domurównież w odsłonie rogalików :) Przygotowywałam je za jednym zamachem - z połowy ciasta powstały ciasteczka, a z drugiej połowy rogaliki. Ciasto jest bardzo uniwersalne i można wypełnić dowolnym nadzieniem, jak również nadać każdy inny kształt, ogranicza nas tylko wyobraźnia! Jeszcze raz serdecznie zachęcam do wypróbowania przepisu. Składniki: Ciasto: 500 g mąki 50 g świeżych drożdży 2 żółtka 250 g masła(...)soli, masło, żółtka oraz drożdże rozpuszczone w letnim mleku z dodatkiem cukru. Zagnieść sprawnie ciasto, uformować w kulę, owinąć w folię i schować do lodówki na 30 min. Wydrylowane wiśnie odsączyć z nadmiaru soku, wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną tuż przed formowaniem rogalików. Ciasto podzielić na 4 części. Części, z którymi nie pracujemy przechowywać w lodówce. Każdą część rozwałkować
Kocham..lubię..gotuję..dodaj po troszku roztopionego masła, powoli , aby nie uwolnić powietrza z masy.Przełoż maśę do tortownicy i piecz jak wyżej. Przed przekrojeniem biszkopta należy odczekać 24 godziny. Na skomponowanie ciasta, wystarczy 2 torebki galaretki truskawkowej wiśnie lub truskawki śmietana 30 % lub 36% Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku, dobrze wymieszać, schłodzić. Ubić śmietanę na sztywno . Do śmietanki dolać płynną, lecz(...)minut, aż masa leciutko stężeje , wylać ją na biszkopt. Następnie wygładzić powierzchnię. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Drugą galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku, wymieszać dokładnie. Na wierzchu pianki poukładać owoce (jeśli używacie mrożonych, poukładać zamrożone). Owoce zalać tężejącą lekko drugą galaretką i wstawić do lodówki na parę godzin
Z Kuchni Do Kuchnimocniej, innego nieco słabiej. Głównym punktem osłabienia naszego samopoczucia jest kategoryczny zakaz używania piekarnika, który chodzi u nas dzień w dzień. Córka przeboleć nie może, że ma zakaz pieczenia ciast, więc i zjeść ich nie ma jak. A słodkie być musi! Tak, więc deser musiał być na zimno. Postawiłyśmy na mocno śmietanowego śmietanowca zwanego również galaretowcem. Nasze dzieło sztuki dojrzewało(...)kroimy w kosteczkę. Do miski , w której będziemy robić śmietanowca wlewamy świeżo zrobioną, przestudzoną galaretkę, przygotowaną z połowy wody. Przygotowujemy żelatynę w małej ilości gorącej wody. Śmietanę ubijamy na piankę, powoli dodając cukier i ubijając na wolniejszych obrotach, do ubitej śmietany wlewamy strumyczkiem, cały czas ubijając wystudzoną żelatynę, dorzucamy pokrojone galaretki i szybko, dokładnie mieszamy, przekładamy łyżką
Wypisz WymalujCo prawda to nie pora na borówki ale przecież można skorzystać z domowych mrożonych zbiorów lub sklepowych i poczuć odrobinę lata w słodkich wypiekach. Jednym z
Kuchenne Wariacjenajwiększą starannością, warto przygotować deser, który lubią wszyscy! Bo jak to niedzielny obiad bez serniczka? Żadna babcia nie wypuści z domu, jak nie zostanie skonsumowany chociaż kawałeczek ciasta. I z szacunku do babci, ale i też ogromnej miłości do sernika, warto się skusić! W czym tkwi sekret naszych babć? Każda z nich ma nieco inny przepis, dodaje innych składników, używa(...)dodatków, a każdy sernik smakuje wyjątkowo. Sekret tkwi w białym serze twarogowym! Aby uzyskać kremowy i aksamitny smak, należy dokładnie zmielić ser. Kolejnym ważnym aspektem, jest cierpliwość. Po upieczeniu ciasta, nie możemy go od razu wyjąć z piekarnika, tylko należy poczekać, aż wystygnie, nie otwierając drzwiczek. Wtedy będziemy mieć pewność, że sernik nie popęka. W przeciwnym razie osiądzie i straci
Oryginalny smakwymieszać. Masę wlać na blaszkę, równomiernie rozprowadzić po całości i włożyć do rozgrzanego uprzednio piekarnika. Całość piec ok. 30 min. Po upieczeniu - wyłożyć i zostawić ciasto do ostudzenia. Uwaga: Ciasto może delikatnie opaść, ale nie denerwujcie się: kiedy wylejecie na nie masę, doskonale wypełni się ona po brzegi :) Mus: Tu podobnie jak powyżej: Masło rozpuszczamy w rondelku z czekoladą - pozostawiamy(...)sztywno, dodając pod koniec cukier. Żelatynę rozpuszczamy i pozostawiamy do ostudzenia. Do masy czekoladowej dodajemy żółtka, mieszamy. Do tego dodajemy białka - delikatnie mieszamy. Wówczas zostanie zachowana konsystencja lekkiej pianki. Na koniec stopniowo dodajemy ostudzoną żelatynę. Całość wylewamy na upieczony i wystudzony spód, i wkładamy na kilka godzin do lodówki lub w chłodne miejsce. kuchniasmakow.blogspot.com Smacznego
Kuchnia smaków