CIASTO ZNALAZŁAM NA BLOGU MAMA OSKARKA NA KTÓRY SERDECZNIE ZAPRASZAM,Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA PRZEPIS KTÓRY WAM ZARAZ PODAM.PRZYZNAM SIĘ ,ZE ZACIEKAWIŁA MNIE NAZWA-MUSICIE PRZYZNAĆ NIE BANALNA I MUSIAŁAM SPRÓBOWAĆ,MOJE ZMIANY TO PODWÓJNA CZĘŚĆ MASY I PODWÓJNA CZĘŚĆ ŚMIETANY,BO NIE MIAŁAM TORTOWNICY POD RĘKĄ I ROBIŁAM W BLASZCE KWADRATOWEJ,NO I NASĄCZYŁAM PORZĄDNIE BISZKOPT HERBATKĄ(...)suchego patyczka. WARSTWA SEROWA: 250 g serka homogenizowanego, ja użyłam waniliowego jedna galaretka o dowolnym smaku, użyłam brzoskwiniowej, rozpuszczona w 1 szklance wody Około 10 małych ciepłych lodów-pianek(ja kupiłam w lidlu) Rozpuszczamy galaretkę w szklance wrzątku i odstawiamy, aby wystygła i zaczęła tężeć. Kiedy już osiągnie ten stan, energicznie mieszamy galaretkę razem z serkiem. Na biszkopcie układamy
Swojskie jedzonkoDelikatny, bardzo słodki deser bezowy z bitą śmietaną. Aby przełamać słodycz dodałam galaretkę z żurawiny ale możecie zastąpić ją na przykład dżemem porzeczkowym albo świeżymi owocami
babka w formiePRZEPIS NA BLACHĘ O WYMIARACH:35cmx14cm SKŁADNIKI: - 1l. śmietany 30% - 4 galaretki truskawkowe - biszkopty - czekolada WYKONANIE: Blaszkę wykładamy biszkoptami. Galaretkę rozpuszczamy w 4 szklankach wody. Ubijamy
Dziś Ja gotujeLubicie serniki? Ja też, nawet bardzo 😊 Przygotowałam dzisiaj dla Was zestawienie kilku moich ulubionych serników. Może któryś z nich upieczecie na nadchodzące święta? Puszysty maślany sernik
Codzienna kuchnia niecodziennaciemnych warstw doskonale równoważy słodycz. To deser idealny dla czekoladoholików. Co ważne – sernika latte macchiato nie trzeba piec. W pracy smak skomentowano: “to nie żaden sernik – to rajska pianka”. Zrobił furorę, a mąż podkradał go z lodówki. Choć musimy poświęcić mu nieco pracy i brudnych naczyń, to zdecydowanie warto. Sernik latte macchiato: 1 kg gęstego białego sera z wiaderka(...)gorzkiej czekolady i 80 ml śmietanki (można zagotować śmietankę i polać posiekaną drobno czekoladę. Za pół minuty wymieszać. Polewę rozprowadzamy na schłodzonym serniku. Po kilku minutach w lodówce ciasto jest gotowe. Kroimy na niezbyt grube kawałki – podajemy z gorzką kawą, która idealnie się komponuje z sernikiem. U mnie była Inka – sernik pałaszowaliśmy głównie jako poobiedni deser późnym popołudniem. Wpis
Poezja smakuMacie ochotę na chwileczkę zapomnienia, na chwileczkę rozpusty? Jeśli tak to polecam upiec to ciasto. Wilgotne brownie z wypływającym karmelem to niezwykła przyjemność dla ciała i ducha. Ciasto jest niezwykle proste w przygotowaniu, może wam się wydawać ze jest nieupieczone, ale takie ma być, wilgotne, jakby to był zakalec, klejące się i o to właśnie chodzi. Kolejna odsłona brownie - boska(...)niedostępne, a inne które próbowałam się nie nadawały dlatego zamieniłam je na masę krówkową. A przy okazji polecam brownie chilli , banana split , kawowe , piernikowe , z masłem orzechowym , z piankami . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniknich, ale nie – męczył mnie przez kilka tygodni (o zgrozo), więc w końcu uległam i mu je zrobiłam. Był zachwycony:) W smaku faktycznie przypominające ciepłe lody. Słodka pianka na ciemnej, gorzkiej babeczce – całość komponowała się idealnie. Nie były też takie trudne do zrobienia, jak początkowo myślałam. Jedynie z kształtu nie jestem zadowolona, ale jakoś niespecjalnie się lubimy(...)masy naprzemiennie dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z solą oraz proszkiem do pieczenia i sodą oraz wlewamy wodę. Mieszamy szpatułką, do połączenia. Formę do muffinów wykładamy papilotkami, które wypełniamy przygotowanym ciastem. Pieczemy około 25-35 minut (do tzw suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W dużej misie (najlepiej szklanej, lub metalowej) umieszczamy białka, cukier oraz wodę. Miskę umieszczamy
Smaki Na TalerzuZebra piankowa to orzeźwiający, lekki torcik w sam raz na upalne dni. Bardzo delikatne i piankowe ptasie mleczko z mleka skondensowanego i galaretki zachwyci Twoje podniebienie
Podróż w kulinariamąki ziemniaczanej skórka z połowy pomarańczy sok z 1/4 pomarańczy łyżeczka ekstraktu z wanilii (możecie użyć cukru waniliowego, tylko wtedy odejmijcie z przepisu odpowiednią ilość cukru/ksylitolu, aby ciasto nie było zbyt słodkie) szczypta soli papier do pieczenia tortownica o średnicy 22 cm borówki Przepis 1 Białka oddzielamy od żółtek. Ścieramy skórkę z połowy pomarańczy oraz wyciskamy z 1/4 pomarańczy(...)pomarańczy. Dokładanie mieszamy składniki. 3 Następie do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy ją na sztywno. Łączymy delikatnie z masą jogurtową, aby masa zrobiła się delikatna jak pianka. 4 Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy na nią masę. Wkładamy na masę borówki. Pieczemy w termoobiegu, w temperaturze 180 stopni 60-70 minut - aż cały wierzch się zarumieni
Kuchnia Bazyliipieczenia 2 białka 70 g cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Z mąki, masła, cukru pudru, żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy jednolite ciasto i odkładamy na 1 godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na stolnicy i wycinamy foremkami dowolne kształty (u mnie serduszka). Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę(...)pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (bez termoobiegu) przez 15-20 minut. Temperatura pieczenia nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ białko powinno się zasuszyć - w przeciwnym wypadku pianka zrobi się lepka a nie chrupiąca. Smacznego
bistro mamaprezentuję poniżej. _______________~_______________ CUP & CAKES Kawiarnia ~"~ ul. Zygmunta Auguista 3B, Gdynia Zaprasza na kawy sprowadzone z najlepszych, światowych palarni , parzone na wiele sposobów i podane w towarzystwie pysznych, domowych ciast deserów . Miejsce dedykowane jest zwłaszcza pasjonatom włoskiego stylu picia kawy , serwuje kawę znakomitej marki Ditta Artigianale stworzonej przez Francesco Sanapo z Florencji. Właściciele postanowili przywieźć trochę włoskiego klimatu nad Bałtyk(...)wybornego espresso (25ml), cappuccino (150ml) oraz alternatywny drip na bazie ziaren z Brazylii lub Etiopii (200ml). Kawiarnia wykonała przemiły ukłon w kierunku najmłodszych milusińskich, którzy mogli popróbować kakałka z piankami marshmallows :) Nie zaprzeczę, też mnie ta opcja kusiła ;) Ja zdecydowałam się na cappuccino i to był dobry wybór! Elegancko zaserwowane z uroczym serduszkiem z pianki - oklaski dla kunsztu baristy
Grunt to przepis!zimie można ten czas wydłużyć, natomiast w lecie przy upałach raczej stosowałabym się do zalecanych czasów. Po upływie 8 godzin ziarna napęcznieją, może się też na powierzchni wody utworzyć pianka. Ziarna mieszamy drewnianą łyżką i uzupełniamy wodę, tak aby kasza była całkowicie przykryta wodą. Kasza powinna się moczyć jeszcze kolejne 16 godzin. W międzyczasie kontrolujemy poziom wody, jeśli jest(...)sprawdzamy ile jest wody w kaszy, jeśli kasza w niej pływa, a na wierzchu jest sporo wody, to ją odcedzamy. Następnie kaszę miksujemy w blenderze, dodajemy sól i mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany lub budyniu. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto. Formę wkładamy do zimnego piekarnika, przykrywami i zostawiany na całą
Kulinarne przygody Gatityczęści i wyłożyć połowę kruszonki na spód brytfanki, delikatnie przycisnąć do spodu, spód będzie kruchy-bardziej sypki, jeśli chcesz by był zwarty dodaj więcej masła bądź kolejne jajko- ciasto będzie się bardziej lepić. 4. podpiec spód Piec: w temperaturze 180-200 stopni, najpierw spód około 15-30 minut W tym czasie przygotować pozostałe składniki czekoladowy piankowy pudding: 1. Ubić(...)Dolać małą stróżka olej słonecznikowy 6. Wykładać na podpieczony spód jabłka: 1. Podsmażyć na patelni z cynamonem i cukrem aż zbrązowieją i utracą odrobinę wody, ostudzić 2. Nałożyć na piankę Piec: w temperaturze 180-200 stopni, najpierw spód około 15-30 minut, następnie nałożyć piankę oraz jabłka przykryć kruszonka i piec kolejne 45- 65 minut
KreatywnePinyRozmiar kubka ma znaczenie zwłaszcza w przypadku kawy Rodzajów kaw, którymi możemy się delektować są setki. Na blogu podawałam już między innymi przepisy na kawę włoską
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataszklanki błonnik kakaowy 3łyżki woda pól szklanki ksylitol 1 szklanka wódka lub spirytus 2 łyżki jajka 4 szt proszek do pieczenia 1 łyżeczka rodzynki 3 łyżki żurawina 3 łyżki Pianka: białka 4 szt ksylitol szklanka wiórka 250 g Polewa: czekolada ciemna 150 g mleko 2 łyżki Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania płynnych składników.Do garnka wkładamy masło,wodę cukier i rozpuszczamy.Kiedy(...)pieczenia.Dodajemy ubitą piane z białek .Masa gotowa.Bakalie obsypujemy mąką.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i i przelewamy większą połowę masy i nasze bakalie .Ubitą piane z kokosem kadzimy na ciasto i wykładamy pozostałą część ciasta która została.Pieczemy w 170 stopniach koło godziny.Ciasto wyszło pyszne :) Po ostudzeniu rozpuszczamy czekoladę z mlekiem i polewamy ciasto. Kokos: Ubijamy białka z ksylitolem, dodajemy
Różowa kuchnia