dodatkiem sezonowych owoców. U mnie z truskawkami ale można przygotować go np.z malinami, jagodami itp. Biszkopt bezglutenowy na mące ryżowej bardzo podbił nasze serca, dzisiaj druga wersja tego super ciasta. Idealne do letniej kawki. Składniki: - biszkopt bezglutenowy przygotowany z tego przepisu - 250g mascarpone - 500ml śmietany kremówki 30% - 2 galaretki czerwone np.malinowe, truskawkowe... (u mnie bez cukru, dosładzam ksylitolem) - płatki czekoladowe(...)wystudzić i przekroić na dwa krążki. W misie miksera ubić na sztywno kremówkę razem z mascarpone. Następnie dodawać stopniowo zimną bliską tężenia galaretkę i dokładnie zamieszać. Otrzymamy różową, delikatną piankę. Na pierwszym blacie biszkoptowym (najlepiej nałożyć boki tortownicy by masa nam nie spływała) rozsmarować 2 łyżki konfitury, na nią wyłożyć ok.1/3 masy piankowej (gdy jest bardzo płynna odczekać, po chwili
Smaczne ZdrowePlacuszki posiadają delikatną konsystencję pianki. Są naprawdę przepyszne i proste w przygotowaniu, a w moim domu pojawiają się bardzo często. Świetnie smakują w wersji solo oraz z różnymi dodatkami (*). Tu macie pole do popisu. (około 6 sztuk) 1/2 szklanki śmietany 12-18% (1 szklanka = 250 ml) 1/2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki roztopionego masła 1/2 łyżeczki soli (można(...)Dodatkowo: masło/olej do smażenia Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać na jednolitą konsystencję. Następnie na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać solidne porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu w wersji solo lub z ulubionymi dodatkami. (Na zimno również
Di gotujeWszystkie składniki zagniatamy, do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Owijamy ciasto folią spożywczą, wkładamy do lodówki na minimum 30 minut, do schłodzenia. Spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia, wykładamy schłodzonym ciastem, nakłuwamy widelcem. Wkładamy do nagrzanego do 170st. piekarnika, pieczemy przez 15 minut. Masa serowa: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W dużej misce, miksujemy wszystkie składniki za pomocą blendera. Robimy(...)dodając cukier. Na koniec mieszamy delikatnie pianę szpatułką z wiórkami kokosowymi. Tak przygotowaną pianę przekładamy na wierzch upieczonego sernika, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 15 minut. Kokosowa pianka powinna być ładnie zezłocona z wierzchu. Upieczony sernik zostawiamy do wystygnięcia, w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Zielony koktajl z rzeżuchą Kolejna witaminowa bomba, pod postacią zielonego koktajlu. Tym razem
NiePieprz.plDzisiaj Dzień Ojca , więc dla Tatusia w imieniu dzieci przygotowałam pyszny torcik z pianką śmietanowo truskawkową :) Zapraszam :) Składniki na biszkopt : 5 jajek 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 1 kopiasta szklanka mąki tortowej 1 łyżka oleju 1 łyżka gorącej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietanowo truskawkowa : 0,5 litra zmiksowanych truskawek z 3 łyżkami cukru 1 cukier(...)waniliowym na gęsty kogel mogel, ciągle mieszając na małych obrotach dodawać mąkę z proszkiem , olej i wodę. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć spód papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do lekkiego stężenia . Gdy galaretka zacznie tężeć wlać ją do zmiksowanych truskawek , wymieszać
Sama słodycz i szczypta chilipodsypujemy stół mąką i wałkujemy ciasto na grubość ok. 5mm. Z ciasta wykrajamy okręgi większe niż foremki, o ok. 1 – 1,5cm. Wykładamy ciastem foremki, nakłuwamy widelcem, aby ciasto podczas pieczenia nie wybrzuszyło się. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190° C na ok. 20 minut (aż się zezłocą). Upieczone studzimy w foremkach, wyjmujemy i przekładamy do formy wyłożonej matą(...)nagrzanego do 180° C na ok. 10 minut.Do kawy, czy herbaty – na podwieczorek – tartaletki szarlotkowe z bezą cytrynową, będą pysznym zwieńczeniem dnia. Bardzo kruche, delikatne, z cytrynową pianką niczym chmurka. Nie tylko dla łasuchów, bo smak i zapach przyciągnie niejednego. Smacznego. :)Tartaletki szarlotkowe z bezą cytrynową dołączam do akcji „Jedzmy polskie jabłka”. Wydrukuj przepisThe post Tartaletki szarlotkowe
mojewypiekiinietylkoKto nie zna jeszcze słynnego bloku czekoladowego rodem z Prl-u ? , zapewne każdy z Was, kiedyś bardzo popularny, dziś nieco zapomniany, to smaki dzieciństwa i
Wanilia i Kardamonwyjdzie tak samo. Jak tylko spróbuję od razu dam znać! ☺ Przygotowanie: Piekarnik nastawiamy na 180ºC na termoobieg. I podczas gdy on się grzeje my zajmujemy się robieniem ciasta. Otręby lub płatki owsiane zmielić na mąkę (najlepiej w młynku do kawy albo innym urządzeniu, które zrobi nam z płatków drobnicę przypominającą mąkę). Naszą mączkę wrzucamy do miski razem z amarantusem(...)być na tym etapie ;) Gdy masa jest połączona białka jaj ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubite białka dodajemy do gęstej masy babeczkowej i delikatnie mieszamy, żeby pianka z białek za bardzo nie osiadła. Masa musi być dobrze połączona, ale uważamy żeby nie mieszać jej za długo, bo opadnie ☺ Na typ etapie piekarnik pewnie już nam się bardzo dobrze
Jak gotować i nie zwariowaćBiszkopt kakaowy z pyszną pianką i kawałkami czekolady. Jeśli macie ochotę na coś pysznego do kawki to polecam takie ptasie mleczko :) Po wyciągnięciu z lodówki czekolada w masie przyjemnie chrupie, a całość smakuje obłędnie. Składniki: Na biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki 1 łyżka kakao 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej Na masę: 500 ml śmietanki 30 % 1 galaretka(...)dodawać po łyżce cukru, cały czas miksując. Następnie nie przerywając miksowania dodać żółtka. Zmniejszyć obroty miksera do minimum, dodać obie mąki i kakao. Miksować krótko tylko do połączenia składników. Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 20-25 minut. Galaretkę rozpuścić, zalewając szklanką gorącej wody.Zostawić do wystudzenia. W między
Agusiowe smakołykimoże chociaż mała, grzeszna kawa latte ? Kawę latte z powodzeniem przygotujecie sami w domu, nawet nie mając ekspresu. Dodatek aromatycznych przypraw nada jej wyrafinowania i sprawi, że żadne ciasto nie będzie już potrzebne. Domowym latte na pewno zaskoczycie znajomych i rodzinę i z pewności okrzyknięci zostaniecie "kawowymi mistrzami". Składniki: ( na 2 porcje ) 2 łyżki kawy mielonej 1 łyżeczka przyprawy(...)posłodzić. Mleko spienić dyszą ekspresu lub podgrzać w rondelku i spienić ręcznym spieniaczem do mleka. Spienione mleko wlać do szklanek, do wysokości około 2/3, uzupełnić kawą. Wierzch kawy przyozdobić pianką z mleka i oprószyć przyprawa do piernika. Smacznego
kolorowotorcikowonajciekawszych przepisów na słodkości na tę specjalną okazję. Na blogu znajdziecie dużo fajnych inspiracji ale poniżej krótka ściąga, żeby nie trzeba było szukać. 1. Szybka kremówka- ciasto do zrobienia w 10 minut! Ciastka przełożone budyniem i polane lukrem z cukierkową posypką. Banalnie proste ale właśnie przez to przypadnie do gustu nawet wybrednym maluchom. Moje dzieciaki uwielbiają. Przepis(...)dziś ale bardzo łatwo jest je zrobić w domu i wychodzą nawet smaczniejsze. Lepszej okazji niż Dzień Dziecka nie będzie! Przepis tutaj - ciepłe lody (klik) 3. Szaszłyki owocowe z piankami marshmallow - bez nich nie obejdą się u nas żadne dziecięce urodziny! To na nie dzieciaki rzucają się jako pierwsze. Wiele osób uważa pianki za samo zło (faktycznie sam cukier
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKiedy nachodzi ochota na coś słodkiego, nie ma, że boli, że dieta, że się ograniczasz... Musisz i koniec, inaczej to nie dajeCi spokoju. Zaczynasz się denerwować
W kuchni Karmel-itkipodziałem na wielkości tortu - zaczynając od 12,5 cm a kończąc na 30 cm! Mamy konkretne informacje w jaki sposób podzielić ciasto na warstwy, w jaki sposób należy przekładać ciasto nadzieniem i robić podkład pod lukier. Poza tym dowiemy się w jaki sposób obłożyć tort marcepanem lub lukrem królewskim oraz jak obłożyć tort marcepanem pod lukier plastyczny. Kolejny dział(...)krok po kroku! Możemy nauczyć się robić bajkowy tort Dziki Zachód - z kowbojem i krówką, aby sprawnie przejść do rzeźbionych tortów (przy użyciu szablonów, czy z ryżu preparowanego i pianek!). Wszystkie techniki pomogą nam stworzyć cudowny tort Mały Lew! W tym dziale poznamy również dragant - pomimo zrobienia z cukru nie nadaje się do spożycia, ponieważ jest zbyt twardy
Plate of JoyTen serniczek zachwycił mnie od pierwszego kęsa. Wyszedł przepyszny i śmiem twierdzić, że to jeden z lepszych serników z owocami jakie dane mi było próbować. Zdecydowanie
Smaki Na TalerzuTęczowo -pastelowe kolory zawitały w mojej kuchni. Ciasto, które dzisiaj prezentuje jest fantastyczne i to z kilku powodów. Deser nie wymaga pieczenia, a i samo przygotowanie jest łatwe. Puszyste, lekkie i wbrew pozorom nie za słodkie. Idealne słodkie przedwiośnie dla łasuchów i nie tylko. Składniki : 700 ml mleka skondensowanego (7,5 %) niesłodzonego ok. 3 łyżki cukru pudru(...)gorącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia, 2. Mleko skondensowane wlać do wysokiego naczynia, ubić mikserem na wysokich obrotach dodając cukier puder. Ubijać do momentu powstania puszystej pianki . Piankę podzielić na 4 równe części. 3.Wymieszać kolejno każdą porcję pianki z tężejącą galaretką. Tortownicę o wymiarach 28 cm wyłożyć biszkoptami, Wylewać na przemian kolorową masę mleczną. Włożyć do lodówki
vaniliowoczekoladowa