zrobić. Uwaga: bezę najlepiej upiec dzień wcześniej i przechowywać w piekarniku do następnego dnia kolejnego. Ciasto kruche również można przygotować dzień wcześniej i pozostawić w lodówce. Składniki na ciasto kruche: • 3 żółtka • 30 g cukru pudru • pół łyżeczki proszku do pieczenia • 1 cukier wanilinowy • 150 g mąki pszennej • 100 g masła Galaretka z malinami: • 600 g malin (świeżych lub mrożonych(...)drobnego cukru do wypieków • 2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej • 40 - 50 g płatków migdałów Sposób przygotowania: 1. Białka umieścić w misie miksera. Ubijać, zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej pianki. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać mąką ziemniaczaną. 2. Ja przygotowałam pianę w Thermomixie: białka ubiłam
W mojej kuchnizimnej wody 2 pełne łyżeczki margaryny do ciast (miękkiej np. Palma) 50-70 dag cukru pudru by wzmocnić smak można dodać jeszcze kilka kropel aromatu do ciast np. pomarańczowego lub cytrynowego (ja dałam 3 krople, by zapach ten nie zdominował reszty, a jedynie wzbogacił doznania:-) Żelatynę i galaretkę mieszamy w miseczce, zalewamy zimną wodą i odstawiamy(...)Najważniejszy moment przygotowania masy to chwila, w której przestajemy dodawać cukier puder, czyli chwila, z którą masa nabrała odpowiedniej konsystencji (ma być dosyć lepka i plastyczna, coś na wzór pianek JO JO). Gotową masę przekładamy na stolnicę i zabieramy się za wałkowanie, pamiętając że masę taką podsypujemy cukrem pudrem, lub ewentualnie mąką ziemniaczaną. Masę można przygotować dzień wcześniej, nie zmienia
Rozpustne gotowaniePiankowe i lekkie ciasto bez pieczenia o smaku lodów truskawkowych :-) Autorski debiut, który dopracowałam w każdym szczególe. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu, pięknie wygląda, ma niezapomnianą, puszystą fakturę.. Fantastyczne na każdą okazję.. cudowne jako deser Walentynkowy ❤ Czas przygotowywania: do 20 minut + oczekiwanie na wystudzenie galaretki Czas chłodzenia: do 4 godzin Ilość: tortownica średnicy(...)Składniki na kokosowy spód i posypkę: • 1 szklanka wiórków kokosowych • 1/4 szklanki gorącej wody • 1 łyżka cukru Składniki na piankę: • 1 galaretka truskawkowa • 250 ml wrzątku • 120 g białek jajka - białka z 3 większych jajek • 200 g śmietanki słodkiej 36 % - 200 ml • 1 łyżka cukru
AniaGotuje.pldodajemy pianę do masy serowej, mieszamy łyżką - nie używamy już miksera. Po połączeniu składników przelewamy masę do formy i uderzamy formą w blat / deskę kuchenną około 3 razy. Wstawiamy ciasto do piekarnika. Pieczemy 15-20minut w temperaturze 180* do momentu uzyskania pięknej jasno złotej skórki. Zmniejszamy temperaturę do 120*C i pieczemy około 2 godzin. Zaraz po upieczeniu uchylamy(...)piekarnika a gdy upłynie 15 minut wyciągamy sernik i pozostawiamy w temperaturze pokojowej do całkowitego wystygnięcia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier i miksujemy do połączenia. Sernik dekorujemy pianką z każdej strony, wstawiamy ponownie do piekarnika – 5 minut w 200*C, następnie zmniejszamy temperaturę do 150*C i pieczemy jeszcze 10 minut. Wskazówki: Sernik piekę z termoobiegiem
Gotowanie i blogowanieciast w polaczeniu z maka- zmiksowane z koktajlami owocowymi- zmiksowane z nutella lub maslem orzechowym-do codziennej porcji platkow owsianych lub jogurtu- sproszkowane jako zageszczacz do zup- zmielone do zdrowego budyniu- 1 lyzka nasion chi +4 lyzki wody zastapia w wypiekach 1 jajkoUWAGA :ZALECANA DAWKA DZIENNA DO SPOZYCIA NASION CHIA TO 1 LYZKA STOLOWAJak uzywac nasion chia?PRZYRZADZENIE PIANKO-GALARETKI
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jeden z naszych ulubionych serników. Jest lekki i puszysty. Można go zrobić z samą pianką, jeśli ktoś nie lubi kokosu, wtedy radzimy do białek dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Dzięki temu beza będzie miała grubszą warstwę zewnętrzną.Składniki; 1 kg sera 500ml mleka 4 łyżki oleju 2 budynie śmietankowe 30 dag cukru 5 żółtek Kruchy spód: 2,5 szklanki(...)mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 margaryny 1 żółtko, 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie;Zagnieść ciasto kruche i wyłożyć na blachę. Ser przekręcić przez maszynkę. Budyń rozrobić w mleku, żółtka utrzeć z cukrem. Do żółtek, dodawać kolejno wszystkie składniki, połączyć za pomocą miksera. Masę serową wylać na ciasto i piec przez godzinę w 170 stopniach.Przygotować pianę
Anioły w kuchnipieczemy w temp. 180st ok 30 minut- do suchego patyczka. 2. Pianka: Śmietankę ubijamy wraz z dodatkiem smietanfixu i cukru pudru. Na koniec wlewamy przestudzoną, rozpuszczoną galaretkę truskawkową. Piankę możemy wstawić na chwilkę do lodówki, żeby szybciej stężała, ale musimy uważać żeby nie wyciągnąć jej za późno. 3. Banana i truskawki kroimy w plasterki, pomarańczę w drobną(...)mnie były to kwiaty. 4. Galaretki rozpuszczamy tak jak na opakowaniu- każdą w 0.5l gorącej wody i przestudzonymi zalewamy cisto. Po wylaniu pierwszej galaretki dobrze jest wstawić ciasto do lodówki, wtedy szybciej stężeje i będzie można wylać drugi kolor. Tak samo robimy przed ostatnią galaretką. Podajemy schłodzone
Kuchnia w czekoladzietemperaturze pieczemy 15 minut. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 125° C i pieczemy kolejne 90 minut. Po upieczeniu sernik zostawiamy do ostudzenia, przy otwartych drzwiczkach, w piekarniku. Gdy ciasto ostygnie rozpuszczamy połowę galaretki w 125ml wrzątku. Gdy galaretka zacznie tężeć, dodajemy do niej wydrążony miąższ z marakui, mieszamy. Wykładamy na sernik i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.Sernik(...)zasadzie, „na winie”. Nie na tradycyjnym sernikowym twarogu lecz z wykorzystaniem serków mascarpone, jogurtu i śmietany, bo akurat takie składniki miałam. Jest delikatny, lekki niczym chmurka, puszysty jak pianka i bardzo kremowy. Dodatek owoców marakui, nadał mu świeżego i orzeźwiającego smaku. I jeszcze jedna zaleta, ale to już wynika ze sposobu pieczenia, właśnie w kąpieli wodnej. Sernik jest równy. Zachęcam
mojewypiekiinietylkosuszonych pomidorów pęczek szczypiorku lub natki pietruszki Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek ,żółtka ubijamy na wysokich obrotach dodając po trochę gorącą wodę dalej miksując-powinna się ubić puszysta pianka,następnie dodajemy koncentrat zmieszany z oliwą ,ser,paprykę czosnek,sól,miksujemy,dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia ,mieszamy już na niskich obrotach. ubijamy białka i dodajemy do masy pomidorowej(...)Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto.Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 10 min.Zostawiamy do ostygnięcia(zwijać na ciepło nie trzeba bo ciasto i tak fajnie się zwinie po ostygnięciu). Zdejmujemy papier z ciasta i smarujemy całą powierzchnie serkami, układamy szynkę i posypujemy pokrojonymi drobno oliwkami i pomidorkami suszonymi i szczypiorkiem.Zwijamy ciasno roladę
Swojskie jedzonkosuszonych pomidorów pęczek szczypiorku lub natki pietruszki Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek ,żółtka ubijamy na wysokich obrotach dodając po trochę gorącą wodę dalej miksując-powinna się ubić puszysta pianka,następnie dodajemy koncentrat zmieszany z oliwą ,ser,paprykę czosnek,sól,miksujemy,dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia ,mieszamy już na niskich obrotach. ubijamy białka i dodajemy do masy pomidorowej(...)Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto.Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 10 min.Zostawiamy do ostygnięcia(zwijać na ciepło nie trzeba bo ciasto i tak fajnie się zwinie po ostygnięciu). Zdejmujemy papier z ciasta i smarujemy całą powierzchnie serkami, układamy szynkę i posypujemy pokrojonymi drobno oliwkami i pomidorkami suszonymi i szczypiorkiem.Zwijamy ciasno roladę
Swojskie jedzonkoPogoda od wczoraj bardziej wiosenna niż zimowa, więc i moje wypieki bardziej nawiązują do wiosny i lata! Razem z mamcią przygotowałam fantastyczny sernik , na który przepis
Ostra na Słodkomisie miksera umieścić jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka) i brązowy cukier. Ustawić prawie najwyższe obroty miksera i ubijać (końcówkami do ubijania białek) do uzyskania puszystej, gęstej pianki. Pianka powinna nawet potroić swoją objętość, a trzepaczki miksera będą pozostawiały na niej swój ślad. Do ubitej masy dodać przesiane suche składniki i olej. Wymieszać delikatnie szpatułką, do połączenia składników. Tortownicę(...)wysmarować masłem, a samo dno wyłożyć papierem do pieczenia. Gotową masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać. UWAGA: Jeśli macie większą formę, to składniki trzeba proporcjonalnie powiększyć, bo inaczej ciasto biszkoptowe będzie za małe i za niskie. Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Wystudzone
Calzonella.commojprzepisna.pl | Prosty mus owocowy Prosty mus owocowy w wersji Walentynkowej. Tegoroczny deser z okazji Walentynek dla mojego kochanego męża. Bardzo prosty i szybki, bez pieczenia, z
moj przepis namleka , jedną dużą łyżkę mąki pszennej . Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut , rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka . Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia . Po 15 minutach : Do rozczynu dodaję pozostałe składniki(...)pszenną , mąkę kukurydzianą , sól , pozostałe mleko , puree z dyni i wszystko razem mieszam łyżką w misce aż składniki się połączą . Gdy składniki się połączą dodaję olej i nadal mieszam ciasto w misce aż olej wchłonie się w ciasto . Teraz ciasto wykładam na blat – ciasto jest dość kruche ale po chwili wyrabiania stanie się gładkie i elastyczne - i wyrabiam dłonią około
Uwaga Babcia Piecze ChlebCiasto Shrek Zielone ciasto, które powstało na bazie soku typu Kubuś (Pysio) koloru zielonego. Zielony kolor ślicznie się prezentuje wśród ciast typowych kremowych. Nie jest ciężko - raczej delikatny i z przyjemnością można cały kawałek pochłonąć w całości. Składniki: (Na blaszkę o wymiarach 25x36 cm) Na biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 6 łyżek(...)mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę shrekową: 1,2 l soku Kubuś (Pysio) koloru zielonego 3 budynie waniliowe bez cukru (proszek) 200 g masła Na piankę agrestową: 800 g jogurtu typu greckiego 2 galaretki agrestowe 1,5 szkl. wody Dodatkowo: 2 galaretki agrestowe 3 szkl. wody Delicje brzoskwiniowe (duże opakowanie) Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrami
My sweet a lifeCiasto Kubuś Przepyszne ciasto, które zachwyci nie tylko dzieci, ale również dorosłych. Nie za słodkie, idealne na wszelkiego rodzaju uroczystości. Składniki: (Na blaszkę o wymiarach 25x36 cm) Na biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 6 łyżek mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę kubusiową: 1,2-1,3 l soku Kubuś marchewkowego(...)budynie waniliowe bez cukru (proszek) 200 g masła Na piankę brzoskwiniową: 800 g jogurtu typu greckiego 2 galaretki brzoskwiniowe 1,5 szkl. wody Dodatkowo: 2 galaretki brzoskwiniowe 3 szkl. wody Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia
My sweet a lifePisałam już kiedyś jak bardzo lubię serniki. Lubię je robić, bo są dość nie skomplikowanymi i szybkimi do zrobienia ciastami. Lubię też je jeść, bo każdy można zrobić w innym smaku i w każdym można odnaleźć coś innego. W zbliżającym się tygodniu, dla niektórych będzie na blogu trochę monotonnie, ponieważ każda z sernikowych propozycji, którą dla Was mam oparta jest(...)kawie, ale też każda z nich jest nieco inna. Pierwszym z serników,któr y zaproponuję będzie kremowy sernik o smaku cappuccino ze śmietankową pianką. Dobrze schłodzony smakuje trochę jak lody kawowe z domowej cukierni. Zapraszam. SERNIK CAPPUCCINO Składniki : s pód: 2 opakowania ciastek typu Oreo 1/2 szklanki zaparzonej kawy masa serowa: 1 kilogram twarogu ( nie sera z wiaderka
Bon appetit mon amiesmakowe.Białe słodzidełka podkreślają naturalny aromat owoców w egzotycznych drinkachi koktajlach. Przeznaczone są również do słodzenia czarnej herbaty, nadającjej elegancji i wyjątkowego smaku.Ja oddałam się rozkosznej kawie z mleczną pianką. Możecie być pewni, że oprócz mieszania będziecie się oddawać niewątpliwie oblizywaniu skrzących się jak Swarovski kryształków.Mieszadełka pakowane są w smukłe kartoniki po 6 sztuk.Nie zawierają sztucznych barwników(...)pełni naturalny, powstały na bazie cukrów trzcinowych syrop znajdujący szerokie zastosowanie w kuchni. Produkt doskonale sprawdza się jako polewa do naleśników i gofrów, składnik ciast, w szczególności pierników, dodatek do lodów i deserów, a także baza do sosów, marynat i dipów. Polecany do słodzenia gorących napojów i drinków. Trzcinowy posmak produktu nadaje daniom głębi smaku. Idealna konsystencja i specjalna
Z Kuchni Do Kuchni