ciasto pianka - 2655 przepisów (strona:136/177)

Deser zimowy 96

gram rodzynek, 70 gram moreli suszonych, skórka z 1/2 cytryny, żelatyna    plasterki pomarańczy: 60 g cukru, 100 ml wody, 15 ml wody różanej, 1 pomarańcza,   piernikowa pianka 300 ml mleka, śmietana kremówka – 600 ml, 2 płatki gwiazdki anyżu, 1/2 laska kory cynamonu, 4 ziarna czarnego pieprzu, 4 ziela angielskie, 2 torebki kardamonu, 4 goździki, 20 g żelatyny(...)przełożyć do szprycy cukierniczej. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać nieduże ciasteczka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec 3 godziny. Następnie piekarnik wyłączyć i zostawić ciasto na jedną godzinę w lekko uchylonym piekarniku. galaretka z kompotu: Owoce opłukać, włożyć do garnka i zalać zimną wodą (woda ma je tylko przykryć). Zagotować, wrzucić skórkę cytryny (cytrynę umyć

królestwo garów
Domowy Chleb Orkiszowy na drożdżach 183

przyśpieszy fermentację ) mleko , jedną dużą łyżkę mąki pszennej . Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut , rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka . Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia . Po 15 minutach : Do rozczynu dodaję(...)pozostałe składniki : pozostałą mąkę pszenną , mąkę orkiszową , sól , wodę i wszystko razem mieszam łyżką w misce aż składniki się połączą . Gdy składniki się połączą dodaję olej i nadal mieszam ciasto w misce aż olej wchłonie się w ciasto . Teraz ciasto wykładam na blat podsypany mąką i wyrabiam ciasto dłonią około 4 minut aż będzie odstawało od dłoni - jeżeli zdarzyło

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Truskawkowa pianka 95

    Truskawkowe szaleństwo nadal trwa, chociaż lada moment wszyscy zwariujemy na punkcie przepysznych malin - o ile już nie zwariowaliście ;) Postanowiłam wykorzystać truskawki, bo już niedługo

The Sweet Damsel
Malinowa chmurka wg Aleex (TM5) 387

zrobić. Uwaga: bezę najlepiej upiec dzień wcześniej i przechowywać w piekarniku do następnego dnia kolejnego. Ciasto kruche również można przygotować dzień wcześniej i pozostawić w lodówce. Składniki na ciasto kruche: • 3 żółtka • 30 g cukru pudru • pół łyżeczki proszku do pieczenia • 1 cukier wanilinowy • 150 g mąki pszennej • 100 g masła Galaretka z malinami: • 600 g malin (świeżych lub mrożonych(...)drobnego cukru do wypieków • 2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej • 40 - 50 g płatków migdałów Sposób przygotowania: 1. Białka umieścić w misie miksera. Ubijać, zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej pianki. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać mąką ziemniaczaną. 2. Ja przygotowałam pianę w Thermomixie: białka ubiłam

W mojej kuchni
Masa cukrowa jednokolorowa (gdy nie mamy barwnika spożywczego) 149

zimnej wody 2 pełne łyżeczki margaryny do ciast (miękkiej np. Palma) 50-70 dag cukru pudru by wzmocnić smak można dodać jeszcze kilka kropel aromatu do ciast np. pomarańczowego lub cytrynowego (ja dałam 3 krople, by zapach ten nie zdominował reszty, a jedynie wzbogacił doznania:-)      Żelatynę i galaretkę mieszamy w miseczce, zalewamy zimną wodą i odstawiamy(...)Najważniejszy moment przygotowania masy to chwila, w której przestajemy dodawać cukier puder, czyli chwila, z którą masa nabrała odpowiedniej konsystencji (ma być dosyć lepka i plastyczna, coś na wzór pianek JO JO). Gotową masę przekładamy na stolnicę i zabieramy się za wałkowanie, pamiętając że masę taką podsypujemy cukrem pudrem, lub ewentualnie mąką ziemniaczaną. Masę można przygotować dzień wcześniej, nie zmienia

Rozpustne gotowanie
Ciasto anielskie Kleopatry 566

Piankowe i lekkie ciasto bez pieczenia o smaku lodów truskawkowych :-) Autorski debiut, który dopracowałam w każdym szczególe. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu, pięknie wygląda, ma niezapomnianą, puszystą fakturę.. Fantastyczne na każdą okazję.. cudowne jako deser Walentynkowy ❤ Czas przygotowywania:  do 20 minut + oczekiwanie na wystudzenie galaretki Czas chłodzenia:  do 4 godzin Ilość:  tortownica średnicy(...)Składniki na kokosowy spód i posypkę: • 1 szklanka wiórków kokosowych • 1/4 szklanki gorącej wody • 1 łyżka cukru Składniki na piankę: • 1 galaretka truskawkowa • 250 ml wrzątku • 120 g białek jajka - białka z 3 większych jajek • 200 g śmietanki słodkiej 36 % - 200 ml • 1 łyżka cukru

AniaGotuje.pl
Sernik idealny w obłoczkach 161

dodajemy pianę do masy serowej, mieszamy łyżką - nie używamy już miksera. Po połączeniu składników przelewamy masę do formy i uderzamy formą w blat / deskę kuchenną około 3 razy. Wstawiamy ciasto do piekarnika. Pieczemy 15-20minut w temperaturze 180* do momentu uzyskania pięknej jasno złotej skórki. Zmniejszamy temperaturę do 120*C i pieczemy około 2 godzin. Zaraz po upieczeniu uchylamy(...)piekarnika a gdy upłynie 15 minut wyciągamy sernik i pozostawiamy w temperaturze pokojowej do całkowitego wystygnięcia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier i miksujemy do połączenia. Sernik dekorujemy pianką z każdej strony, wstawiamy ponownie do piekarnika – 5 minut w 200*C, następnie zmniejszamy temperaturę do 150*C i pieczemy jeszcze 10 minut. Wskazówki: Sernik piekę z termoobiegiem

Gotowanie i blogowanie
Nasiona CHIA - "SUPERFOOD" 149

ciast w polaczeniu z maka- zmiksowane z koktajlami owocowymi- zmiksowane z nutella lub maslem orzechowym-do codziennej porcji platkow owsianych lub jogurtu- sproszkowane jako zageszczacz do zup- zmielone do zdrowego budyniu- 1 lyzka nasion chi +4 lyzki wody zastapia w wypiekach 1 jajkoUWAGA :ZALECANA DAWKA DZIENNA DO SPOZYCIA NASION CHIA TO 1 LYZKA STOLOWAJak uzywac nasion chia?PRZYRZADZENIE PIANKO-GALARETKI

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik z kokosem 211

jeden z naszych ulubionych serników. Jest lekki i puszysty. Można go zrobić z samą pianką, jeśli ktoś nie lubi kokosu, wtedy radzimy do białek dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Dzięki temu beza będzie miała grubszą warstwę zewnętrzną.Składniki; 1 kg sera 500ml  mleka 4 łyżki oleju 2 budynie śmietankowe 30 dag cukru 5 żółtek  Kruchy spód: 2,5 szklanki(...)mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 margaryny 1 żółtko, 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie;Zagnieść ciasto kruche i wyłożyć na blachę. Ser przekręcić przez maszynkę. Budyń  rozrobić w mleku, żółtka utrzeć z cukrem. Do żółtek, dodawać kolejno wszystkie składniki, połączyć za pomocą miksera. Masę serową wylać na ciasto i piec przez godzinę w 170 stopniach.Przygotować pianę

Anioły w kuchni
Biszkoptowe z owocami 130

pieczemy w temp. 180st ok 30 minut- do suchego patyczka.  2. Pianka: Śmietankę ubijamy wraz z dodatkiem smietanfixu i cukru pudru. Na koniec wlewamy przestudzoną, rozpuszczoną galaretkę truskawkową. Piankę możemy wstawić na chwilkę do lodówki, żeby szybciej stężała, ale musimy uważać żeby nie wyciągnąć jej za późno.  3.  Banana i truskawki kroimy w plasterki, pomarańczę w drobną(...)mnie były to kwiaty. 4. Galaretki rozpuszczamy tak jak na opakowaniu- każdą w 0.5l gorącej wody i przestudzonymi zalewamy cisto. Po wylaniu pierwszej galaretki dobrze jest wstawić ciasto do lodówki, wtedy szybciej stężeje i będzie można wylać drugi kolor. Tak samo robimy przed ostatnią galaretką. Podajemy schłodzone

Kuchnia w czekoladzie
Sernik z marakują 150

temperaturze pieczemy 15 minut. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 125° C i pieczemy kolejne 90 minut. Po upieczeniu sernik zostawiamy do ostudzenia, przy otwartych drzwiczkach, w piekarniku. Gdy ciasto ostygnie rozpuszczamy połowę galaretki w 125ml wrzątku. Gdy galaretka zacznie tężeć, dodajemy do niej wydrążony miąższ z marakui, mieszamy. Wykładamy na sernik i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.Sernik(...)zasadzie, „na winie”.    Nie na tradycyjnym sernikowym twarogu lecz z wykorzystaniem serków mascarpone, jogurtu i śmietany, bo akurat takie składniki miałam. Jest delikatny, lekki niczym chmurka, puszysty jak pianka i bardzo kremowy. Dodatek owoców marakui, nadał mu świeżego i orzeźwiającego smaku. I jeszcze jedna zaleta, ale to już wynika ze sposobu pieczenia, właśnie w kąpieli wodnej. Sernik jest równy. Zachęcam

mojewypiekiinietylko
Rolada pomidorowa z szynką i oliwkami 146

suszonych pomidorów pęczek szczypiorku lub natki pietruszki  Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek ,żółtka ubijamy na wysokich obrotach dodając po trochę gorącą wodę dalej miksując-powinna się ubić puszysta pianka,następnie dodajemy koncentrat zmieszany z oliwą ,ser,paprykę czosnek,sól,miksujemy,dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia ,mieszamy już na niskich obrotach. ubijamy białka i dodajemy do masy pomidorowej(...)Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto.Pieczemy w nagrzanym  do 200 stopni piekarniku  przez 10 min.Zostawiamy do ostygnięcia(zwijać na ciepło nie trzeba bo ciasto i tak fajnie się zwinie po ostygnięciu). Zdejmujemy papier z ciasta i smarujemy całą powierzchnie serkami, układamy szynkę i posypujemy pokrojonymi drobno oliwkami i pomidorkami suszonymi i szczypiorkiem.Zwijamy ciasno roladę

Swojskie jedzonko
Rolada pomidorowa z szynką i oliwkami 127

suszonych pomidorów pęczek szczypiorku lub natki pietruszki  Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek ,żółtka ubijamy na wysokich obrotach dodając po trochę gorącą wodę dalej miksując-powinna się ubić puszysta pianka,następnie dodajemy koncentrat zmieszany z oliwą ,ser,paprykę czosnek,sól,miksujemy,dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia ,mieszamy już na niskich obrotach. ubijamy białka i dodajemy do masy pomidorowej(...)Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto.Pieczemy w nagrzanym  do 200 stopni piekarniku  przez 10 min.Zostawiamy do ostygnięcia(zwijać na ciepło nie trzeba bo ciasto i tak fajnie się zwinie po ostygnięciu). Zdejmujemy papier z ciasta i smarujemy całą powierzchnie serkami, układamy szynkę i posypujemy pokrojonymi drobno oliwkami i pomidorkami suszonymi i szczypiorkiem.Zwijamy ciasno roladę

Swojskie jedzonko
SERNIK Z MUSEM Z OWOCÓW LEŚNYCH 120

Pogoda od wczoraj bardziej wiosenna niż zimowa, więc i moje wypieki bardziej nawiązują do wiosny i lata! Razem z mamcią przygotowałam fantastyczny sernik , na który przepis

Ostra na Słodko
Tort czekoladowo-kawowy z powidłami śliwkowymi 131

misie miksera umieścić jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka) i brązowy cukier. Ustawić prawie najwyższe obroty miksera i ubijać (końcówkami do ubijania białek) do uzyskania puszystej, gęstej pianki. Pianka powinna nawet potroić swoją objętość, a trzepaczki miksera będą pozostawiały na niej swój ślad. Do ubitej masy dodać przesiane suche składniki i olej. Wymieszać delikatnie szpatułką, do połączenia składników. Tortownicę(...)wysmarować masłem, a samo dno wyłożyć papierem do pieczenia. Gotową masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać. UWAGA: Jeśli macie większą formę, to składniki trzeba proporcjonalnie powiększyć, bo inaczej ciasto biszkoptowe będzie za małe i za niskie. Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Wystudzone

Calzonella.com

Proponowane wyszukiwania