ciasto pianka - 2655 przepisów (strona:118/177)

Babeczki szalone kurczaki 202

upiekłam te babeczki wcale nie miałam zamiaru, żeby były szalone. Często jednak efekt końcowy podyktowany jest tym, co akurat mam w kuchni pod ręką. A pod ręką miałam mini pianki. Stąd właśnie świąteczne kurczaki zyskały nieco nieprzytomne, rozbiegane spojrzenie :)Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego1 jajko0,5 szklanki oleju1 szklanka mlekaczekoladowe drażemini(...)dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły, do każdej wkładamy kilka draży.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min.Czas kiedy babeczki są w piecu

Ciastkozercy
Czarne Rocky Road 112

Przedstawiam Wam atrakcyjnie wydany blok czekoladowy znaleziony w przepisach u Nigelli, nieco zmodyfikowany przeze  mnie. Intensywne kolory pianek  marshmallows w połączeniu z

Z Marcepanem
,,Kolorowy torcik tęczowy’’ 153

Jest leciutki niczym chmurka i tak bajecznie kolorowy…! To tęczowy torcik idealny na wyjątkowe okazje! Lekka, kolorowa pyszna pianka zachwyci zarówno dzieci jak i dorosłych Składniki

Podróż w kulinaria
Wiejski chleb żytni "Staropoleski" 191

najmłodszych lat. Receptura pochodzi z białoruskiego Polesia, regionu brzeskiego. Chleb babci Stepanidy wpisany jest na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego Białorusi, jego przygotowanie składa się z trzech etapów: kwas - rozczyn - ciasto.   Korzystałem  z receptury odtworzonej przez Sergieja i opublikowanej przez niego na blogu ХЛЕБ & ХЛЕБ Хлеб "Старополесский". Беларусь. Старинный белорусский ржаной хлеб бабушки Степаниды . Receptura Zaparka(...)woda zaczątek - trochę dojrzałego kwasu lub starego ciasta z poprzedniego wypieku, ja jako zaczątek dodalem trochę ususzonego zakwasu żytniego i na końcu łyżki świeżego zakwasu żytniego z lodówki. Babcia Stepanida, jako zaczątku używa po prostu resztek ciasta rozsmarowanych po dzieży, którą nastepnie stawia przy piecu, aby podeschła, co zapobiega pleśnieniu resztek starego ciasta. Składniki dokładnie wymieszać i zostawić do fermentacji

Przepisy na domowy ser i chleb
Tutti Colori – pizza prawdziwie włoska 146

ogromną swieżość nadawała gruszka i szpinak. Pyszne! Piszemy tutaj o składnikach i samej pizzy, warto jednak wspomnieć o samym cieście. Ciasto to stworzona na podstawie wielu prób własna receptura właścicieli. Przygotowane ciasto, musi odpoczywać przez co najmniej dobę. Upieczone ciasto jest cienkie, z odrobinę grubszymi brzegami, jednak co najważniejsze świetnie wypieczone, stając się delikatnie chrupiąca :) Fajny pomysł, brawo. Jak jest(...)aromatyczne espresso i cappuccino z mleczną pianką. Podsumowanie Tutti Colori miejsce niezwykle klimatyczne, sprawiające wrażenie małej włoskiej knajpki, gdzie wieczorem można przyjść na kolację i miło spędzić czas. Sama pizza też jest wyjątkowa, nie tylko ze względu na dobre jakościowo składniki i ich dużą ilość, ale w dużej mierze zawdzięcza to oryginalnemu ciastu. Myślę, że nie raz jeszcze będziemy gościli

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
TĘCZOWA PIANKA Z BRZOSKWINIAMI 133

Jako, że mamy weekend coś słodkiego być musi. Jako że deszczowa pogoda całkowicie mnie jakoś rozleniwiła będzie coś na szybko. Delikatna pianka. brzoskwinie,a wszystko pod galaretką. Zasmakuje każdemu Składniki: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego 1 galaretka bordowa ( porzeczkowa ) 1 galaretka czerwona ( truskawkowa) 1 galaretka zielona (agrestowa) dodatkowo: 8 połówek brzoskwiń z syropu galaretka przezroczysta(...)Odstawiamy do stężenia na ok pól godziny. *Przezroczystą galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu. Studzimy. *Brzoskwinie kroimy w cienkie plastry, następnie każdy z nich przekrawamy na połowę. Wykładamy na ciasto. Zalewamy przezroczystą galaretką. Odstawiamy do lodówki

Z Majeczką w kuchni
Sernik z brzoskwiniami i bezową pianką 168

oprószyć mąką. Ciastem wyłożyć blachę, także jej brzegi. Podpiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut, odstawić. Masa serowa: 1 kg twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie 4 jajka 1 szklanka cukru 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 1 cukier waniliowy 500 ml zimnego mleka sok z 1/2 cytryny 125 ml oleju brzoskwinie w syropie Pianka bezowa: 3 białka(...)budyniowy, olej i sok z cytryny, połączyć. Dodać zimne mleko, zmiksować na gładko (masa będzie lejąca) Do masy serowej delikatnie wmieszać przygotowane wcześniej brzoskwinie. Masę wylać na przygotowane wcześniej ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia wyciągnąć blaszkę i wyłożyć na wierzch pianę ubitą z 3 białek i 1/2 szklanki cukru

Domowa cukiernia Ewy
Ptasie mleczko z galaretką 2829

pieczenia, szybko, smacznie i przyjemnie w sam raz na piękny, słoneczny majowy weekend :D A co to takiego? A oto pianka czekoladowo-śmietankowa z galaretką i owocami :) Składniki:  4 jajka 250 g masła  1,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego  0,5 litra mleka 3 łyżki żelatyny 2 czubate łyżeczki kakao galaretka owocowa owoce (banany, truskawki(...)wymieszać z kakao i wlać na jasną masę*. Wstawić do lodówki. Przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawić do momentu aż zacznie lekko tężeć. Na wierzchu ciasta ułożyć pokrojone owoce. Zalać galaretką i wstawić do lodówki. SMACZNEGO!!! *u mnie powstały 4 warstwy, ponieważ niedokładnie wymieszałam jasną masę, a potem na niestężałą jeszcze jasną masę wlałam

Malinowo w kuchni
SERNIK MALINOWY Z BEZĄ 176

Sernik to chyba jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce. Z racji tego, próbowałyśmy już całe mnóstwo sernikowych wariacji, ale zwykle coś było z nim nie tak - a to, za bardzo zbity (taki... babciny), a to za bardzo puszysty (coś bardziej jak budyniowa pianka z odrobiną sera). Za nasze serca chwycił dopiero sernik z brzoskwiniami - poezja (przepis niebawem). I tak, zauroczona(...)zagęszczenia i nadania kremowego smaku,- pół śmietany 30%- Maliny 1 litr,- można dodać odrobinę jeżyn,- trochę cukru żelującego (była za rzadkie -taki ser tym razem - i potrzebowało "związania")Ciasto bezglutenowe: - przepis, składniki, wykonanie - tutaj!WYKONANIE:1. Masło ucieramy z cukrem (+ wanilinowy) na biały puch. Stopniowo dodajemy ser, cały czas mieszając, ale nie napowietrzając masy zbytnio. Budynie mieszamy ze śmietaną

Wypisz Wymaluj
Kruche ciasto ze śliwkami, kremem śmietankowym i czekoladową bezą 485

ubijania białek) do otrzymania gęstego kremu. Wyłożyć na ostudzone ciasto ze śliwkami. Czekoladowa beza: 4 białka, w temperaturze pokojowej 200 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej 80 g gorzkiej czekolady, roztopionej i lekko przestudzonej Białka umieścić w misie miksera. Ubijać, zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej pianki. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do wyczerpania(...)blachy. Piec w temperaturze 140 o C przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużyć (lub skrócić) czas pieczenia. Wystudzić. Ciasto wyjąć z lodówki. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce. Kroić, podawać. Ciasto kroi się lepiej po nocy w lodówce (beza nie stawia oporu przy krojeniu

Czerwień i błękit
Pyszne ciasta domowe. Szarlotka śmietankowa. Jabłecznik śmietankowy 154

musicie spróbować tej szarlotki! Koniec lata i nadchodząca jesień to właśnie czas na pieczenie szarlotek. Ta dzisiejsza jest bardzo delikatna, z dużą ilością jabłek zatopionych i zapieczonych w śmietankowej piance. Po prostu coś pysznego! Trochę przypomina jabłecznik z budyniem , ale jest zdecydowanie delikatniejsza i lżejsza. Niestety nie powiem Wam jakich konkretnie jabłek użyłam do jej przygotowania. Jeśli ktoś zna się(...)umiem rozpoznać. Jabłka były twarde, dość słodko kwaskowe a miąższ miały zwarty i taki, który nie rozpada się szybko podczas obróbki cieplnej i takie właśnie jabłuszka będą do tego ciasta najlepsze. Jeśli wolicie tradycyjne ciasta spróbujcie koniecznie najlepszej szarlotki domowej ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Ciasto Bounty z kawową nutą 145

Ciasto Bounty z kawową nutą. To dziś moje ciasto na niedzielę. Jeżeli ktoś uwielbia kokos to szczerze polecam bo jest go tu bardzo dużo i zaspokoi swoje podniebienie :) Składniki: Ciasto 6 jajek 150 g cukru pudru (1 szklanka) 1 cukier wanilinowy 120 g mąki pszennej tortowej 80 g gorzkiego kakao 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu Masa(...)mocniejszej kawy Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną piankę. Dodajemy porcjami po łyżce wciąż miksując cukier puder oraz cukier waniliowy. W osobnej misce ubijamy żółtka z proszkiem do pieczenia oraz octem. Do białek dodajemy masę z żółtek łącząc na najniższych obrotach miksera. Następnie dodajemy mieszając łyżką powoli ale dokładnie: przesianą mąkę, kakao. Ciasto wylewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem + mąka / bułka tarta

W Moim Magicznym Domu
ciasto "monte" 141

Ciasto zrobione na wzór popularnego deseru mleczno-czekoladowego. Tak samo jak on lekkie, puszyste i delikatne. Jest bardzo proste do zrobienia, składa się z biszkopta, mlecznego kremu z białą czekoladą i czekoladowej pianki. Wykończone orzechami. Wcale nie jest przesłodzone więc bez problemu można wciągnąć większy kawałek. Zresztą jest tak smaczne, że ręka sama sięga po dokładkę.  *blaszka(...)parą. Kremówkę ubić a następnie zmiksować z czekoladą. Powstałą w ten sposób masę rozsmarować na warstwie kremu. Orzechy posiekać, uprażyć na suchej patelni i wystudzić. Posypać nimi wierzch ciasta. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort malinowy 146

miksujemy do rozpuszczenia go. Następnie wlewamy żółtka i ubijamy na piankę ok. 5 minut. Dolewamy olej i dokładnie mieszamy. Mikser nie będzie nam już potrzebny przy biszkopcie, zamieniamy go na szpatułkę. Do masy przesiewamy sypkie składniki i delikatnie, ale dokładnie mieszamy w jednym kierunku (koniecznie!). Przygotowane ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 22 cm. Tortownicę należy wcześniej posmarować masłem

Emskie Smaki
MOTTO BISTRO CAFE czyli relaks od zgiełku w centrum miasta 165

Festiwalu Kawy były przystępnie dostępne w postaci ulotek i plakatów. Na promocyjny zestaw festiwalowy składały się: cappuccino oraz tarta "Słony Karmel" - całość za jedyne 10 zeta :) Na widok ciasta oczy mi się zaświeciły już przy barze, gdy zaglądałam Pani Kelnerce przez ramię podczas krojenia, śliniąc się z wrażenia ;) Cappuccino elegancko zaserwowane, z misterną jodełką z piany - nic tylko podziwiać kunszt(...)spienieniu) , z mleczną pianką na powierzchni, która musi mieć 1-2 cm grubości , być pozbawiona pęcherzyków powietrza i charakteryzować się kremową konsystencją. A skąd nazwa cappuccino? Pochodzi podobno od koloru habitu braci kapucynów , który jest brązowo-biały. Mmmmhhhmmmm, dobra kawa ! :D Tarta "Słony Karmel" po prostu rozłożyła mnie na cukiernicze łopatki! Spód z idealnie kruchego ciasta . Wnętrze solidnie wypełnione masą

Grunt to przepis!

Proponowane wyszukiwania