zielony, żółty, pomarańczowy, różowy i fioletowy. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 ° - do tzw. "suchego patyczka". Gdy ostygnie ciasto można od razu podawać lub polać polewą (dla większego zaskoczenia gości) czy posypać cukrem pudrem. Ja polałam czekoladą i ozdobiłam piankami w kształcie kwiatów. Przepis pochodzi z mojego słynnego "Zeszytu Kuchcika" - zmodyfikowany przeze mnie przepis na "Zebrę
Mania Wypiekaniaszukamy, szukamy i jest przepis – nawet nie jeden a cała masa z wszelkimi wariacjami. Na ciasto wybrałem wersję z przepisu Madame Edith natomiast „farsz” z przepisu Cake Time ale bez likieru – kolejną opcję spróbuję już z piankami jak winno być od początku No to tradycyjnie najpierw składniki: Ciastka: - 250g mąki pszennej - 100g brązowego cukru
Kuchenne WariacjeSałatki i zupy ,np. sałatka z dyni i kuskusu, 3. Potrawy wegetariańskie , np. pierożki fagottini z bakłażanem, mozzarellą i pianką z bazylii, 4. Mięso, ryby i dodatki ,np. musaka lub zapiekane roladki z bakłażanów, 5. Wypieki pikantne i słodkie , np. ciasto z bakłażanem lub tartaletki z cukinią. Osobiście za dynią nie przepadam, ale za to cukinię uwielbiam :) Ponadto
Aga w kuchniświątecznych ciastach przyszła pora na coś lżejszego, a deser podany w pucharku to świetna propozycja na sylwestra lub noworoczny podwieczorek. Delikatna jogurtowa pianka pomarańczowa połączona z czekoladową śmietankową warstwą to duet bardzo zgrany, niezbyt słodki, a do tego ładnie prezentuje się w pucharku lub szklance. Taki deser jest prosty w podaniu, nie trzeba martwić się o krojenie czy talerzyki, więc
Smakołyki Berenikiwprost z lasu nazbierane a maliny z ogrodu :) Składniki (blaszka 36 x 26 ) Ciasto kruche 1,5 szklanki mąki tortowej 1,5 szklanki mąki krupczatki 230 g masła 5 żółtek 1 i 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżek zimnej wody Pianka 230 g wiórków kokosowych 5 białek 180 ml śmietany 12 % 100 g cukru
W Moim Magicznym Domupółtłustego 150 g masła 6 żółtek 2 całe jajka 3/4 szklanki cukru 1 cytryna (wyszorowana i sparzona) 3 łyżki esencji waniliowej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej pianka: 6 białek 2/3 szklanki drobnego cukru Twaróg zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku. Masło roztopić i przestudzić. Do zmielonego twarogu dodać żółtka i jajka, cukier, esencję(...)używam papieru do pieczenia, bo podoba mi się potem nierówna faktura ciasta i jest znacznie wygodniej). Wylać masę serową i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na około godzinę. Upieczony powinien być w miarę równy i lekko zrumieniony na górze. W tym czasie przygotować piankę bezową. Ubić białka na sztywną pianę, dodając w trakcie ubijania stopniowo cukier. Powinna
Codzienna kuchnia niecodziennawłoskiego deseru jakim jest tiramisu :) Zapraszam w ten andrzejkowy weekend na ciasto Kaw(ł)oszka. Ciasto 4 jajka 3/4 szkl. mąki 1/2 szkl cukru 1 1/2 łyżki kakao 1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia 1. Jajka miksujemy z cukrem na puszysta piankę. Dodajemy następnie mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość mieszamy nie za długo do połączenia się składników(...)koniec ubijania dodajemy cukier. Hartujemy żelatynę dodając do niej dwie łyżki śmietany, mieszamy i wlewamy do naszej ubitej śmietany razem z rozpuszczoną kawą. Miksujemy i wykładamy na ostudzone ciasto. Na tą warstwę układamy wzdłuż nasze biszkopty. Do czasu przygotowania drugiej warstwy schładzamy ciasto w lodówce. Warstwa II 330 ml śmietanki 30-36 % 1/2 tabliczki mlecznej czekolady posiekanej na drobno
Gotowanie...to proste !Ciasto to upiekłam do przedszkola córeczki na poczęstunek z okazji Dnia Babci i Dziadka. To impreza seniorów ale chciałam, żeby maluszki też znalazły na stole coś dla siebie. W tym wypieku połączyłam sernik pieczony na biszkopcie kakaowym z malinową pianką, galaretką i żelkami. Nic tak nie przyciąga małych łasuchów jak kolory, galaretki i żelki. Wiem, że żelki to nic zdrowego(...)oleju 1 szklanka cukru na piankę: 330 ml śmietanki kremówki 2 galaretki malinowe 1,5 szklanki wrzątku na wierzch: galaretka niebieska żelki misie (72 sztuki) Przygotować biszkopt: białka ubić z cukrem na sztywno. Ubijając dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem i kakao, przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać i przełożyć ciasto do blaszki wyścielonej papierem. Wstawić do piekarnika
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałyżka miodu, łyżka mleka. Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną. Dodać cukier, miód, mleko, jajko oraz posiekane masło. Całość posiekać nożem i zagnieść gładkie, kruche ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą częścią wylepić dno natłuszczonych i wysypanych bułką tartą dwóch jednakowych blaszek o wym. 24x24cm. Nakłuć widelcem i piec około 15 minut w temp. 180st. Ostudzić. Mleczna(...)wody, dokładnie wymieszać i odstawić. Mleko ubijać z cukrem około 5 minut, aż powstanie puszysta pianka. Następnie podgrzać to mleko i dodać żelatynę. Mieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, powoli dodawać ją do mleka. Krótko zmiksować. Pierwszy blat ciasta posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć całą masę mleczno-śmietanową i wstawić na kilka godzin
Z miłości do słodkościszczecińskie wypełnione są farszem mięsnym, czy też kapustą z grzybami, serem i pieczarkami, a nawet twarogiem z bakaliami. I robi to maszyna... Ja użyłam parówek, których dokładnie nie oblepiałam ciastem, a natomiast owinęłam. I aby nie było zbędnych komentarzy... parówka parówce nie równa, nie musi składać się z samej chemii oraz śladowej ilości mięsa. Naprawdę produkowane są kiełbaski, które zawierają(...)nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. (Rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka.) Do rozczynu dodać pozostałe mleko/wodę, mąkę, sól oraz jajka. Całość wymieszać łyżką, a następnie do wstępnie połączonych składników wlać roztopione i przestudzone masło. Ciasto dokładnie wyrobić, p rzykryć i odstawić do wyrośnięcia - aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto cienko
Di gotujeLekkie ciasto dla odmiany od tych z kremami. Tym razem wersja z brzoskwiniami. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu Pianka: 400 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe puszka brzoskwiń Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek(...)proszkiem do pieczenia i octem i dodajemy do piany z białek, miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy. Na blaszkę 22 x 37 cm wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto i pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach. Studzimy. 2. Brzoskwinie osączamy z soku i kroimy w małą kostkę. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w litrze wrzątku. Tężejącą galaretkę mieszamy z połową
Na Ciasteczkowych PapierachLekkie ciasto dla odmiany od tych z kremami. Jako pierwsza wersja z ananasem. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu Pianka: 400 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 1 galaretka agrestowa Dodatkowo: 2 galaretki malinowe puszka plastrów ananasa Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek(...)proszkiem do pieczenia i octem i dodajemy do piany z białek, miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy. Na blaszkę 22 x 37 cm wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto i pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach. Studzimy. 2. Plastry ananasa osączamy z soku i kroimy w małą kostkę. Galaretki malinowe rozpuszczamy w litrze wrzątku. Tężejącą galaretkę mieszamy
Na Ciasteczkowych Papierachwłasnego ogrodu. Część wykorzystałam do zrobienia pysznych dżemów,upiekłam genialne ciasto kokosowe, a resztę wykorzystuję do pysznych, codziennych deserów. Zainspirowana konkursem #przepisnakopernika marki Kopernik stworzyłam fantastyczny deser, który nie tylko wygląda, ale i smakuje jak „milion dolarów”. http://konkurs.kopernik.com.pl/ Mocno piernikowy spód a’la brownie, lekka aroniowa pianka, waniliowy, lekki krem i galaretka z owoców leśnych tworzą obłędną całość
Ostra na Słodkoubijamy na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Łączymy z masą jajeczną delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Ciasto wylewamy do formy (21×32) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut. Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody(...)krótko miksujemy, tylko do połączenia. Nie przerywając miksowania wlewamy tężejącą galaretkę. Przygotowaną piankę serową przekładamy na upieczony i wystudzony biszkopt, wyrównujemy. W garnuszku roztapiamy masło z cukrem. Dodajemy wiórki kokosowe i smażymy kilka minut na niewielkim ogniu, na złoty kolor. Wystudzoną posypkę kokosową wykładamy na ciasto. Źródło
Smaki Na TalerzuPiankowe ciasto na zimno z Oreo Piankowe ciasto na zimno z Oreo, czyli kolejny pomysł na rewelacyjne ciasto bez pieczenia Jakiś czas temu na grupie kulinarnej wypatrzyłam filmik z takim ciastem i bardzo mnie zaciekawiło Niestety, przepis gdzieś mi umknął, nie mogłam go odnaleźć, więc postanowiłam sama odtworzyć to co zobaczyłam. Nie jestem pewna, czy wyszło identyczne, bo tamtego(...)spód ciasteczkowy, wyrównać. 10 ciastek Oreo ( łącznie z nadzieniem ) połamać na mniejsze kawałki i wyłożyć na warstwę pianki lekko dociskając. Na połamane ciasteczka wyłożyć pozostałą część piankowej masy, wyrównać. Z pozostałych dwóch ciastek usunąć nadzienie, rozkruszyć i udekorować/posypać nimi wierzch ciasta. Piankowe ciasto na zimno z Oreo przechowywać w lodówce. Kolejny raz musiałam na trochę zniknąć i zająć
WSZYSTKO SMACZNE