ciasto pianka - 2655 przepisów (strona:105/177)

Sernik na zimno z truskawkową pianką 359

widać również w deserach, które powstają w mojej kuchni. ;-) Ciężkie ciasta ustąpiły tym lekkim, delikatnym i mniej słodkim. Lato zawsze upływa mi na wariacjach z sernikami na zimno, oto jeden z łatwiejszych w wykonaniu i bardzo smacznych. Puszysta warstwa serowa i jeszcze bardziej puszysta warstwa truskawkowa, lekka jak pianka. :-) Dodatek bitej śmietany nie jest konieczny, choć szczerze polecam. ;-) Spód(...)bitej śmietany w proszku 150ml zimnego mleka 2 płaskie łyżki żelatyny Truskawkowa pianka: 500g truskawek (poza sezonem mrożone) 1 galaretka truskawkowa 1 płaska łyżka żelatyny 2 łyżki cukru 1 opakowanie bitej śmietany w proszku 150ml zimnego mleka 200g gęstego jogurtu naturalnego 1. Wszystkie składniki na spód do ciasta zagniatamy. Wykładamy na blaszkę (30x12cm). Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze

Szefowa kuchni
Ciasto kokosowo- porzeczkowe. 129

Składniki : Ciasto kruche : 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 20 dkg masła lub margaryny 6 żółtek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 l dojrzałych czerwonych porzeczek Pianka kokosowa : 6 białek 1 i 1/2 szklanki cukru 30 dkg wiórków kokosowych Krem budyniowy : 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru 6 łyżek cukru 20 dkg miękkiego masła 750 ml świeżego mleka(...)Sposób wykonania :   Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sitko na stolnicę. Dodaj masło pokrojone w cienkie plastry, cukier, posiekaj wszystko nożem. Dodaj żółtka, wymieszaj razem, zagnieć ciasto. Ciasto uformuj w kulkę lub wałek, zawiń w folię , włóż na 40-60 minut do lodówki. Porzeczki dokładnie opłucz, osusz, usuń ogonki. Schłodzone ciasto podziel na dwie równe połowy, rozwałkuj

Przepisy i porady kulinarne
Domowe Ptasie mleczko bez pieczenia 296

herbatników – obie wersje są równie pyszne i wszystko zależy od Was na jaką wersję macie ochotę :) Możecie również podwoić ilość polewy czekoladowej i połowę porcji wylać na spód ciasta zamiast układać herbatniki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowe Ptasie mleczko bez pieczenia to super pomysł na wykorzystanie białek , którego np. zostały nam po wypiekach na Tłusty Czwartek, gdzie schodzi duża ilość(...)rozpuści. Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę oraz aromat śmietankowy, ubijać jeszcze przez parę sekund do czasu połączenia się składników. Gotową piankę bezową przelać na spód wyłożony herbatnikami, wierzch wyrównać. Jeśli polewa czekoladowa już ostygła, to można ją wylać na wierzch ciasta i równomiernie rozprowadzić po Ptasim mleczku. Schować Ptasie mleczko do lodówki, by masa się schłodziła i stężała. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Kulinarne Przeboje
Pieczone Pierogi z Kapustą i Pieczarkami 231

odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut , rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka . Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia . Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki ciasta: mąkę, sól, jajko + żółtko, mleko i całość mieszam łyżką gdy wstępnie się połączą dodaję

Uwaga Babcia Gotuje
Ciasto z budyniem i brzoskwiniami. 172

kruche ciasto z budyniem i brzoskwiniami. Kiedyś robiłam to ciasto z jabłkami, ale nieco inaczej. Było ciasto na to jabłka, budyń i na wierzch utarte ciasto. Tym razem wykorzystałam również białka. Ubiłam je z nie wielką ilością cukru pudru i wyłożyłam na owoce, a dopiero na białka utarłam ciasto. Zmieniłam też kolejność. Budyń wyłożyłam na ciasto, a dopiero na budyń(...)owoce. W każdym bądź razie ciasto jest pyszne :) Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 3 żółtka 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku 200 g. masła lub margaryny 3 łyżki śmietany Składniki na budyń: 3 budynie śmietankowe bez cukru 5 łyżek cukru 1 litr mleka Pianka: 3 białka 2 łyżki cukru pudu Dodatkowo: 4 brzoskwinie cukier puder do posypania Wykonanie: Mąkę

Agusiowe smakołyki
Ciasto truskawkowe/wiśniowe z pianką 130

dokładnie zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części (większą część zostawiamy na spód). Część na wierzch ciasta wkładamy do zamrażalnika. Spód wykładamy w blasze o wymiarach 33 cm x 20 cm. Pieczemy w temp. 190 st.C 20 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Składniki na piankę budyniową: 5 białek 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru wanilinowego 2 opakowania budynku bez cukru (śmietankowy

tojestpyszne.blogspot.com
Makowe z wiśniami 2310

Świąteczne ciasto makowe od serca z sercami dla rodziny. Ciasto jest bardzo dobre i proste do zrobienia. Zachwycimy nim rodzinę, znajomych. Biszkopt makowy: 6 jaj wielkość M 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g maku 2/3  szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej pianka: 600 ml śmietany kremówki 30 % 1 galaretka wiśniowa galaretka: 400 g wiśni(...)ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni i piekę 30-35 minut do suchego patyczka. Po ostudzeniu kroję na pół blat pionowo. Galaretkę wiśniową rozpuszczam w szklance wody. Galaretkę zostawiam w szklance i wstawiam do lodówki na noc najlepiej. Galaretkę wyjmuję ze szklanki podgrzewając szklankę w gorącej wodzie przez chwilę. Gwiazdki wycinam nożykiem w kształcie gwiazdki. Pianka: Galaretkę wiśniową

wesoła kuchnia
Kapuśniaczki z Ciasta Drożdżowego 377

odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut , rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka . Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia . Do gotowego rozczynu dodaje pozostałe składniki ciasta: mąkę, olej, sól, żółtka, mleko i całość mieszam łyżką aby wstępnie się połączyły. Następnie

Uwaga Babcia Gotuje
Paszteciki z Mięsem z Ciasta Drożdżowego 348

odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut , rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka . Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia. Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki ciasta: mąkę, olej, sól, żółtka, mleko i całość mieszam łyżką aby wstępnie się połączyły. Następnie

Uwaga Babcia Gotuje
Torcik czekoladowo-jagodowy 148

trzy łyżki cukru, następnie dodać żółtka i ubić do otrzymania kremowej lśniącej pianki, wlać całą ostudzoną mieszankę kakaową i wymieszać mikserem na minimalnych obrotach. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy i wymieszać szpatułką do połączenia tak aby nie naruszyć struktury piany. Wylać ciasto do wyłożonej pergaminem  tortownicy-samo dno, boków nie natłuszczać .Piec 35 minut

Wanilia i Kardamon
Grysikowiec z musem truskawkowym i lekką pianką – bez pieczenia 167

Bardzo fajne ciasto bez pieczenia. Dla mnie łączące niejako dwie pory roku – lato i jesień. Lato to oczywiście mus owocowy, oraz lekka pianka, zaś jesień to nutellowa masa grysikowa. Całościowo bardzo fajna kompozycja. Masa grysikowa: 650 ml mleka 120 g masła 3 pełne łyżki Nutelli 90 g kaszy manny 1 łyżka cukru Masa truskawkowa: 700-750 g truskawek(...)miksujemy (wcześniej do żelatyny można dodać łyżkę masy i wymieszać dokładnie). Masę jogurtową wylewamy na przestudzoną masę truskawkową i wstawiamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem możemy udekorować ciasto kawałkami świeżych owoców. Źródło

Smaki Na Talerzu
Tarta makowo-jabłkowa z bezą. 10 rad jak zrobić idealny kruchy spód do tarty. 146

Pianka bezowa: 3 białka 3/4 szklanki (100 g) cukru pudru 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli Przygotowanie: Kruchy spód: 1) Orzechy włoskie podprażyć na suchej patelnie, wystudzić i zmielić za pomocą blendera kielichowego na piasek. 2) Do przesianej mąki dodać zmielone orzechy włoskie, pokrojone masło, żółtka oraz cukier puder. Wszystkie składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść. Ciasto(...)Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą. 7) Piec około 20 – 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W połowie czasu usunąć papier z obciążeniem. 8) Po upieczeniu odstawić do przestudzenia. Nadzienie makowo-jabłkowe: 1) Do masy makowej dodać starte na grubych oczkach jabłko, kasze manną oraz białko i dokładnie wymieszać. Pianka

Fitsweet.me
Tarta makowo-jabłkowa z bezą. 10 rad jak zrobić idealny kruchy spód do tarty. 177

Pianka bezowa: 3 białka 3/4 szklanki (100 g) cukru pudru 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli Przygotowanie: Kruchy spód: 1) Orzechy włoskie podprażyć na suchej patelnie, wystudzić i zmielić za pomocą blendera kielichowego na piasek. 2) Do przesianej mąki dodać zmielone orzechy włoskie, pokrojone masło, żółtka oraz cukier puder. Wszystkie składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść. Ciasto(...)Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą. 7) Piec około 20 – 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W połowie czasu usunąć papier z obciążeniem. 8) Po upieczeniu odstawić do przestudzenia. Nadzienie makowo-jabłkowe: 1) Do masy makowej dodać starte na grubych oczkach jabłko, kasze manną oraz białko i dokładnie wymieszać. Pianka

Fitsweet.me
Sernik z rosą na ratunek! 105

mąki dodać proszek do pieczenia, zimne masło (można pokroić w kostki) oraz cukier puder. Zagniatamy na gładkie ciasto dodając jeszcze 1 jajko i 2 żółtka (białka zostawiamy do bezy). Dużą formę o wymiarach 25×40cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy na blachę, ugniatając na równy placek. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180°C. Masa serowa(...)piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 45 minut. Po upieczeniu piekarnik przestawiamy na 150°C. Bezowa pianka: 6 białek 1 szklanka cukru Wykonanie (Gosia): Białka ubijamy z cukrem na 10 minut przed końcem pieczenia sernika. Wykładamy na gorące ciasto i gładzimy powierzchnie. Pieczemy w 150°C przez 15 minut. Po około 30 minutach pojawią się pierwsze krople rosy

Sprawni w smaku
Ciasto ukraińskie 161

prostu rozpływa się w ustach. Często piekę je na święta lub na różne uroczystości rodzinne. Składniki: Ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 6 żółtek 6 łyżek gęstej śmietany 18 % 250 gram masła roślinnego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Pianka kakaowa: 6 białek  6 łyżek cukru 6 łyżek kakao 1,5 szklanki posiekanych orzechów Krem(...)przygotowania: Żółtka ucieramy z cukrem i masłem, pod koniec ucierania dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę. Trzy jednakowe formy do pieczenia (25x40cm.) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na trzy równe części, wykładamy do formy. Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier oraz kakao. Dzielimy na trzy równe części, rozsmarowujemy na każde ciasto. Orzechy dzielimy na trzy

Bajeczna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania