postaci frużeliny. Całość zwieńcza spora warstwa bitej śmietany, którą to posypałam również sporą ilością wiórków kokosowych. Wszystkie smaki wspaniale się tu ze sobą łączą, a całe ciasto jest lekkie i nie za słodkie. Bardzo polecam w sezonie truskawkowym :) Frużelinę najkorzystniej przygotować wieczór wcześniej . Biszkopt: 110 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 duże jajka 150 g cukru 1 łyżka(...)cały czas ubijając, aż do wyczerpania cukru. Dodać żółtka i zmiksować na niskich obrotach miksera, do połączenia i uzyskania jednolitej, puszystej pianki. Wlać olej i ponownie zmiksować. Wsypać przesiane mąki i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką, do połączenia. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 22 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką
Opowieści z piekarnikaSkładniki : Na ciasto : 2,5 szklanki mąki pszennej 25 dkg margaryny ( schłodzonej ) 5 żółtek 5 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy Na piankę : 5 białek 1 szklanka cukru pudru 20 dkg śmietany 18 % 1 budyń śmietankowy Przygotuj również : 1 kg rabarbaru cukier puder do dekoracji ( opcjonalnie ) Sposób wykonania : Rabarbar dokładnie płuczemy, osuszamy
Przepisy i porady kulinarnejeszcze nie polskie ale bardzo kuszące i smakowite 😋,a w tym cieście to po prostu bajka. 🍑🍑🍑 Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Podzielić na 2 części -mniejszą i większą, każdą zawinąć w folię spożywczą(...)czynność można zrobić dzień wcześniej. Blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta , lekko przyklepać i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Pianka: 5 białek 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru z wanilią 2 opakowania budyniu waniliowego
Kolorowa kuchnia ElkiPyszne truskawkowe ciasto bez pieczenia na herbatnikach. Tworząc ciasto inspirowałam się przepisem na ciasto Shrek . Ugotowałam gęsty budyń i dodałam do niego galaretki. Budyń ugotowałam normalnie na mleku a zamiast soku dodałam kolejną warstwę ze zmiksowanych truskawek. Na wierzchu jest pianka ze śmietanki i galaretki. Zamiast biszkoptu użyłam herbatników, które oddzieliły poszczególne warstwy. składniki: ok 600 g herbatników kakaowych masa(...)stężała i ułożyć kolejną warstwę herbatników. Wstawić do lodówki. Przygotować piankę. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 200 ml wody. Odstawić do wystudzenia. Gdy galaretka wystygnie i już będzie gęstnieć ubić śmietankę na sztywno. Cały czas ubijać i wlewać powoli galaretkę. Dokładnie zmiksować aby składniki się połączyły. Masę wyłożyć na wierzch ciasta. Ładnie wyrównać. Odstawić do lodówki na kilka godzin aby całość
Monia miesza i gotujeCiasto, które idealnie wpisuje się w letnie, upalne dni. Jak na dobrego cytrynowca przystało jest orzeźwiające, lekko kwaskowe. Po prostu pyszne! Ciasto „Cytrynowiec” to delikatny biszkopt przykryty masą budyniową przygotowywaną na bazie soku z cytryny, oraz cytrynową pianką z bitej śmietany, mascarpone i cytrynowej galaretki. Smakuje każdemu, zarówno dzieciom jak i dorosłym. Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl. cukru
Smaki Na Talerzukombinowałam na podstawie zdjęcia i opisu), więc nie wiem na ile udało mi się go odtworzyć, ale wyszło pysznie :-) Dwie warstwy wilgotnego ciasta murzynkowego, przełożonego masą czekoladowo-krówkową z dodatkiem prażonego sezamu, na to wyrazista w smaku pianka jagodowo-jogurtowa, a na wierzch galaretka z musem truskawkowym. Czytaj dalej
Arabeska waniliowatempie :) Składniki na dużą prostokątną blachę: Kruche ciasto: * 250 g mąki * 150 g masła * pół szklanki cukru pudru * 1 jajko * 2 żółtka * 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, spód blachy wyłożyć równomiernie kruchym ciastem. Piekarnik nagrzać do 180'C i zapiec ciasto około 15 minut. Masa serowa: * 1 kg twarogu(...)zmianę po łyżce twarogu i odrobinę mleka. Czynność wykonywać do wykorzystania składników. Masę serową wylać delikatnie na podpieczone kruche ciasto. Piec kolejne 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C. Pod koniec pieczenia sernika przygotować piankę bezową. Po upieczeniu sernika piekarnik zmniejszyć do 150'C. Pianka bezowa: * 6 białek * 1 szklanka drobnego cukru * szczypta soli Wykonanie: Białka ubić mikserem
Zrób to smacznieWitajcie, po raz kolejny w piątek czas na słodki deser z okazji zbliżającego się weekendu. Dzisiejsze ciasto mimo iż nazwałam sernikiem na zimno z serem nie ma nic wspólnego - jednak kompletnie nie miałam pomysłu jak go nazywać - jogurtownik? Mimo wszystko smakiem przypomina sernik na zimno. Postanowiłam zrobić mały eksperyment i użyć zamiast sera jogurt grecki oraz połączyć(...)łyżek żelatyny - 8 łyżek zimnej wody Orzechowa pianka - 2 białka jaja - 4 łyżeczki żelatyny - 50 ml zimnej wody - 2 łyżki masła orzechowego 100% - 20 g cukru lub słodzika Wykonanie Spód Daktyle odsączamy z wody. Dodajemy do nich kakao oraz płatki owsiane. Wszystko blendujemy na jednolitą masę, którą wykładamy na formę do ciasta. Wkładamy do lodówki na czas zrobienia masy jogurtowej
Health-Fit-Lifeodrobinę mielonej skórki pomarańczowej i kandyzowane skórki pomarańczowe . Zimowa szarlotka z bezą Składniki: Na ciasto 1 kostka masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego Na piankę bezową: 5 białek szczypta soli 1 szklanka drobnego cukru Nadzienie: 5 średnich jabłek 2 czubate łyżki rodzynek
Kulinarne przygody Gatitynazwie tego ciasta- skubaniec. Jednak ja znam go jako pleśniak, a Wy? Składniki na ciasto: * 4 szklanki mąki pszennej * 5 żółtek * pół szklanki cukru * 1 kostka masła * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 2 łyżki ciemnego kakao * 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18% Składniki na piankę bezową: * 5 białek * 2 paczki budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru * pół szklanki cukru Dodatkowo
Zrób to smacznieCiasto , które już jakiś czas temu podbiło nasze podniebienia. Jest przepyszne, bardzo delikatne ( w pierwszym dniu smakuje jak delikatna pianka, w następnych jak typowy sernik) a dodatek stewii zamiast części ksylitolu czyni je jeszcze mniej kalorycznym , nie odbierając mu smaku. Odkąd kupiłam tę obecną stewię kombinuję z nią coraz częściej , zastępując nią na razie choć częściowo cukier ( w moim(...)znacznie od niego tańszy i co najważniejsze nie ma wcale kalorii . Tak więc dzisiaj pierwszy ale na pewno nie ostatni przepis z jej użyciem. Polecam ! Składniki na kruche ciasto: - 3 szkl mąki orkiszowej - 5 żółtek - 1 łyżka ksylitolu z wanilią ( lub cukier waniliowy) - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 200g zimnego masła - 1/3 szkl ksylitolu Wszystkie składniki umieścić w malakserze
Smaczne Zdrowewody Pianka cytrynowa: 1 śmietana typu ,,Śnieżka'' 150 ml zimnego mleka 1 cytrynowa galaretka 125 ml gorącej wody Dodatkowo: cukrowa posypka według uznania Wykonanie: 1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy(...)rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Śnieżkę ubijamy z mlekiem aż będzie puszysta, dodajemy mleczko kokosowe i żelatynę i dokładnie ubijamy. 3. Przekładanie: Biszkopty przekładamy lekko tężejącym kremem. 4. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śnieżkę ubijamy z mlekiem aż będzie puszysta, dodajemy lekko tężejącą galaretkę i chwilę miksujemy, ważne, żeby nie było grudek, ponieważ
Izabelawkuchniproszkiem do pieczenia, żółtka i cukier waniliowy – miksujemy. Na koniec dodajemy piankę ubitą z białek. MASA SEROWA: Jajka , cukier oraz masło miksujemy, a następnie dodajemy ser, śmietanę i budyń. Pod koniec miksowania wsypujemy wiórki kokosowe. CAŁOŚĆ: Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy 3/4 ciasta, a następnie masę serową. Przykrywamy resztą ciasta i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika
Ostra na Słodkofree to nowość z serii bez dodatku cukru! Składniki: masa budyniowa: 1 opakowanie czekoladowego budyniu do ciast i kremów 100 gram masła 60 gram cukru 500 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej różowa polewa: 200 ml mleka ok 150 gram pianek typu Marshmallow 1 opakowanie żelatyny na 500 ml płynu najlepiej w listkach dodatkowo: 100 gram herbatników Petit Beurre(...)się mleku rozpuszczamy pianki, a następnie do gorącego płynu dodajemy żelatynę. Jeśli używamy granulowanej wsypujemy bezpośrednio do płynu i mieszamy długo do rozpuszczenia. Jeśli jednak użyjemy w listkach, najpierw musimy przez 7 minut moczyć listki w zimnej wodzie, następie dodajemy do gorącego płynu i mieszamy tylko chwilę, ponieważ ta żelatyna szybko się rozpuszcza. Składamy ciasto: dwie dolne warstwy
Życie zaczyna się w kuchniciasto. Bardzo lekkie i łatwe w wykonaniu. Idealne na podwieczorek z filiżanką aromatycznej kawy lub na poczęstunek dla gości. Zapraszam:) Składniki: Biszkopt: 4 jajka pół szklanki cukru pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 70 dag jabłek ( waga po obraniu ) 2 galaretki cytrynowe cukier do smaku niewielka ilość gorącej wody Pianka(...)zastygniętą masę jabłkową. Następnie na piankę wykładamy równomiernie herbatniki. 4. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Polewę rozsmarowujemy na herbatnikach. 5. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia
Izabelawkuchni