propozycja pysznego tortu dla bliskiej Wam osoby :) Biszkopty z dodatkiem delikatnej masy śmietankowej i pianki jagodowej. Całość obłędna w smaku :) Składniki na biszkopt (tortownica 28 cm): 5 jajek 1/2 szklanki cukru 1 op. cukru wanilinowego 1 łyżka octu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki mąki pszennej Przygotowanie: Białka oddziel od żółtek i ubij(...)żółtek do białkowej i ponownie zmiksuj. Po uzyskaniu jednolitej masy, przesiej obydwie mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełóż do przygotowanej tortownicy. Piecz 30-40 min. (do tzw. suchego patyczka). Pamiętaj, że jak użyjesz mniejszej tortownicy to biszkopt wyjdzie wyższy, ale czas pieczenia się wydłuży, dlatego podany jest
Kulinarna (nie)codziennośćpropozycja pysznego tortu dla bliskiej Wam osoby :) Biszkopty z dodatkiem delikatnej masy śmietankowej i pianki jagodowej. Całość obłędna w smaku :) Składniki na biszkopt (tortownica 28 cm): 5 jajek 1/2 szklanki cukru 1 op. cukru wanilinowego 1 łyżka octu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki mąki pszennej Przygotowanie: Białka oddziel od żółtek i ubij(...)żółtek do białkowej i ponownie zmiksuj. Po uzyskaniu jednolitej masy, przesiej obydwie mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełóż do przygotowanej tortownicy. Piecz 30-40 min. (do tzw. suchego patyczka). Pamiętaj, że jak użyjesz mniejszej tortownicy to biszkopt wyjdzie wyższy, ale czas pieczenia się wydłuży, dlatego podany jest
Kulinarna (nie)codziennośćmuszkatołowej, 1/4 szklanki cukru, sok z jednej limonki, Lukier: białko z jednego jajka, cukier puder - tyle ile przyjmie białko, szczypta soli, sok z połowy limonki Sposób przygotowania: Ciasto na muffinki: W makutrze wymieszać ze sobą wszystkie sypkie składniki. Rozpuścić margarynę z miodem i odstawić do przestudzenia. W osobnym naczyniu roztrzepać jajko i mleko - połączyć z przestudzoną(...)Lukier: Do schłodzonego białka dodać szczyptę soli i ubić na puszystą piankę. Stopniowo dodawać cukier puder cały czas ubijając masę. Wycisnąć sok z limonki i połączyć z masą. Papilotki lub foremki do muffinek napełniać w następujący sposób: 1 łyżeczka ciasta, 1 łyżeczka nadzienia na środek, 1 łyżeczka ciasta. Piec przez około
Nie tylko w kuchniDzisiaj szybkie i proste ciasto z truskawkami. Spód chrupiący, z płatkami owsianymi. Można tutaj również wykorzystać zwykłe herbatniki lub biszkopty, będzie jeszcze prościej. Mus truskawkowy, bita śmietana i lekka pianka tworzą wyśmienitą całość. Przepis ze strony " Z cukrem pudrem ". Polecam! Torcik truskawkowy Składniki na formę 20cm: Na spód: 100g herbatników maślanych pół szklanki błyskawicznych płatków(...)gotujemy, aż się zagotują. Zdejmujemy z palnika, wsypujemy galaretkę (proszek) i miksujemy najlepiej blenderem, aż galaretka się rozpuści. Mus odstawiamy do wystudzenia, gdy zacznie tężec wylewamy na biszkopty i ciasto schładzamy. Masa śmietankowa: żelatynę namaczamy w łyżce zimnej wody, następnie podgrzewamy, aż się rozpuści (nie zagotowujemy!). Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Wlewamy lekko przestudzoną
Smak mojej kuchniWyszła idealnie – krucha na zewnątrz, a w środku z rozpływającą się w ustach pianką. Z dodatkiem miętowego mascarpone i dużą ilością jagód. Ale napiszę szczerze – to moja pierwsza i ostatnia beza. Ta słodkość (konieczna przy bezie), to zupełnie nie moja bajka. Tak więc ja zadowalałam się wierzchem miętowo-jagodowym, a reszta rodziny rozpływała się nad bezą. Sami(...)bezy podczas jej formowania. U mnie wyszło zdecydowanie za płytkie. A że bezy póki co nie powtórzę, to zdjęcia zostaną tak samo nieidealne jak góra bezy Amatorom naprawdę słodkich ciast i bez zdecydowanie polecam. Amatorom innych smaków szczerze polecam to ciasto
gutfutrelaksuję piekąc ciasta. Mała M chętnie mi już towarzyszy w kuchni; gdzieniegdzie zamiesza, dosypie czy zatopi paluchy :P Na szczęście nasze drzwi są stale otwarte dla gości, toteż nie muszę się martwić, kto to wszystko zje ;) Torcik mojego autorstwa, z którego jestem bardzo zadowolona. Miałam w tym roku sporo brzoskwiń do wykorzystania i chęć na inne ciasto niż ucierane(...)dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Gdy ciasto będzie jeszcze ciepłe, zdjąć z niego papier a następnie wystudzić. Masa brzoskwiniowa: Brzoskwinie włożyć do garnka i wlać
My simple kitchenszklanka cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Pianka czekoladowa: 6 białek 1 szklanka cukru 1 duży budyń czekoladowy (na 3/4 l mleka) Polewa: 10 dag masła 1/3 szklanka cukru 4 łyżki mleka 15 dag chałwy Margarynę z mąką,proszkiem i cukrem posiekać.Dodać żółtka rozmieszane ze śmietaną i amoniakiem. Zagnieść ciasto, następnie podzielić na 3 części, jedną większą
Praktyczna pljesiennym. Mowa o pysznych dyniach zrobionych z ryżu preparowanego i pianek marschmallows :) Są śliczne, pyszne i na pewno zasmakują dużym i małym. Ich przygotowanie jest szybkie i proste :) zapraszam SKŁADNIKI *z podanych proporcji wyszło mi 16 sporych dyń DYNIE -100-110g ryżu preparowanego bezsmakowego -ok 120g pianek marschmallows (najlepiej białych lub różowo białych) -50g masła(...)garnka o dużym dnie dajemy masło i rozpuszczamy na niewielkim ogniu. Następnie dodajemy pianki (ja niestety nie znalazłam w sklepie pianek o jednorodnym kolorze, tylko w smerfy :P, poucinałam niebieskie części i wszystko wyszło super) Wszystko podgrzewamy i mieszamy do rozpuszczenia pianek, dodajemy barwnik pomarańczowy lub trochę żółtego i czerwonego (ja użyłam barwników w proszku, poprzednio rozpuściłam
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuciasto 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 3 żółtka 200g margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy(...)pianka bezowa 3 białka 2 łyżki cukru przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy cukier, żółtka, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia i miękką margarynę .Wszystkie składniki mieszamy za pomocą mieszadła z miksera a następnie dłonią energiczne zagniatamy ciasto .Wyrobione ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki . Odsączone z syropu brzoskwinie kroimy w kostkę. Schłodzonym ciastem wylepiamy posmarowaną tłuszczem
Smakowite DaniaPogoda nas nie rozpieszcza, dlatego trzeba to nadrobić jakimś smakołykiem:) Proponuję szybką piankę serową na zimno na bazie serków homogenizowanych. Spód to chrupiące herbatniki oraz orzechy
Z miłości do słodkościKolejny sernik przed świętami do wypróbowania. To klasyczny sernik rosa, gdyż na wierzchu na piance pojawiają się po upieczeniu malutkie złote kropelki rosy. Sernik jest łatwy
Bernika - moj kulinarny pamietnikJabłkowa rapsodia -zamyka w sobie soczyste owoce jabłka które kuszą smakiem i zapachem,dodatek pianki z jogurtu naturalnego oraz biszkopcików tworzy wykwintną całość, skuszą się na
Wanilia i KardamonKochani, ten sernik spełnia wszystko co kochamy w sernikach- jest serowy :) puszysty, lekki jak pianka I przepyszny. Pamiętam że jakiś czas temu robiłam go trzy
Smaki EdytySzybki, prosty i smaczny pomysł na deser przygotowany z zaledwie kilku składników. Uwielbiają go zarówno dzieci jak i dorośli. Wiśnie z kompotu nie są tutaj obowiązkowym
Smaki Na Talerzubrzegach. Kiedy ciasto się już podpiecze, wyjąć je na deskę razem z foremką, oprószyć lekko bułką tartą i wyłożyć na nie borówki wymieszane z jagodami bądź dżemem jagodowym i ewentualnie dosłodzone do smaku. Następnie ubić schłodzone białka na najwyższych obrotach, jak piana będzie już sztywna po trochu wsypać słodzidło, nieustannie ubijając (na płynnych słodzidłach pianka opada). Następnie zmniejszyć obroty miksera(...)koniec wrzucić ziarenka z połowy laski wanilii. Gotową piankę wyłożyć na jabłka. Można zostawić ją w takiej formie, albo posypać kruszonką. Mój przepis na kruszonkę: 150g zimnego masła 100g mąki pszennej 50g zmielonych orzechów włoskich 50g cukru kokosowego albo 4 łyżki syropu klonowego Wszystkie składniki trzeba szybko zagnieść. Ciasto na kruszonkę powinno mieć konsystencję mokrego piasku, to znaczy musi dać
Przepysznik - BLW i nie tylko