ciasto pianka - 2655 przepisów (strona:99/177)

Ciasto grysikowe z kremem czekoladowym i truskawkami 335

krzaczkach znaleźliśmy już pierwsze truskawki, stwierdziłam więc, że nadszedł najwyższy czas, by pozbyć się zeszłorocznych zapasów z zamrażarki:)) Dlatego zrobiłam ciasto na zimno z sycącą masą z kaszy manny i kremu czekoladowego, warstwą owocową oraz lekką pianką śmietanowo - jogurtową. Wyszło smacznie, orzeźwiająco i idealnie na letnie popołudnia przy filiżance kawy:)  Masa grysikowa:  650ml mleka, 100g kaszy manny(...)rozpuścić w 70ml wrzątku, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać jogurt, odłożony mus oraz konfiturę. Na koniec powoli wlewać przestudzoną żelatynę. Masę rozsmarować na wierzchu ciasta. Wstawić na całą noc do lodówki, by masy całkowicie stężały. Przed podaniem udekorować truskawkami. Źródło:   Cake Time

Z miłości do słodkości
Ciasto cytrynek 2240

miksowania dodawać kolejno żółtka. Na koniec delikatnie wmieszać skórkę cytrynową oraz mąkę pszenną. Blaszkę (23x33) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni ok 20 minut.   Składniki na piankę cytrynową: 2 opakowania "Śnieżki" 2 szklanki mleka 3,2% 2 galaretki cytrynowe 350 ml wrzątku sok z 1 cytryny(...)Tężejącą masę wylać na biszkopt. Wyrównać i wstawić do lodówki.   Składniki na warstwę galaretkową: 2 galaretki cytrynowe 700ml wrzątku   Galaretki rozpuścić dokładnie we wrzątku. Tężejące przelać na piankę. Znów wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.   Składniki na warstwę śmietanową: 500 ml śmietany kremówki 36% 6 łyżeczek cukru pudru 1 kopiata łyżka żelatyny Sok z 1 cytryny

Jadło i czytadło
Ciasto Seropianka: serowo-cytrynowa pianka na biszkoptach 144

Napiszę tak: Przepis skradziony z bloga: klik   tak ciasto smacznie wyglądało że musiałam je zrobić :) Muszę przyznać ,że autorce przepisu bo tak trzeba przyznać, pianka wyszła o wiele wyższa ale to pewnie dlatego ,ze ja poskąpiłam w białkach bo mi nad zwyczajniej w świecie ich brakło... dlatego warto wejść zobaczyć jak wyszło autorce ciacho. Podam oryginalne składniki(...)tarki i dodajemy do masy wraz z sokiem z wyciśniętym z cytryny. Na prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy herbatniki, jeden obok drugiego i wylewamy naszą gotową masę. Ciasto pieczemy w temp 160 -170* C przez około 45 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy z pieca i ubitą wcześniej beze ( zmiksowanie białek z cukrem "beza") wykładamy na ciasto

W Moim Magicznym Domu
Kruche ciasto ze śliwkami pod bezą 127

blaszkę, na której dno dajemy papier do pieczenia 21 x 28 cm lub nieco mniejszą. Ciasto nakłuwamy widelcem. Ze śliwek usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki. Tak przygotowane śliwki układamy skórką do dołu i posypujemy bogato cynamonem. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Kiedy pianka z białek będzie już sztywna mikser ustawiamy na mniejsze obroty i porcjami dodajemy cukier i miksujemy

W Moim Magicznym Domu
Mazurek orzechowy 161

pisała Maria Disslowa w swojej książce „Jak gotować – praktyczny podręcznik kucharstwa” z 1930 roku. Z tej książki przygotowałam mazurek orzechowy. Ciasto: 250 g cukru pudru, 3 żółtka, 120 g miękkiego masła, 250 g orzechów włoskich, 120 g mąki pszennej, pianka: 3 białka, 90 g cukru pudru, 14 połówek orzechów*, Orzechy zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać masło i ucierać(...)oryginalnym przepisie, masę orzechową należy rozsmarować na opłatku, ja masę rozsmarowałam bezpośrednio na papierze do pieczenia). Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać z cukrem. Rozsmarować na cieście. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 110 stopni na około 70 – 80 minut.  * ja użyłam więcej połówek i zamiast orzechów włoskich wzięłam orzechy pekan zastawa

królestwo garów
136. Kruche ciasto z puszystą bezą waniliową i owocami 313

pokrojone w kostkę, żółtka i szybko zagnieść. owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Ciasto wałkujemy na cienko i wkładamy do formy, następnie pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 20 minut.  Składniki na piankę: 4 białka 1  szklanka drobnego cukru 2 opakowanie cukru wanilinowego 2 opakowania budyniu waniliowego(...)Wykonanie pianki: Białka zaczynamy ubijać kiedy podpieczony spód jest wystudzony. Ubijamy je na sztywno. Nie przerywając miksowania wsypujemy stopniowo, łyżka po łyżce cukier i cukier wanilinowy. Powinniśmy otrzymać ubitą pianę jak na bezę. Następnie w małych porcjach dodajemy proszek budyniowy (nie gotowany), na końcu wlewamy olej i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Spód ciasta smarujemy ubitą

Jadło i czytadło
Deser malinowy z porzeczkową pianką 190

mojprzepisna.pl | Deser malinowy z porzeczkową pianką Deser malinowy bez pieczenia w sezonie malinowym jak znalazł. Lekko kwaśny od musu malinowego, mocno śmietankowy. Do tego biszkopt porzeczkowy

moj przepis na
Szarlotka na kakaowym spodzie z różową pianką 169

Był pleśniak - musi być i szarlotka! Obowiązkowo! :) U mnie w domu tą szarlotkę robi się już od dawna. Z oryginalnego przepisu jeszcze upiekę i wrzucę, a

Kolorowy Przepisownik
KRUCHA SZARLOTKA BABCI LALI, Z BEZOWO-BUDYNIOWĄ PIANKĄ 430

   Przepis na tę szarlotkę dostałam od Babci Lali (trzeciej babci mojej najmłodszej Córci), dlatego tak ją właśnie nazwałam. Trochę podobna do tej, którą przygotowywałam

Smaczne Zdrowe
Zbiór przepisów na potrawy z dyni 172

blogu nowe, dyniowe wpisy... Zupa krem z dyni Racuszki z dyni   Placuszki serowo - dyniowe   Chlebek z dynią   Pianka z dyni   Tiramisu z dynią   Ciasteczka Whoopie Pies - czarne księżyce   Brownie z dynią   Klasyczne ciasto z dynią   Płonący tort dyniowy   Sernik z dynią na kakaowym spodzie   Drożdżowe ślimaczki z dynią i cynamonem

Z miłości do słodkości
Ciasto Paradiso 2950

Kiedy zobaczyłam to ciasto tutaj wiedziałam, że będzie pyszne. Efekt mnie bardzo zadowolił… mnie, a raczej moje podniebienie. Połączenie trzech smaków – orzechowego spodu, kokosowej pianki i kawowej galaretki jest niebywale trafione. Spód: 200g herbatników 100g orzechów włoskich 200g masła w temperaturze pokojowej 6 łyżek miodu Krem kokosowy: 100g kwaśnej śmietany 18% 120g cukru pudru 400g mleka kokosowego(...)łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku 2 łyżeczki żelatyny Herbatniki kruszymy na pył (w rozdrabniaczu lub np wykładając partiami na czystą, bawełnianą ściereczkę, i uderzając w nie wałkiem do ciasta). Pokruszone wsypujemy do miski. Orzechy drobno siekamy. Dodajemy do herbatników. Następnie całość łączymy z miękkim (lub całkowicie roztopionym) masłem oraz miodem. Po uzyskaniu jednolitej masy, wykładamy nią wyłożoną papierem do pieczenia

Smaki Na Talerzu
Galaretka z pianką i porzeczkami 189

surowo lub wykorzystuję w kuchni na różne sposoby: Lody jogurtowe z porzeczkami Koktajl z czarnej porzeczki Ciasto z patelni Galaretka z czerwonych porzeczek Pudding chia z owocami Semifreddo porzeczkowe (deser lodowy) Chutney z czerwonych porzeczek Koktajl z czerwonych porzeczek Galaretka z pianką i porzeczkami , składniki: 1 galaretka czerwona np. truskawkowa 500 ml wrzącej wody porzeczki Jak przygotować galaretkę z pianką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik z mlekiem w proszku na kruchym cieście. 180

proszku 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) Pianka: 1 śmietanka typu ,,Śnieżka'' 200 ml zimnego mleka 2 kopiaste łyżki mleka w proszku Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 1 łyżka bułki tartej dowolna cukrowa posypka według uznania Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy(...)schłodzone ciasto wykładamy masę serową. 3. Pieczenie: Sernik pieczemy około 60 - 70 minut w temperaturze 160 stopni, upieczony będzie lekko z wierzchu zrumieniony i będzie lekko odchodził od brzegów. Upieczony sernik dokładnie studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gdy będzie zimny wyjmujemy go z blaszki i kroimy na kawałki ( takie jak potrzebujemy ). 4. Pianka:  Śnieżkę ubijamy

Izabelawkuchni
Szarlotka z wiśniami 191

odsączyć. Szarlotka z wiśniami Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm Czas przygotowania: 120 minut Składniki: Na ciasto 220 g zimnego masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 2 łyżeczki   domowego cukru waniliowego Na piankę bezową: 5 białek szczypta soli 1 szklanka drobnego cukru Nadzienie: 5 średnich jabłek 1 szklanka wydrylowanych wiśni

Kulinarne przygody Gatity
Sernik z amarettini i lemon curd 148

spodzie z masą serową z dodatkiem kremu cytrynowego oraz z  dodatkiem włoskich morelowych ciasteczek amarettini , wierzch stanowi cytrynowa pianka. Ciężko sobie odmówić dokładki.Jeśli nie posiadacie domowego kremu lemon curd kupicie go w sklepie  Kuchnie Świata Składniki: Ciasto: 20 dag mąki pszennej 10 dag zimnego masła 30 g cukru pudru 1 łyżka śmietany 18% 1 żółtko Masa serowa

Wanilia i Kardamon