czystym sercem mogę polecić każdemu . Składniki: Biszkopt: 4 jaja 60 g cukru około ¼ szklanki 80 g mąki około ¾ szklanki 30 g stopionego masła ziarenka z 1 laski wanilii kremowa pianka: 200 ml śmietany kremówki 30% 250 g mascarpone 5 łyżek cukru pudru Dodatkowo: kilka łyżek dżemu porzeczkowego 300 g białej czekolady Sposób przygotowania: Czekoladowe kopułki: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej(...)rozkładamy masę. Pieczemy w temperaturze 180°C około 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i po wystygnięciu wyjmujemy delikatnie ciasto z blaszki . Gdy ciasto całkowicie wystygnie używając wykrawarki do ciastek wycinamy 6 kółek o średnicy spodu foremki. Kremowa pianka: Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone i znowu ubijamy, aby otrzymać gładką masę. Efekt
Podróż w kulinariapiekarniku więc i ja postanowiłam spróbować. To najlepszy sernik jaki do tej pory upiekłam - wysoki, puszysty, zwarty i o podobnej konsystencji do pianek - jest niesamowicie puszysty! Upiekłam go już kilka razy i zawsze wychodził idealnie. Po rozcięciu ciasta widać wręcz prześwity od pęcherzyków powietrza. Pieczenie wymaga nieco uwagi i dbałości, ale delikatność sernika całkowicie rekompensuje włożoną pracę. Na zdjęciach sernik
Gotowanie i blogowaniełyżka kakao 2 łyżki oleju z pestek winogron galaretka porzeczkowa: 2 galaretki o smaku czarnej porzeczki 500 ml gorącej wody słoik czarnej porzeczki w syropie ( o poj.300 ml) pianka: 500 ml śmietanki 36% 2 galaretki cytrynowe 500 ml gorącej wody 6 połówek brzoskwiń z puszki ponadto: 4 kostki czekolady deserowej Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę(...)lodówki. Galaretki cytrynowe rozpuścić we wrzątku i odstawić do stężenia. Śmietanę ubić na sztywno,połączyć z tężejącą galaretką i pokrojoną w kostkę brzoskwinią. Masę wylać na galaretkę porzeczkową. Ciasto ponownie wstawić do lodówki,przynajmniej na kilka godzin. Przed podaniem zetrzeć na wierzch czekoladę
Kolorowa kuchnia ElkiSkładniki: ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 1 kostka margaryny 2 żółtka 2 łyżki śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia pianka: 2 białka 4-5 łyżek cukru kryształu płatki migdałów połówki orzechów Sposób wykonania: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojoną w kostkę margarynę i posiekać nożem. Następnie dodać żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto jak na kruche
Prosto i Smacznie z Anetąowocami i ciasta galaretką. Dziś mam dla Was przepis na pyszne, lekkie ciasto na biszkoptach, które jest idealnym pomysłem na upalny dzień. Wspaniale orzeźwia i zaspokaja apetyt na słodkości! Ciasto jest bez pieczenia, więc robi się błyskawicznie! Ja zrobiłam z malinami – Wy możecie śmiało dodać swoje ulubione, sezonowe owoce! Będzie pysznie! Polecam! SKŁADNIKI: ( tortownica 24-26 cm ) * biszkopty podłużne(...)wlewamy cieniutkim strumieniem tężejącą, zimną galaretę i cały czas ubijamy. Wylewamy na biszkopty, wstawiamy do lodówki. Drugą galaretkę malinową rozrabiamy w 400 ml wody, studzimy, odstawiamy do tężenia. Na piankę wysypujemy maliny, zalewamy tężejącą galaretką. Smacznego
Ostra na SłodkoZauważyliście, że ostatnio w sieci panuje moda na ciasto miętowe? Wiele jest przepisów więc i ja postanowiłam stworzyć swoją wersję. Troszkę miętowej pianki, posmak jabłuszka i gorzka czekolada stanowią idealne połączenie. Wypróbujcie koniecznie! Pyszne! Wszyscy robię Miętuska! Robię i ja! :) Miętusek Składniki 90 g landrynek miętowych, 4 śnieżki, 3 galaretki o smaku miętowo-jabłkowym, 100 g (tabliczka) gorzkiej czekolady(...)pieczenia. Śnieżki ubijamy z mlekiem, dodajemy tężejącą galaretkę i ostudzony syrop z cukierków. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy starkowaną czekoladą, mieszamy i przekładamy naszą masę na biszkopty. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Ostatnią galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku, studzimy i tężejącą wylewamy na ciasto. Miętuska wkładamy ponownie do lodówki (najlepiej na całą noc). Smacznego
paapilotkaaLekki biszkopt, pyszna masa truskawkowa i niebiańska pianka, a na wierzchu chrupiące ciasteczka... Do szczęścia nie trzeba mi nic więcej:) Sezon truskawkowy powoli się zaczyna, więc koniecznie zapiszcie sobie ten przepis!! Ja znalazłam go u Agaty :) Gorąco polecam! Biszkopt: 3 jajka, 3/4 szkl. cukru, 3/4 szkl. mąki pszennej, 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Białka ubić(...)sztywno, stopniowo dosypywać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką. Przelać do przygotowanej blaszki o wym. 23x33cm. Piec o. 30 min w temp. 170st. Ostudzić i przepołowić. Masa truskawkowa: 90 dag świeżych lub mrożonych truskawek, 1i1/4 szkl. wody, 2 galaretki truskawkowe, 2 budynie śmietankowe, szkl. cukru. Truskawki (mrożone
Z miłości do słodkościmąki 1/2 szklanki cukru pudru (lub wedle smaku) 250 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka śmietana (ile zabierze ciasto) Budyń rabarbarowy: 1 kg pokrojonego w kostkę rabarbaru 30 dag cukru kryształu 1 opakowanie budyniu waniliowego Pianka: 3 białka 2-3 łyżki cukru 1 kisiel cytrynowy Sposób wykonania: 1. Zaczynamy od rabarbaru. Pokrojony rabarbar zasypujemy cukrem i odstawiamy
Kuchnia domowa Animasy i odstawiamy na 1 godz. do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy koła najlepiej za pomocą radełka. Pieczemy około 9 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy z piekarnika i ostudzamy. Robimy lukier królewski. Białko mieszamy z cukrem pudrem.Za pomocą łyżeczki wylewamy lukier na ciastko, mocujemy piankę. Gdy lukier zaschnie zdobimy bałwanki według własnego uznania. Czekoladę rozpuszczamy(...)kąpieli wodnej i za pomocą patyczka do szaszłyka rysujemy oczy i uśmiechy na piankach marshmallow, noski rysujemy z użyciem pomarańczowego pisaka a kokardki i szaliki czerwonym pisakiem. Do wykonania ciasteczek wykorzystałam miskę do rozpuszczania produktów w kąpieli wodnej marki Zenker. Doskonała do wykonania delikatnych ciast, deserów i sosów, gdyż masło i czekolada najbezpieczniej rozpuszcza się kąpieli wodnej. Produkt wykonany
Podróż w kulinariaprzepis na idealne połączenie dwóch ciast typowych dla tego okresu: Makowca i sernika. To jest jednak dużo lżejszą wersją typowego Seromaku, bowiem zamiast sera mamy… śmietanę. Tak- to znany już z bloga przepis na oszukany sernik tym razem w połączeniu z bogatą w smaku, pełną bakalii masą makową. Całość zamknięta w kruchutkim, czekoladowym cieście. Idealny, bo nie opada, masa serowa(...)masy makowej i całość idealnie się dopieka- zero zakalca. Nie muszę opisywać chyba jak pyszna jest ta nibysernikowa pianka;) a w towarzystwie maku i czekolady smakuje iście świątecznie. Wybaczcie brak przekroju, ale akurat ten egzemplarz był pieczony na zamówienie;) Składniki na ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 5 żółtek cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżki kakao deserowego 2 łyżeczki
Domowe ciastasmaczne wilgotne ciasto makowe z kokosem. U mnie blacha znikła w jeden dzień. Składniki: ( mała blacha ) Ciasto: 1, 5 szklanki mąki tortowej 2 żółtka 1/2 szklanki cukru 130 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa Makowa i pianka kokosowa 4 białka 100 g wiórków kokosowych 1/3 szklanki cukru Masa makowa własnej roboty, albo wersja dla leniwych
W Moim Magicznym Domukruszonką został zdekonstruowany i podany w towarzystwie keto pianki jogurtowej w pucharkach jako rodzaj parfait. W ten sposób nie tylko prezentuje się znacznie lepiej, ale także smakuje wybornie. Keto parfait z rabarbarem pod kruszonką Krótkie streszczenie składu i sposobu przygotowania Kwaskowatość rabarbaru komponuje się świetnie ze słodko – orzechową kruszonką oraz puszystą pianką jogurtową . Przepis jest wręcz banalnie prosty – kawałki rabarbaru(...)dobrze może stanowić deser. Keto rabarbar pod kruszonką może nie powala wyglądem, ale smakuje wybornie. Zwłaszcza w postaci parfait z jogurtem kokosowym lub pianką kokosową z syfonu. Mniam! Dania Deser , Przekąska Kuchnia Europejska , Vegan , Wege Keyword ciasto kokosowe , ciasto z owocami , owoce Porcje 8 porcji Czas przygotowania 10 minut Czas gotowania 35 minut Składniki Rabarbar 450 g rabarbaru oczyszczonego
Modern Cave Girlproponuję poszukać go w ogrodach lub na targu i upiec to ciasto, bo je st niesamowicie smaczne. ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia kostka masła 4 żółtka 2 szkl.obranego agrestu pianka: 4 białka 3/4 szkl. cukru szczypta soli 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kolorowa kuchnia ElkiDziś zapraszam Was na jedno z najlepszych ciast bez pieczenia, jakie ostatnio robiłam! Serio! Z ręką na sercu! Biszkoptowy spód pokryty delikatnym, orzeźwiającym cytrynowym kremem, puszystą pianką i owocami jest idealnym pomysłem na lato! Jeśli chcecie zamienić borówki na inne owoce – możecie śmiało! Pasują truskawki, brzoskwinie, maliny, ananas, kiwi, a nawet winogrona! Gwarantuję, że każde będą tu świetnym dodatkiem(...)wyciągamy biszkopty, nasączamy. Zalewamy krem budyniowym, wyrównujemy, wstawimy do lodówki. PIANKA: Śmietanę ubijamy na puch z cukrem pudrem i wanilią, a następnie nie przerywając ubijania wlewamy lekko tężejącą galaretkę cytrynową. Wylewamy na krem budyniowy, wygładzamy, posypujemy borówkami, wstawiamy do lodówki. Zalewamy tężejącą galaretką krystaliczną. Chłodzimy. Smacznego! . INNE LETNIE CIASTA BEZ PIECZENIA
Ostra na Słodko