ciasto pianka - 2655 przepisów (strona:89/177)

Kolorowe deserki truskawkowe 439

Deserki truskawkowe Bardzo efektowny i przepyszny deser warstwowy, składający się z galaretki, musu jogurtowego, pianki truskawkowej oraz świeżych owoców. Idealne połączenie smaków. Niestety nie mogę powiedzieć, że deser ten jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu gdyż jego wykonanie zajmuje trochę czasu. Każda kolejna warstwa musi najpierw stężeć w lodówce zanim nalejemy następną. Niemniej jednak myślę, że warto poświęcić kilka(...)deserkiem, którym z pewnością zaskoczymy wszystkich gości.     Składniki: Warstwa jogurtowa: 150ml mleka 400g gęstego jogurtu naturalnego 2-4 łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżeczki żelatyny Galaretka i pianka truskawkowa: 1 galaretka truskawkowa 1,5 szklanki gorącej wody kolka świeżych lub mrożonych truskawek (opcjonalnie) 100ml śmietanki kremówki Dodatkowo: świeże owoce do dekoracji       *** Galaretkę rozpuszczamy w gorącej

Blog z Apetytem
Truskawkowa pianka 139

stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Na koniec wlewamy olej. Ciasto wylewamy na natłuszczoną blaszkę. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni. Pianka truskawkowa: 2 galaretki truskawkowe 1 l śmietany tortowej 30% Dwie galaretki rozpuszczamy  2 dwóch szklankach wody i studzimy. Śmietanę ubijamy

Pyszności Słodkości
Sernik czarno biały z pianką 177

część wystudzonego ciasta. Nałożyć równo masę serową, a na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. 3. Piec w tem.180C przez 1 godzinę. Po godzinie pieczenia na wierzch równo rozprowadzić masę z białek i kokosu, zapiekać razem ok. 10-15 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni. Pianka:  4 białka 5 łyżek cukru kryształu2 łyżki mąki ziemniaczanej5(...)wiórków kokosowych1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać mąkę oraz kokos, dobrze zmiksować. 2. Piankę wyłożyć na wierzch upieczonego sernika, włożyć ponownie do piekarnika na ok 15 min, aby wierzch ciasta ładnie się zarumienił

Apetyczna babeczka
Jabłkowo-jagodowe ciasto z kokosem 114

łyżki cukru (opcjonalnie) 2 łyżeczki cynamonu  2 galaretki pomarańczowe Pianka jagodowa: 500 ml śmietanki kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 5 łyżek soku z jagód 1 łyżka żelatyny odrobina gorącej wody Dodatkowo: 100 g wiórków kokosowych  2 łyżki masła 2 łyżki cukru Przygotowanie: 1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami. Powstałe ciasto umieścić w blaszce o wymiarach(...)wmieszać do żelatyny, a następnie całą wlać do masy. Dobrze zmiksować. Piankę jagodową rozprowadzić na musie jabłkowym. Wiórki kokosowe, cukier i masło umieścić w garnuszku i prażyć kilka minut do zezłocenia, mieszając co jakiś czas, aby kokos się nie przypalił. Następnie zdjąć z ognia i przestudzić. Wierzch ciasta posypać uprażony m kokos em. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
SERNIK JAGODOWY NA ZIMNO Z PIANKĄ MALINOWĄ 170

pieczenia to wszystko połączyć za pomocą miksera w jednolitą masę, na końcu dodać piane z białek i wymieszać delikatnie  ale  już łyżką. Tak powstałe ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, i piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut Masa jagodowa 200 g jagód 100 g cukru pudru 400 g białego sera 3 łyżeczki żelatyny(...)masy dałam rozpuszczoną żelatynę wymieszałam i tężejącą masę jagodową wylałam na biszkopt. Wstawiłam do lodówki Pianka Malinowa 5 białek 1 galaretka malinowa ( rozpuszczona w ¾ szklanki wody) Białka ubić na sztywno do tego wlać tężejącą galaretkę malinową, delikatnie połączyć i wyłożyć na masę jagodową. Ciasto należy  schłodzić w lodówce przez 2 godziny ale najlepsze jest na następny dzień. (function

RAROSSA
KAWOSZEK – CIASTO KAWOWE BEZ PIECZENIA + najlepszy ekspres przelewowy, jakiego do tej pory używałam! 110

też większa ilość cynamonu lub przypraw korzennych. Dziś, zainspirowana współpracą z marką MELITTA , produkującą m.in genialne ekspresy do kawy przygotowałam przepis na przepyszne ciasto bez pieczenia z dodatkiem kawy. Herbatniki pokryła słodka, budyniowa masa oraz kawowa pianka. Niesamowitego uroku dodają mini biszkopciki również odrobinę nasączone kawą i posypane kakao. Ciacho wyglądem przypomina tak lubiane przez wielu tiramisu – smakiem również(...)PIANKA KAWOWA: Napar z kawy, czekoladę, kakao i mleko wlewamy do garnka, na wolnym ogniu gotujemy, aż czekolada się rozpuści. Studzimy. Do zimnej masy dodajemy śnieżki i miksujemy do zgęstnienia. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, dokładne mieszamy, a następnie wlewamy do musu kawowego cały czas miksując. Dokładnie zmiksowane odstawiamy na 5 minut do lodówki, a następnie wylewamy na ciasto

Ostra na Słodko
Malinowo czekoladowy torcik 156

Mocno czekoladowo malinowy torcik, z dużą ilością owoców. Miłośnicy czekolady będą zachwyceni. Ciasto robi się prosto i nie jest skomplikowane. Polecam użyć dobrej jakości kakao, wtedy będzie jeszcze lepsze. Lato na deser z dużą ilością malin. Teraz są najlepsze dlatego korzystajcie z ich dobrodziejstwa. ciasto czekoladowe: 130 g maki pszennej typ 500 130 g cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki proszku(...)wody. Gorąca kawę wlewam stopniowo do ciasta i cały czas mieszam mikserem. Formę o wymiarach 21 cm całą wykładam papierem do pieczenia. Ciasto jest rzadkie, i papier zabezpieczy. Piekarnik nagrzewam do temp 175 stopni góra dół i wstawiam do gorącego formę i piekę 40-45 minut do suchego patyczka. Pianka: Maliny przekładam do rondelka, dodaję cukier, sok z cytryny

wesoła kuchnia
Sernik kokosowy z chia i pianką z białej czekolady 138

wanilią 2 płaskie łyżki nasion chia od  Skworcu 1 szklanka mleczka kokosowego 2 łyżki budyniu śmietankowego Kremowa pianka: 1 szklanka śmietany słodkiej 30% 50 g białej czekolady 1 łyżka cukru pudru Dekoracja: Niebieska posypka z opłatka (waflowa) Wykonanie sernika: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść, nie ogrzewając za długo rękoma , wylepić dno natłuszczonej okrągłej foremki. Masa serowa: Nasiona chia(...)nasionami i ponownie zmiksować, tylko do połączenia. Masę serową, wylać na kruche ciasto, piec w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 15 minut, po czym temperaturę pieczenia zmniejszyć do 160*c i piec jeszcze 30 minut. Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach aż do całkowitego wystygnięcia. Kremowa pianka: Czekoladę rozpuścić w miseczce w kąpieli wodnej, Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno

Wanilia i Kardamon
składanka jabłkowa z musem czekoladowym 133

dawna chodziło mi po głowie wielowarstwowe ciasto ale nie miałam na nie ani czasu ani pomysłu. Trzeba było jednak wykorzystać w końcu białka, które zostały po zrobieniu pączków więc okazja się nadarzyła. W sumie bez żadnego konkretnego planu, tak na szybko nakładałam warstwy z tego co akurat było pod ręką i muszę powiedzieć, że wyszło z tego naprawdę smaczne(...)uratować ostatnie kawałki do zdjęcia. Oprócz białkowego blatu (nie mylić z bezą) były jabłka w galaretce, mus czekoladowy, ciastka i lekka pianka. Wszystko zgrało się idealnie. Zresztą sami spróbujcie, bardzo polecam! Uwaga- żeby wszystkie warstwy porządnie stężały i ciasto dobrze się kroiło, należy przygotować je dzień przed planowanym podaniem. *foremka 25*34 cm Składniki: na blat z białek: 6 białek

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
CIASTO MICHASZEK 186

chcieć więcej? smakuje obłędnie, musicie spróbować!!! SKŁADNIKI Ciasto orzechowe: 4 jajka, 1/2 szkl. mąki, ½ szkl. cukru ½ szkl. zmielonych orzechów włoskich, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu Masa czekoladowa: 1 szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 2 łyżki kakao, 30 ml likieru czekoladowego, 5 herbatników maślanych, 1 kostka masła Pianka śmietankowa: 400 ml śmietany 30%, 1 łyżka cukru(...)końcu cukierki, mieszamy delikatnie łyżką Polewa: Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła, dodajemy śmietanę i mieszamy dokładnie. PRZEŁOŻENIE CIASTA: Biszkopt smarujemy masą czekoladową, wciskamy wiśnie osączoną z zalewy, układamy warstwę herbatników nasączonych w herbacie, smarujemy pianką śmietankową, układamy drugą warstwą herbatników, polewamy rozpuszczoną czekoladą, ozdabiamy

słodki bratek
Ciasto z bananami i kremem jogurtowym 868

Kwalifikuje to ciasto do grona moich ulubionych, w sumie to jedno z najlepszych, jakie jadłam kiedykolwiek. Krem to prawdziwa pianka, a do tego banany! No kto nie lubi bananów? Idealna propozycja, nie za słodka, zaspokoi każde gusta, i nie jest jakoś szczególnie droga... POLECAM z całego serca! Składniki: *Ciasto (mała blaszka): 4 jajka 100 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego

Piekę, bo lubię
Pychotka (Pani Walewska) 124

wrażenie, że to jedno z bardziej znanych ciast. Moja rodzina je uwielbia i ja również. Pychotka to dwie warstwy kruchego ciasta posmarowane kwaśnym dżemem z czarnych porzeczek, zapieczone razem z ubitymi białkami z dodatkiem orzechów. Nie otrzymujemy kruchej bezy, a miękką piankę. Zamiast orzechów wmieszanych w pianę, można wykorzystać płatki migdałowe i posypać nimi wierzch bezy, jednak zdecydowanie bardziej polecam

Smaki Na Talerzu
Tort ,,Ptasie mleczko" 331

gębie. Ten tort jest po prostu idealny! Bardzo, bardzo gorąco polecam do wypróbowania (na pewno nie będziecie żałowali)! Składniki: Ciasto: 7 żółtek 0,5 szklanki cukru 100 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki mąki Pianka: 7 białek 2 łyżki żelatyny szklanka cukru 100 ml wody Polewa: 200 g gorzkiej czekolady 200 ml śmietanki 12-18 % Przygotowanie

Kuchnia Łukasza
Misiek owocowy 143

sodą.Jajka wbić do miseczki i lekko ubić. Dodać do garnuszka, mieszając intensywnie, żeby jajka się nie zważyły.Jak się zacznie robić pianka na wierzchu, to zdjąć z ognia.Dodać przesianą mąkę i wymieszać.Zagnieść ciasto z powstałej masy.Podzielić na 6 części, każdą rozwałkować cieniutko.Piec w temperaturze ok. 180 stopni około 3 minut, zanim zacznie brązowieć.Na krem potrzebujemy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Miłosny Przekładaniec 343

Walentynki obchodzi urodziny :)Przygotowanie tego ciasta może wydać się pracochłonne, ponieważ trzeba upiec kilka placków, ale robi się to szybko. Efekt naszej pracy jest imponujący, więc zapraszam do kuchni. Ciasto:100 gram miękkiego masła,2 łyżki miodu,2 jajka,250 gram cukru,1 łyżeczka octu,1 płaska łyżeczka sody,600 gram mąki.Połączyć ocet z sodą i odstawić. Rozpuścić masło(...)sodą. Jajka wbić do miseczki i lekko ubić. Dodać do garnuszka, mieszając intensywnie, żeby jajka się nie zważyły.Jak się zacznie robić pianka na wierzchu, to zdjąć z ognia. Dodać przesianą mąkę i wymieszać. Zagnieść ciasto z powstałej masy. Podzielić na 6 części, każdą rozwałkować cieniutko. W temperaturze ok. 180 stopni piec około 3 minut, zanim zacznie brązowieć.Masa

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania