części marchewki po upieczeniu liście kolędry do dekoracji Przygotowanie: Ciasto: 1. Zmieszać wszystkie składniki. 2. Zagnieść ciasto 3. Wyłożyć ciasto na tortownicę 4. Ponakłówać ciasto obficie widelcem 5. Podpiec ciasto Piec: 15-25 minut w temperaturze 180 stopni, w zalezności od różnego rodzaju piekarników Mus: 1. Ubić białko na sztywno 2. Zblendować razem wszystkie składniki do otrzymania w miarę gładkiej(...)dół. A następnie zwiększyć temperaturę do 220 stopni i piec tylko od spodu przez około 30-60 minut. Mus ma się ściąć na delikatną piankę. Zaś spód ma być delikatnie kruchawy lecz miękki- nie wilgotny. Ciasto z mąki żytniej trudniej się piecze niż to z mąki pszennej,dlatego podaje tak szeroki zakres pieczenia- należy obserwować jak takie ciasto upiecze się
KreatywnePinytwarogu 6 jajek(2 całe i 4 żółtka) 1 szklanka cukru 1 budyń śmietankowy 2 i 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju Pianka: 1 szklanka cukru 6 białek 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Składniki na ciasto połączyć i zagnieść.Po wyrobieniu rozwałkować na stolnicy i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zmielony twaróg utrzeć z cukrem,dodawać
Niespełnione zdolności kulinarnecytryny Żółtka ucieramy z cukrami na jasną, puszystą masę, dodajemy sok i skórkę cytrynową, ser, olej i budynie rozrobione w mleku. Wylewamy na ciasto. Piec 30 minut w 175 st. C, następnie przygotowujemy kisielową piankę. KISIELOWA PIANKA: 2 opakowania kisielu truskawkowego lub wiśniowego(70d) 6 białek 3/4 szklanki cukru szczypta soli Białka ubijamy z sola na sztywną pianę, wsypujemy(...)łyżek wrzątku W rondelku rozpuszczamy margarynę dodajemy cukier puder. mieszamy aż się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i dodajemy kakao oraz żelatynę rozpuszczoną we wrzątku. Polewę wylewamy na chłodne ciasto
Moje Słodkie Piekiełkonasz deser. Galaretkę rozpuszczamy w połowie wody ( z przepisu z opakowania). Gdy będzie lekko tężeć ubijamy ją na najwyższych obrotach na puszysta piankę, dodajemy schłodzoną śmietanę i miksujemy aż masa będzie puszysta. Krem przekładamy na nasze ciasto. Ja użyłam do tego celu rękawa cukierniczego, ale możecie to zrobić za pomocą dużej łyżki. Dekorujemy posypką. Ps. przepis bierze udział w akcji
Wielki apetytLekkie, i pyszne ciasto z wiśniami i borówkami. Na lato idealne, szybkie i proste do zrobienia. Moja rodzina bardzo lubi takie ciacha. Kwaskowe wiśnie przełamują słodycz ciasta. Polecam ciasto zalać galaretką przezroczystą bo fajnie wygląda. U mnie takie ciacho szybko schodzi, a na upały idealne. biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej pianka wiśniowa: 500 g wiśni(...)dwóch etapach i mieszam delikatnie łyżką od spodu. Dno formy o wymiarach 24x24 cm wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i wstawiam formę. Biszkopt piekę 20 minut. Wyjmuję do ostygnięcia. Pianka wiśniowa: Wiśnie dryluje, przekładam do garnka, dodaję cukier, sok z cytryny i chwilę podgotowuję. Wiśnie puszczą sok, cukier się rozpuści. Żelatynę
wesoła kuchniadelikatne ciasto na pewno zasmakuje amatorom koksu i ciast z alkoholem. Kremowy warstwa kokosowa doskonale łączy się z lekką advocatową pianką i wiórkami białej czekolady. Po prostu rozpływa się w ustach. *foremka 24*24 cm Składniki: na biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem kokosowy: 700 ml mleka szklanka kokosu(...)piankę: 300 ml śmietanki kremówki 1 opakowanie śnieżki 70 ml likieru jajecznego 1 tabliczka białej czekolady dodatkowo: 2 małe paczki herbatników 2 łyżki kokosu kilka kostek białej czekolady 1/2 szklanki posłodzonej herbaty kieliszek wódki Białka ubić z cukrem, następnie nadal ubijając dodawać po żółtku. Na końcu dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do wyłożonej papierem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaOstatnio nadrabiam zaległości w pieczeniu :) Dzisiaj zapraszam na pyszną szarlotkę z pianką kokosowa i płatkami gryczanymi pełnoziarnistymi CENOS , wszystkich zainteresowanych pysznymi produktami tej firmy zapraszam na stronę internetową http://www.cenos.com.pl/ . Zapraszam do wypróbowania bo ciasto jest pyszne i proste w wykonaniu :) Składniki : 3 szklanki mąki typ 550 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Sama słodycz i szczypta chilimąki 0,5 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia kostka margaryny owoce - sezonowe, łodygi rabarbaru, około 0,5 kg pianka: 5 białek 0,5 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: 1. Ze składników zagnieść ciasto ręką, by porobiły się grudki wyglądające jak kruszonka. 2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (lub wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą
dobra gospodyni dom wesołym czyniostygnie nasączyć je syropem z brzoskwiń. Następnie wyłożyć na nie masę budyniową. Włożyć do lodówki. Ja piekłam ciasto stosując drugiej opcji z papierem do pieczenia. Po upieczeniu zdjęłam papier, biszkopt włożyłam do blaszki i nakładając masę budyniową ładnie boki biszkoptu pokryła. Pianka: Galaretkę rozpuścić w połowie wody zalecanej na opakowaniu (u mnie to było 250ml). Ostudzić. Śmietankę ubić i delikatnie(...)galaretkę. Galaretka musi być dobrze ostudzona ale nie gęstniejąca. Tak przygotowaną piankę delikatnie wyłożyć jako kolejną warstwę. Galaretka: Galaretkę rozpuścić w 400ml wody i ostudzić. Włożyć do lodówki do lekkiego stężenia. Gdy wszystkie poprzednie warstwy stężały pokroić brzoskwinie i poukładać na wierzchu. Brzoskwinie zalać ostatnią warstwą czyli galaretką. Ciasto najlepiej odstawić na kilka godzin luba na całą noc by dobrze
W kuchni u Monikigalaretki cytrynowe pianka: 2 śnieżki Sposób wykonania: biszkopt: Białka oddzielić od żółtek posypać szczyptą soli i ubijać. Gdy białka będą sztywne stopniowo dodawać cukier, nadal ubijać. Na końcu wlewać po jednym żółtku i ubijać na puszystą masę. Dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem(...)Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Przestudzoną masę wylać na zimny biszkopt i włożyć do lodówki na 1h. pianka: Śnieżki ubić wg instrukcji na opakowaniu i wyłożyć na masę jabłkową. Posypujemy kakao lub wiórkami kokosowymi. Ciasto schładzamy w lodówce. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z AnetąDziś mam dla Was przepis na jeszcze jedno z moich ulubionych, letnich ciast z truskawkami! W tym roku zrobiłam je dopiero teraz, bo zabiegana-zalatana kompletnie ostatnio nie miałam czasu na wypieki. Teraz to nadrabiam! Lekki biszkopt pokryty fantastyczną, delikatną i orzeźwiającą, serową pianką jest świetnym pomysłem na każdą pogodę. Do tego soczyste truskawki ( po sezonie śmiało mogą być mrożone(...)sprawia, że ciężko skończyć na jednym kawałku. Ciasto jest łatwe i szybkie do zrobienia. Gwarantuję , że zrobi furorę , a każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę! Polecam! SKŁADNIKI: ( blacha 25×30 ) BISZKOPT: * jajka – 6 szt * cukier – 1 szkl * mąka pszenna – 1 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka PIANKA SEROWA : * ser biały 3x mielony ( może być wiaderkowy
Ostra na SłodkoHej! Przepis na te ciasteczka jest tak prosty, że nie do uwierzenia. Najdłuższy jest czas przeznaczony na schłodzenie. Potrzebujemy: Czytaj więcej »
Tylko pyszniejakiegoś czasu przymierzałam się do zrobienia tego ciasta .I jak je zrobiłam mogę powiedzieć cudo 🙂 . Lekko serowa pianka na herbatnikach przykryta kokosową posypką wyszła na prawdę rewelacyjnie .A samo wykonanie jest nieskomplikowane .Przekonajcie się sami 🙂 . Czas przygotowywania: do 40 minut Czas chłodzenia: minimum 3 godziny Ilość: blacha
Ugotujmy CośDokładnie o tej porze miałam sobie siedzieć z mężem mym na kanapie, we wrocławskim apartamencie i popijać jakieś fajne wrocławskie piwo kraftowe. Zamiast tego siedzę przy
gotować!Kolejna moja propozycja na pyszne ciasto bez pieczenia. Tym razem delikatna, rozpływająca się w ustach pianka śmietankowo-jogurtowa z orzeźwiającym brzoskwiniowym musem i błyszczącą taflą galaretki... mmmm :)))) Koniecznie wypróbujcie! Pianka śmietankowa: 400 ml śmietanki 30% 400 ml jogurtu greckiego 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny Mus brzoskwiniowy: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe Dodatkowo: paczka okrągłych biszkoptów 1 galaretka
Smakołyki Asiupiekłam pyszne ciasto. Smak jest rewelacyjny, kwaskowaty od jagód i słodki od bezy a ciasto znika w błyskawicznym tempie. Można popróbować innych owoców w cieście, będzie ciekawie. Zapraszam na deser. Placek jagodowy z kawową pianką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanietrochę podgrzać. Kruszymy do niej drożdże, dodajemy miód, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie w maślance powinna zrobić się charakterystyczna pianka. Mąkę mieszamy z jajkiem, solą, i zaczynem drożdżowym. Zagniatamy ciasto, które będzie odchodziło od rąk, ale nie będzie też zbyt twarde. Odstawiamy do wyrośnięcia na 70 minut. Po tym czasie wyjmujemy je na blat posypany
Czerwona Porzeczkawypadku śliwki, najlepiej posypane cynamonem) Mleko zmiksować z jajkami, olejem, solą i cukrem waniliowym. Gdy masa będzie gładka, a na wierzchu pojawi się pianka, dodać po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodaję mąki "na oko", więc jeśli w podanym przepisie jest jej za mało, można spokojnie sypnąć jeszcze trochę, tak żeby placki
Przepysznik - BLW i nie tylkosugerować wyglądem, bo jest on przeciętny, za to smak samej tarty jest wyjątkowy. Z połączenia śmietany, białek i proszku budyniowego powstała lekka i smaczna pianka okalająca owoce. Polecam wszystkim zwolennikom tart owocowych :-) SKŁADNIKI Na ciasto kruche: 270 g mąki tortowej 130 g masła 65 g cukru 3 żóltka 1 łyżka zimnej wody Na nadzienie: 500-600 g czarnej jeżyny
Passions hobbies lifejest to że robiłam go po raz setny i zawsze wychodził, tym razem zrobił się rzadki. Nie chcąc zmarnować składników poratowałam się żelatyną, wyszła pianka zamiast kremu, ale cóż przynajmniej coś wyszło. Składniki na ciasto 2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 jaja 1 szkl. mleka
Kuchenne aromaty