żółtko DODATKOWO: 1 puszka kajmaku 150 g solonych krakersów 150 g herbatników maślanych 100 g czekolady mlecznej PIANKA CAPPUCCINO: 1/2 litra śmietany kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru 2 śmietan fiks 2 łyżki kawy cappuccino w proszku Sposób przygotowania CIASTO: białka jaj ubijamy na sztywną pianę wsypując w trakcie ubijania cukier, dodajemy żółtka jaj miksujemy pod koniec stopniowo wsypujemy(...)łyżce mąki wymieszanej z proszkiem, dodajemy odrobinę czerwonego barwnika-tyle aby uzyskać taki efekt jaki nas zadowoli. Tak przygotowane ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem standardowej blaszki do pieczenia i pieczemy 25 minut w temp 160*c.Po upieczeniu studzimy. KREM:Z mleka odlać 3/4 szklanki i rozpuścić proszek budyniowy z mąką pszenną, resztę mleka zagotować z cukrem i do gotującego
Wanilia i Kardamonpłatkach Z mąki orkiszowej, jogurtu naturalnego, jednego żółtka, oleju kokosowego, szczypty soli i łyżki stewii zagniatamy ciasto, które owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Dwa żółtka ubijamy z trzema łyżkami stewii na puszystą piankę i powoli dodajemy jogurt naturalny cały czas ubijając. Dodajemy mąkę kokosową oraz aromat waniliowy. W innym pojemniku ubijamy białka
Mango PapajaZapomniałam o.. moich mazurkach -tartinkach...wyglądem przypominające jajko sadzone.. Ciasto kruche: 70 g tartych migdałów BackMit 30 dkg mąki 90 g cukru pudru 20 dkg miękkiej margaryny 2 żółtka szczypta soli Pianka : 4 białka 3/4 szkl. cukru 4 łyżeczki żelatyny sok z cytryny barwnik żółty lub pomarańczowy bezbarwna polewa Mąkę przesiać ,wymieszać z cukrem, dodać
Moje domowe kucharzenieponiższym zdjęciu) lub poprzez jej fanpage na Facebook https://www.facebook.com/ThermomixMam/ A teraz czas na przepisy Co pysznego można przygotować w Thermomix? Tak naprawdę bardzo bardzo wiele. Proste ciasto czekoladowe z Thermomix Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mleka 3 łyżki naturalnego kakao (u mnie z lekką górką) 1,5 szklanki cukru 250g masła 4 jajka(...)połączenia około 30s./ obr. 3. Masę przelać do innej miski. A naczyniu (umytym) ubijamy białka 3,5 min./ 37°C/ obr. 4. Piankę mieszamy szpatułką z resztą masy. Na tym etapie można dodać pokrojoną drobno czekoladę. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną kwadratowej blaszki lub tortownicy 26 cm. Pieczemy około 45 minut
Słodkie okruszkimieć temperaturę pokojową masa marshmallow: 300 g pianek marshmallow 600 g cukru pudru 4 łyżki gorącej wody barwnik spożywczy dr oetker żółty Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy. Masło miksujemy na gładką, puszystą masę. Dodajemy stopniowo cukier z cukrem waniliowym, cały czas miksujemy. Wbijamy białka, jedno po drugim, powoli aby ciasto się nie zważyło. Do zmiksowanej masy maślanej(...)resztą cukru. Teraz stopniowo dolwewamy sok z cytryny i mieszamy. Blaty ciasta przekładamy kremem z bitej śmietany. Boki i wierzch ciasta pokrywamy kremem maślanym. Tort chłodzimy w lodówce przez 3 godziny. Pod koniec tego czasu robimy masę z pianek. Pianki marshmallow z wodą rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy od czasu do czasu aby przyspieszyć proces. Pod koniec dodajemy barwnik
KuchcikoweLovenadzieję, że tym ciastem zachwycicie się tak jak my :) Biszkopt z kremem śmietankowym, podłużne biszkopciki, galaretka z truskawkami i truskawkowa pianka :-) Już sam opis zachęca do zrobienia, a zdjęcie utwierdza w przekonaniu, że warto :) To jak, kto z Was je zrobi? :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw(...)czas miksując. Mąki przesiać, łyżka po łyżce dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając, najlepiej drewnianą szpatułką. Dno formy o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. Krem śmietankowy: 150 g serka mascarpone 350 ml śmietany kremówki 2-3 łyżki cukru pudru 1 zagęszczacz do śmietany (opcjonalnie
Domowa cukiernia Ewyrazem na weekend proponuję prosty czekoladowy przepis. Ciasta typu Brawnie są mokre mocno czekoladowe i bardzo smaczne. Do tego nie jest ono trudne do wykonania. Dodatkiem do ciasta jest masa serowa. Niestety nie mam w asortymencie kuchennym maszynki do mielenia więc nie mogę zaszczycić podniebienia moich łasuchów prawdziwym sernikiem ale na szczęście jest ser ricotta. Bardzo lubię serniki z jego(...)posmak Awaryjnie myślę, że mascarpone również będzie się nadawał. Podsumowując mój wypiek myślę, że najlepiej brawnie smakuje z serem, delikatna puszysta pianka idealnie łączy się z mokrą czekoladową konsystencją. Polecam wszystkie serniko-brawnie, naprawdę warto:) Składniki: ciasto: 200 g masła 170 g cukru pudru szczypta soli 3 jajka 4 łyżki miodu 2 tabliczki czekolady gorzkiej masa
ciastkarnia na kruchym spodziekakao umieszczamy w garnuszku i gotujemy, aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z palnika i studzimy. Uwaga! Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodając stopniowo cukier, nadal ubijamy. Dodajemy żółtka, ubijamy, aż powstanie kremowa pianka. Wlewamy wystudzoną mieszankę kakaową z garnuszka, mieszamy delikatnie łyżką, aż powstanie gładka masa. Na koniec dodajemy wszystkie suche
Czerwona Porzeczkakakao umieszczamy w garnuszku i gotujemy, aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z palnika i studzimy. Uwaga! Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodając stopniowo cukier, nadal ubijamy. Dodajemy żółtka, ubijamy, aż powstanie kremowa pianka. Wlewamy wystudzoną mieszankę kakaową z garnuszka, mieszamy delikatnie łyżką, aż powstanie gładka masa. Na koniec dodajemy wszystkie suche
Czerwona Porzeczkaskładnikami ciasta Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody. Prostokątną blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić ciastem spód. Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Pianka: 5 białek 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 2 opakowania kisielu cytrynowego bez cukru(...)wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia. Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć obrane i przekrojone na pół kiwi, a na nich ubitą pianę. Wyrównać powierzchnię. Piec w temperaturze 175ºC przez około 30 minut. Po ostudzeniu wylać rozpuszczoną, tężejącą galaretkę
Czerwień i błękitwcześniej galaretkę niebieską pokroić w kostkę. Przygotować piankę. Śmietankę ubić na sztywno. Następnie cały czas ubijać i dolewać wystudzoną i tężejącą już galaretkę turkusową. Do masy dodać też galaretkę pokrojoną w kostkę i wymieszać. Masę wyłożyć na wystudzony biszkopt i ładnie wyrównać. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Wierzch zalać galaretką pastelową. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin
Monia miesza i gotujepominąć) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru (najlepiej trzcinowy) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 5 żółtek Pianka: 5 białek 2/3 szklanki cukru Owoce: 10 jabłek 6 gruszek 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka grysiku Cukier puder do posypania wierzchu ciasta. Wszystkie składniki ciasta zagnieść i podzielić na dwie części – 1/3 i 2/3. Mniejszą część włożyć do zamrażalnika, a większy
Trzeci talerzcukru waniliowego 1 duży budyń ok.1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju lub masła 2 jajka całe 4 żółtka 3/4 szklanki cukru pianka z rosą: 6 białek 1 szklanka cukru Sposób wykonania: Przygotowanie zaczynam od zrobienia kruchego ciasta. Mąkę mieszam z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, dodaję masło i siekam. Wbijam następnie dwa żółtka (spokojnie białka przydadzą(...)się do piany) i zagniatam.Wylepiam formę (od 30-40 x 25 cm) ciastem. Do misy wrzucam cztery żółtka i dwa jaja i dodaję cukier, kręcę aż będzie jasna masa (w kolorze koglu), dodaję ser i miksuję dokładnie. Dodaję też cukier waniliowy lub aromat, mleko, olej, budyń, itd. Miksuję. Wylewam masę serową na kruchy spód (nie zapiekałam!). Wstawiam do nagrzanego
Smaki NataliiCiasto jest lekkie pomimo tego, że jedną z warstwa stanowi pieczony sernik o smaku jagodowym. Delikatny biszkopt i pianka straciatella obsypana świeżymi jagodami sprawiają, że z chęcią sięga się po kolejny kawałek :) Takie przekładańce są dość czasochłonne, ale smak wynagradza wszystko :) BISZKOPT: 4 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej SERNIK JAGODOWY: 750g zmielonego twarogu(...)Wsypać startą czekoladę i wymieszać. Wyłożyć piankę na biszkopt za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdy i obsypać jagodami. Smacznego :) RADA: Biszkopt i sernik pieczemy dzień wcześniej. Najpierw biszkopt, który wyjmujemy od razu z piekarnika, a potem sernik, który studzi się w piekarniku. W ten sposób oszczędzimy trochę energii :) Kategoria: Biszkopty i ciasta biszkoptowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami
https:KKuchniaMniamzastosowaniem śmietany kremówki. Efekt przerósł moje oczekiwania. Jest mega delikatne i wspaniałe. Nie poprzestaniecie na jednym kawałku, jest takie pyszne.... Jeszcze jedna zaleta, ciasto jest bez pieczenia, na okrągłych biszkoptach czyli bardzo proste i szybkie :) SKŁADNIKI: PIANKA CYTRYNOWA: 2 śmietany śnieżki 1 szklanka zimnego mleka kubek śmietany 18 % (330 ml do zup i sosów) 2 łyżki cukru pudru galaretka cytrynowa
Pani na deserblaszki wykładamy biszkoptami (ja delikatnie je naponczowałam, ale nie jest to konieczne). Na nie nakładamy połowę bitej śmietany z galaretką. Na piance układamy brzoskwinie w dowolny sposób i zalewamy je galaretką agrestową. Na chwilę ciasto wkładamy do lodówki, aby stężała galaretka. Następnie układamy druga warstwę biszkoptów, bitą śmietanę, brzoskwinie, zalewamy galaretką cytrynową i ponownie schładzamy w lodówce. Smacznego
Pyszności Słodkościłyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny 1 - 2 łyżek kakao 1 łyżka cukru waniliowego Pianka: 3 / 4 szklanki cukru 4 białka 1 / 2 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli Dżem: według uznania np. jabłkowy, czarnej porzeczki, wiśniowy, kiwi z limonką Przygotowanie: Ciasto - margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy, dodajemy cukier i cukier waniliowy
Ciastka - domowe słodkościpojawią się na drzewach. Figi to jedne z moich ulubionych owoców, po prostu są niesamowicie soczyste i smakowite. Wykorzystałam je tym razem w cieście i wyszło bardzo fajnie, polecam. Kruchy placek z serem, figami i bezowa pianką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieprosta babka-cytrynowa Gotuj Się Kto Może Babka cytrynowa Healthy Craving Trójkolorowa babka jogurtowa z polewą Jaskinia Smaku Bolozaura Wielkanocne babeczki drożdżowe Miętowe ciasto-yerba mate Karkrówka Babka z łatką Kasiekw gotuje Babka limonkowa Kawa z pianką Babka orzechowo-czekoladowa z pomarańczowym pazurem Babka bananowa Kociołek pyszności Wielkanocna babka biszkoptowa Kolizje smaków Babka piaskowa Kuchenne-czarymary Muffiny z niespodzianką Kuchenne
Moje domowe kucharzenie