ciasto pianka - 2655 przepisów (strona:100/177)

MURZYNEK Z MASĄ JOGURTOWĄ 296

delikatna, głaciuteńka warstwa czegoś, co nie przypomina w smaku ani jogurtu, ani sera, ani żadnej pianki ...  W każdym razie jest to coś pysznego,  i następnym razem podwoję ilość składników, aby ta pyszna, jogurtowa warstwa była zdecydowanie wyższa :)) Składniki na ciasto: 4 jajka 1 i 3/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 250 g masła/margaryny 2 łyżki kakao

Walijskie Pichcenie
Mleczne cappuccino 429

więcej, dzięki czemu w cieście będzie bardziej wyczuwalny smak kawy. U mnie było z tym dość słabo, bo za krótko moczyłam biszkopty, następnym razem się poprawię :). Ale ogólnie ciasto bardzo smaczne i fajnie się prezentujące. Polecam :) Biszkopt: 110 g mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 duże jajka 140 g cukru  1 łyżka oleju 1,5 łyżeczki proszku(...)czas ubijając, aż do wyczerpania cukru. Dodać żółtka i zmiksować na niskich obrotach miksera, do połączenia i uzyskania jednolitej, puszystej pianki. Wlać olej i ponownie zmiksować. Wsypać przesiane mąki i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką, do połączenia.   Ciasto przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 22 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką

Opowieści z piekarnika
Keks lawendowy 124

więcej orzechów. Lubię też lawendowe desery np. ciasteczka (zobacz przepis) i zawsze mam w kuchni trochę suszonych kwiatów lawendy. Keks to ciasto typu wszystko ze wszystkim. Możemy dodać absolutnie każde bakalie, które wpadną nam w ręce. Nawet pokrojone pianki marshmallows smakują dobrze w keksie. W każdym sklepie możemy kupić gotową mieszanką keksową z fluorescencyjnymi kostkami kandyzowanych owoców, ale ja lubię(...)bakalie. To skraca czas namaczania do godziny. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy sodę, lawendę, cynamon, wanilię, cytrynę i olej. Mieszamy, a potem łączymy z mąką. Na koniec do gęstego ciasta dodajemy bakalie odsączone z soku i orzechy. Dokładnie mieszamy. Keksówkę smarujemy masłem i bułką tartą. Przelewamy do niej ciasto i pieczemy w 180 stopniach 45 minut (góra – dół, średnia

Ugotowane pozamiatane
PLEŚNIAK Z JABŁKAMI I ŚLIWKAMI 164

proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2-3 łyżki śmietany jeśli nie da się zagnieść PIANKA : 4 białka szklanka cukru  łyżka mąki ziemniaczanej ORAZ : 1-1,5 kg jabłek 2-3 łyżki cukru i cynamonu 30 dag śliwek ROBIMY CIASTO : Z podanych składników (oprócz kakao) zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części: większa i mniejsza

Pani na deser
Cytrusowiec 138

groszki czekoladowe, które fajnie urozmaicają ten deser. Ciasto jest delikatne i rozpływa się w ustach, warto spróbować. CYTRUSOWIEC Składniki: (forma 24 cm) spód: biszkopty okrągłe masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe 2,5 szklanki soku pomarańczowego  sok z 1/2 cytryny 3/4 szklanki cukru  cukier waniliowy 125 g masła 3/4 szklanki wody pianka cytrynowa: 500 g śmietany 30% 1 galaretka(...)Sernik z pianką wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny aby pianka stężała.  Po zastygnięciu pianki wierzch sernika posypujemy startą wcześniej skórką z pomarańczy (albo cytryny), zalewamy rozpuszczoną i ostudzoną galaretką cytrynową, ponownie wstawiamy do lodówki aby galaretka zastygła.  Ciasto najlepiej zostawić na noc w lodówce

Bon appetit mon amie
Walentynkowe ciasto bez pieczenia – proste i przepyszne! 2946

Walentynkowe ciasto bez pieczenia Proste i mega smaczne piankowe ciasto z czerwonymi serduszkami oraz chrupiącym czekoladowym spodem. Jest bardzo efektowne i pięknie prezentuje się na stole. Idealne na dzień zakochanych oraz jako deser do każdej romantycznej kolacji Ciasto nie wymaga pieczenia, więc jest w miarę łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam!     Składniki: Spód: 1/2 opakowania sucharków – 150 gram(...)ciastek serduszka (mogą być różnej wielkości) i układamy je na piance. Całość wkładamy do lodówki *** *** Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, mieszamy i odkładamy na około 5 minut. Następnie żelatynę podgrzewamy z kilkoma łyżkami mleka i dokładnie rozpuszczamy. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do reszty mleka i mieszamy *** *** Na ciasto bardzo delikatnie za pomocą łyżki wylewamy mleko z żelatyną, tak aby pokryć przestrzenie

Blog z Apetytem
Kruche ciasto z malinami i lekko budyniową pianką 1679

wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy zetrzeć na tarce o grubych oczkach większą część ciasta, wyrównać i lekko przyklepać dłonią. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190 st.C przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Delikatna budyniowa pianka: 5 białek; 1 szklanka cukru kryształu (drobnego); 1 cukier waniliowy (16g); 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego

In my kitchen
Kruchy torcik z truskawkami 158

czym włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Drugą część zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Spód kruchego ciasta ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć i zostawić do ostudzenia. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 ° C. Nadzienie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Truskawki umyć(...)miseczki, dodać proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną, cukier puder i dobrze wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą piankę. Delikatnie połączyć ubite białka z masą budyniową. Na koniec dodać truskawki, wymieszać i przelać równomiernie na podpieczony kruchy spód. Pozostałe ciasto kruche zetrzeć na tarce o grubych oczkach i włożyć ciasto do piekarnika. Piec około 45 minut, aż ciasto się ładnie

Passions hobbies life
Sernik latte macchiato 902

wzór kawy latte macchiato czyli mocno mlecznej kawy o zaznaczonych trzech warstwach: mleka,kawy, i pianki z mleka. W serniku też wykonałem trzy warstwy: serowa, kawowa i z bitej śmietany do tego wykończyłem go sosem karmelowym. Propozycja dla ulubieńców kawy również w cieście. Przepis wykonałem na tortownicy o średnicy 25cm. Składniki 400 g serka homogenizowanego 200 ml śmietany słodkiej

zjem to blog kulinarny
Biszkopt z kawowo-miętową pianką 144

Polecam. 1. Ciasto:  Biszkopt z 5-6 jajek 2. Krem kawowy: 2 szklanki mleka 2 szklanki likieru kawowego 2 budynie śmietankowe  6 łyżek cukru 2 żółtka Zagotować mleko z cukrem. Zmiksować likier kawowy z żółtkami i budyniem, wlać do gotującego się mleka. Mieszać aż zgęstnieje. Gorący budyń wylać na biszkopt. Zostawić, aż wystygnie. 3. Pianka miętowa

Praktyczna pl
Cud na Ziemi - wyspa Zakynthos 145

dania mięsne i owoce, jednakże i pyszne słodkie ciasta - niestety nie pamiętam jak nazywało się przedstawione na poniższym zdjęciu czekoladowe ciasto z bakaliami - ale było przepyszne - podawane w restauracji w naszym hotelu. Popularne tez były owocowe lub śmietanowe pianki, lecz nie przypadły mi one do gustu. Moim faworytem były warzywa podawane na gorąco tzw. leczo z cukinii, bakłażanów, pomidorów oraz(...)której zamówiliśmy sałatkę grecką podaną z greckim chlebem... Na koniec - Pani która Nas obslugiwała (a własciwie była to gospodyni domu przy którym była restauracyjka) podała nam jeszcze słodkie, pyszne ciasto - podobne do polskiego ciasta drożdżowego. Chciałam jeszcze zauważyć, że jak będziecie mieli okazję wybrać się do greckiej restauracji i podadzą Wam przed waszymi, zamówionymi już daniami jakąś przystawkę - nie jest

MintTaste
Mus malinowy do tortu 689

Słodki jak maliny, delikatny jak pianka mus malinowy to przepyszny dodatek do wypieków. Mimo że teraz potrafię go zrobić prawie z zamkniętymi

Słodki Pomysł
Przygotowanie Domowych Pączków 177

miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut . Rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka . Po 15 minutach : Do miski dajkę jajko , żółtka , dodaję cukier i całość dokładnie mieszam rózgą . Teraz do gotowego rozczynu dodaję składniki na ciasto : wymieszane jajka z cukrem , mąkę , mleko , spirytus , sól , cukier waniliowy , sok z cytryny , otartą skórkę z cytryny . Całość

Uwaga Babcia Gotuje
Ciasto śmietankowo - truskawkowe 146

postaci frużeliny. Całość zwieńcza spora warstwa bitej śmietany, którą to posypałam również sporą ilością wiórków kokosowych. Wszystkie smaki wspaniale się tu ze sobą łączą, a całe ciasto jest lekkie i nie za słodkie. Bardzo polecam w sezonie truskawkowym :) Frużelinę najkorzystniej przygotować wieczór wcześniej . Biszkopt: 110 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 duże jajka 150 g cukru 1 łyżka(...)cały czas ubijając, aż do wyczerpania cukru. Dodać żółtka i zmiksować na niskich obrotach miksera, do połączenia i uzyskania jednolitej, puszystej pianki. Wlać olej i ponownie zmiksować. Wsypać przesiane mąki i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką, do połączenia. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 22 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką

Opowieści z piekarnika
Rabarbarowy zawrót głowy. 143

Składniki : Na ciasto : 2,5 szklanki mąki pszennej  25 dkg margaryny ( schłodzonej ) 5 żółtek 5 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy Na piankę : 5 białek   1 szklanka cukru pudru 20 dkg śmietany 18 % 1 budyń śmietankowy Przygotuj również : 1 kg rabarbaru cukier puder do dekoracji ( opcjonalnie )  Sposób wykonania :   Rabarbar dokładnie płuczemy, osuszamy

Przepisy i porady kulinarne