ciasto pianka - 2655 przepisów (strona:102/177)

Ciasto kawowe 130

prostu bezpieczniej.. Jeśli oczekujecie ciasta kremowego, nie nazbyt sycącego- a idealnego jako deser po świątecznym obiedzie- możecie pokusić się o wykonanie. Niby tort – a lekki i puszysty jak pianka. Pianka z „prądem” J Składniki na biszkopt: 6 jaj           szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do uzyskania „bezy”. Dodajemy żółtka. Miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy na 3 równe blaty. Z jednego blatu literatką wycinamy biszkopty Masa tiramisu I: ¾ szklanki kremówki

Domowe ciasta
Chałwowiec na ciepłych lodach 155

Deser banalnie prosty i szybki w przygotowaniu! Spód w postaci pianki z ciepłych lodów, krem chałwowy z kawałkami białej czekolady i soczyste owoce zalane krystaliczną galaretką

VioletoweKucharzenie
Sernik jagodowy z pianką Chia 500

Pyszny i delikatny w smaku sernik jagodowy z pianką z nasion Chia oraz chałowym spodzie. W upalne dni nie zawsze chcemy włączać piekarnik i dodatkowo nagrzewać

Bajeczna Kuchnia
Ciasto z pianek JoJo 524

Lekki, słodziutki i pyszny deser na bazie dobrze wszystkim znanych pianek :) Przygotowałam go na spodzie z herbatników, z dodatkiem jagód i galaretki o smaku owoców leśnych

My Culinary Art
Biedronka z kisielową pianką – łatwe i szybkie! 11776

jest wyczekany przepis!Inspiracją do jego powstania był mój przepis na ciasto CZEKOLADOWE KRATERY , a mianowicie jego wnętrze , które wygląda jak dzisiejsza Biedronka.Delikatny biszkopt pokryty niesamowicie mięciutka , delikatną pianką , przypominającą ptasie mleczko i wierzchnia warstwa  z dodatkiem owocowej galaretki i borówek.Wprost rozpływa się w ustach!Ale oprócz tego , że świetnie smakuje to jeszcze pięknie wygląda!Zrobi furorę na każdym(...)wygładzamy.W drugim biszkopcie wycinamy kółka za pomocą kieliszka.Przykrywamy masę kisielową i wkładamy do lodówki do stężenia.Galaretkę rozpuszczamy w ¾ ilości wody niż to pisze na opakowaniu.Do otworów w cieście wkładamy owoce , zalewamy lekko tężejącą galaretką.Wkładamy do lodówki.Smacznego

Ostra na Słodko
Pizza bez mleka 142

Najprostszy przepis na pizzę na drożdżach bez mleka. W zależności od tego czy lubicie grube domowe ciasto czy raczej coś cieńszego są to proporcje na jedną lub dwie okrągłe blaszki o średnicy 23 cm. Duża szklanka to 400ml. 1 1/2 dużej szklanki mąki 1 szklanka letniej wody 40 gram drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka bazylii(...)szklanki wody przelać do osobnej szklanki. Dodać pokruszone drożdże i cukier. Wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia - nad roztworem zrobi się pianka. Mąkę wymieszać w misce z solą, ziołami i ziarnami. Dodać wyrośnięte drożdże oraz pozostałą wodę (wciąż letnią). Wymieszać na jednolite ciasto i wyrabiać rękami przez około 4 minuty. Przykryć w misce ściereczką i pozostawić na chwilę do wyrośnięcia, najlepiej około

Czerwony Gupik
Kruche ciasto z owocami i pianką 165

Składniki: Ciasto: Mąka pszenna 250 g Masło zimne 100 g Żółtka 3 Śmietana 12 % 2 łyżki Cukier 2 łyżki Cukier waniliowy łyżeczka Proszek do pieczenia łyżeczka Pianka: Białka 3 Cukier puder 3/4 szklanki Budyń śmietankowy Owoce: 500 g ulubionych owoców ( u mnie 300 g rabarbaru pokrojonego w kostkę i 200 g wymieszanych razem truskawek, malin i borówek. W przypadku rabarbaru

Kulinarne przygody
Frużelina truskawkowa z pomarańczą 186

SŁODYCZ I SZCZYPTA CHILI - Ciasteczka francuskie z serem i truskawką   KULINARNA MANIUSIA - Lody truskawkowe MOJE MAŁE CZAROWANIE - Pianka jogurtowa z truskawkami na zimno MARCEPANOWY KĄCIK - Panna cota z truskawkami NA CIASTECZKOWYCH PAPIERACH - Pasiasty misz-masz truskawkowo - jagodowy KUCHNIA I PODRÓŻE - Ciasto truskawkowe na zimno MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Deserki piankowe z galaretk ą i truskawkami PIEKIELNA KUCHNIA ANETY -Truskawkowa rozkosz

Grunt to przepis!
Lemoniada truskawkowa 185

SŁODYCZ I SZCZYPTA CHILI - Ciasteczka francuskie z serem i truskawką   KULINARNA MANIUSIA - Lody truskawkowe MOJE MAŁE CZAROWANIE - Pianka jogurtowa z truskawkami na zimno MARCEPANOWY KĄCIK - Panna cota z truskawkami NA CIASTECZKOWYCH PAPIERACH - Pasiasty misz-masz truskawkowo - jagodowy KUCHNIA I PODRÓŻE - Ciasto truskawkowe na zimno

Grunt to przepis!
Tarta z piaNką Bezową 206

układamy jabłka, zcieramy pozostałą część ciasta   Pieczemy około 15 minut w temp 190"C. SMACZNEGO! P.S. jabłka możemy zastąpić każdym owocem jagodowym, jak np malinami czy jagodami, a także gruszką pokrojonymi w cieniutkie plasterki,a   jeśli lubicie rabarbarem owoce można też pominąć, a zamiast budyniu śmietankowego, czy waniliowego wykorzystać np. malinowy, wtedy pianka nabierze rumieńców

Luźna Kuchnia
Kakaowe ciasto z rabarbarem 166

przygotowania:  120 minut Proporcje na formę o wymiarach 30 x 40 cm Składniki Na ciasto: 250 g zimnego masła 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 3 łyżki kakao 2 łyżeczki   domowego cukru waniliowego Na piankę bezową: 5 białek szczypta soli 1 szklanka drobnego cukru Nadzienie: 1000 g rabarbaru 3 łyżki

Kulinarne przygody Gatity
Szarlotka z płatkami śniadaniowymi 112

jabłek 1 szklanka cukru tłuszcz i posypka do formy cukier waniliowy lub cynamon Składniki na piankę: 4 białka ½ szklanki cukru pudru Wykonanie: Jabłka obrać, pokroić i rozgotować w kilku łyżkach wody. Następnie wsypać, cukier waniliowy i wymieszać . Wszystkie składniki ciasta posiekać nożem i dokładnie wyrobić. Następnie ciasto rozwałkować, wyłożyć na przygotowaną blaszkę lub tortownicę, nakłuć widelcem i lekko podpiec

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto na Pizze 196

nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka. Po 15 minutach : Do rozczynu dodaję pozostałą mąkę, wodę oraz sól i wszystko dokładnie mieszam łyżką . Gdy składniki wstępnie się połączą dodaję olej i nadal ciasto wyrabiam łyżką aż olej wchłonie się w ciasto . Następnie ciasto wykładam na blat posmarowany olejem i wyrabiam

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Biszkopt z pianką i musem śliwkowym 251

były żółte, w smaku bardzo przypominały brzoskwinie. Część przerobiłam na dżem a część przerobiłam na mus i wykorzystałam do ciasta. składniki: biszkopt 4 jajka 150 g cukru 150 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pianka 500 ml śmietanki 30 % 200 g serka homogenizowanego waniliowego 2 galaretki brzoskwiniowe 2 szklanki gorącej wody (500 ml) mus śliwkowy(...)blaszki 35x25 wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec do suchego patyczka ok 12-15 minut, funkcja góra-dół. Gotowy biszkopt wystudzić. Przygotować piankę. Dwie galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody. Odstawić do wystudzenia. Śmietankę ubić na sztywno. Następnie dodać serek homogenizowany oraz tężejące ale płynne galaretki. Dokładnie zmiksować. Masę wylać

Monia miesza i gotuje
SERNIK TIRAMISU – najlepszy! 639

wszystkich ciast świata najbardziej kocham SERNIKI ! A serniki kochają mnie! Ten popisowy, który był moją przepustką do Masterchefa od teraz ma swojego konkurenta! Poważnego konkurenta! Dziś mam dla Was przepis na jeden z najlepszych serników, jakie kiedykolwiek jadłam i jakie kiedykolwiek robiłam. Czekoladowy spód z Amaretto i biszkoptami przykryty niesamowicie delikatną masą serową i „pianką” czekoladową tworzy fantastyczną(...)następnie ok. 90 minut w120C. Pod sernik, na spód piekarnikia wkładamy naczynię z wodą! Studzimy. „PIANKA” Śmietanę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy przygotowaną wcześniej żelatynę, dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej Amaretto. Obie części wylewamy na ciasto tworząc ozdobne „maziaje”. Posypujemy tartą czekoladą wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę

Ostra na Słodko