Jesień i zima to okres pysznych szarlotek i ciast z jabłkami – na blogu znajdziecie ich kilka, a może nawet kilkanaście. Dziś mam dla Was przepis na ulubiona szarlotkę mojej mamy. Delikatne, kruche ciasto obficie pokryte dużą ilością jabłek z cynamonem i puszystą pianką. No i oczywiście duża ilość kruszonki, bez której szarotka nie mogłaby się obejść! Pycha! Ja też(...)buka tarta – 2 łyżki * śmietana gęsta 18% – 3 łyżki PIANKA: *białko – 4 szt * cukier – 0,5 szkl * kisiel cytrynowy – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, szklanką cukru i cukrem waniliowym. Dodajemy masło, żółtka i śmietanę, wyrabiamy na gładkie ciasto, formujemy 2 kule. Jedną mrozimy ok 40 minut, drugą wałkujemy na cienki
Ostra na Słodkowspólnego:) Ciasto jest bez glutenu i laktozy! Jest bardzo lekkie i na prawdę zawiera bardzo mało kalorii. Jedna porcja to: 65 kcal w tym: W: 7,67 g; B: 4,5 g; T: 1,76 g. Składniki: Spód - 40 mąki kokosowej - 4 jajka - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżeczki słodzika lub cukru Pianka - 4 białka - 50 ml zimnej(...)Masa truskawkowa Truskawki blendujemy na gładką masę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i delikatnie wlewamy do truskawek ponownie blendując. Tak przygotowany mus wlewamy na zastygłą piankę. Ponownie wkładamy do lodówki na 3-4 h. Ciasto jest niezwykle lekkie i puszyste. Po schłodzeniu smakuje jak lody! Idealne na letni podwieczorek! Smacznego
Health-Fit-Lifekruchym spodzie, masa serowa z marcepanem i czarnymi porzeczkami, smaku dopełnia słodko kwaśna pianka śmietanowa, a pokruszone bezy to kropka nad „i „ Początkowo obawiałam się połączenia marcepanu i porzeczek, okazało się, że niepotrzebnie. Doskonały wypiek na słodki poczęstunek, jest pyszny! Składniki: Duża blacha: 28/38 cm Ciasto: 30 dag mąki pszennej 20 dag masła 10 dag cukru 1 żółtko(...)miękkiego masła 10 dag startego marcepanu 1 szklanka obranej czarnej porzeczki Porzeczkowa pianka: ½ litra śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 szklanka czarnej porzeczki ½ szklanki cukru 100 ml wody 3 listki żelatyny Dr.Oetker 90 g małych bezików Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce, wymieszać mikserem z mieszadłem do ciasta kruchego, przełożyć ciasto
Wanilia i Kardamonmusi być dużo większa. 4/5 do 1/5. Małą część ciasta włożyć do lodówki. Przygotowanie owoców – agrest oczyścić, czereśnie wypestkować. Wykonanie – dużą część ciasta rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozłożyć owoce. Przygotowanie pianki – białka ubić na sztywną pianę. Powoli podczas ubijania wsypywać cukier. Na koniec dodać proszek budyniowy i wymieszać. Pianę wylać na owoce, na górę
Kuchnia Pokoleńwypieku może być wyłącznie słodki i nic ponadto - żadnego głębszego, sensowniejszego smaku. Była to ogromna pomyłka! Ciasto jest pyszne! Ponadto naprawdę efektownie się prezentuje :) CIASTO Z MUSEM Z SOKU OWOCOWEGO I ŚMIETANKOWĄ PIANKĄ Składniki na biszkopt: - 4 jajka - 50 gram mąki - 50 gram cukru - 12 gram budyniu w proszku bez cukru (lub mąki ziemniaczanej) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)kroimy w plasterki. Wodę zagotowujemy z cukrem, tworząc syrop cukrowy. Wrzucamy do płynu kiwi i parzymy przez około 1,5 minuty. Po tym czasie wyjmujemy i układamy na cieście. Etapu parzenia kiwi w cukrze NIE MOŻNA pominąć. Kiwi posiada w sobie związki, które nie pozwalają na wiązanie się galaretki. Owoc traci tę właściwość dopiero po odpowiednim przygotowaniu. Galaretkę przygotowujemy według
Życie zamknięte w smakuwiem skąd ta nazwa się wzięła, ale pomimo jej ( bo mi się nie podoba! ) ciasto okazało się naprawdę genialne w smaku. Delikatny, puszysty biszkopt pokryty piankowym kremem z ukrytymi w środku malutki lodami na ciepło. Fajny pomysł na każdą imprezę – z całą pewnością zachwyci! Ciasto absolutnie nie jest pracochłonne, a z jego przygotowaniem poradzą sobie nawet Ci, którzy(...)pieczenia na co dzień uciekają. Gorąco polecam! SKŁADNIKI: ( 24×28 ) BISZKOPT: * mąka pszenna – 5 łyżek * cukier – 5 łyżek * jajko – 5 szt PIANKA: * serek homogenizowany naturalny – 500 g * Śmietanka 30% – 400 ml * galaretka cytrynowa lub brzoskwiniowa – 2 szt * wrzątek – 200 ml POLEWA: * czekolada mleczna – 200 g * mleko – 5-6 łyżek DODATKOWO
Ostra na Słodkożeby ciasto miało konsystencję plasteliny. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. W czasie, kiedy ciasto będzie się chłodzić (razem z ciastem do lodówki włóżcie miskę z białkami, będą się dzięki temu znacznie lepiej ubijać a pianka z nich będzie mięciutka), jabłka obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w półplasterki i wrzucić do garnka z odrobiną wody i gotować(...)koniec wrzucić ziarenka z połowy laski wanilii. Gotową piankę wyłożyć na jabłka. Można zostawić ją w takiej formie, albo posypać kruszonką. Mój przepis na kruszonkę: 150g zimnego masła 100g mąki pszennej 50g zmielonych orzechów włoskich 50g cukru kokosowego albo 4 łyżki syropu klonowego Wszystkie składniki trzeba szybko zagnieść. Ciasto na kruszonkę powinno mieć konsystencję mokrego piasku, to znaczy musi dać
Przepysznik - BLW i nie tylkopieczenia . Czekoladowy ciasteczkowy spód i puszysta truskawkowa pianka, przygotowana na bazie owoców mrożonych. Fakt, truskawki pojawiają się już w marketach, ale polecam ich użyć jedynie do dekoracji. Do pianki truskawkowej użyjcie owoców mrożonych. Mają one więcej smaku i aromatu, gdyż są to owoce zbierane w sezonie. Przygotowanie truskawkowej tarty nie powinno sprawić Wam trudności. Jest to przepis prosty, nieskomplikowany. Czekoladowy(...)takie wykorzystuję do przygotowywania spodów pod serniki czy tarty lub inne ciasta. Składniki: Spód do tarty bez pieczenia: 300 g herbatników, biszkoptów lub okruszków suchych ciast 100 g czekolady gorzkiej 70 g masła Truskawkowa pianka: 300 g mrożonych truskawek Poltino 1 łyżka soku z cytryny 150 g cukru 20 g żelatyny 300 g śmietanki 30% Wykonanie: Ciastka rozkruszyć w blenderze
kolorowotorcikowocukru pudru 5 żółtek (białka wykorzystamy podczas przygotowywania budyniowej pianki) na budyniową piankę : 5 białek 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 cukier waniliowy 16 g 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru po 40 g (ja miałam tylko z cukrem więc dałam do pianki zamiast całej 2/3 szklanki cukru) 0,5 szklanki oleju (używam oleju(...)truskawki cukier puder do posypania Wykonanie : kruche ciasto : Masło pokroić w kostkę i szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta. Podpiec na złoty kolor w temperaturze
cucinarecukru po 40 g (ja miałam tylko z cukrem więc dałam do pianki zamiast całej 2/3 szklanki cukru) 0,5 szklanki oleju (używam oleju z pestek winogron) dodatkowo : 500 g owoców - w moim wypadku były to truskawki cukier puder do posypania Wykonanie : kruche ciasto : Masło pokroić w kostkę i szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Podzielić(...)spożywczą, zamrozić. Blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 160ºC (termoobieg) przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. budyniowa pianka : Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny
cucinarewyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, oprószamy kaszą manną i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 2. Masa serowa: Masło lub margarynę, cukier i żółtka ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy masę krówkową ( 2 łyżki odkładamy do pianki ) i dokładnie ucieramy, następnie dodajemy budynie w proszku i ser ( ja użyłam(...)ubijamy na sztywną i pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. 3. Pieczenie: Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie studzimy, najlepiej przez kilka godzin. 4. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Powinna być letnia, ale nie całkiem zimna. Śnieżkę ubijamy
Izabelawkuchniwreszcie mogłam się zająć pieczeniem. Przepis może się wydawać skomplikowany, ale nie taki diabeł straszny jak go malują. Jeśli się odpowiednio zorganizujemy, to nawet się nie obejrzymy, a ciasto już się chłodzi. SKŁADNIKI: na biszkopt 4 jajka 1 białko 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli na poncz(...)chłodną galaretkę, zmiksować i wyłożyć na krem budyniowy, wyrównać. Przygotować polewę. W garnuszku roztopić masło, dodać sok z cytryny oraz cukier puder, połączyć, ostudzić. Na piankę wyłożyć herbatniki i polać z wierzch przygotowaną polewą. Ciasto schłodzić w lodówce minimum 4 godziny ( najlepiej pozostawić je w lodówce na całą
Kuchnia w opałachmega dobre ciasto które upiekłam na weekendowy poczęstunek. Wykorzystałam do niego białka które miałam zamrożone po pieczeniu kruchych ciast. Idealnie nadają się do takich przekładańców. Kawowo malinowa delicja to warstwowe ciasto składające się z kokosowego spodu bez mąki , warstwy kremu na bazie śmietanki i naturalnej kawy, malin zatopionych w galaretce i kawowej pianki. Idealnie smakuje mocno schłodzone(...)niebanalny mocno kawowy smak. Ten kawowo malinowy duet świetnie się w tym cieście uzupełnia. Obiecuję, że nie poprzestaniecie na jednym małym kawałeczku. Idealne ciasto do filiżanki aromatycznej mocnej kawy. Kawowo malinowa delicja podbije Wasze podniebienia . Jaką kawę pijecie w ciepłe dni ? jestem ciekawa, czy dominuje u Was klasyka czy stawiacie jednak na mrożoną ? Ja uwielbiam kawowe napoje
Wanilia i Kardamoncoś, czego o ciastach siostry Anastazji nie pisałam wcześniej… ? Raczej nie. Ujmę więc to tymi słowami: kolejny sukces;) Wybierając ciasta na święta czy inne rodzinne uroczystości zawsze decyduję się na co najmniej jedno ciasto od Siostry Anastazji. Wiem, że jakiekolwiek bym nie wybrała, będzie dobre. Tym razem zdecydowałam się na takie lekkie i letnie ciasto z dużą ilością galaretek(...)organizacji pracy ciasto nie jest wcale tak czasochłonne jak mogłoby się wydawać. Masę piankową warto rozprowadzić dość szczelnie po powierzchni ciasta, tak by przy wylewaniu warstwy galaretki, nie spłynęła ona na dno blaszki. Ewentualnie można czekać aż galaretki (zielona i czerwona) bardziej stężeją i takie tężejące wykładać na ciasto. Ciasto przygotowywałam w blaszce 21x32cm, druga warstwa śmietanowej pianki jest
Smaki Na Talerzupory szukaliśmy ich w sklepach. Dziś możemy wykonać je samodzielnie! Masa marshmallows jest praktyczna, kiedy potrzebujemy wykonać kilka niewielkich dekoracji. Do pokrywania całych ciast i tortów jest mało opłacalna, ponieważ same pianki są dość drogie. Polecam używać pianek białych (chyba że z góry wiemy, że dekoracje mają być np. różowe) Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego
Za drzwiami kuchnisięgamy po lekkie, piankowe ciasta. W kuchni królują serniki na zimno, ciasta cytrynowe i tarty bez pieczenia. Dziś mam dla Was przepis na pyszne orzeźwiające ciasto Wenus. Lekkie, puszysty biszkopt pokryty cytrynową, serową pianką i brzoskwiniowo-kokosową posypką jest świętym pomysłem do popołudniowej kawki w ten słoneczny dzień. Robi się go błyskawicznie, bo tylko biszkopt wymaga pieczenia ( możemy zastąpić gotowymi
Ostra na Słodkosięgamy po lekkie, piankowe ciasta. W kuchni królują serniki na zimno, ciasta cytrynowe i tarty bez pieczenia. Dziś mam dla Was przepis na pyszne orzeźwiające ciasto Wenus. Lekkie, puszysty biszkopt pokryty cytrynową, serową pianką i brzoskwiniowo-kokosową posypką jest świętym pomysłem do popołudniowej kawki w ten słoneczny dzień. Robi się go błyskawicznie, bo tylko biszkopt wymaga pieczenia ( możemy zastąpić gotowymi
Ostra na Słodkopamiętacie to ciasto,pewnie u każdego w domu kiedyś gościło....pianka z żółtek,pianka z dodatkiem kakao,pianka śmietankowa i galaretka- polecam Składniki: 6 jaj 3 łyżki kakao szklanka śmietany 30 % 9 łyżek cukru cukier waniliowy 8 łyżeczek żelatyny czerwona galaretka Przygotowanie: Jaja oddzielić białka od żółtek. Żelatynę rozpuścić w 0,5 l gorącej wody. Podzielić na 3 części. Ostudzić
Swojskie jedzonkoJeszcze mi się nie znudził, ten kwaskowaty jegomość i tak sobie wykombinowałam idealnie kruche ciasto z lekką jak chmurka bezą. Chyba nie wyszło najgorsze, bo już
Cynamonowe szczęściełyżka kukurydzy Przygotowanie: Mąkę przesiewamy razem z solą. Drożdże zalawamy 2 łyżkami ciepłej wody. Dodajemy cukier i łyżeczkę mąki. Gdy na zaczynie pojawi się pianka dodać do przesianej mąki i delikatnie wymieszać. Ciasto wyrabiamy z dodatkiem oleju rzepakowego i ok. 2/3 szkl. ciepłej (nie gorącej) wody. Powinno być lekko wilgotne. Formujemy kulkę i odstawiamy w ciepłe miejsce
CzarnawisienkaPołączenie sernika i owoców zawsze kojarzy mi się ze zbliżającym się latem. Świeży rabarbar nadaje ciastu delikatnej kwaskowatości, która idealnie współgra z bezową pianką i kruchym spodem. Uwieńczeniem tej słodyczy jest pyszna kruszonka. Całość tworzy kompozycję, której nie można się oprzeć
Milion Smakówpory szukaliśmy ich w sklepach. Dziś możemy wykonać je samodzielnie! Masa marshmallows jest praktyczna, kiedy potrzebujemy wykonać kilka niewielkich dekoracji. Do pokrywania całych ciast i tortów jest mało opłacalna, ponieważ same pianki są dość drogie. Polecam używać pianek białych (chyba że z góry wiemy, że dekoracje mają być np. różowe) Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego
Za drzwiami kuchni