Taka szarlotka na delikatnym biszkopcie , przykryta śmietanową pianką to szarlotka iście królewska. Jest bardzo smaczna, z dużą ilością jabłek i kremem więc zaspokoi wielu miłośników słodkości. Będzie idealnym deserem na specjalną okazję i ozdobą stołu w świąteczny dzień. Szarlotki i jabłeczniki są bardzo mile widzianymi ciastami w naszym domu. Wszyscy je lubią, zarówno domownicy jak i zaprzyjaźnieni gości. I dlatego
Smaczna Pyzabardziej kruche i delikatne ciasto. Dzięki temu trikowi, upieczenie tarty zajmie także dużo mniej czasu. Dodatkowo zdobyłam cenną radę odnośnie wytrawnej polewy, którą przez zapieczeniem polewa się tartę. Zazwyczaj używałam w tym celu śmietany wymieszanej z jajkiem. Michel natomiast użył jajek i słodkiej śmietanki oraz mleka w proporcji 50/50. Takie wymieszanie składników sprawi, że “pianka” powstała na tarcie(...)podane z sosem chrzanowym. Jeżeli nigdy nie próbowaliście pierogów z takim nadzieniem, zdecydowanie polecam, zaskoczycie bliskich, nie tylko od święta. Sylwia z Idealne Ciasta wraz z Pauliną z Ugotuj To, na deser przygotowały delikatną jak pianka, ajerkoniakową babkę. Po samym spojrzeniu na zdjęcie, ślinka cieknie. Nigdy nie kosztowałam tak doskonałej baby wielkanocnej. Czuję, że pojawi się na stole
Kuchnia BazyliiMama zrobiła mi niespodziankę i w dzień mojego przylotu z Azji przygotowała nowe, pyszne ciacho. Tym razem truskawkowe! Delikatny, szpinakowy ( słodki ) biszkopt pokryty lekką, puszystą truskawkową
Ostra na SłodkoLekki, orzeźwiający torcik z dużą ilością owoców kiwi, dżemem kiwi i delikatną pianką. Nie jest przesłodzony a lekko kwaśny i świeży. Doskonale nada się na letnie upały a zanim one nadejdą to taki torcik wniesie trochę koloru w te szare i pochmurne dni. *tortownica 21 cm Składniki: na biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki maki 1 duża łyżka(...)rant. Galaretki rozpuścić w 3/4 szklanki wody i wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno. Dwie łyżki ubitej śmietany odłożyć na wierzch ciasta. Kilka łyżek płynnej galaretki rozmieszać z dżemem. Resztę wlać do kremówki i zmiksować. Na blat biszkoptowy wyłożyć połowę pianki, wstawić na kilka minut do lodówki, następnie wyłożyć warstwę dżemu i resztę pianki. Przykryć całość drugą częścią biszkopta, posmarować odłożoną
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaZapraszam na smaczny różowy sernik z pianką truskawkową oraz dodatkiem kokosu. Sernik będzie smacznym deserem do kawy lub herbaty na weekend. Wbrew pozorom ciasto jest proste w przygotowaniu. Polecam Składniki: 100 g margaryny PALMA 400 g serka twarogowego 200 g gęstego jogurtu naturalnego 1/2 szkl cukru 1 mały cukier wanilinowy 3 jajka 2 budynie truskawkowe w proszku 2 łyżki mąki(...)ryżowej (lub ziemniaczanej) 1/2 szkl wiórków kokosowych pianka: 500 g truskawek 1/4 szkl wody 1 galaretka truskawkowa w proszku oraz: 1 szkl śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru wiórki kokosowe do posypania blaszka 24x24 cm Przygotowanie: Margarynę rozpuszczamy na patelni i odstawiamy do ostudzenia. Do miski przekładamy serek, jogurt, cukier, jajka i ostudzony tłuszcz. Mieszamy dokładnie a następnie dodajemy budynie
słodkie i nie tylko historie kulinarnePrzy niedzieli zapraszam was na pysznego murzynka z powidłami. Ciasto kusi wyglądem i zniewala smakiem. Zapraszam również na: - murzynka z pianką kokosową - murzynka z bananami i śmietaną Składniki : 125 gram masła 3 jaja 2 szklanki mąki pszennej typ 500 5 łyżek powideł śliwkowych 1 pełna szklanka ksylitolu fińskiego Kłos - Pol 1 kopiasta łyżeczka sody(...)mleka 2 łyżki błonnika kakaowego Kłos- Pol spirytus lub wódka 2 nakrętki Dodatkowo: żurawina 2 garście cukier puder do posypania murzynka Wykonanie: Proste przygotowanie ciasta powinno was zachęcić . Do wysokiego garnuszka wlewamy mleko, dodajemy masło, cukier . Zagotowujemy, wsypujemy błonnik kakaowy i spirytus ( ewentualnie wódka). Kiedy masa ostygnie dodajemy żółtka, mąkę przesianą z sodą. Mieszamy
Różowa kuchniaJestem bardzo zadowolona z tego wypieku. Nie jest ani zbyt skomplikowane ani zbyt słodkie. A wiśnia i czekolada to duet idealny. Do tego nutka kawy. Całość delikatna i pyszna :) Ciasto na małą, kwadratową blaszkę Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 płaska łyżka kakao Masa wiśniowa(...)wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 25 minut. Gdy ciasto przestygnie nasączamy je ponczem przygotowanym z kawy, cukru i wody. Na ciasto wylewamy tężejącą galaretkę z wiśniami i odstawiamy do lodówki aby stężała. Następnie dokańczamy przygotowanie pianki. Do miski z mlekiem czekoladowym wsypujemy opakowanie "Śnieżki" i ubijamy aż masa stanie się gęsta. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach wody
My simple kitchenjajko cukier waniliowy 1/2 budyniu śmietankowego bez cukru (20 g) Pianka Kokosowa: 4 białka niepełne pół szklanki cukru 100 g wiórków kokosowych Polewa Czekoladowa: 50 ml śmietanki kremówki 30% 50 g gorzkiej czekolady łyżeczka wódki wiórki kokosowe do oprószenia Sernik z Kokosem Siostry Anastazji - Sposób przygotowania: Ciasto: Masło siekamy na nieduże kawałki. Dodajemy resztę składników i zagniatamy do powstania elastycznego(...)momentu aż wierzch sernika wyraźnie "zgęstnieje". Wtedy wykładamy przygotowaną wcześniej warstwę kokosową: Pianka Kokosowa: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo, ciągle miksując wsypujemy cukier. Na końcu wsypujemy kokos i bardzo delikatnie mieszamy do połączenia składników (warstwę kokosową przygotowujemy tuż przed wyłożeniem jej na ciasto, bezę kokosową najlepiej wyłożyć na sernik bez wyciągania formy z piekarnika, a jedynie wysuwając ruszt
Słodka Stronasama nazwa wskazuje, jest idealne na dzień św. Walentego czyli dzień zakochanych. Delikatne połączenie smaków: biszkoptu kakaowego, galaretki truskawkowej z waniliową pianką, a wszystko to uwieńczone czekoladową polewą z małymi serduszkami cukrowymi. Każdy kęs tego pysznego ciasta rozpływa się w ustach i delikatnie łechce nasze podniebienia . Jak wykonać ciasto walentynkowe serduszko możecie zobaczyć w filmiku . Serdecznie zapraszam
Rita creativeOprócz tego, że ciasto wygląda efektownie to jest naprawdę przepyszne oraz bardzo proste w przygotowaniu. Delikatna i puszysta pianka z kawałkami markiz wprost rozpływa się w ustach! Spróbujecie? Polecam. (Forma o wymiarach około 19,5 x 19,5 cm) 150g serka mascarpone 200 ml śmietanki 30-36% 2-3 łyżki cukru pudru (płaskie) 1 opakowanie markiz typu Oreo(...)papierem do pieczenia/folią spożywczą, a na jej dnie równomiernie ułożyć ciemne herbatniki. Na ciastka przelać przygotowaną piankę. Całość wstawić do lodówki na około 1 godzinę, aby masa zrobiła się odrobinę sztywna. Po tym czasie na jej wierzchu równomiernie ułożyć pozostałe herbatniki. Ciasto ponownie schłodzić (najlepiej przez całą noc), ale tym razem do całkowitego stężenia
Di gotujepierwszy wpis. Oczywiście jak przystało w sezonie z truskawkami w roli głównej. Moje dziecko zaoferowało się, że przyniesie ciasto na piknik z okazji zakończenia roku w przedszkolu. Co zrobić, żeby smakowało rodzicom i podobało dzieciom, które jedzą oczami? Moja propozycja to Pianka truskawkowa na biszkopcie. Nie wymaga dużo wysiłku, a do tego zawsze wychodzi. Jeżeli dzieci będą przy tym pomagać(...)proszek wymieszać, przesiać i po łyżce dodawać do masy. Mieszać na wolnych obrotach miksera lub łyżką. Ciasto wylać na głęboką blachę (25 x 35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20-25 minut w 180°C (góra/dół). Wystudzić. Pianka 10 łyżeczek żelatyny 400 g truskawek 500 g chudego serka 400 g śmietany kremówki (do ubijania) 75 g drobnego
Pełny talerzfont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Potrójnie truskawkowe ciasto bez pieczenia. Szybkie w przygotowaniu i świetnie smakuje. Idealne również w wersji malinowej. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki: 600g truskawek + truskawki na górę(...)pudru 3 galaretki truskawkowe 5 łyżeczek żelatyny Dodatkowo: biszkopty podłużne lub okrągłe wg uznania. U mnie biszkopciki jaśki z przełożeniem owocowym. Można również wyłożyć piankę na upieczonym wcześniej biszkopcie lub zupełnie pominąć spód i przygotować ciasto na nieco mniejszej blaszce lub tortownicy. Przygotowanie: Biszkopty ułożyć na blaszce, będzie to spod naszego ciasta. Truskawki zmiksować. Jedną galaretkę + żelatynę rozpuścić w pół
W garach u Gosibyć łódeczki, wyszły gniazdka, smaku na szczęście nie zmieniły. Muszę mocno popracować nad techniką formowania kształtów, a może i spróbuję z ciastem tylko mącznym, choć kasza manna nadała temu ciastu innego, ciekawego posmaku. Oryginalny przepis pochodzi stąd . Z tych proporcji uzyskałam 5 gniazdek/łódeczek. 2 szklanki mąki 2/3 szklanki kaszy manny 25 gram świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 3/4 szklanki(...)rozmrożony szpinak. Pozostawić na małym ogniu z przykrywką nad połową garnka. Mąkę połączyć z kaszą, solą i pestkami. Gdy zaczyn drożdżowy pokrył się "pianką" dodać go do mąki i wymieszać. Dodać olej. Jeśli ciasto jest za twarde dodać odrobinę ciepłej wody i wyrobić na sprężyste ciasto. Pozostawić w cieple, przykryte ściereczką, aż podwoi swoją objętość. Podduszony szpinak doprawić ziołami
Czerwony Gupikciasta z kwaskowymi owocami pleśniak wyszedł idealny. Jedyne co mogę zmienić w tym przepisie następnym razem to użyć trochę mniejszej blachy… Poza tym ciasto wyszło pyszne, delikatnie kruche, z dodatkiem kwaskowych owoców i pianką … Zapraszam PleśniakSkładniki:1,5 szklanki mąki pszennej1,5 szklanki mąki krupczatki250 g masła2 cukry waniliowe5 jajek (żółtka i białka oddzielnie)2 łyżki kwaśnej śmietany2(...)Odstawiamy do przestudzenia. 2. Do miski wsypujemy oba rodzaje mąki, żółtka, cukier waniliowy, proszek i zimne masło i kwaśną śmietanę. Siekamy wszystko aż zrobią się okruchy i szybko zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao i zagniatamy do połączenia. Wszystkie trzy kawałki wkładamy do woreczków foliowych i wkładamy na minimum pół godziny
UgotujmyTo.plodmieni ulubione desery. Można używać jej zarówno jako dodatku do ciast, ale także podawać w formie samodzielnego deseru w towarzystwie ulubionych owoców. Efekt za każdym razem pysznie zaskoczy – nie tylko wyglądem, ale i smakiem. A Wy co myślicie o nowej galaretce? Przygotowałam galaretkowy deser w kształcie serca z galaretkowymi piankami z dodatkiem mleka skondensowanego. Składniki: 3 galaretki przezroczyste WINIARY(...)mnie WINIARY) a następnie inne kształty. Kształty mogą nachodzić na siebie. Ważne żeby było kilka warstw kolorowych pianek. Rozpuszczamy 2 torebki galaretek przezroczystych w 1 litrze wody i czekamy aż galaretka wystygnie. Zalewamy zimną ale jeszcze nie stężałą galaretką nasze ciasto (tak aby pokryły się wszystkie warstwy) i wkładamy do lodówki aż wszystko stężeje. Po kilku godzinach ciasto jest gotowe
Kuchnia w oparach