niewielkimi zmianami. Gorąco polecam i życzę smacznego. Słodkości na jogurcie , w ramach Ciasto na niedzielę , piekły: GRUNT TO PRZEPIS! – Mało słodkie ciasto jogurtowe z kubeczka https://grunttoprzepis.blogspot.com/…/mao-sodkie-ciasto-jog… PRZEPISY MARGARETKI – Biszkopt z pianka jogurtową i galaretką z malinami http://www.przepisymargaretki.pl/…/biszkopt-z-pianka-jogurt… DORCIA W KUCHNI [FB] – Jabłecznik na jogurcie https://m.facebook.com/story.php… DOROTA LEGEC [FB] – Jogurtowiec
mojewypiekiinietylkoskładniki* 3 galaretki w różnych smakach (kiwi, cytryna, pomarańcza)* 125 ml mleka skondensowanego niesłodzonego* 200 ml śmietany kremówki* 150 ml serka homogenizowanego waniliowego* podłużne biszkoptySposób wykonaniaKażdą
Mix smakuKruszonka, prażone jabłka, pianka z białek i na wierzch ponownie kruszonka. Kruche ciasto w formie kruszonki jest fajną alternatywą dla zwykłego ciasta kruchego. Nie trzeba go dokładnie zagniatać, ani chłodzić w lodówce. Robi się dużo szybciej. Wystarczy składniki rozetrzeć palcami tak żeby powstały grudki i od razu wykładać na blaszkę. To takie kruche dla leniwych :) Piekłam w tortownicy(...)jabłek 1 łyżka cukru waniliowego ( miałam domowy) 2 łyżki cukru ( zależy od słodkości jabłek, można dodać więcej) 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 pełna łyżka bułki tartej Pianka: 4 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka oleju Dodatkowo: cukier puder do posypania Wykonanie: Jabłka obrać, wydrążyć środki i pokroić na nie duże kawałki. Wrzucić na patelnie
Agusiowe smakołykinajwięcej truskawkowych inspiracji! Pamiętajcie, że prawie wszystkie ciasta możecie przygotowywać też z mrożonych owoców – wcale nie będą odbiegać smakiem! Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszne ciasto truskawkowe bez pieczenia – do zrobienia w kilkanaście minut. Biszkoptowy spód pokryty lekką truskawkową masą na kisielu i puszystą pianką wręcz rozpływa się w ustach! Świeże owoce i galaretka to kropka(...)która sprawia, że ciasto będzie zachwycać nie tylko podniebienie, ale i oczy! Wspaniale prezentuje się na stole! Spróbujcie! Polecam! Ps. śmiało możecie zrobić też w innej wersji smakowej – z tych samych proporcji! SKŁADNIKI : MASA KISIELOWA : * masło – 100 g * kisiel truskawkowy – 2 op * galaretka truskawkowa – 1 op PIANKA: * śmietana 36% – 100 g * galaretka truskawkowa – 2 op DODATKOWO: * truskawki
Ostra na Słodkoróżaną i ciasno układamy w formie. Zalewamy masą jajeczną i zostawiamy na ok.15 minut, żeby ciasto wchłonęło płyn. Piekarnik nastawiamy na 150*C. Kiedy większość płynu jest wchłonięta wkładamy ciasto do piekarnika na 15-20 minut (jajka muszą się ściąć). Pieczemy uważając, żeby wierzch zbytnio się nie spalił. Podajemy na ciepło lub zimno. To był nieziemski deser- jago zapach był(...)wciąż się do pianek z ogniska nie przekonałam- są dla mnie zdecydowanie za słodkie. Ale wyglądają pięknie. Genialny pomysł. Z pewnością domowe drożdżowe ciasto jest lepsze, ale gotowiec też dał radę! Oscypki na ruszcie. Piękne te pianki ale okropnie słodkie. I zapanował czil. Nawet specjalnie nie chciało się nam gadać- po prostu siedzieliśmy i gapiliśmy się w ognień. Ja zawinęłam
les mirabellesubijamy. Dokładamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko mieszamy łyżką. Prostokątną formę o wymiarach 22 na 32 cm wykładamy papierem do pieczenie i wylewamy do niej ciasto. Formę wkładamy do nagrzanego do 175 °C piekarnika i pieczemy około 25 minut. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, dokładnie mieszamy i studzimy. Biały ser mielimy w maszynce(...)ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i ubijamy, do momentu, kiedy cukier się rozpuści. Następnie dodajemy lekko tężejącą galaretkę wieloowocową i delikatnie razem mieszamy. Gotową piankę wykładamy na masę serową i wyrównujemy. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin. Wierzch ciasta można udekorować np. startą mleczną czekoladę. Smacznego
Symfonia smakowakroimy w plasterki. Zimny biszkopt przekrawamy na pół. Jedną część smarujemy masą i układamy na niej plasterki kiwi. Przykrywamy drugą połową biszkoptu na którą wylewamy piankę z bitej śmietany. Całość dekorujemy plasterkami kiwi. Ciasto schładzamy w lodówce, najlepiej całą noc. Smacznego
Na Ciasteczkowych PapierachSzarlotka z lodami to klasyk wśród ciast. Co powiecie na urozmaicenie tradycyjnego przepisu o orzechową piankę? Składniki: 40 dag mąki 20 dag masła 1 łyżka smalcu 35 dag cukru 3 jajka 2 cukry waniliowe 1 kg jabłek 1 budyń wiśniowy lub malinowy 1/3 szklanki orzechów włoskich tłuszcz do formy lody Wykonanie: Z mąki, żółtek, 10 dag cukru i smalcu zagnieść
Tradycyjna KuchniaLekka pianka z galaretką jest pysznym deserem, ze zrobieniem którego nie powinien mieć nikt problemów. Składniki: 3 galaretki ( ja miałam pomarańczową, wiśniową i agrestową ), mleko
W kuchni u Monikiskładniki ciasto* 5 żółtek* 1 margaryna (250 g)* 2 szklanki mąki pszennej* 1/2 szklanki mąki krupczatki* 3 łyżki cukru pudru* 2 łyżeczki proszku
Mix smakurobi się ją bardzo szybko. Polecam bardzo tym, którzy jak ja wraz ze zbliżającym się latem, mają ochotę na lekkie, owocowo-galaretkowe ciasta i desery. Pomysł z miesięcznika Cucina Moderna 05/14. Pianka truskawkowa Składniki na 4 porcje( okolo 500 ml musu): 250 ml śmietanki 30% 300 g truskawek 2 płatki żelatyny (każdy po 2 g) 30 gr cukru pudru
Mia Cucina Sofietazrobienia tego sernika wykorzystałam ser zrobiony z jogurtów greckich KLIK . Zwykły twaróg również będzie odpowiedni. Ciasto wyszło bardzo smaczne i puszyste o strukturze pianki. W sezonie owocowym świetnie będzie się komponować z truskawkami i galaretką. Serniczek jest łatwy i pyszny, polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYMIARACH 28/15 CM: 0,5 kg dowolnego mielonego sera 330 ml śmietanki(...)sztywno, dodajemy do sera, miksujemy. Wlewamy zimną galaretkę, ubijamy, dodajemy sok z cytryny wg uznania. Masę serową wylewamy na biszkopty. Na wierzch układamy biszkopty, które również nasączamy kawą. Ciasto chowamy najlepiej na całą noc do lodówki. Wyciągamy z blachy, usuwamy folię i dowolnie kroimy. Możemy posypać kakao lub startą czekoladą. Smacznego :) Przepis na ser z jogurtów greckich
Pani na desertakie ciacho na blogu Aga w kuchni . Ciasto jest bardzo proste, smaczne i dobrze wyglądające. Na pewno za rok do niego wrócę:) Składniki na tortownicę o średnicy 27 cm : biszkopt : 3 jajka 50 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia pianka : 660 ml śmietanki 30% 1,5 galaretki truskawkowej(...)stopniach. Pianka: Na biszkopcie układamy umyte i osuszone truskawki (bez szypułek). Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostudzenia (mają być płynne, ale nie ciepłe).Śmietankę ubijamy na sztywną pianę.Dodajemy do niej płynne galaretki i miksujemy. Piankę wylewamy na biszkopt z truskawkami (nie wyciągamy z foremki), rozprowadzamy szpatułką. Wierzch posypujemy rozgniecionymi herbatnikami z cukrem. Ciasto schładzamy
cucinaredodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (góra-dół). Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Pianka: Na biszkopcie układamy umyte i osuszone truskawki (bez szypułek). Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy(...)ostudzenia (mają być płynne, ale nie ciepłe).Śmietankę ubijamy na sztywną pianę.Dodajemy do niej płynne galaretki i miksujemy. Piankę wylewamy na biszkopt z truskawkami (nie wyciągamy z foremki), rozprowadzamy szpatułką. Wierzch posypujemy rozgniecionymi herbatnikami z cukrem. Ciasto schładzamy ok 2-3 godziny. Smacznego
cucinareCiasto wyszło mocno czekoladowe, nieziemsko smaczne z lekką pianką śliwkową. Można go nazwać takim skromnym torcikiem ;) Składniki na tortownicę 18 cm: 2 jajka kl L 1/2 szkl cukru 35 g masła roztopionego 70 g czekolady 50 lub 70 % 75 ml mleka 95 g mąki pszennej tortowej 2 i 1/2 łyżki kakao 3/4 płaskiej łyżeczki sody dodatkowo: około 1/2 słoika powideł(...)ubijamy na puszysta masę, następnie do masy partiami wsypujemy na przemiennie mąkę z sodą i kakao, masło z czekoladą oraz mleko i mieszamy całość, nie miksujemy już ! 3. Wymieszane ciasto przekładamy do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stop przez 35-40 minut do suchego patyczka bez termoobiegu. 4. Upieczone ciasto studzimy
Gotowanie...to proste !