ciasto pianka - 2655 przepisów (strona:73/177)

Szarlotka z pianką i migdałami 206

łyżeczka proszku do pieczenia ewentualnie troszkę śmietany 2 kg jabłek cukier i przyprawa do szarlotki KAMIS lub cynamon wedle uznania 3 łyżki bułki tartej Pianka: 5 białek 1 szkl cukru 100g płatków migdałowych  Ciasto: Składniki posiekać i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Blaszkę (24x36cm) posmarować masłem i wylepić ciastem, nakłuć widelcem. Ciasto wstawić do piekarnika

Smakołyki Asi
Ptysie z masą piankową 143

Składniki na ciasto parzone: 1 szklanka wody 125g masła 1 szklanka mąki pszennej 4 jaja Składniki na piankę: 1/2 szklanki wody 1 szklanka cukru 1/2 łyżeczki soku z cytryny 2 białka Ciasto : W rondelku z grubym dnem zagotować wodę z masłem. Na gotującą się wodę wsypać mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe

Słodki Zakątek
Kruche z jabłkiem i brzoskwinią 192

Dzisiaj upiekłam ciacho kruche z jabłkiem i brzoskwinią na pysznej piance. Jak wiadomo takie ciacha smakują jeszcze ciepłe jak to jest w przypadku ciasto drożdżowych. Przepis znaleziony w internecie więc nie wiem kto jest jego autorem. Faktem jest, że przepis jest już stary i nie jest nowością. Ale jedno jest pewne, jest smaczne. A do takiego ciacha świetnie się sprawdzi

Ewa w kuchni
sernik na zimno z mango 185

żadnych innych dodatków. Po prostu tropiki na talerzu. Zakochałam się w tym smaku i żałuję, że tak długo go nie doceniałam. I podoba mi się to, że mango na cieście wygląda jak brzoskwinie z puszki, tylko że smakuje o niebo lepiej:)  Miałam mały problem z obraniem go ale myślę, że po kilku razach dojdę do wprawy(...)lodówki na kilka godzin.  Uwaga: galaretka na wierzch nie zawiera żelatyny więc tężeje w godzinę, zaraz po ostudzeniu. Dlatego należy wylać ją szybko na ciasto, zaraz jak tylko przestygnie (bardzo gorąca galaretka rozpuści piankę z mleka skondensowanego). Można też użyć zwykłej, tradycyjnej galaretki.    Ciekawostki na temat mango poznacie na stronie Makro ---> https://www.makro.pl/swiat-produktow/owoce-w-makro/owoce-egzotyczne/mango (function(){ c608

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
PIANKI JOJO W CZEKOLADZIE. 203

Zapach czekolady roznosi się po kuchni. Bulgocze brązowa maź w miedzianym garnuszku. A gdzieś w oddali szeleści tajemnicza paczka słodkości. Co z tego będzie? Nie wie

W kuchni Karmel-itki
Placek Borówkowy 243

dostępne cały rok świeże np. w Lidlu.  Można też użyć jagód  Składniki: Ciasto  200 g mąki,  250 g masła, 4 łyżki cukru pudru, 6 żółtek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 25 g kakao,  szczypta soli,  500 g borówek,  Pianka 6 białek,  180 g cukru, 100 g rozpuszczonego masła, 120 g budyniu waniliowego(...)budyń a gdy wszystkie składniki się połączą dodajemy roztopione masło i mieszamy za pomocą trzepaczki .  Tak przygotowaną piankę wykładamy na wypieczony spód . Na równie rozłożoną masę wysypujemy borówkami na które wysypujemy drugą część  drobno pokruszonej reszty ciasta (ala kruszonka) Ciasto pieczemy w temperaturze 180'C przez 50-55 minut

cookpl
Poziomkowa pianka sernikowa 211

Jeden z najdelikatniejszych, lekkich i puszystych serników na zimno jakie jadłam. Połączenie serowej pianki, galaretki poziomkowej i czekolady jest po prostu genialne! Koniecznie spróbujcie :) SKŁADNIKI (tortownica 18 cm) masa: 250g twarogu (trzykrotnie mielonego) 300 ml śmietanki 30% (3-4 łyżki zostawiamy do polewy) 1 galaretka poziomkowa 250 ml wody 2-3 łyżki cukru spód: 80g herbatników 1 łyżka masła(...)całkowitego stężenia. Tabliczkę czekolady topimy w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Łączymy z kilkoma łyżkami kremówki i wylewamy na stężałą masę. Wstawiamy do lodówki. Gdy czekolada zastygnie dekorujemy ciasto truskawkami. Smacznego

DefinicjaSmaku
Delicja brzoskwiniowa 221

oryginalny deser. Na niedzielne popołudnie przygotowałam delikatne i lekkie ciasto pełne brzoskwiń. Robi się je na prawdę szybko i niestety równie szybko znika. Drukuj Czas przygotowania 30 min Czas przygotowania 30 min Czas przygotowania 30 min Czas przygotowania 30 min Składniki Spód 260 g ciastek zbożowych 50 g masła Pianka brzoskwiniowa 400 g dojrzałych brzoskwiń * 500 ml śmietany kremówki(...)momentu, aż zacznie wrzeć, zdejmujemy z palnika i dodajemy galaretkę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się galaretki i odstawiamy do schłodzenia. Zimny mus wykładamy na piankę brzoskwiniową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Ciasto przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną. Notes * można zastąpić brzoskwiniami w puszce ** jeśli brzoskwinie nie są zbyt słodkie można dodać więcej cukru By Małgorzata Hert Wędr

Wędrówki po kuchni
Ciasto „Fiona” – bez pieczenia 238

serduszek, za to na różowo, bo kiedy jak nie na Walentynki właśnie taka ilość różu jest dozwolona;) „Fiona” to ciasto bez pieczenia. Różowy kolor zawdzięcza malinowemu budyniowi przygotowanemu na malinowym soku. Do tego pianka, a jekżeby inaczej, różowa – z bitej śmietany z różową galaretką, oraz taka też galaretka na wierzchu. Masy oddzielone są delicjami malinowymi. Kto dotrwał(...)Obroty miksera nieco zmniejszamy i wlewamy tężejącą galaretkę, miksujemy chwilę, do połączenia. Śmietanową piankę od razu przelewamy na delicje, gdyż masa dość szybko tężeje. Ostatnią galaretkę rozpuszczamy w półtorej szklanki wrzącej wody (lub tak jak podane jest na opakowaniu), studzimy. Tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch ciasta

Smaki Na Talerzu
Najlepszy sernik wykwintny z wiśniowo-różaną pianką 225

całej reszty płynów, ale bez obaw po upieczeniu i wystudzeniu sernik jest idealnie gładki, delikatnie śmietankowy,puszysty niczym chmurka. Lekkości dodaje również wiśniowo-różana pianka na białkach. Całość skomponowana jest w cynamonowym kruchym cieście, które wzbogaca doznania smakowe. Jedyną wadą było czekanie na wystudzenie i jeśli zdecydujecie się, na ten przepis to zdecydowanie zalecane jest chłodzenie wypieku całą(...)mąki pszennej 25 g mąki ziemniaczanej  3 łyżki mleka w proszku *** (niekoniecznie) 50 ml oleju z pestek winogron  1 buteleczka (5ml) aromatu śmietankowego Na piankę wiśniowo-różaną :  6 białek  10 ml soku z limonki/cytryny 150 g cukru pudru  140 g Dżemu Wiśnia z płatkami róży Łowicz  Dodatkowo:  140 g dżemu  Wiśnia

vaniliowoczekoladowa
Muffinki jogurtowo waniliowe z borówkami 164

niewielkimi zmianami. Gorąco polecam i życzę smacznego. Słodkości na jogurcie , w ramach Ciasto na niedzielę , piekły: GRUNT TO PRZEPIS! – Mało słodkie ciasto jogurtowe z kubeczka https://grunttoprzepis.blogspot.com/…/mao-sodkie-ciasto-jog… PRZEPISY MARGARETKI – Biszkopt z pianka jogurtową i galaretką z malinami http://www.przepisymargaretki.pl/…/biszkopt-z-pianka-jogurt… DORCIA W KUCHNI [FB] – Jabłecznik na jogurcie https://m.facebook.com/story.php… DOROTA LEGEC [FB] – Jogurtowiec

mojewypiekiinietylko
Pianka w trzech smakach 342

składniki* 3 galaretki w różnych smakach (kiwi, cytryna, pomarańcza)* 125 ml mleka skondensowanego niesłodzonego* 200 ml śmietany kremówki* 150 ml serka homogenizowanego waniliowego* podłużne biszkoptySposób wykonaniaKażdą

Mix smaku
Szarlotka z pianką na kruszonce. 306

Kruszonka, prażone jabłka, pianka z białek i na wierzch ponownie kruszonka. Kruche ciasto w formie kruszonki jest fajną alternatywą dla zwykłego ciasta kruchego. Nie trzeba go dokładnie zagniatać, ani chłodzić w lodówce. Robi się dużo szybciej. Wystarczy składniki rozetrzeć palcami tak żeby powstały grudki i od razu wykładać na blaszkę. To takie kruche dla leniwych :) Piekłam w tortownicy(...)jabłek 1 łyżka cukru waniliowego ( miałam domowy) 2 łyżki cukru ( zależy od słodkości jabłek, można dodać więcej) 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 pełna łyżka bułki tartej Pianka: 4 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka oleju Dodatkowo: cukier puder do posypania Wykonanie: Jabłka obrać, wydrążyć środki i pokroić na nie duże kawałki. Wrzucić na patelnie

Agusiowe smakołyki
CIASTO Z TRUSKAWKOWE Z PIANKĄ I GALARETKĄ – BEZ PIECZENIA! 346

najwięcej truskawkowych inspiracji! Pamiętajcie, że prawie wszystkie ciasta możecie przygotowywać też z mrożonych owoców – wcale nie będą odbiegać smakiem! Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszne ciasto truskawkowe bez pieczenia – do zrobienia w kilkanaście minut. Biszkoptowy spód pokryty lekką truskawkową masą na kisielu i puszystą pianką wręcz rozpływa się w ustach! Świeże owoce i galaretka to kropka(...)która sprawia, że ciasto będzie zachwycać nie tylko podniebienie, ale i oczy! Wspaniale prezentuje się na stole! Spróbujcie! Polecam! Ps. śmiało możecie zrobić też w innej wersji smakowej – z tych samych proporcji! SKŁADNIKI : MASA KISIELOWA : * masło – 100 g * kisiel truskawkowy – 2 op * galaretka truskawkowa – 1 op PIANKA: * śmietana 36% – 100 g * galaretka truskawkowa – 2 op DODATKOWO: * truskawki

Ostra na Słodko