żółtko szczypta soli na nadzienie: 4 łyżki mleka 80 g masła 100 g chałwy 1/2 szklanki cukru 2 łyżki dżemu pomarańczowego Stovit do dekoracji: rodzynki pianki marschmallow zielony pisak lukrowy Składniki ciasta szybko zagnieść. Owinąć folią i wstawić na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyciąć kształt kwiatka (ja wycięłam wkładką do tortownicy o tym kształcie). Z pozostałego
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaczęsto. Ten przepis pochodzi z zamierzchłych czasów i ciężko mi zlokalizować jego źródło Jakie by ono nie było, szarlotka jest przepyszna. Gruba warstwa jabłek, na górze pianka z białek i warstwa kruchego ciasta. Takie ciasto z jabłkami podbije podniebienie każdego. Do szarlotki możemy użyć prażonych jabłek ze słoika lub uprażyć jabłka tuż przed pieczeniem. Dodanie kisielu cytrynowego zagęszcza masę
Mieszam w GarnkuDziś zapraszam na puchate ciasto z owocami, tym razem upiekłam je z borówką amerykańską, która jak co roku bardzo obficie owocuje w moim ogródku. Ciasto jest bardzo puchate, lekkie jak pianka, robi się je szybko i nie jest zbyt skomplikowane. Do jego przygotowania użyłam foremki o wymiarach 25 x 25 cm, ale wyszło mi za wysokie. Następnym razem upiekę
Kulinarne przygody GatityChlebki i zajączki do koszyczka wielkanocnego 4. Sernik kawowy z wiśniową nutą Muffinki rafaello z ciecierzycy (wegańskie) Sernik z brzoskwiniami i bezą Rurki z kremem budyniowym Ciasto kruche z rabarbarem, jabłkiem i budyniową pianką Lody kawowe (z 3 składników, w 5 minut, bez maszyny) Lodowa kawa mrożona Sernik na zimno z musem jabłkowym Ciasto "Stefanka" Spodobał Ci się
Kolorowy PrzepisownikNastępnie dodać rozpuszczone trufle, dokładnie utrzeć. 1/3 kremu odłożyć,do reszty dodać sparzone orzechy, wymieszać.Na pierwszą część ciasta wyłożyć krem z orzechami, przykryć drugim blatem ciasta. Rozsmarować odłożony krem truflowy. Schłodzić.Pianka: 5 białek, galaretka wiśniowa, 2/3 szklanki cukru, 50g startej mlecznej czekolady.Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę
Z miłości do słodkościCiasto jest pyszne - kruche, lekko cytrynowe, z owocami i w dodatku nie jest bardzo słodkie. Składniki Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 250 g masła 4 łyżki cukry pudru 6 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2,5 łyżki kakao szczypta soli Pianka: 6 białek 180 g cukru 100 g rozpuszczonego i schłodzonego masła 2 opakowania budyniu waniliowego(...)godziny. Po 1,5-2 godzinach wykładamy blaszkę papierem do pieczenia i ścieramy na nią, na tarce o dużych oczkach, zamrożone 3/4 ciasta. Delikatnie ubijamy wszystko na dnie formy. Następnie przygotowujemy piankę: ubijamy na sztywno białka dosypując do nich w trakcie ubijania po trochu cukru. Dalej miksując dodajemy 2 opakowania budyniu waniliowego, cukier waniliowy i sok z limonki.Przestajemy miksować
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!ciasto jest z kilku różnych warstw. Jest krem budyniowy, herbatniki, kajmak i zwieńczone jest delikatną pianką z bitej śmietany i galaretki. Kajmak w cieście zawsze kojarzy nam się z bardzo słodkimi ciastami jednak tu wszystko ze sobą idealnie się komponuje. Porcelana Magnum Bogucice Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki
Ala piecze i gotujeJednym z ulubionych ciast mojej córki jest rolada z pianką . W końcu namówiła mnie żebym ponownie upiekła taką roladkę. Jednak tym razem zmodyfikowałam ją a raczej jej środek. Zamiast masy jogurtowej zrobiłam masę budyniową na bazie musu truskawkowego. Nie jest trudna do zrobienia a znika w mgnieniu oka :) Składniki: ciasto czerwone: 20g mąki
Amatorka kuchennaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Cytrynowiec to ciasto na biszkopcie z masą cytrynową, lekką cytrynową pianką i herbatnikami. Jest lekkie, mocno cytrynowe i orzeźwiające. Z przepisu wychodzi duża podzielna blacha ciasta Post Cytrynowiec pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeCiasto mojego dzieciństwa! Obok koktajlu i pianki truskawkowej to głównie biszkopt z truskawkami królował na moim rodzinnym stole w sezonie truskawkowym. Do dziś pamiętam, że jako dziecko zajadałam się tylko biszkoptem z kremem maślanym. Galaretkę z owocami musiała zjadać mama, ponieważ dla mnie najlepszą częścią w tym cieście był właśnie słodki krem maślany :). Może dlatego nie mam dziś nic przeciwko
Słodki Pomysłsukcesie szarlotki z kruszonką, która stała się naszym rodowym ciastem, postanowiłam jabłka zastąpić rabarbarem. Ciasto wyszło lekko kwaskowe z pyszną pianką o smaku waniliowym i chrupiącą kruszonką. Polecam w sezonie rabarbarowym, bo teraz smakuje najbardziej i nieodłącznie kojarzy się z końcem wiosny i początkiem lata. Później już tak nie smakuje
To co kochamSezon śliwkowy w pełni więc trzeba korzystać z tych pysznych owoców póki jeszcze są. Było już szybkie ciasto ze śliwkami , pulchne ze śliwkami , ze śliwkami i cytrynowa pianką więc nadszedł czas na najzwyklejsze kruche z pysznymi owocami. Kruche ciasto połączone z winnymi śliwkami i płatkami migdałowymi... cóż dużo mówić pycha. Czas pieczenia
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaKruchy placek z gruszkami, aronią i bezową pianką Miał powstać zwykły placek z gruszkami, ale że akurat robiłam nalewkę z aronii, troszkę odsypałam, tak w razie czego :) I dobrze zrobiłam, bo zamiast mdłego gruszkowego placka, powstał słodko-kwaśny. Na kruchym cieście i cały pokryty cienką pierzynką z kokosowej bezy. Wyszło wybornie. Wszystkie smaki zrównoważyły się i powstał całkiem ciekawy placek(...)małych gruszek 2 szklanki aronii sok z jednej cytryny 1,5 szklanki wody 4 łyżki cukru budyń waniliowy bezowa pianka: 2 białka pół szklanki cukru pół szklanki wiórek kokosowych szczypta soli Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść na jednolitą masę. Blaszkę (20x20) wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Wykleić dno foremki ciastem i podpiec przez 15 minut
na moim stole...różne warstwy cudownego cytrynowego ciasta, od miękkiej, mokrej i lekko "gumowej" przez ciut lżejszą, przypominającą krem i ostatnią, puszystą i leciutką, rozpływającą sie w ustach piankę. Po drugie, jak na mój gust, ciasto smakuje jak pyszny sernik, a nie ma w sobie ani grama twarogu (!) tylko masło, jajka, mąkę, mleko, cytrynę i wanilię! Naprawdę, do złudzenia przypomina dobry sernik
Słodko-Słony Świat Ilonytrzeba było upiec ją kolejny raz. Przepis pochodzi z bloga Kasi. Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru 1 i 1/2 kostki masła 6 dużych żółtek 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany Czytaj dalej... Artykuł Szarlotka z pianką budyniową pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakuzagnieść. Podzielić na dwie jedna mniejsza, a druga większa.Mniejszą włożyć do zamrażalki. Większą wyłożyć formę wysmarowaną masłem.Ciasto ciemne:Krupczatkę przesiać dodać kakao i wymieszać. Dać masło i posiekać z mąką. Następnie dodać żółtka i mleko zagnieść. Wstawić do zamrażalki.Pianka:Białka ubić na sztywno, potem dodać powoli przesiany puder i sok. Delikatne wymieszać.Dżem:Słoik dżemu do rondelka
Moje pyszne gotowaniekaszą manną, rozłożyć usmażone jabłka Na wierzch rozłożyć ubite białka z cukrem pudrem i budyniem w proszku, a na to poskubać resztę ciasta Piec do zarumienia ciasta w temp. 180* C Na piankę : 5 białek szklanka cukru pudru 2 małe budynie bez cukru - razem 80 g 1/2 szklanki oleju Przygotowanie pianki: Do ubitych na pianę białek dodać cukier, ubić razem
Proste Potrawy