przepiśnikowi i znaleźć dla Was więcej przepisów, które znam z dzieciństwa, ale nie zdążyłam się jeszcze nimi podzielić. Kolejny na mojej liście jest skubaniec :) To kruche ciasto w dwóch smakach z owocami, bezową pianką i chrupiącą posypką. Możecie zrobić je z dowolnymi owocami. Świeżymi jak jabłka, śliwki, gruszki, wiśnie, borówki, maliny itd. lub ze słoika. Mojego dzisiejszego skubańca robiłam(...)łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżeczki cukru waniliowego 5 jajek 1 kostka margaryny (250 g.) 1 szklanka cukru + 3 łyżeczki tłusta śmietana (opcjonalnie, dla odpowiedniej konsystencji ciasta) + dowolne owoce (u mnie wiśnie ze słoika) Jajka i margarynę wyciągamy wcześniej z lodówki, powinny być w temperaturze pokojowej. Margarynę ucieramy z 3 łyżeczkami cukru i cukrem waniliowym. Rozdzielamy białka
CiastkozercyNieskromnie mówiąc to ciasto jest przepyszne! Zwłaszcza jeśli lubicie ciężkie wypieki. Mocno czekoladowe, wilgotne, przełożone pianką z advocatem. Ładnie się kroi i jest bardzo podzielne. Dodatkowej soczystości dodają mu mandarynki z puszki. Polecam na rodzinne przyjęcia. *foremka 23*23 cm Składniki: na ciasto: 125 ml mleka 70 g czekolady deserowej 1/2 szklanki kakao 1 szklanka mąki 2/3 szklanki cukru(...)jajko 70 ml oleju 125 ml kwaśnej śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej na piankę: 350 ml śmietanki kremówki 200 ml advocata 4 łyżeczki żelatyny 50 ml wrzątku puszka mandarynek 3 łyżki cukru pudru Mleko zagotować, zdjąć z ognia, wrzucić połamaną czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Odstawić do wystudzenia. Jajko utrzeć z cukrem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzekąska idealna na wizytę niespodziewanych gości. Ciasto można upiec wcześniej (lub w ostateczności kupić gotowe, czego nie polecam) i zostaje nam tylko zrobić wiśniową piankę. W biszkopcie zastosowano tylko mąkę ziemniaczaną, bez pszennej więc ciasto jest bezglutenowe
Milion Smakówcukier i dro\u017cd\u017ce.\r","Odstawiamy na ok 15 min, a\u017c na dro\u017cd\u017cach pojawi si\u0119 pianka.\r","Do m\u0105ki dodajemy dro\u017cd\u017ce, jogurt, s\u00f3l i oliwa.\r","Zagniatamy spr\u0119\u017cyste ciasto.\r","Ciasto przykrywamy \u015bciereczk\u0105 i odstawiamy na godzin\u0119.\r","Wyro\u015bni\u0119te ciasto dzielimy na 8 kawa\u0142k(...)Olej do smarowania patelni Sposób przygotowania W miseczce mieszamy ciepłą wodę, cukier i drożdże. Odstawiamy na ok 15 min, aż na drożdżach pojawi się pianka. Do mąki dodajemy drożdże, jogurt, sól i oliwa. Zagniatamy sprężyste ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 kawałków. Każdy rozwałkowujemy na średnicę patelni, na której będziemy smażyć placki. Patelnię
Mieszam w GarnkuŚnieżny puch to ciasto bez pieczenia, coś w stylu sernika na zimno. Warstwa herbatników, kwaskowata pianka ze śmietany, twarogu i galaretki a na wierzchu posypka z kokosu. Pyszne, lekkie ciasto do zrobienia w kilka chwil. Jestem pewna, że swoim smakiem oczaruje zarówno domowników jak i gości :) Słyszałam o tym cieście dość sporo, aż w końcu sama postanowiłam je zrobić
Zrób to smaczniePiankowiec to takie ciasto "nic" (tak, jak zupa "nic" ;-), które dosłownie rozpływa się w ustach. Pianka stanowi tu jakieś 80% całości, więc określenie jest jak najbardziej trafne. Na resztę ciasta składa się cienki, kruchy spód posmarowany dżemem. Jednak mimo swojej prostoty piankowiec jest bardzo pyszny i w moim domu smakuje wszystkim bez wyjątku :-) Czytaj dalej
Arabeska waniliowaDobry wieczór! Dzisiaj mam dla Was przepyszne ciasto (zainspirował mnie przepis z bloga mojewypieki ). Jest naprawdę pyszne, pyszna malinowa pianka, która rozpływa się w ustach, na to kruszonka... Polecam! Jest przepyszne!!! :) Składniki na ciasto: ok 400 g mąki tortowej 1 masło 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru skórka otarta z jednej cytryny 5 żółtek (białka zostawić) Składniki
Trufelkowociasto z jagodami jest bardzo fajnym sposobem na wykorzystanie białek, które często zostają w letnim sezonie przy produkcji lodów. BISZKOPT NA BIAŁKACH: 1 szklanka białek (z ok 6 jaj) szczypta soli 3/4 szklanki cukru 125 g masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej + 2 łyżki 2 łyżki kakao woda z cytryną do nasączenia PIANKA JAGODOWA(...)jest to konieczne). Wymieszać z mlekiem skondensowanym i rozpuszczoną galaretką. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno i stale ubijając wlewać gęstniejącą masę jagodową. Piankę jagodową podzielić na pół i przekładać nią biszkopty. Ciasto dobrze jest składać w formie, w której piekł się biszkopt. Wstawić do lodówki do stężenia. Czekoladę połamać na kawałki i razem ze śmietanką kremówką rozpuścić
https:KKuchniaMniamDziś piątek a jak wiadomo już w weekend u mnie zawsze ciasto a czasem nawet dwa . Dlatego dziś zapraszam na Jeden z delikatniejszych serników z bananowym shake i pianką o smaku słynnego batonika Milky Way posmakuje nie tylko dorosłym ale również tym najmłodszym.Pycha! Świetne również na świąteczne okazje może skusicie się i wypróbujecie zamiast tradycyjnego sernika na święta(...)jajka 2 dojrzałe banany ¾ szklanki mleka 1 budyń bananowy 2 łyżki soku z cytryny Pianka Milky Way: 250 ml śmietany kremówki+3 łyżki 3 batoniki milky way 2 łyżki cukru pudru trzcinowego 1 śmietan fiks Wiórki kokosowe lub starta czekolada do dekoracji Sposób przygotowania CIASTO: Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem, dodać żółtka oraz posiekane masło. Zagnieść
Wanilia i Kardamonprzepisem na pyszne ciasto. Orzeźwiające na maxa:) Początkowo myślałam żeby połączyć z miętą jabłka (kisiel jabłkowy na soku jabłkowym), ale ostatecznie cieszę się bardzo, że zdecydowałam się na pomarańcze. Ciasto jest słodkie w punkt, bardzo rześkie i bardzo smaczne. Obie masy współgrają ze sobą idealnie i już nie mogę doczekać się lata, by w tym okresie właśnie wypróbować ponownie(...)Hortex 70 g masła Pianka miętowa: 500 ml śmietany 36% pęczek mięty 1 galaretka agrestowa Dodatkowo: 2 płaskie łyżeczki suszonej mięty 3 łyżeczki cukru pudru Przygotowanie pianki miętowej należy rozpocząć dzień przed pieczeniem ciasta. W tym celu śmietankę przelewamy do rondelka, dodajemy do niej około 25 listków mięty i doprowadzamy do wrzenia. Gdy to nastąpi rondelek zdejmujemy z palnika
Smaki Na TalerzuKruche ciasto, najsmaczniejsze owoce: truskawki i maliny, gęsty budyń oraz lekka białkowa pianka - To musi Wam zasmakować!. Jak zawsze prezentuje przepisy proste a zarazem smaczne dlatego przygotowanie tego ciasta nie zajmie Wam więcej niż godzinę. Jeśli goni Cię czas bądź lubisz piec spontanicznie bez wielkiego planowania to ten przepis jest dla Ciebie! Na blaszkę:36x25 Czas przygotowania: 45-60minut
Kuchnia PROzdrowotnalaskowych, mielonych orzechów ½ tabliczki gorzkiej czekolady Dekoracja: motylki i kwiatuszki z masy z marshmallow lub z gotowej masy cukrowej 80 g pianek 180 g cukru pudru 1 1/2 łyżki wody Kruche ciasto: Zagniatamy kruche ciasto, wstawiamy do lodówki na 1 h. Ciasto dzielimy na dwie części: ¾ i ¼. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wiekszą częścią ciasta wykładamy formę, obrzeża(...)nich 2 łyżki wody. Gdy pianki się całkowicie roztopią, po około 10 minutach, zdejmujemy garnek z gazu. Do gorącej jeszcze masy dodajemy 80 g cukru pudru i mieszamy do rozpuszczenia i połączenia się cukru. Na stół wysypujemy część z pozostałego cukru pudru, wylewamy masę piankową, lekko posypujemy cukrem i palcami wyrabiamy jak ciasto. Gdy masa wchłonie cały cukier powinna
Mia Cucina Sofietalanguage:EN-US;} Składniki na formę o wym. 24x36cm Kruche ciasto: 400g mąki 4 żółtka 200g masła 3 łyżki cukru pudru Szczypta soli 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sernik: 500g sera białego 3 jajka ½ szklanki cukru 100ml słodkiej 30% śmietanki 1 budyń śmietankowy Pianka: 4 białka ¾ drobnego cukru do wypieków ⅓ szklanki oleju słonecznikowego 2 opakowania budyniu(...)podpieczonym spodzie. Pianka: Białka ubijamy. Gdy się spienią dodajemy szczyptę soli, a gdy się ubiją na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Nie przerywając ubijania wlewamy wolnym strumieniem olej, a następnie łączymy z budyniami w proszku i malinami wymieszanymi z mąką ziemniaczaną. Przygotowaną pianką przykrywamy masę serową, a całość posypujemy drugą częścią startego kruchego ciasta. Wstawiamy do piekarnika
Kuchnia w czekoladzieszczyptą soli i łączymy z masą maślaną, miksujemy przez około 2 minuty. Czekoladę kroimy w drobną kostkę, odkładamy. Deskę do krojenia delikatnie podsypujemy mąką i kroimy pianki na mniejsze kawałki. Wszystko wsypujemy do ciasta i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Blaszkę o wymiarach 25×30 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy. Pieczemy około 22-25 minut
Smaki Na Talerzurabarbaru,to taki mój tradycyjny majowy zestaw. Przepis na ciasto pochodzi z bloga I love bake ciasto: 2,5 szkl. mąki tortowej 200 g masła 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli pianka: 5 białek 1 szkl. cukru 2 op. budyniu malinowego (2x40g) 1/2 szkl. oleju rzepakowego ponadto: 3-4 łodygi rabarbaru(...)pianę. Pod koniec dodawać stopniowo cukier i miksować przez około 2 min. Następnie dodać proszek budyniowy oraz wlewać powoli olej. Piankę wyłożyć na spód, ułożyć odsączony rabarbar i zetrzeć na tarce o dużych oczkach zamrożone ciasto. Piec w temp. 190 C przez około 35-40 min. do zarumienienia wierzchu. Gotowe ciasto można oprószyć cukrem pudrem
Kolorowa kuchnia Elki