sobie, że nie będę robiła zapraw. Dziś wariacja z przepisu http://www.kochamczekolade.pl/2015/10/08/kruche-ciasto-z-owocami-i-budyniowa-pianka/ Czy lepszy jest oryginał? Oceńcie sami. Składniki: Ciasto 2,5 szklanki mąki 4 łyżki cukru 250 gramów masła 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka budyniowa 5 białek 1/4 szklanki cukru pudru 2 opakowania proszku budyniowego śmietankowego lub waniliowego 2 opakowania cukru pudru 0,5 szklanki(...)resztą wylepić foremkę o wymiarach 20 X 20 cm i podpiec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pianka budyniowa . Białka ubić z cukrem, dodać proszek budyniowy i olej. Masę budyniową wylać na podpieczone ciasto, na to ułożyć truskawki, a na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Całość piec jeszcze ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto jest pyszne
Kocham Czekoladęfolię spożywczą i zamrozić. Ciasto można zrobić dzień wcześniej. Na blachę o wymiarach 33x20cm zetrzeć większą część ciasta,lekko wyklepać dłonią i wyrównać.Upiec w 190st C ok 20 min na złoty kolor.Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Delikatna budyniowa pianka: 5 białek szklanka drobnego cukru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru. 1/4 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego Dodatkowo(...)powolutku strużką olej,do całkowitego połączenia. Na podpieczony spód wyłożyć ubitą piankę.Wyrównać,na nią dać truskawki,przekrojone na pół,dosyć gęsto.Truskawki delikatnie wepchnąć w piankę. Na wierzch zetrzeć mniejszą część zmrożonego ciasta i upiec w 190stC ok 40 min. Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem
Niespełnione zdolności kulinarneWielbicielom kruchych ciast z pewnością ten wypiek przypadnie do gustu. Kruche, rozpływające się w ustach jasne ciasto, aromatyczne powidła, ciemna warstwa ciasta z dodatkiem kakao, a ponadto kokosowa pianka oraz masa makowa, a wszystko oprószone cukrem pudrem. Klasyczny, tradycyjny dość bogaty w składniki wypiek rodem z notatników naszych babć. Kruche Ciasto z Makiem i Kokosem Siostry Anastazji - Składniki: Ciasto
Słodka StronaDrożdżowa szarlotka przepis Szarlotka to ciasto, które można przygotować na wiele sposobów,nasze ulubione to: szarlotka z budyniową pianką wiosenny jabłecznik bez pieczenia szarlotka na bardzo kruchym cieście prosta szarlotka z płatkami owsianymi szarlotka na półkruchym cieście Pyszna szarlotka z jabłkami ma wielu zwolenników, przyznam że nie znam osoby, która by szarlotki nie lubiła. Pieczone jabłka mają w sobie coś
MamaOskarkawyszło przepyszne, lekko kwaskowate, orzeźwiające, można jeść i jeść i nie ma się go dość. Byliśmy zachwyceni jego smakiem, prostotą wykonania i lekkością. Samo ciasto czekoladowe jest miękkie i puszyste. Krem to mus – pianka z owoców leśnych (mrożonka dostępna w Lidl) z bitą śmietaną. Przepis na ciasto i krem pochodzi ze strony Moje wypieki, lekko je zmodyfikowałam. Mus owocowy
moj przepis nawychodzi to Adzie), ja wolę gotować niż piec słodkości, ale i te umiejętności trzeba chociaż w małym stopniu opanować. Tak więc postanowiłem upiec ciasto kakaowe tylko, że tym razem wzbogaciłem je o piankę i wiśnie. Zresztą sami zobaczcie jak wyszło na poniższych zdjęciach. Składniki na ciasto: 6 jajek 11/2 szklanki maki pszennej, 2 łyżki proszku
cookplsamo wspomnienie o nim. Nie wiem czy to zasługa złocistych moreli, których kolor przypomina mi słońce (a ostatnio zdecydowanie go brakuje), czy może delikatnego, puszystego ciasta z kawałkami czekolady, czy wreszcie lekkiej serowej pianki oblanej czekoladą. Jedno jest pewne to fantastyczna kompozycja smaków, która zachwyci każdego. Dlatego spróbujcie koniecznie. Ciasto: tabliczka czekolady gorzkiej (jeśli ktoś nie lubi może być
Cynamonowe szczęścieKruche z lekką budyniową pianką w nowym wydaniu, bo ze śliwkami i kakao. Równie pyszne, bardzo jesienne. Łatwe do zrobienia, u nas rozeszło się błyskawicznie i to nie dlatego, że mało ostatnio piekę ;) Skusicie się? Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię(...)ciasto będzie przypominało kruszonkę. Dodać cukier i żółtka, całość szybko zagnieść. Podzielić na dwie części - mniejszą i większą, owinąć każdą w folię spożywczą i zamrozić. Blachę o wymiarach 33x20 cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta, lekko docisnąć i wyrównać. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. Budyniowa pianka
Domowa cukiernia Ewycytrynowe 2 szkl. wody pianka śmietankowa: 500 ml śmietanki tortowej 36% 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru z wanilią 3 łyżeczki żelatyny 30 ml wody poncz: sok z 1/2 limonki 50 ml wody Białka ubić na sztywną pianę,dodać cukier i żółtka. Ubić na puszystą masę,dodać mąkę przesianą z proszkiem,delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na blaszkę ( użyłam kwadratowej(...)lodówki do całkowitego stężenia. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Żelatynę wymieszać z gorącą wodą i przestudzoną połączyć ze śmietaną. Śmietankową piankę nałożyć na galaretkę i ponownie wstawić ciasto do lodówki. Po kilku godzinach chłodzenia wyjąć ciasto z formy i dowolnie udekorować. Ja górę posypałam płatkami czekoladowymi
Kolorowa kuchnia ElkiNieziemsko dobre ciacho ;) Lekkie, orzeźwiające, bardzo cytrynowe. Intensywnie cytrynowa masa budyniowa na biszkopcie, z lekką pianką cytrynową. Całość udekorowana herbatnikami i cytrynowym lukrem ;) Ciasto jest kwaskowate i niezbyt słodkie. Świetnie wygląda, dobrze się je kroi. Polecam! Ps. Zapraszam na konkurs organizowany przez http://angloville.pl/konkurs/ Ciekawa nagroda, do zdobycie bez większego wysiłku ;) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu(...)cały czas ubijać. Miksując., dodawać żółtka, jedno pod drugim. Do ubitej masy dodać przesianą mąkę, dokładnie połączyć. Blachę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe bez cukru 1/2 szklanki soku z cytryny 1,5 szklanki wody 200 g cukru
Domowa cukiernia EwyCiasto składa się z cienkiego biszkoptu, masy śmietanowo-owocowej i pianki. Pyszne i lekkie. Do masy owocowej można wykorzystać dowolne owoce: truskawki, brzoskwinie, jagody, itp. Składniki: Biszkopt 3 jajka 100 g mąki 100 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia łyżka octu Masa owocowa: 500 g śmietanki 30% (zimnej) 100 ml wody 2,5 łyżki żelatyny 600 g owoców (dałam śliwki(...)wody Ponadto: paczka herbatników garść wiórek kokosowych Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x28cm). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 20 minut. Sprawdzamy wykałaczką
e-PrzepisyKulinarneprawda sezon na truskawki ale jakoś miałam ochotę na coś cytrusowego . Czekoladowe ciasto jest wilgotne i słodkie ale pianka pomarańczowa idealnie przełamuje ta słodycz a waniliowy smak sernika łączy oba smaki w idealną całość . Składniki na blaszkę 26 cm Masa serowa - składniki mają mieć temperaturę pokojowa : - 500g sera z wiaderka u mnie firmy " Jana " - 3 białka - 110 g gęstej
Wypieki Renejakby ktoś jeszcze dorwał 0,7 kg porzeczek, lub miał zamrożone co nie co, to bardzo polecam tą tartę. Tarta składa się z przepysznego ciasta kruchego, kwaskowatej warstwy porzeczkowej, słodkiej pianki bezowej i chrupiącej skórki bezowej. Przepis pochodzi ze strony moje wypieki , zmodyfikowałam go na swoje potrzeby. Składniki na formę o średnicy 26 cm (liczone u dołu) Składniki na kruchy
moj przepis naWitajcie :) Dzisiaj mam dla Was pyszne ciasto. Kto chętny to poczęstuję kawałeczkiem i nawet zrobię filiżankę aromatycznej i pysznej kawy. Ciasto jest bardzo pyszne, mięciutki kakaowy biszkopt, krem o smaku chałwowym i lekka kawowa pianka, a dodatkowo w środku biszkopty i czekolada na wierzchu. Same pyszności, więc czego chcieć więcej. Bardzo polecam. Zapraszam :) Składniki: Biszkopt: 5 jajek pół szklanki(...)śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, kawę i cukier puder do smaku i dokładnie ubijamy, na koniec dodajemy przestudzoną i płynną żelatynę i dokładnie ubijamy. Piankę wykładamy równomiernie na kremie i biszkoptach. 4. Chłodzenie: Tak wykonane ciasto wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Im dłużej się chłodzi to tym lepiej będzie się kroiło
Izabelawkuchniwiele przepisów z tym całorocznym owocem. Ciasteczka, puddingi, koktajle czy ciasta.Co tylko dusza zapragnie!Dziś do tej kolekcji dołączy szarlotka z bezą. Proste i smaczne, kruche ciasto z soczystymi owocami i słodka pianka. Czego tu nie lubić?Składniki:Kruchy spód:145 g masła430 g mąki2 łyżki ekstraktu cynamonowego3 jajka100 g cukruMasa owocowa:1,5 kg jabłek2 łyżki cynamonu4 łyżki cukruDodatkowo
Słodkie Przyjemności