cukinii. I nie mogłam…po prostu nie mogłam, nie zrobić z TYM ciastem klasycznej szarlotki na kruchym cieście. Tutaj nie potrzeba żądnych dodatków, samo ciasto i warstwa jabłek. Bez żadnych kremów-sremów, pianek czy czegoś tam jeszcze. Zdecydowanie polecam to ciasto do wszelkich wypieków z kruchym ciastem w roli głównej. Będzie idealne do nadziewania, przekładania
Mieszam w GarnkuPrzepyszne, delikatne, lekko kwaskowe ciasto. Takie "ptasie mleczko". Zachwyca nie tylko widokiem, ale i smakiem. Na podstawie tej wersji możemy stworzyć wiele różnokolorowych "Pianek", np. truskawkową, agrestową, pomarańczową. Różne kolory galaretek to różne wariacje smakowe. Przepis wygrzebany w necie, niestety nie pamiętam źródła. Składniki na formę o wymiarach 23x33 cm; Biszkopt: 3 jajka; 1/2 szklanki cukru kryształu; 2/3 szklanki mąki(...)otarta z 1 cytryny; Galaretki i żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawić do wystudzenia. Lekko tężejącą galaretkę wylać delikatnie na piankę cytrynową i odstawić, by dobrze stężała na powierzchni ciasta. Śmietanę lekko ubić z cukrem pudrem, dodać "Śmietan-fixy" i nadal ubijać do momentu, aż masa będzie kremowa. Gotową śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego
In my kitchenmasy twarogowej, musi być motylek,czas 20 sek, obroty 3 – dodać maliny i za pomocą kopystki wymieszać, lekko rozgniatając. Takie ciasta należy zawsze przykrywać wkładając do lodówki. Takie ciasto lubi wciągać zapachy z lodówki, a wtedy będzie okropne. Ja tego nie cierpię Masa piankowa – żelatynę zalać odrobiną soku malinowego i zostawić, żeby napęczniała. Następnie zagotować pozostały sok dodać(...)wymieszać i odstawić do stężenia. Jak już będzie prawie gęsta za pomocą miksera i widełek do ubijania piany, ubijać kilka minut do utworzenia się puszystej piany. Przelać piankę na masę serową, przykryć ciasto dokładnie. Zostawić w lodówce co najmniej 8 godzin, najlepiej przez całą noc. Thermomix – przygotować żelatynę jak wyżej – prawie gęstą galaretkę wlać do naczynia miksującego, założyć
Kuchnia Pokoleńkostki margaryny 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szkl cukru 2-3 łyżki śmietany 4 żółtka 6 dużych jabłek Pianka: 4 białka, 2/3 szkl cukru, 1 budyń wanil. lub śmiet. bez cukru 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 nierówne części ( jedna większą drugą małą. Drugą część wkładamy do zamrażarki. 2. Ciastem wylepiamy wysmarowaną(...)przed wyłożeniem jabłek ( pozwoli to nam uniknąć zakalca ) Ubijamy pianę, utrwalamy ją cukrem, na koniec dodajemy budyń w proszku. 5. Wykładamy jabłka, a na nie piankę budyniową. Na sam koniec ścieramy resztę zamrożonego ciasta. Pieczemy w 190-200 stop przez 1 h. Wspólnie ze mną wypiekały
Gotowanie...to proste !Zebrałam dla Was w jednym miejscu propozycje ciast idealnych na Boże Narodzenie, wystarczy, że klikniecie w zdjęcie o otworzy Wam się przepis. Mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie. Pierniki i pierniczki: Piernik staropolski Kostka piernikowa Piernik z kremem czekoladowym Pierniczki norymberskie Muffiny piernikowe z jabłkiem Muffiny z kremem piernikowym Ciasta z makiem: Makowy pleśniak Makowiec w pieluszkach Makowce japońskie(...)Seromakowiec Sernik z rosą Sernik czekoladowy Sernik królewski Ciasta bez pieczenia: Śnieżny puch Ptasie mleczko Torcik czekoladowy Sernik na zimno z granatem Gruszkowy ptyś Chrupiący bananowiec Przekładańce Pawi ogon Capuccino Chałwowo brzoskwiniowe Słodki puszek Kremówka Słonecznikowiec Sezamowiec Delicja Pani Walewska Orzechowa pokusa Orzechowy przekładaniec Smaczek Ciasto z kulkami i kremową pianka Kruche z kokosem i jabłkami Kubanka Łabędzi puch Pijana
Cynamonowe szczęścieuratował moje pomalowane paznokcie. Smacznego! Lubicie takie proste ciasta jak to jogurtowe, czy wolicie bardziej złożone kompozycje? Jeśli macie ochotę na świetne kruche ciasto z owocami i budyniową pianką, znajdziecie je tutaj . Wasza, Cieszę się, że czytasz mój blog. Nie przegap żadnego wpisu – obserwuj PATCHWORK w serwisie Facebook – Instagram – Google+ – Bloglovin’ Wpis
PatchworkNastępny karnawałowy wypiek, w zastępstwie tłustych kalorycznych pączków proponuję lekkie jak piórko ptysie. To najlepsze ptysie jakie kiedykolwiek jadłam. Ciasto jest perfekcyjne, bardzo wyrośnięte, a pusty środek ptysia, aż się prosi o wypełnienie go - oczywiście pianką z jak najlepszej cukierni, czyli "włoską bezą". Takie ptysie lubię najbardziej. To wspaniały i bardzo prosty w przygotowaniu deser. Pierwszy raz z ciastem parzonym(...)zmierzyłam się przygotowując eklerki (przepis tutaj ). Przepis poprawny i jak najbardziej udany, godny polecenia. Wszystko jednak można ulepszyć. Dodatek mączki kukurydzianej czyni ciasto wyjątkowo lekkim i delikatnym. Ptysie możesz wypełnić bitą śmietaną, kremem budyniowym lub właśnie pianką z białek zaparzonych syropem cukrowym. Są wspaniałe i jestem niezwykle dumna z wypieku. Debiut ptysiowy uważam za bardzo udany. Zapraszam do przepisu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Słodkie, delikatne, rozpływające się w ustach, kruche ciasto z powidłami śliwkowymi i mocno orzechową pianką bezową. Orzechowa pianka jest wilgotna w środku, a chrupka na zewnątrz. Składniki kruchego ciasta: 200 g mąki pszennej (typ 500) 1 płaska łyżeczka wanilii mielonej 80 g cukru 100 g zimnego masła 3 żółtka Składniki orzechowej bezy: 3 białka 180 g cukru (3/4 szklanki
Smak mojego domuCoś u mnie ostatnio dużo ciast takich na zimno, ala serników czy pianek. Szukam po prostu idealnego przepisu. Dzisiaj będzie truskawkowiec na francuskim cieście. Pyszny, lekki i słodki. Czyli najlepszy! Składniki : * opakowanie ciasta francuskiego * 2 łyżki cukru trzcinowego * 3 galaretki truskawkowe * 300g świeżych truskawek * 300g serka homogenizowanego Przygotowanie : Dwie galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzątku. Wystudzić i zmiksować
Magiczne Życie Martydodajemy jajko lub żółtka. Szybko zagniatamy ciasto i chowamy na 1 godzinę do lodówki, lub na ok. 30 minut do zamrażarki. Formę na tarte wykładamy papierem (wycinamy kółko z papieru) Ciasto wałkujemy, wylepiamy aż po same brzegi. Nakłuwamy i pieczemy w 190 st. C aż do zarumienienia ciasta (ok. 20-30 minut) PIANKA: Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody
Pani na deserułożyłam ciasno obok siebie, ale można ułożyć kilka, wtedy wyjdą ciekawe esy floresy), na biszkopty delikatnie przelewamy masę śmietanową (jest ona rzadka). 2. Teraz bierzemy ciasto czekoladowe, które odłożyliśmy, na wierzchu pianki śmietanowej robimy kilka kleksów i za pomocą wykałaczki robimy takie właśnie esy floresy :-) 3. Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 60 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach
kruche babeczkiCiasto Shrek bez pieczenia to znakomity smakołyk składający się z trzech warstw, warstwy budyniowej przełożonej delicjami, delikatnej pianki oraz musu z kiwi i galaretki. Ciasto Shrek to to świetny pomysł na domowe uroczystości, znakomicie sprawdzi sie na świątecznym stole. składniki na formę 24 x 26 cm 350 g podłużnych biszkoptów 3 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru(...)litr zielonego napoju typu Frugo 350 g ciastek typu delicje pianka 400 g mleka skondensowanego niesłodzonego 2 galaretki zielone zielony mus 500 g kiwi 1 łyżka cukru kryształu 2 zielone galaretki 1 szklanka wody przepis W formie wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia układamy biszkopty, jeden obok drugiego. Do miseczki wlewamy około 200 ml napoju i rozpuszczamy
Smakowite Daniauratował moje pomalowane paznokcie. Smacznego! Lubicie takie proste ciasta jak to jogurtowe, czy wolicie bardziej złożone kompozycje? Jeśli macie ochotę na świetne kruche ciasto z owocami i budyniową pianką, znajdziecie je tutaj . Wasza, Cieszę się, że czytasz mój blog. Nie przegap żadnego wpisu – obserwuj PATCHWORK w serwisie Facebook – Instagram – Google+ – Bloglovin
Patchwork