łatwe w przygotowaniu, cieszy oko i podniebienie. Polecam upiec i podać na podwieczorek. Zapraszam :) Ciasto podałam na takich ślicznych talerzykach, które otrzymałam od GALERII CUDA ŚWIATA . Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka: 200 ml śmietanki kremówki 30 % 1 galaretka agrestowa 250 ml gorącej wody ewentualnie cukier puder(...)Następnie biszkopt rozwijamy i smarujemy powidłem, ponownie zawijamy, odstawiamy na kilkanaście minut i kroimy w cienkie plastry. Plastry układamy na piance. 4. Galaretka: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia, następnie wykładamy ją na roladki. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub całą noc. 5. Podanie: Dobrze stężone ciasto kroimy tak, żeby w każdym
Izabelawkuchnimożecie kombinować. Po dodaniu kakao wyjdzie kakaowe, a po dodaniu zmiksowanych owoców - owocowe. Ja jestem zadowolona zarówno z konsystencji jak i ze smaku. Ciasto przygotowuje się krótko, natomiast swoje trzeba odczekać po zrobieniu, żeby pianka stężała. Dodatkowo polałam ptasie mleczko syropem Diamant. Dzięki temu przy każdym kęsie wyczuwamy również słodycz syropu. Do ciasta potrzebne są same białka. Ja potem
Kuchnia w oparachsię z dzieciństwem, bo piekła je moja mama. Uwielbiam czarną porzeczkę a do pleśniaka idealnie pasuje. Przełamuje słodycz bezy. Fajnie jest się wgryź w piankę lekką jak puch i mega słodką. ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 2 łyżki cukru 200 g masła szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka płaska kakao beza
wesoła kuchniażółtek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 25 g kakao szczypta soli 500 g borówek Lekka pianka waniliowa: 6 białek 180 g cukru 100 g rozpuszczonego masła 3 opakowania budyniu waniliowego (120 g) opakowanie cukru wanilinowego sok z połowy cytryny Ciasto: Do miski przesiać mąkę, dodać cukier puder, proszek do pieczenia i miękkie masło. Ciasto zagnieść na koniec dodając(...)cytryny, zmniejszyć obroty i dodać pozostałą część cukru wymieszaną z budyniem i cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy rozpuszczone masło i delikatnie mieszamy. Piankę wyłożyć na wcześniej ostudzony spód, dodać na wierzch borówki. Na wierzch zetrzeć jasne ciasto. Piec z termoobiegiem w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 50 minut. Posypać cukrem pudrem
Humanistka w kuchniDelikatny w smaku sernik na kruchym spodzie z dodatkiem miodu, warstwa serowa o smaku mleka w proszku i puszysta pianka ze śmietanki i nutelli tworzy pyszną całość i wyjątkowy sernik na różne okazje w tym świąteczne. Składniki: Ciasto miodowe: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 czubata łyżka miodu 15 dag masła 3 łyżki cukru 1 żółtko Masa serowa(...)mleka w proszku 1 szklanka mleka 3,2% 4 jajka 1 budyń śmietankowy z cukrem Pianka z nutelli: 1 szklanka śmietanki kremowej 30% 2 łyżki kremu orzechowego 1 łyżka cukru pudru 1 śmietan fiks kakao do posypania bita śmietana czekoladowe serduszka Sposób wykonania: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta umieścić na stolnicy lub w misce, szybko zagnieść, nie ogrzewając za długo
Wanilia i Kardamonmandolinie na cienkie plasterki. Dokładnie mieszamy z sokiem z cytryny i odstawiamy na czas przygotowania reszty ciasta. Ciasto możecie upiec zarówno w formie do babki, jak i w keksówce. Forma do babki musi być jednak silikonowa, bo z innej nie wyjmiecie ciasta. Keksówkę łatwo wyłożyć papierem, więc bez problemu sprawdzi się każda. Mąkę mieszamy z cukrami, solą, cynamonem, proszkiem(...)obtoczone w cieście. Najlepiej dłońmi, małymi porcjami. Po nałożeniu 2/3 naszej masy. Wsypujemy do blaszki jeżyny lub maliny. Przykrywamy resztą jabłek i polewamy tym co zostało w misce. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C przez 50 - 60 minut. Po upieczeniu ciasto zostawiamy w blaszce do pełnego ostygnięcia. Ciasto ozdabiamy lekko podgrzanym lemon curdem i posypujemy piankami. Wioleta Gargula
MamaOskarkazamieni w mus. Pod koniec, jeśli ktoś lubi, można dodać rodzynki. Istnieje kilka szkół ozdabiania szarlotek, ja preferuję wersję z bezową pianką i kruszonką. Piankę ubijamy z dwóch białek, które zostały nam w trakcie przygotowywania ciasta, żeby była grubsza można dodać jeszcze dwa białka, oraz z dwóch-trzech łyżek cukru na każde białko. Kruszonka 200 g mąki 100 g masła(...)formy i "wydziabać" widelcem dziurkowy wzorek, żeby w trakcie pieczenia nie wyrosły nam góry i doliny jak w cieście karpatkowym. Ciasto zapiec przez ok. 20 minut w temperaturze 150°C. Następnie na jeszcze gorące wyłożyć mus jabłkowy, piankę i obsypać kruszonką. Piec 35-40 minut w temperaturze 180°C. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkoKruche ciasto z sezonowymi owocami, w połączeniu z delikatną śmietankową pianką to niebo na talerzu. Jest idealnym wypiekiem na gorące, letnie dni, gdy nikt nie ma ochoty na ciężkie ciasta z masami. Świetnie sprawdzi się w roli piknikowego deseru czy porannego dodatku do kawy. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkazimnego mleka 1 galaretka malinowa 250 ml gorącej wody pół szklanki jeżyn pół szklanki malin Dodatkowo do dekoracji: rożek waflowy maliny jeżyny mini pianki mini biszkopty mini herbatniki listki melisy Wykonanie pysznego torcika: 1. Ciasto: Cukinię myjemy, osuszamy, obieramy ze skórki i usuwamy pestki, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach, odmierzamy dwie szklanki i odciskamy z nadmiaru wody. Masło(...)miksujemy. Na koniec dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie miksujemy. 5. Przekładanie: Przekrojone krążki ciasta przekładamy kremem śmietankowo-owocowym, smarujemy również wierzch i boki tortu, na wierzchu ciasta układamy rożek waflowy i odstawiamy do schłodzenia. 6. Podanie: Przed podaniem torcik dekorujemy malinami, jeżynami, mini piankami i mini biszkopcikami, mini herbatnikami i listkami melisy. Podajemy. Smacznego życzę. Moje rady: Szklanka do odmierzania
Izabelawkuchnizmodyfikowany by było zdrowiej i bardziej fit. Ciasto jest pyszne, lekkie i puszyste, dojrzałe śliwki dodają smaczku słodyczy sernika i śmietanowo czekoladowej pianki, a kruchy spód przełamuje w ciekawy sposób puszystość i delikatność całej reszty. Ciasto kruche: 150 g mąki (ja użyłam pszennej pełnoziarnistej) 50 g cukru 80 g masła 1 łyżeczka kakao 2 łyżki jogurtu naturalnego Wszystkie składniki połączyć(...)sobą, uformować kulę i jeśli mamy czas schłodzić w lodówce przynajmniej 30 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia i przełożyć do tortownicy. Podpiec 10-15 minut w 180 st. C do zarumienienia. Masa serowa 750 g - twarogu (ja użyłam presidenta z biedronki) 4 - jajka 200 g - cukru 1 łyżka - cukru waniliowego szczypta soli budyń waniliowy
Cynamonowe szczęścieKlasyczne kruche ciasto ze śliwkami w roślinnej wersji. Mocno śliwkowe, idealnie słodkie, puszyste i, jak powiedział ostatnio nasz gość zachwycony tym ciastem, kruszące się tyle, ile trzeba Polecam! Składniki (blaszka o wymiarach 21 cm x 26 cm): Ciasto: 3 szklanki mąki orkiszowej (może też być pszenna) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki(...)wolicie, możecie użyć cukru pudru i dobrać jego ilość do smaku.) Gotową pianę wykładamy na śliwki i równomiernie rozprowadzamy. Potem, wyciągamy drugą część ciasta z zamrażalnika i ucieramy na grubych oczkach tarki i rozprowadzamy równomiernie na piance. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 35 minut albo aż do wierzch się zarumieni. Podajemy po całkowitym przestygnięciu można posypać cukrem
Lamarida.plbiałka szczypta soli 4 łyżki cukru 1 kisiel cytrynowy Ciasto: Wszystkie suche składniki posiekać z masłem. Dodać żółtka, jajko, ekstrakt i śmietanę i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. 2/3 ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę a pozostałe ciasto włożyć do zamrażalnika. Po godzinie ciastem wylepić natłuszczoną formę (24x36cm) robiąc rant o wysokości(...)puszczają dużo soku należy go odlać. Jabłka wyłożyć na kruchy spód. Pianka: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec dodając cukier i kisiel. Ubijać aż piana będzie lśniąca i szklista. Pianę wyłożyć na jabłka. Na pianę zetrzeć na tarce o grubych oczkach zamrożone ciasto. Szarlotkę piec ok 40 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem
Smakołyki Asisłynnego 3 bita i tak oto powstało to mega pyszne ciasto :)) Wypróbujcie je koniecznie! Przejdź do przepisu…Ciasto 3 bitPrzejdź do przepisu…Przepisy na ciasto bez pieczenia z mlekiem skondensowanym / zagęszczonym :Pianka wiśniowo-cytrynowaPyszna pianka z mleka skondensowanego, rozpływająca się w ustach Przejdź do przepisu…Przepisy na serniki na zimno:Sernik na zimno z malinamiPrzejdź do przepisu
Kulinarne PrzebojeZapewne niejednokrotnie mieliście okazję konsumować ciasta z tzw. ptasim mleczkiem w roli masy. Większość osób do przyrządzenia jej używa wysokotłuszczowej śmietany, najczęściej tortowej
Domowe ciasta