Polecam Wam fajne ciacho o kwaskowym posmaku. Spód to lekko cytrynowe ciasto z dodatkiem maku, które przygotowuje się jak muffiny, a więc miesza się suche i
Smaki Na TalerzuDziś sobota więc ciasto na weekend musi być. Ostatnio królują ciasta z sezonowymi owocami. U mnie królują tym razem czereśnie więc upiekłam ciacho z czereśniami. Ostatnio było z budyniem i owocami a dziś same czereśnie i pianka. Wbrew pozorom nie jest trudne do zrobienia więc polecam. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniPianę miksować jeszcze przez 2 minuty. Ubitą pianę wyłożyć na nadzienie truskawkowe i posypać płatkami migdałowymi. Ciasto piec w temp 160 stopni Celsjusza przez 20 min, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni Celsjusza i piec 20 minut, lub krócej, jeżeli bezowa pianka będzie już chrupiąca. Smacznego
Receptura smakupoprawi nastroju, jak ciepła szarlotka :) Z kakao lub capuccino. Lub z podwójnym espresso, z delikatną pianką na wierzchu. Możecie dodać do niej lody waniliowe lub bitą śmietanę. I nagle ciemne chmury ulegają rozproszeniu, a zza nich wychodzi słońce :) Szarlotka www.kuchniasmakow.blogspot.com www.kuchniasmakow.blogspot.com Ciasto: ok. 400-500 gram mąki 200 gram cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 200 gram masła 3 jajka
Kuchnia smakównakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka . Po 15 minutach : Do rozczynu dodaję pozostałe składniki : płatki owsiane , mąkę , sól , mleko i wszystko razem mieszam łyżką w misce aż składniki się połączą teraz ciasto wykładam na blat posmarowany olejem ( można podsypać mąką zamiast smarować blat olejem) i wyrabiam ciasto dłonią około
Uwaga Babcia Piecze Chlebnakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka. Po 15 minutach : Do rozczynu dodaję pozostałe składniki : mąkę , sól , mleko i wszystko razem mieszam w misce łyżką aż składniki wstępnie się połączą Tak przygotowane ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam ciasto dłonią około 3 – 4 minut aż będzie ładnie
Uwaga Babcia Piecze Chlebjajka, dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier. Ubijać aż do uzyskania puszystej i gęstej pianki. Do ubitej masy dodać olej delikatnie mieszając, następnie przesiać przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszać aż do połączenia wszystkich składników (delikatnie żeby ciasto urosło puszyste). Przelać masę do tortownicy i piec na środkowym poziomie piekarnika 30 minut (do suchego patyczka
Passions hobbies lifestrudzonego po pracy męża, z całkiem zacnym ciastem. Ciacho pachnie latem, dzięki warstwie galaretki z owocami. Jeśli nie macie owoców, nic straconego. Sama galaretka i tak zrobi swoje. W przepisie zrobiłam kilka modyfikacji. Do bezy nie dodałam migdałów. Ogólnie miałam więcej białek niż w przepisie oryginalnym, więc moja beza jest prędzej taką pianką niż bezą, co wcale nie czyni(...)czasem mogą wychodzić mdłe. Ja, żeby temu zapobiec, lubię stosować różne dodatki do kremu, teraz padło właśnie na wafelki. Całe opisane bogactwo, wspiera się na pysznej warstwie kruchego ciasta. Tak pysznej, że mąż prosił mnie potem o upieczenie najzwyklejszych ciastek kruchych. Co do kremu, to pamiętajcie, zbyt długie ubijanie śmietanki, może spowodować jej „przebicie” i krem wyjdzie zważony
Mieszam w Garnkuparze. Powyższe ciasto robiłam na święta te grudniowe, więc wpis zaległy. Ciasto takie awaryjne, jak to zwykle bywa czasem trzeba coś wymyślić, dodać, bo nie wychodzi tak jak sobie to zaplanowaliśmy. To wymyśliłam sobie tak - na spodzie biszkopt, potem masa z serkami mascarpone i wafelkami, biszkopty okrągłe i pianka. Taki słodziak ;))) Blaszka jak zwykle 24x34 cm. Jutro może jeszcze jeden(...)białek dodałam szczyptę soli i ubiłam. Do ubitych dodałam porcjami cukier, dalej ubijałam, dodałam żółtka wymieszane z octem i proszkiem, delikatnie wymieszałam i na koniec dodałam mąkę, ponownie wymieszałam. Ciasto przelałam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekłam w 180 stopniach około 25-30 minut. Składniki masa z wafelkami: 2 x 250 g serka mascarpone 150 ml śmietany
kruche babeczkiCzekolada, gruszka i ser to wymarzone połączenie ciasta na świątecznym stole:) Pyszne!:) Składniki na formę o wymiarach 22 cm x 33 cm Blaty kakaowe: 0,75 szklanki oleju rzepakowego: 0,5 szklanki wody; 1 szklanka cukru kryształu; 5 płaskich łyżek kakao; Wszystkie składniki umieścić w garnku i co jakiś czas mieszając zagotować. Gotować około 2-3 minuty (aż rozpuści się(...)cały czas przy tym ubijając. Dodać wszystkie żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki. Następnie wlać całą wystudzoną mieszankę kakaową i dokładnie wymieszać szpatułką lub na wolnych obrotach miksera. Dodać suche składniki i delikatnie wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Przelać do formy ciasto i wyrównać. Piec w temperaturze 180℃ przez 40-45 minut do tzw. suchego patyczka
In my kitchenNigdy nie robiłam odwracanych ciast, więc pora było spróbować :-) Sam wygląd ciasta nie jest rewelacyjny, bo owoce są na jego wierzchu dosłownie płaskie. Za to w smaku jest dobre, bardzo owocowe i mokrawe. Odwraca się je również bez problemu. SKŁADNIKI 5 jajek szczypta soli 150 g cukru 150 g masła 160 g mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)dodać szczyptę soli i miksować stopniowo dodając cukier, aż do momentu uzyskania puszystej pianki. Zmniejszyć obroty miksera i dodać masło. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką. Gotową masę wylać na wyłożone owoce i piec przez 55-60 minut. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i zostawić, aż nieco ochłodnie. Następnie delikatnie obkroić boki ciasta
Passions hobbies lifeciasto, wierzch polewa z gorzkiej czekolady. Od Helio dostałam ostatnio kilka produktów w tym wiórki kokosowe, które jak najbardziej się przydały :-) Miłego dnia Wam życzę :-) Blaszka 23x33 cm Składniki ciasto: 250 g masła 200 g cukru ( u mnie eyrtrol) 5 łyżek kakao 2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki wody 5 jajek L 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru(...)oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną piankę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. 3. Do zagotowanej masy dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszamy drewnianą łyżką, następnie dodajemy ubitą pianę z białek. Mieszamy również łyżką. 4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopnia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto. Pieczemy około 30 - 35 minut. Do tzw. "suchego
kruche babeczkiUwielbiam dodawać do moich wypieków zdrowy akcent. W tym przypadku jest to mąka pełnoziarnista. Ciasto jest przepyszne, więc koniecznie musicie spróbować! Takie wypieki rewelacyjnie sprawdzą się na wiosenny piknik ;-) SKŁADNIKI 4 jajka szczypta soli 100 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru wanilinowego 100 g masła 180 g jogurtu naturalnego 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier trzcinowy i wanilinowy. Do ubitej pianki wlać masło, jogurt naturalny i krótko zmiksować. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej wsypać składniki sypkie, zmiksować na wolnych obrotach miksera i przelać do formy. Na wierzch ciasta równomiernie rozsypać rabarbar i lekko go wcisnąć w ciasto. Włożyć do piekarnika
Passions hobbies lifewidać to na końcu filmiku) i bardziej treściwe niż bułki ze sklepu bo nie są tak nadmuchane. Polecam wypróbować przepis i spróbować upiec takie bułeczki w domu. Do przygotowania ciasta na bułki orkiszowe będziemy potrzebować: 500 g mąki orkiszowej pełno ziarnistej (użyłam mąki Melvit) 100 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 400 ml letniego mleka 3 łyżki oleju(...)ciepłe miejsce na około 15 minut , rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka . Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia. Po 15 minutach : Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto: mąkę orkiszową, mąkę pszenną, mleko, olej, sól i mieszam łyżką, tak żeby
Uwaga Babcia Piecze ChlebDelikatny biszkopt, jeszcze delikatniejszy krem - pianka. Ten tort to wykwintny deser na urodziny mojej córki. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki mąki pszennej 0,2 szklanki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, żółtka oraz przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną. Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze(...)Śnieżkę" ubijamy w 200 ml zimnego mleka. Do ubitej "Śnieżki" dodajemy galaretkę. Tak robimy z pozostałymi galaretkami i "Śnieżkami". Każdy biszkoptowy krążek ponczujemy i kolejno nakładamy ubitą "Śnieżkę" (biszkopt, pianka, biszkopt, pianka, biszkopt, pianka). Wierzch tortu ozdabiamy owocami. Smacznego
Salonik smaków