lekkiego, dlatego dla tych, którzy jeszcze nie maja dosyć słodkości po świętach proponuję ciasto według przepisu Kasi Guzik na gruszkowe cappuccino. Przepis trochę zmodyfikowałam o cukier w warstwie kawowej i gruszkowej, którego zabrakło mi oryginalnym przepisie oraz o mleko skondensowane, z którego powstaje lekka pianka. KOSTKA KAWOWA Z MUSEM GRUSZKOWYM Składniki: (forma 20x30) biszkopt: 3 jajka 1/2 szkl cukru(...)przelewamy na blaszkę i wkładamy do piekarnika 170 stopni na 20 minut. Upieczony biszkopt studzimy,a potem nasączamy ostudzoną kawą . masa kawowa: Mleko skondensowane ubijamy z fiksem na piankę, dodajemy cukier puder,a następnie dodajemy serki i cappuccino (proszek). Rozpuszczamy i studzimy żelatynę , łączymy ją z masą , a potem dzielimy na dwie części. Pierwszą wylewamy na nasączony kawą biszkopt
Bon appetit mon amiejaką tęskniłem- z dużą ilością jabłek z cynamonem, gałką muszkatołową i pyszną bezową pianką. Był to też pierwszy test naszego nowego robota kuchennego MRK-05 firmy MPM SA Zależało nam na tym, aby robot spełniał kilka istotnych dla nas kryteriów - czyli posiadał takie funkcje jak ucieranie ciasta, ubijanie piany, blendowanie, ścieranie ziemniaków na placki ziemniaczane, które bardzo lubimy i szatkowanie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światabiszkopt z piekarnika, upuszczamy na podłogę z wysokości ok. 50 cm. Biszkopt wstawiamy do wyłączonego i uchylonego piekarnika. Studzimy i kroimy na 3 blaty. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Pianka cytrynowa: Margarynę ubijamy na puch. Pamiętajmy aby była miękka przed ubijaniem. Cukier puder przesiewamy przez sitko. Żelatynę mieszamy z odrobiną wody, odstawiamy do napęcznienia. Do garnka wlewamy wodę. Podgrzewamy(...)zależności jaki rozmiar chcemy uzyskać). Układamy kółka w taki sposób, aby jeden zachodził delikatnie na drugi. Rolujemy do środka, wałeczek kroimy na pół i delikatnie rozkładamy płatki. Złożenie ciasta: Wiśnie odsączymy z alkoholu. W tortownicy układamy pierwszy blat biszkopta. Nasączamy go alkoholem z odsączenia wiśni. Wylewamy masę cytrynową. Wstawiamy do lodówki co całkowitego stężenia. Następnie układamy kolejny biszkopt, delikatnie dociskamy
VioletoweKucharzenieosobom, które lubią niezbyt słodkie ciasta. Uwielbiam ciasta z jabłkami i jesienią robię je bardzo często, gdyż o tej porze roku jabłka są najsmaczniejsze i w miarę tanie. Ciasto jest bardzo proste do przygotowania i nie ma w nim nic takiego, co może sprawić trudność nawet osobom mało doświadczonym w robieniu ciast. Do ciasta najlepiej użyć jabłek twardych, które całkowicie(...)warstwą (mogą być kakaowe). Ciasto wstawić na chwilę do lodówki. Składniki polewy rozdrobnić i rozpuścić w misce ustawionej na garnku z wrzącą wodą. Polewę mieszać, aż powstanie jednolita konsystencja. Ciasto polać polewą, posypać płatkami migdałów lub orzechami i wstawić na 12 godzin do lodówki, aby warstwy stężały, a herbatniki zmiękły. Zobacz również: szarlotka z pianką
Kuchcik gotujePiękna pogoda nas rozpieszcza. Nawet nie chce się siedzieć w kuchni i długimi godzinami gotować czy piec ciasta. Jest na to sposób przygotowujemy szybkie posiłki, a na deser zimne desery :). Właśnie taki deser mam dla Was dzisiaj do spróbowana. Pyszna i delikatna pianka z truskawkami, która nie zawiera dodatkowego cukru. Deser szybko się robi, trzeba tylko poczekać trochę na jego
Zakątek rozkoszy kulinarnychjajka powinny być ubite na puszystą, żółtą piankę). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej wlać rozpuszczone i ostudzone masło, po czym wsypać przez sitko mąkę i delikatnie połączyć wszystkie składniki, mieszając szpatułką. Gotową masę przelać do formy, wyrównać i rozsypać na wierzchu rabarbar (można go lekko wcisnąć w ciasto). Wstawić do piekarnika na około 40 minut. Upieczone
Passions hobbies lifeciasto jakiś czas temu było moją małą improwizacją z wykorzystaniem minimum składników i dysponując niewielką ilością czasu. Okazało się wielkim hitem i nie raz usłyszałam, że jest lepsze od klasycznego ptasiego mleczka. Jest naprawdę przepyszne i wprost rozpływa się w ustach! Delikatna pianka idealnie komponuje się ze słodką warstwą kremu czekoladowego. Pycha! Koniecznie spróbujcie. (Forma(...)Pianka: 600 ml śmietanki 30-36% 2 galaretki truskawkowe Spód: około 100 okrągłych biszkoptów Wierzch: krem/polewa czekoladowa (u mnie kremowe nadzienie Lauretta ) (*) Przygotować piankę. Galaretki należy rozpuścić w 700 ml gorącej wody, pozostawić do ostudzenia i schłodzić w lodówce (nie mogą zgęstnieć). Śmietankę ubić na sztywno i nadal miksując - cienkim strumykiem wlać zimne galaretki. Formę wyłożyć papierem
Di gotujefilmu z przygotowania: Koszyczek wielkanocny z ciasta drożdżowego https://www.youtube.com/watch?v=5cJRthYYIV8 Przygotowanie: Najpierw przygotuję rozczyn : Do miski rozkruszam drożdże , dodaję około 50 ml mleka , cukier ( przyśpieszy fermentacje ) , dużą łyżkę mąki . Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut . Rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka . Jeżeli w kuchni jest chłodno to rozczyn możemy wstawić(...)pozostałe mleko, mąkę , sól , żółtko i wszystko razem mieszam łyżką , gdy składniki wstępnie się połączą dodaję roztopiony i przestudzony tłuszcz i nadal mieszam łyżką aż tłuszcz wchłonie się w ciasto, następnie ciasto wykładam na blat. Ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam przez około 3 minuty, aż ciasto stanie się gładkie i nie będzie kleiło się do dłoni
Uwaga Babcia Piecze ChlebTen sernik robi się błyskawicznie i potem znika dość szybko. Jest puszysty, kremowy, delikatny, taki jak pianka, polecam bardzo gorąco do wypróbowania. Jest to sernik z
Moje Małe CzarowanieTort przełożony kremem z białymi cukierkami michałkami, którego smak przełamałam kwaśną pianką z wiśni. Pyszne połączenie słodyczy z orzeźwiającym smakiem owoców. A wszystko to pomiędzy puszystym
https:KKuchniaMniamSkładniki na biszkopt jajka, 4 szt cukier, 4 łyżki mąka pszenna, 4 łyżki Składniki na piankę serek homogenizowany, 450g galaretka niebieska, 2 opak Składniki na
Gotowanie moimi oczamiKolejne proste i pyszne ciasto z użyciem sezonowych owoców. Ja akurat miałam pod rąką maliny, borówki, brzoskwinie i śliwki. Owoce można sobie dowolnie dobierać podobnie jak i smaki galaretki. składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia pianka ok 500-600 ml śmietanki 30 % 2 galaretki, u mnie(...)nagrzanego na 190 C i piec do suchego patyczka, ok 10 minut. Gotowy biszkopt wystudzić. Przygotować piankę. Dwie galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Przygotować owoce, drobne dajemy w całości a duże należy pokroić w drobną kostkę żeby pianka potem dobrze się kroiła. Śmietankę ubić na sztywno i połączyć z wystudzoną galaretką. Do masy dodać przygotowane
Monia miesza i gotujeCiasto które pachnie pomarańczami, czekoladą i makiem. Jest lekkie, delikatne i na pewno szybko zniknie ze stołu. Budyń pomarańczowy ze świeżych pomarańczy jest przepyszny. biszkopt makowy: 4 jajka wielkość M 4 łyżki cukru trzcinowego 50 g maku mielonego 3 łyżki płaskie mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa pomarańczowa: 1 litr soku z pomarańczy świeżo wyciśnięty /oko(...)Gorący krem wylewam na biszkopt i odstawiam do przestygnięcia. Pianka: Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno. 1/2 szklankę syropu z mandarynek zagotowuję i rozpuszczam w nim galaretkę. Przestudzoną wlewam do śmietany. Na krem pomarańczowy wylewam połowę śmietany, układam cząstki mandarynek i wylewam resztę śmietany. Kilka mandarynek zostawiam do dekoracji. Wstawiam ciasto do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem dekoruję startą czekoladą
wesoła kuchniajest lekkie i puszyste. No i co ważne - nie trzeba go piec. Może skusicie się na nie na długi weekend? Dla kogo: dla sernikożerców dla szukających lekkiego i delikatnego ciasta bez pieczenia dla mających zepsuty piekarnik Składniki na masę: ok. 16 sztuk. herbatników 500 g twarogu sernikowego 300 ml śmietanki 30% lub 36% 2 łyżki cukru pudru 2 galaretki cytrynowe(...)wodzie, mieszamy porządnie i odkładamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną piankę dodajemy do niej cukier puder i dokładamy po łyżce sera. Na samym końcu wlewamy do serowej masy wystudzoną (ale nie ściętą) galaretkę cytrynową. Wlewamy ją małym strumieniem. Całą masę wylewamy na wcześniej ułożone herbatniki. Odkładamy ciasto do lekkiego stężenia. Zabieramy się za posypkę kokosową. Wykonanie kokosowej posypki
Mania Wypiekania