Pierożki stanowią doskonałą przekąskę, upiekłam je na kolację, wyszły bardzo smaczne i sycące. Ciasto z mąki orkiszowej jest dużo bardziej sycące niż ze zwykłej mąki pszennej. Do farszu użyłam Szynki Gospodarza od firmy Tradycyjne Jadło . Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej 0,5 szklanki letniej wody 20 gram świeżych drożdży 2 łyżeczki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka(...)żółtej papryki Dodatkowo: Ketchup Przyprawa do pizzy 1 jajko Mąka do podsypania Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier oraz drożdże wymieszane w letniej wodzie, zagniatamy ciasto. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Szynkę kroimy na mniejsze kawałki, ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, paprykę kroimy w kostkę, oliwki kroimy w krążki. Ciasto przekładamy na stolnicę, ponownie
Bajeczna KuchniaMoja ulubiona tarta orkiszowa z pieczonym jogurtem greckim , tym razem w wersji czekoladowej. Zamieniłam także smalec (z braku owego) na masło klarowane z małym dodatkiem oleju kokosowego, kruche ciasto wyszło jeszcze pyszniejsze. Delikatnie karmelowe (taką nutę nadaje domowe masło klarowane ), cudne. Już mam pomysł na kruche ciastka z tego przepisu. Tymczasem zapraszam do przetestowania tarty. Ciacho nie tylko(...)sama, bez nich. Piekłam w formie do tarty o śr.ok.25cm. Proponuję jednak użyć formy trochę wyższej niż moja, ledwo, ledwo mi się zmieściła masa. Składniki kruchego ciasta: - 220g mąki orkiszowej typ750 (lub 200g typ700) - 30g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 90g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 30g smalcu (dałam 20g masła klarowanego i 10g oleju kokosowego bezzapachowego
Smaczne ZdrowePyszne drożdżowe ciasto na mące orkiszowej. Wypełnione masą makową ,z lukrem i solonymi orzeszkami i dynią .Kawałek dla Ciebie? . Składniki na zaczyn: 100 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 2 łyżki mąki orkiszowej 1 łyżeczka cukru Drożdże zasypać cukrem ,odczekać chwilkę ,powinny się rozpuścić .Dodać mleko i mąkę i wymieszać dokładnie , odstawić na około 15 minut . Ciasto właściwe(...)szklanki mąki orkiszowej 50 g masła ,rozpuścić ,ostudzić szczypta soli 1 jajko 1 żółtko ,białko zostawić do posmarowania ciasta 0,5 szklanki cukru Dodatkowo: masa makowa orzechy solone ,dynia Wszystkie składniki plus wyrośnięty zaczyn wyrabiamy na gładkie ciasto .W razie potrzeby podsypać mąką ,jeśli będzie się kleić .Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie jeszcze raz ciasto chwilkę
Ladylaura.musicie koniecznie zrobić w tym sezonie śliwkowym :) Jej niewątpliwą zaletą jest prostota wykonania - składniki zagniata się na jednolite ciasto, schładza się je, a potem tylko "nadziewa" owocami. Tartę przygotowałam z mąki orkiszowej, dzięki czemu jest na pewno zdrowsza i ma fajny, lekko orzechowy posmak. Słodycz jest w niej idealnie wyważona, a spód(...)się sfotografować efekty, na pewno podmienię te zdjęcia na nowe :) Tyle gwoli samobiczowania, a tymczasem uciekajcie do kuchni i szykujcie moja tartę rustykalną! :) SKŁADNIKI NA CIASTO: 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej (około 120 g) * 3/4 szklanki mąki orkiszowej typ 630 lub mąki pszennej (około 80 g) 3 łyżki brązowego cukru 150 g zimnego masła pokrojonego w kostkę 4 łyżki
Słodko-Słony Świat IlonyNiewielki dodatek w postaci skórki z cytryny wiele zmienił w smaku:) Ciasto 1,5 szklanki mąki orkiszowej 3/4 szklanki wody 1 jajko sól mała patelnia olej UWAGA: ciasto z mąki orkiszowej jest dość gęste, trzeba mało nalewać aby smażyć cieniutki placuszki, bo inaczej się nie zwiną z nadzieniem. Nadzienie: 1 opakowanie twarożku 500 gram jagód skórka z jednej
AZgotuj!Kolejny pyszny i szybki piernik. Poprzednio piekłam również piernik na mące orkiszowej , był bardzo delikatny, wręcz bajeczny, z delikatną nutą piernika, pysznymi powidłami i cudowną polewą ganache. To było istne cudo, mój małżonek nadal uważa, że był to najlepszy piernik jaki jadł. A ja mam dylemat, bo i jeden i drugi są dla mnie cudowne, choć każdy jest inny(...)bajeczne... nic tylko zajadać... Polecam obydwa :-)Przepis znaleziony na Kwestii Smaku , troszkę tylko zmodyfikowany. Piekłam w silikonowej formie o wym.30x12cm, w oryginale był w formie 25x12cm.Składniki ciasta:- 330g mąki orkiszowej jasnej (u mnie typ750) lub 300g mąki tortowej- 200g ksylitolu lub cukru (w oryginale było 250g )- 250ml mleka- 125g masła- 2 łyżki
Smaczne ZdrowePierogi orkiszowe z wiśniami Pierożki polecam dla osób, które są na diecie, bo są zrobione z mąki orkiszowej, która zawiera sporo błonnika. Przepis zaczerpnięty z bloga Składniki : Ciasto: mąka orkiszowa – 260 g (2 szklanki) olej –2 łyżki sól szczypta gorąca woda - 1,5 szkl Farsz: wiśnie - 300 g mak mielony - 80 g miód -2 łyżki Dodatkowo : miód(...)dekoracji mak do posypania Przygotowanie: Mąkę wsypać do miski, dodać sól, wymieszać. Gorącą wodę wymieszać z olejem, wlewać po trochu do mąki mieszając drewnianą łopatką. Następnie jak już ciasto nie będzie gorące, zagnieść i dobrze wyrobić, przykryć ściereczką, odstawić na kilka minut. Farsz: Wiśnie opłukać, osączyć na sicie, wypestkować. Przełożyć wiśnie do rondla, dodać miód i na wolnym ogniu
Kuchnia Danusinawet pomarańczy. W mojej wersji ciasto przestało też być wegańskie (tym bardziej zapraszam wszystkich, którzy nie znają tej książki do zapoznania się z nią). Korzenne, orkiszowe, odwrócone ciasto z jabłkami 6,5 łyżki masła 30 g cukru trzcinowego 1 słodkie jabłko 300 g maki pełnoziarnistej orkiszowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody(...)pieczenia i przyprawami. W rondelku podgrzewamy miód z masłem. Łączymy masę z mlekiem i jogurtem. Wlewamy płyn do suchych składników. Miksujemy. Na koniec dodajemy ocet i szybki mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy. Tortownice ustawiamy na blasze piekarnika (uwaga może wyciekać tłuszcz i sok z owoców!!!). Pieczemy ok godziny. Po 50 minutach sprawdzamy stan upieczenia patyczkiem. Jeśli ciasto zbyt się rumieni
Dzieje kuchennej Wiewiórylubię smak pieczarek w pierogach. Postanowiłam więc połączyć je z czerwoną soczewicą, papryką oraz cebulką. Połączenie to stworzyło przepyszny farsz – ja stworzyłam z niego pierogi z mąką orkiszową, ale do ciasta możesz użyć też samej mąki pszennej. Zapraszam Cię do zapoznania się z przepisem // CIASTO Składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki orkiszowej 2 łyżki oleju 1 szklanka
Via Gustoczas na szybkie ciasto z truskawkami. W przeciwieństwie do Ciasta jogurtowego z truskawkami , dzisiejsza wersja to propozycja dla osób, które na co dzień starają się unikać pszennej mąki oraz nabiału. (Choć uczciwie muszę przyznać, że jedna i druga wersja jest przepyszna :)). Szybkie ciasto z truskawkami przepis na keksówkę o długości 16 cm 150 g mąki orkiszowej 110 g mąki ryżowej(...)mleko kokosowego + truskawki + łyżka mąki ziemniaczanej Do miski przesiej mąkę ryżową, mąkę orkiszową oraz proszek do pieczenia. Do składników suchych dodaj rozgniecionego banana. W kubku wymieszaj jajka z mlekiem kokosowym oraz rozpuszczonym olejem kokosowym. Do składników suchych dodaj składniki mokre, całość dokładnie wymieszaj. Ciasto przełóż do keksówki, wyrównaj wierzch. Truskawki umyj, przełóż do miski i obsyp je mąką ziemniaczaną. Następnie
365 dni dookoła kuchnibędzie dobre..., wymyślam sobie..., bo gdzieś kiedyś próbowali i to dobre nie było... Jak bardzo krytykowali mój pomysł, tak równie szybko zmieniali zdanie, bo to było najlepsze ciasto jakie udało mi się upiec i mówię to całkiem szczerze. Połączenie wilgotnego makowca, z chrupiącymi orzechami z dodatkiem idealnego, puszystego sernika. Poezja smaku, ot po prostu. Polecam bardzo gorąco(...)Składniki: Kruche ciasto: - 220g mąki orkiszowej typ700 (u mnie w tym 20g dunst orkiszowy) - 40g ksylitolu lub cukru - 2 żółtka - 90g zimnego masła - 1 łyżka ksylitolu z wanilią lub cukier waniliowy - 2 łyżki zimnej wody (opcjonalnie) Z mąki, zimnego masła pokrojonego na mniejsze kawałki, ksylitolu, ksylitolu z wanilią i żółtek zagnieść kruche ciasto. Ja wysługuję się hakiem miksera
Smaczne Zdrowemodyfikacjami, m.in. część cukru zamieniłam na ksylitol, zamieniłam także mąkę na orkiszową, oraz ilości gdyż moja forma ma tylko 24cm, oryginalny przepis był na formę 30cm. Składniki na ciasto: - 330g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ2000) - 100g masła - 20g oleju kokosowego nierafinowanego (zapachowy) - 3 łyżki ksylitolu - 1 nieduże jajko - 1 żółtko - 3 łyżki zimnej wody - szczypta soli Dodatkowo: - 4 średnie
Smaczne Zdrowedlatego dodaję migdały zmielone a orzeszki laskowe tylko pokruszone. Ciasto , które z każdym kolejnym dniem smakuje jeszcze lepiej. Mam nadzieję , że zasmakuje również i Wam . :-) Składniki na kruche ciasto: - 500g mąki orkiszowej(lub pszennej) - 100g ksylitolu(lub cukru) - 5 żółtek - 250g zimnego masła - łyżeczka proszku do pieczenia - cukier waniliowy Z mąki, cukru, masła i żółtek zagnieść kruche ciasto. Około
Smaczne Zdrowemiski i tak schłodziłam w lodówce, przygotowałam go błyskawicznie. Wydłużyłam tylko trochę czas pieczenia, ze względu na dodanie zamrożonych malin. Piekłam w ciemnej blaszce, o wym.33x23cm . Składniki kruchego ciasta: - 400g mąki orkiszowej typ750 (pszennej trochę mniej) - 250g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 80g ksylitolu (lub cukru) - 2 duże żółtka (białka zostawiamy do masy serowej) - 1 całe duże jajko
Smaczne ZdroweKucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia", z tym że zamiast zarodków pszennych dałam ziarna słonecznika i siemienia lnianego. SKŁADNIKI Na podmłodę 300 ml wody 2 g drożdży 300 g mąki orkiszowej Na ciasto właściwe 150 ml letniej wody 5 g drożdży 300 g mąki orkiszowej 100 g ziaren (u mnie słonecznik i siemię lniane) 10 g soli dodatkowo: mąka orkiszowa do podsypywania(...)czym dodać mąkę orkiszową i ponownie dobrze wymieszać do połączenia składników. Odstawić w temperaturze pokojowej na 12-16 godzin do fermentacji (podmłoda powinna urosnąć). W dniu pieczenia chleba. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie i przelać do dużej miski z gotową podmłodą. Dodać mąkę, sól i ziarna, zagnieść wszystkie składniki. Ręce i stolnice posypać mąką i zagniatać ciasto (może to trwać
Passions hobbies life