naczyniu ubijamy białka na sztywno i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy o średnicy ok. 21-22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy w 170-180 st. C przez ok 15-20 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. składniki na ciasto ucierane z kakao: 80 g mąki orkiszowej lub pszennej 35 g cukru pudru 2 jajka(...)naczyniu ubijamy białka na sztywno, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy o średnicy ok. 21-22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy w 170-180 st. C przez ok 15-20 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. składniki na ciasto ucierane z orzechami: 80 g mąki orkiszowej lub pszennej 35 g cukru pudru 2 jajka
Domowy Smak Jedzeniazarzekałam się, że pączków dzisiaj piec nie będę, co najwyżej zrobię pączusie serowe... Wystarczyło włączyć komputer... widok wyrastającego ciasta u Margarytki zmienił diametralnie dzisiejsze plany... :-) Już przed 13.00 ciasto było odstawione do wyrastania. Po godzinie z minutami gotowe pączki odstawione do napuszenia, a przed 16.00 pączki posmażone. Pozostało tylko lukrowanie i podwieczorek tłusto-czwartkowy gotowy. Mniam, dzisiejsze pączki wyszły idealne(...)oraz jogurt (całość powinna być letnia). Wlać do misy, dodać wyrośnięty zaczyn, mąkę i alkohol. wszystko razem dokładnie wymieszać. Chwilę wyrabiać. Ja osobiście nigdy nie wyrabiam długo ciasta drożdżowego (zaobserwowałam iż mąka orkiszowa długiego wyrabiania wręcz nie lubi, gluten orkiszowy jest bardzo specyficzny i przy długim wyrabianiu ciągnie się trochę jak guma). Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce
Smaczne Zdrowesię jak przebiega fermentacja. Ja wzięłam się za ciasto właściwe w 15 godzinie fermentacji zaczynu. Czasami trudno jest uchwycić moment największej aktywności zaczynu. Dla pocieszenia napiszę, że zaczyn można użyć do ciasta właściwego w 3 maksymalnie w 4 godzinie po zakończonej fermentacji. Jakie mogą być skutki użycia zaczynu do ciasta właściwego w 24 godzinie, jeśli cały proces fermentacji zakończył(...)chleb urósł w niespełna 2 godziny. Ciasto właściwe po wyrobieniu, zanim włożyłam do foremki, odpoczywało około 30 minut. Foremkę i wierzch ciasta wyłożyłam liśćmi pokrzywy, ale to już bardziej zabieg wizualny bez wpływu na jakość chleba. Bardzo polecam ten przepis, bo chleb jest przepyszny i bardzo prosty w przygotowaniu. Poza tym mąka orkiszowa jest o wiele zdrowsza od zwykłej pszennej
Leśny ZakątekPyszne, szybkie i proste ciasto z sezonowymi owocami. Miałam akurat truskawki, więc u mnie wersja z truskawkami, dodałam także kilka poziomek z ogrodu (nie jest to konieczne). Wyszło bardzo delikatne, wilgotne, w mojej wersji lekko kokosowe, po prostu przepyszne. Inspiracją był ten przepis . Piekłam w ciemnej, małej blaszce o wym.27x22cm Składniki: - 200g mąki orkiszowej typ700, lub pszennej(...)orkiszowej typ750) - 80g ksylitolu lub cukru - 2 łyżeczki ksylitolu z wanilią lub cukru waniliowego - 2 jajka - 200g jogurtu naturalnego - 70ml oleju - dałam 80g płynnego oleju kokosowego - 1 płaska łyżeczka sody - 5g - 2 łyżki płatków migdałów - 200g truskawek Polewa czekoladowa: - 30g czekolady - 30g kremówki 30% Do jednej miski wsypujemy wszystkie składniki suche, tj.: mąkę, ksylitol (lub cukier), ksylitol z wanilią
Smaczne Zdrowejajek - 3,5 szkl mąki orkiszowej białej - 1,5 szkl ksylitolu ( lub cukru) - 3/4 szkl oleju - 1/4 szkl wody - ksylitol z wanilią ( lub cukier waniliowy) - 1 mały proszek do pieczenia Jajka ubić z ksylitolem i cukrem waniliowym na puch. Dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlać olej i wodę. Ciasto rozlać do 2 wysmarowanych i wysypanych
Smaczne ZdroweWkładamy ją do lodówki na jakąś godzinkę – ale czasem pomijam ten krok, a też wychodzi. Blachę do tarty smarujemy olejem kokosowym i osypujemy otrębami – u mnie orkiszowe. Wykładamy ciasto, nakłuwamy widelcem, wkładamy do piekarnika na kwadrans – ma być rozgrzany do 180 stopni. Na tym etapie, wykorzystuję termoobieg. Teraz mamy czas na przygotowanie dodatków. Kurczaka kroimy w drobną
Matylda Gotujeustach. Na pewno znajdzie u mnie miejsca na stole w tegoroczne Święta Wielkanocne, szkoda tylko, że zamiast kiełkujących krokusów mamy za oknem tonę śniegu:( Składniki na ciasto: -250g mąki orkiszowej 700 (lub pszennej) -120g masła (zimne) -50g ksylitolu (może być cukier) -cukier wanilinowy -3-4 łyżki mleka Masa serowa: -1kg sera -100ml kremówki
Smaczne ZdroweUwielbiam pierogi, a ostatnio odkryłam, że ich lepienie mnie relaksuje. To sobie nalepiłam. Z mięsem. Z mąki orkiszowej. Pycha! Składniki: na ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej, razowej, typ 2000 1 szklanka ciepłej wody 1 szczypta soli 1 łyżka oleju farsz: ugotowane mięso z rosołu wraz z marchewką ( rozbudowany opis farszu i jego wykonania znajdziesz w przepisie na rosół z kołdunami
Oka w rosole czyli KaFka gotujeNiezwykle proste w przygotowaniu, naturalnie słodkie, miękkie i sycące ciasto, na które składa się raptem kilka składników (naliczyłam pięć podstawowych). Gwarantem słodyczy ciasta są mocno przejrzałe banany oraz dodatek rodzynek – w takim połączeniu inne substancje słodzące są już całkowicie zbędne. Wykonanie chlebka to zaledwie parę chwil – mieszasz suche, mieszasz mokre, łączysz całość, a po trzech kwadransach cieszysz się pyszną oraz(...)odżywczą przekąską. To przykład na to, jak niewiele potrzeba, by jeść smacznie i zarazem dokonywać zdrowszych wyborów. Składniki: 2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej 3 średnie mocno przejrzałe banany (około 300g miąższu) 75g roztopionego oleju kokosowego 1/3 szklanki mleka roślinnego (w temperaturze pokojowej) 1/2 szklanki rodzynek 1 czubata łyżeczka ekologicznego proszku do pieczenia bez fosforanów 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki
Even Better Foodjeszcze tak źle! Lekki sernik z truskawkami i pianką po prostu musiałam zrobić, bo to połączenie uwielbiam i ciasto jest właściwie inspirowane tymi klasycznymi sernikami z bezą i owocami. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić kruche ciasto z mąki orkiszowej, nie dodawać dużej ilości masła i zrezygnować z cukru. Tak właśnie zrobiłam. Warstwa twarogowa jest wykonana z prostych składników(...)zawiedziecie i ciasto będzie wam bardzo smakowało Mam nadzieję, że jeszcze zdążycie się nacieszyć truskawkowymi ciastami, bo ja sama jakoś jeszcze nie mam dość A jeśli nie ciasto? Sprawdźcie inne przepisy z truskawkami w roli głównej Lekki sernik z truskawkami i pianką bez cukru foremka 25 x 35 cm Spód i kruszonka: 210 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 4 łyżki erytrytolu
Fitkotmnie swoim wyglądem w programie "Ugotowani". Odszukałam je na blogu Magdy Steczkowskiej, lekko zmodyfikowałam, m.in. zamieniłam mąkę pszenną na orkiszową, zamiast margaryny (nie używam) oczywiście masło, dodałam mascarpone do kremówki, zamiast cukru ksylitol (w mniejszej ilości, bo zbyt słodkich ciast nie lubimy), no i użyłam własny karmel na bazie nierafinowanego cukru trzcinowego (to właśnie na potrzeby tego ciasta powstał(...)orzechami- to cudo, wręcz poezja smaków. Polecam bardzo gorąco. Do przygotowania spodów potrzebujemy dwóch takich samych blaszek, u mnie ciemne blaszki, o wym. 33x23cm. Składniki kruchego ciasta: - 250g zimnego masła - 550g mąki orkiszowej (u mnie typ750) - 5 żółtek - 4 płaskie łyżki mielonego ksylitolu (lub pudru trzcinowego) Składniki masy śmietanowej: - 300ml kremówki 30% - 250g mascarpone - 2 łyżki mielonego ksylitolu (lub pudru
Smaczne ZdroweCiasto z kruszonki z truskawkami i mąką orkiszową bez jajek – Zapraszam dzisiaj na pyszne, proste w przygotowaniu ciasto z kruszonki, zrobionej z płatków owsianych i mąki orkiszowej. Nie za słodkie, aromatyczne, bez jajek. Idealne do drugiego śniadania i jako przekąska na piknik czy rower. Piekłam je już(...)parę razy i znika błyskawicznie :). Truskawki fantastycznie smakują z kruszonką. Zamiast truskawek można użyć malin, borówek. Bardzo polecam… Więcej pysznych ciast z truskawkami znajdziecie tutaj: Ciasta z truskawkami przepisy (klik) . Ciasto z kruszonki z truskawkami i mąką orkiszową bez jajek Składniki: Kruszonka: 200g płatków owsianych 370g mąki orkiszowej 130g ciemnego cukru (najlepiej dark muscovado, ale może być każdy inny
Mała CukierenkaRozchodza się w oka mgnieniu. Bułeczki są łatwe do przygotowania, ciasto idealne do współpracy. Zdrowsze podwójnie, bo z mąki orkiszowej i z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Składniki na ciasto: 420 g mąki orkiszowej (300 g jasnej+120 g pełnoziarnistej) 180 ml mleka 1 jajko+1 żółtko 50 g masła 2 łyżki miodu 1/2 łyżeczki soli 30 g drożdży Nadzienie budyniowe(...)masła Kruszonka: 80 g mąki orkiszowej (60 g jasnej+20 pełnoziarnistej) 2 łyżki ksylitolu 3 łyżki wiórków kokosowych 40 g masła 1-2 łyżki wody - opcjonalnie Wykonanie: w 2 łyżkach mleka rozpuścić drożdże. Pozostałe mleko z masłem pokrojonym na kawełeczki zagrzać w rondelku. Wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść hakiem lśniące, jednolite ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Spróbujcie sami, gorąco polecam!;) Znalezione tutaj . Składniki na rozczyn: -30g drożdzy -1 łyżka letniego mleka -0.5 łyżki mąki orkiszowej -1/2 łyżeczki cukru trzcinowego Składniki na ciasto: -500g maki orkiszowej białej -90g ksylitolu -1 łyżka cukru waniliowego -kilka kropli olejku -3/4 szklanki letniego mleka -4 żółtka -100g masła -1/4 łyżeczki soli Kruszonka(...)mąki orkiszowej -70g ksylitolu(lub cukru trzcinowego) -60g masła Dodatkowo: -300g truskawek -2 łodygi rabarbaru malinowego -1 białko rozmącone(do posmarowania) Lukier marcepanowy: -puder trzcinowy+kremówka+olejek migdałowy Drożdże rozkruszyć, dodać cukier trzcinowy, mleko i mąkę. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Żółtka ubić z ksylitolem, dodać mąkę, zaczyn, sól, letnie mleko, cukier, aromat waniliowy. Dokładnie wyrobić
Smaczne ZdroweTort Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki orkiszowej (zawiera gluten) pół szklanki mąki ryżowej pół szklanki mąki gryczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki oleju 4 łyżki agawy 3/4 szklanki mleka ryżowego Składniki na krem: pół szklanki kaszy jaglanej 10 łyżek wiórek kokosowych 2 łyżki agawy Składniki na czekoladę: 10 daktyli 1 szklanka mleka ryżowego 3 łyżki kakao(...)Dżem truskawkowy Barwnik BIO Ciasto: Do miski wsypałam mąkę orkiszową, ryżową i gryczaną. Dodałam proszek do pieczenia, olej, mleko ryżowe oraz agawę. Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą miksera. Ciasto podzieliłam na dwie części. Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam część ciasta. W międzyczasie rozgrzałam piekarnik do temp 180 °C, tortownicę z ciastem wstawiłam do piekarnika na 25 minut
nietadieta