Sezon na papierówki - czas start ! Oczywiście pierwsze musi być CIASTO. Wyobrażasz sobie lato bez ciasta z jabłkami ? Ja zdecydowanie nie. Jabłoń z papierówkami jest już tak stara jak ja...a nawet jeszcze starsza. I co roku darzy nas jabłuszkami. W tym roku obrodziła wyjątkowo obficie...niestety jabłka przez to są drobne, ale tak samo pyszne, choć obieranie ich może przysporzyć(...)lubią. Tarta z jabłkami genialnie wygląda "przykryta" ciastem wykrawanym foremkami. Ja wybrałam kwiaty, ale ale wszelkie inne wzory również wskazane. Może listki, albo ... jabłuszka ? PRZEPIS NA ORKISZOWĄ TARTĘ Z JABŁKAMI Składniki na ciasto: 150 g mąki pszennej 100 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej 150 g zimnego masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki zimnej wody Dodatkowo: około
kolorowotorcikowojajek, pełne za to słodkich rodzynek oraz cynamonowego aromatu. Świetne na drugie śniadanie lub popołudniową przekąskę. Składniki na 6 sztuk: 110 g pełnoziarnistej mąki żytniej 50 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej 50 g masła klarowanego lub oleju kokosowego 50 g syropu klonowego 2 średnie jabłka (każde o wadze około 180 g) 75 g rodzynek (niesiarkowanych) 1 łyżeczka ekologicznego proszku do pieczenia(...)niedużą kostkę. W osobnym naczyniu wymieszać syrop, przestudzony olej, starte jabłko oraz ocet. Składniki mokre przelać do suchych, dodać pokrojone jabłko – wymieszać łyżką do połączenia i uzyskania gęstego ciasta. Masę przełożyć do otworów na muffiny (wyłożonych papilotkami, papierem lub natłuszczonych), wierzch muffinów można posypać odrobiną cukru kokosowego lub nierafinowanego cukru trzcinowego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piec około
Even Better FoodCook time 45 min Total time 1 godzina 5 min Korzenna tarta z dynią i mascarpone na kruchym, kakaowym spodzie Author: Cooking for Emily Ingredients Ciasto: 250 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka kakao 150 g masła, 1 jajko Nadzienie: 1 i ½ gęstego pure z dyni ( jak pure będzie zbyt wodniste trzeba je najpierw odparować na suchej patelni(...)mascarpone 1 łyżeczka przyprawy do piernika Instructions Mąkę i kakao wymieszać. Dodać zimnie, pokrojone w kostkę masło i całość wyrobić w palcach na kruszonkę. Dodać jajko i wyrobić ręką ciasto. Jak ciasto będzie zbyt suche można dodać łyżkę śmietany/jogurtu. Ciasto odłożyć do lodówki na godzinę. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Po godzinie wyłożyć ciastem formę, ponakłuwać spód, przykryć folią
Cooking for Emilyczekać i pokazuję go jeszcze dziś ;) Efekt końcowy jest bardzo zbliżony do tradycyjnego sernika ze spodem, bezą i kruszonką, ale zrobiłam jak zwykle odświeżoną wersję, używając mąki orkiszowej razowej, a w całym cieście nie zastosowałam ani grama białego cukru. Jestem pewna, że nikt nie zauważyłby różnicy, bo sernik jest bardzo słodki, a truskawki nadały letniego, sezonowego smaku. Myślę(...)taka fit wersja klasycznego wypieku. Spróbujcie koniecznie, póki trwa sezon na truskawki! :) Sernik z truskawkami, lekką pianką i kruszonką (bez cukru) foremka 25 x 30 cm Ciasto kruche: 210 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 4 łyżki erytrolu 1/4 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 80 g masła klarowanego (ghee) 1 łyżka mąki kokosowej
FitKotPyszna, wilgotna babka z dodatkiem maku, o delikatnym cytrynowym aromacie. Jak dla mnie poezja smaku. Lubię strzelające ziarenka przy każdym kęsie. Polecam, idealnie sprawdzi
Smaczne ZdrowePyszny sernik z brzoskwiniami akurat na letnie wieczory. Idealnie smakuje również jako dodatek do porannej kawy, czy jako drugie śniadanie:) Kruche ciasto: - 3 szkl.mąki orkiszowej( lub pszennej) - 250g zimnego masła - 3 łyżki ksylitolu( lub cukru) - 5 żółtek - 1 mały proszek do pieczenia Z powyższych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część ciasta rozkruszyć na wyłożoną papierem
Smaczne Zdrowesłodka cebula biała parę liści sałaty lodowej pieprz czarny margaryna Optima Omega 3 do smarowania Wszystkie składniki na proziaki umieścić w misce i wymieszać. Oprószając stolnicę mąką orkiszową, wyłożyć ciasto i rozwałkować na grubość 4-5 mm. Jeżeli będzie się kleiło trzeba podsypać mąką. Z ciasta wykroić krążki o średnicy 8 cm i smażyć na rozgrzanej patelni na małym ogniu(...)jeden omlet i zrobić więcej kanapeczek. Moje kanapeczki biorą udział w konkursie piknikowym :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Bułki i drożdżówki , Dania z patelni , Na wynos , Pieczywo Tagged: jajka , mąka orkiszowa , twaróg wędzony
https:KKuchniaMniamdzięki któremu nabierają wspaniałego aromatu, który roznosi się po całym domu. Obok tradycyjnej szarlotki króluje u mnie zawsze klasyczna tarta z jabłkami, na maślanym kruchym cieście z razowej mąki orkiszowej. Jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a radość po wyjęciu z piekarnika jest ogromna. Wystarczy jeszcze tylko kubek ulubionej herbaty, ciepły kocyk i dobra książka. Wtedy już można(...)się skryć w bezpiecznych zakamarkach naszego domu i z radością pałaszować ten jesienny wypiek. :)Ciasto:250 g razowej mąki orkiszowej (można użyć również innej razowej)3 łyżki cukru pudru120 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę1/4 łyżeczki soli1 jajko30-50 ml zimnej wodyZ podanych składników szybko zagnieść ciasto, a następnie podzielić je na 2 równe części, z których uformować kule
Food SquareWyśmienite w smaku ciasto, proste, w zdrowszej wersji (na mące orkiszowej), o mięsistym wnętrzu, które łączy w sobie intensywny smak kokosa, soczystej i świeżej żurawiny oraz orzeźwiającej limonki. Cały sekret tego niezwykłego smaku i aromatu kokosa tkwi w połączeniu wiórków kokosowych(...)mleka kokosowego oraz oleju kokosowego więc wielbiciele kokosowych smaków będą na pewno zachwyceni. Choć myślę, że ten wypiek jest w stanie skraść zarówno i serce i podniebienie każdemu! :) Ciasto: * jasna mąka orkiszowa (typ 450)- 2 szklanki * wiórki kokosowe- 1,5 szklanki * cukier trzcinowy- 3/4 szklanki * mleko kokosowe- 3/4 szklanki * olej kokosowy- 3/4 szklanki * jajka- 3 szt. * proszek
Kraina Miodem Płynącajeszcze bardziej i zapiec ragout na kruchym spodzie i podać w formie tarty. Zgodzicie się ze mną? Zrobiłam gęsty, bardzo gęsty sos z wołowiny i warzyw. Zagniotłam kruche ciasto z orkiszowej mąki. Potem wszystko połączyłam i upiekłam. Wyszło przepyszne danie na rodzinny obiad. Nam ta wersja bardzo przypadła do gustu, zresztą lubimy różnego rodzaju zapiekanki i tarty. Mam nadzieję
Smaczna Pyzadalszy. Tym razem wykorzystania doczekała się, wegetująca na półce od ponad pół roku, mączka kukurydziana – polenta. Nie bardzo miałam ochotę na polentę (ale planuję!), więc dodałam trochę mąki orkiszowej i zrobiłam ciasto na tartę. Jeśli, zamiast mąki orkiszowej, dodacie mąkę bezglutenową, najlepiej miks chlebowy, tarta będzie w pełni bezglutenowa. Osobiście ... [Read more
Gotuj z Blue Ravensłodki, a wiórki kokosowe nadają mu uroku. Cała rodzina była nim zachwycona więc i ja także. Mam nadzieję, że Wam również zasmakuje :-) Składniki na ciasto kruche : -400g mąki orkiszowej (lub pszennej) -3 łyżki kakao -1 łyżeczka proszku do pieczenia -50g wiórków kokosowych -60g ksylitolu -2 żółtka -250g zimnego masła Składniki na masę Twarogową(...)wiórków kokosowych -1 szklanka ksylitolu (lub cukru) -2 budynie śmietankowe w proszku bez cukru -450g śmietany kremówki -1/3 szklanki likieru Amaretto Wszystkie składniki zagnieść na ciasto kruche, podzielić na dwie części i włożyć do lodówki na ok 2 godziny. Po tym czasie jedną część rozwałkować i wyłożyć na dużą blaszkę. Podpiec spód w 180 stopniach C przez około
Smaczne Zdrowe