stopniach przez ok. 15 minut. Wychodzi ok. 2 blaszki dużych ciastek.Jedno duże ciacho ma ok. 100 kcal (kaloryczność liczona ze stewią)CIASTECZKA NA INSTAGRAMIE!Podobne z cyklu:Cynamonowo-orzechowe orkiszowe ciasto z nutą malinową
Czarnawisienkabezzapachowy) do smażenia - ksylitol do posypania placków na talerzu Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce. Dodać jajka, sól, ksylitol i zamieszać. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i mieszając dodawać stopniowo mąkę orkiszową. Ciasto na placki ma być lekko płynne ale niezbyt rzadkie. Mnie wyszło 300g mąki ale może być równie dobrze mniej lub więcej. Ilość mąki jest zależna od rodzaju użytych ziemniaków
Smaczne Zdrowebajeczne. Cudownie kruchy spód, olbrzymia ilość malin, zanurzonych w malinowej galaretce, z delikatnym kremem śmietanowym z mascarpone, a wszystko to zwieńczone chrupiącą migdałową bezą - po prostu rozkosz dla podniebienia. Ciasto choć wydawałoby się sezonowe, to tak nie do końca..., ja użyłam malin mrożonych i uważam, że skracają one czas przygotowywania, a smak pozostaje bez zmian. Tak więc możemy się(...)Zamieniłam m.in.mąkę pszenną na orkiszową, bezę przygotowywałam na cukrze trzcinowym, a do ciasta zamiast cukru tradycyjnie dodałam ksylitol. Piekłam na blaszce o wym.33x23cm. Składniki na kruche ciasto: - 170g mąki orkiszowej typ750 (lub 150g pszennej) - 3 żółtka - 30g mielonego ksylitolu (lub pudru np.trzcinowego) - 8g ksylitolu z prawdziwą wanilią (może być cukier waniliowy) - 100g zimnego masła, pokrojonego na mniejsze
Smaczne Zdrowepolukrować. Wcześniej, z innymi owocami było ok. Tak więc do rabarbaru proponuję dodać więcej cukru. Składniki: rozczyn (zaczyn): - 30g świeżych drożdży - 100g gęstego jogurtu naturalnego - 20g mąki orkiszowej typ750 lub pszennej tortowej ciasto właściwe: - cały zaczyn - 480g mąki tortowej lub orkiszowej typ700, lub 530g mąki orkiszowej typ750 - 120g cukru trzcinowego lub pół na pół cukier z ksylitolem - 2 łyżki ksylitolu(...)dowolne inne owoce), może być również dobra konfitura owocowa - 2-3 łyżki cukru trzcinowego do posypania owoców - puder trzcinowy lub mielony ksylitol do posypania ciasta kruszonka: - 80g zimnego masła, pokrojonego na mniejsze kawałki - 160g mąki orkiszowej typ750 - 100g cukru trzcinowego lub ksylitolu - 1-2 łyżek zimnej wody (nie trzeba) Wszystkie składniki kruszonki umieścić w misie miksera i przy pomocy haka
Smaczne ZdroweWiosna to czas kiedy bardzo, ale to bardzo... chce mi się ciasta drożdżowego... Dzisiaj jedno z naszych ulubionych ciast drożdżowych, kiedyś piekłam to ciasto na mące pszennej. Teraz w wersji orkiszowej, na mojej idealnej (ostatnimi czasy) mące tortowej typ450- super puszystej, co przy mące orkiszowej jest rzadkością.... Maj to idealny czas na ciasta z dodatkiem rabarbaru, w tym roku(...)kruszonką i posypujemy płatkami migdałów. Kruszonka: - 100g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 50-70g cukru - 200g mąki orkiszowej typ450 - 30g mąki orkiszowej dunst (lub ziemniaczanej) - 2-3 łyżki zimnej wody + gruby cukier trzcinowy, do obsypania ciasta (nie trzeba) płatki migdałów (nie trzeba) Wszystkie składniki kruszonki zagnieść energicznie dłońmi (lub hakiem miksera), do uzyskania kruchego ciasta
Smaczne ZdrowePyszny sernik na kruchym orkiszowym spodzie, z dodatkiem truskawek, bezy i kruszonki- pyszności... :-) To ciacho bardzo zauroczyło nas swym smakiem. Zawsze przygotowywałam je z brzoskwiniami. Sezon truskawkowy zainspirował mnie do stworzenia troszkę innej koncepcji i to był super(...)pomysł, to ciacho z truskawkami okazało się jeszcze smaczniejsze niż wersja brzoskwiniowa. Polecam na weekend wszak sezon truskawkowy w pełni. :-) Piekłam w ciemnej blaszce o wym.33x23cm. Składniki kruchego ciasta: - 530g mąki orkiszowej typ750 (lub 3 szklanki mąki pszennej tortowej) - 250g zimnego masła - 3 łyżki ksylitolu (lub nierafinowanego cukru trzcinowego) - 5 żółtek - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Smaczne ZdroweDodajemy mąkę, skórkę pomarańczową i zaczynamy wyrabiać ciasto dodając małymi porcjami letnią śmietankę (może się okazać, że nie zużyjemy całej śmietanki, ciasto nie może być zbyt luźne, bo po upieczeniu może nam opaść). Gdy wszystko się już nam połączy dodajemy roztopione masło (musi być letnie) i całość wyrabiamy ok. 5 minut. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Jak wyrośnie(...)swoją objętość) przekładamy do wysmarowanej foremki (19/10cm), po wierzchu ciasto smarujemy śmietanką. Czekamy aż się podniesie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach, przez 45 minut (góra-dół). Długość pieczenia zależy od piekarnika. Smacznego :) P.S. Ciasto jest lekko brązowe bo mąka była ciemna, jeśli użyjemy jasnej mąki orkiszowej to ciasto będzie jasne
Dieta Rozdzielna i Zdrowieswojej prostocie przepis na placki tortilli. I zaprzyjaźniliśmy się z tymi plackami :) Ciasto na placki:3/4 szklanki gorącej wody,półtorej szklanki mąki pszennej,mąka orkiszowa - ilość odpowiednia do uzyskania odpowiedniej gęstości ciasta, 1 łyżeczka soli, 3 łyżki oleju.Do miski(...)wlewamy gorącą wodę (ale nie wrzącą), wsypujemy sól i mąkę pszenną. Zagniatamy - wychodzi dość luźne ciasto. Dodajemy olej, ponownie zagniatamy. Wykładamy ciasto na stolnicę posypaną dość obficie mąką orkiszową i wyrabiamy ciasto łącząc je z nią. Finalnie gęstością ciasto ma przypominać ciasto pierogowe. Odrywamy po kawałeczku (wielkości mniej więcej dużego jaja) i rozwałkowujemy podsypując mąką orkiszową, żeby się nie kleiło
Codzienna kuchnia niecodziennadzięki karobowi ciasto smakuje naprawdę czekoladowo ;) Ja upiekłam na święta jeden, ale z tego przepisu wyjdą dwa upieczone w tradycyjnych keksówkach lub trzy, jeśli macie nieco mniejsze foremki. Ciasto tradycyjnie orkiszowe pełnoziarniste z niewielkim dodatkiem jasnej mąki, by ładniej rosło :) Drożdżowy zawijaniec z karobem i orzechami Ciasto: 500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g mąki orkiszowej jasnej(...)soli Drożdże zasypać łyżeczką cukru, wlać 3 łyżki mleka. Delikatnie przysypać mąką, wymieszać, odstawić na 15min. Dodać stopione masło, ksylitol, sól, wbić jajka. Wlać ciepłe mleko. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 45 min w ciepłe miejsce. Następnie ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 2 lub 3 części (w zależności od tego, ile chcemy upiec ciast
FitKotMoje co prawda nie wyszło aż tak piękne* jak to (klik) , które mnie zainspirowało do tego by szybko przygotować konfiturę truskawkową, (nie wyobrażałam sobie bowiem bym miała robić ciasto na mące orkiszowej, z dodatkiem ksylitolu a konfitura miałaby być kupna...) Może i nie jest łatwe w przygotowaniu ale smak wynagrodził cały poniesiony trud. Ciacho wyszło bardzo truskawkowe, meeega kruchutkie, rozpływające(...)dodałam zbyt dużą ilość kremówki (i to duuużo za dużo...). Na szczęście jakoś się udało ale ciasto nie jest niestety piękne równe. Nadrobię precyzję w niedalekiej przyszłości ;-) Składniki: Ciasto: - 170g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750) - 120g mąki ryżowej lub ziemniaczanej - 50g ksylitolu (lub cukru) - 50g zimnego masła - 1 jajko Masa serowa: - 500g zmielonego twarogu (u mnie gęsty z wiaderka
Smaczne ZdroweSezon rabarbarowy wykorzystujemy na maxa. Dzisiaj kolejne ciasto z dodatkiem rabarbaru i truskawek (to nasze ulubione połączenie o tym czasie). Lekkie, słodko-kwaskowe, idealnie kruche, wprost rozpływające się w ustach- maślane ciacho, to moja propozycja do wiosenno-letniej kawki. Polecam. Piekłam w ciemnej blaszce, o wym.33x23cm Składniki: Kruche ciasto: - 400g mąki orkiszowej tortowej typ450 (lub pszennej) - 190g zimnego masła(...)haka zagnieść kruche ciasto. Można również ciasto zagnieść ręcznie. Ciastem wykleić blaszkę, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki, na ok.30 minut. Schłodzone ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i podpiec na termoobiegu ok.20 minut, do lekkiego przyrumienia. Blaszkę wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia. Kruszonka: - 200g mąki orkiszowej tortowej typ450 - 30g mąki
Smaczne Zdroweadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na ciasto orzechowe: 100 g mąki orkiszowej 100 g cukru pudru 100 g masła, miękkiego 2 jajka 50 g orzechów, zmielonych 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy mąkę wymieszana z kakao, proszkiem do pieczenia oraz orzechami. Całość miksujemy do połączenia się składników. Białka miksujemy(...)miękkiego 2 jajka 2 łyżki maku 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Postępujemy tak samo jak z ciastem orzechowym. Tylko zamiast orzechów dodajemy mak. składniki na ciasto kokosowe: 100 g mąki orkiszowej 100 g cukru pudru 100 g masła, miękkiego 2 jajka 100 g wiórków kokosowych 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Postępujemy tak samo jak z ciastem
Domowy Smak Jedzeniapozostaje świeży. Niezastąpiony smak domowego pieczywa! Składniki: Zaczyn: 3 łyżki zakwasu żytniego; 500 ml letniej, przegotowanej wody; 1 szklanka mąki żytniej razowej (typ 2000); 1 szklanka mąki orkiszowej (u mnie pełnoziarnista); Ciasto chlebowe: 400 g mąki orkiszowej (u mnie pełnoziarnista); 250 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 300 ml letniej, przegotowanej wody; 1 czubata łyżeczka soli; 2 łyżki miodu(...)szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 8 godzin (u mnie cała noc). Po upływie tego czasu do miski z zaczynem dodać pozostałe składniki ciasta chlebowego tj. mąkę pszenną, mąkę orkiszową, wodę, sól, miód, i dobrze wyrobić luźne ciasto (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego przez około 10 minut). Ciasto jest dość rzadkie - powinno spływać
Gospodyni Miejskaspodu. Po wstawieniu chłodnej galaretki do lodówki musimy kontrolować jej stan, bo wystarczy moment i będzie już zbyt sztywna. Piekłam w ciemnej blaszce o wym. 33x23cm. Składniki ciasta: - 330g mąki orkiszowej typ750 (lub 300g orkiszowej typ700, lub pszennej tortowej) - 1 płaska łyżeczka naturalnego proszku do pieczenia (można pominąć, ale proszek sprawia, że to ciasto jest pulchniejsze) - 130g ksylitolu
Smaczne Zdrowe