ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:5/216)

WYTRAWNA TARTA DROŻDŻOWA z warzywami (orkiszowa, wegańska) 65

Wytrawna tarta, idealna na obiad i kolację – jest bardzo lekka i pyszna. Jednak w pierwszej kolejności przyciągnie nas wyglądem – przypomina kwitnący kolorowy ogród. Ciasto zrobiłam z mąki orkiszowej. Jest ono lekko drożdżowe. Nadzienie to warzywa i pieczarki. Dokładne proporcje oraz wykonanie znajdziesz poniżej, zapraszam // Składniki: Ciasto: 100 g mąki orkiszowej 40 g mąki ziemniaczanej płaska łyżeczka soli łyżeczka

Via Gusto
Tarta orkiszowa z rabarbarem 114

orkiszowa z rabarbarem to kolejny wypiek na moim blogu z wykorzystaniem tych pysznych, kwaśnych łodyg. Wykonałam ją na wzór tarty rustykalnej, czyli bez użycia formy. Do przygotowania ciasta kruchego użyłam pełnoziarnistej mąki orkiszowej, która wspaniale komponuje się z dodatkiem cynamonu. Samo ciasto jest dość mocno słodkie, żeby zrównoważyć kwaśną warstwę rabarbaru, ale możecie zmniejszyć ilość cukru. Ciasto kruche dzięki(...)warstwie mielonych migdałów oraz dodatkowi mąki ziemniaczanej do rabarbaru, pozostaje idealnie kruche i nie namaka od soku podczas pieczenia. Średnica tarty po upieczeniu to około 28cm . Tarta orkiszowa z rabarbarem Składniki: CIASTO KRUCHE 250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 125g masła 60g cukru pudru 2-3 łyżeczki cynamonu 4-5 łyżek bardzo zimnej wody szczypta soli NADZIENIE 500g rabarbaru 2 łyżki cukru

Smakołyki Bereniki
DROŻDŻOWIEC ROŻNOWSKI 81

oryginalny przepis na mąkę pszenną dołączę poniżej. Ostatnio piekłam na mące orkiszowej tortowej typ450 , wyszło super puszyste i przepyszne. Piekłam w ciemnej blaszce, o wym.37,5x24,5cm Składniki ciasta: - 380g mąki orkiszowej typ450 ( u mnie Basia tortowa) - 40g świeżych drożdży - 125g masła - 1/2 szklanki mleka - 1/2 szklanki ksylitolu - 1 łyżeczka cukru trzcinowego - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub cukier waniliowy(...)odstawiam do lekkiego przestudzenia. Do puszystej masy jajecznej dodaję resztę mąki, ciepłego mleka, wyrośnięty zaczyn, ekstrakt waniliowy oraz stopione masło i wyrabiam gładkie ciasto. Ja swojego ciasta długo nie wyrabiam, dosłownie chwilę (mąka orkiszowa nie wymaga długiego wyrabiania, nawet gdy jest to ciasto drożdżowe). Gotowe ciasto wykładam na blachę (spód wyłożony papierem do pieczenia), wyrównuję (kiedyś smarowałam ciasto rotrzepanym białkiem

Smaczne Zdrowe
Orkiszowe uszka z kapustą i grzybami 51

być wspólnie i miło spędzony czas :) I nie oszukujmy się - sklepowe uszka przy domowych mogą się schować!  Orkiszowe uszka z kapustą i grzybami Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki orkiszowej 1 szklanka wody kilka łyżek oliwy z oliwek sól W przesianej mące (ze szczyptą soli) robimy dołek, do którego dodajemy stopniowo(...)wodę i olej, zagniatając ciasto. Należy temu poświęcić min. 10 minut - ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Następnie odkładamy je pod przykryciem na kilka minut, ale niezbyt długo, gdyż ciasto orkiszowe lubi wysychać, co utrudnia lepienie uszek. Składniki na farsz: 40 g suszonych grzybów 400 g kiszonej kapusty (odciśniętej) 2 cebule 4 ząbki czosnku 650 ml wrzątku przyprawy: liście laurowe

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
PIEROGI ORKISZOWE Z KAPUSTĄ I Z GRZYBAMI NAJLEPSZE 73

orkiszowe ciasto z genialnym grzybowym farszem. Dotychczas dodawałam grzybów tak "na oko", pierogi były bardzo smaczne, ale te dzisiejsze są wprost genialne. Mnóstwo grzybów, podsmażona cebulka i doskonałe elastyczne ciasto tworzą połączenie idealne. Polecam te pierogi nie tylko na święta, u nas już innych pierogów z kapustą i z grzybami nie będzie, smak i aromat tych powala... Ciasto to mój(...)orkiszowej typ750 - 30g masła klarowanego - 1/2 płaskiej łyżeczki soli (daję himalajską) - 315g (ml) wrzącej wody + trochę mąki do podsypania blatu (u mnie dunst orkiszowy) Masło odważyć do kubeczka, zalać wrzącą wodą i odstawić. W misie miksera umieścić mąkę, dodać sól, zalać gorącą wodą z masłem, odstawić na 2-3 minuty, następnie dokładnie wyrobić przy użyciu haka. Można również wyrobić ciasto

Smaczne Zdrowe
Gryczano - orkiszowe ciasto z białek 76

zakalec, a ciasto okazało się lekkie i puszyste, trochę przypomina gąbkę ;) Zamiast skórki pomarańczowej, której  nie miałam, dodałam otartą skórkę z limonki - ciasto zyskało fajny, cytrusowy aromat :) Gryczano - orkiszowe ciasto z białek 6 białek 1 szklanka mąki gryczanej 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki ksylitolu(lub cukru) 1/2 szklanki(...)olej i zmniejszamy obroty. Dolewamy mleko w temperaturze pokojowej. Miksujemy dalej na niskich obrotach. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem lekko mieszamy . Na koniec dodajemy skórkę z limonki, mieszamy. Wylewamy ciasto do keksówki. Pieczemy w 170 stopniach ok. 45 min. Zimne posypujemy cukrem pudrem. źródło przepisu

FitKot
Pełnoziarniste ciasto orkiszowe z jabłkami bez cukru 91

Nadają się też do robienia musów - są słodkie i wystarczy dodać jedynie trochę soku z cytryny. Oczywiście do ciasta możecie wykorzystać inne jabłka i z pewnością wyjdzie pysznie ;) Pełnoziarniste ciasto orkiszowe z jabłkami bez cukru foremka 21 x 27 cm 230 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 120 g ksylitolu  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka szczypta soli(...)oliwę i mleko – również wymieszać. Do mokrych składników wsypywać stopniowo suche i całość połączyć rózgą kuchenną, dodać pokrojone w kostkę jabłka. Masę przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone). inspiracja

FitKot
Orkiszowe ciasto razowe z truskawkami (bez cukru) 82

tego problemu nie zauważyłam (dlatego, że jogurt nie stanowi głównego składnika). Przed pieczeniem podzieliłam ciasto na dwie części i do jednej dodałam łyżkę karobu, co sprawiło, że jest łaciate ;) Orkiszowe ciasto razowe z truskawkami (bez cukru) 2/3 szklanki ksylitolu 3 jajka 250 g mąki orkiszowej razowej 1 łyżka budyniu z wanilią (proszku) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka karobu(...)ubić z cukrem na puszystą, jasną masę (kilka minut do zwiększenia objętości), powoli dodawać oliwę lub olej. Na wolnych obrotach miksera dodawać na przemian mąkę i jogurt, ciągle miksując. Ciasto podzielić na dwie części - jedną wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, a do drugiej dosypać łyżkę karobu i dokładnie wymieszać. Przełożyć drugą część na jasne ciasto (najlepiej tworząc plamki

FitKot
Orkiszowe pierogi z dynią 64

czyni pierogi nie tylko smaczniejsze,ale nadaje im prawdziwego charakteru.Lepienie pierogów to czynność prosta i przyjemna,pod jednym warunkiem-mamy idealne ciasto-gładkie,spreżyste i miekkie.Praca z mąką orkiszową przy zarabianiu ciasta pierogowego nie jest tak oczywista jakby mogło się wydawać.Ciasto wykonane z maki orkiszowej wykazuje mniejszą spreżystość,ponieważ gluten orkiszowy jest dużo mniej elastyczny.Jest na to jednak rada(...)ładnie się wałkuje.Mąka pszenna plus jajko dawało twardawe ciasto pierogowe,tutaj efekt zupełnie odwrotny.Dopiero za trzecim razem zrobiłam idealne ciasto pierogowe z mąki orkiszowej.Zarabiając ciasto stopniowo dolewaj wodę,pamiętając,że mąka orkiszowa wymaga dodatku mniejszej ilości wody niż mąka pszenna.Pierogi zrobiłam z farszem dyniowym,najprostszym z możliwych,bo dynię połączyłam z ziemniakami.Smak podkręca jedynie dodatek parmezanu i gałki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szybkie ciasto z czerwonymi pomarańczami 68

upiec z wykorzystaniem różnych owoców, pamiętajcie jednak, aby były one odsączone z soku. Zbyt mokre owoce mogą spowodować zakalec. Jogurtowe ciasto z rabarbarem Jogurtowe ciasto na razowej mące Orkiszowe ciasto jogurtowe z brzoskwiniami Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Szybkie ciasto z czerwonymi pomarańczami Czas przygotowania: 70 minut Proporcje na keskówkę o wymiarach 25,5 x 12, 5 cm Składniki

Kulinarne przygody Gatity
Szybkie ciasto z czerwonymi pomarańczami 60

upiec z wykorzystaniem różnych owoców, pamiętajcie jednak, aby były one odsączone z soku. Zbyt mokre owoce mogą spowodować zakalec. Jogurtowe ciasto z rabarbarem Jogurtowe ciasto na razowej mące Orkiszowe ciasto jogurtowe z brzoskwiniami Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Szybkie ciasto z czerwonymi pomarańczami Czas przygotowania: 70 minut Proporcje na keskówkę Składniki: 2 jajka 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki brązowego cukru

Kulinarne przygody Gatity
"Czas na śliwki" - podsumowanie akcji 102

pomarańczą/Plum jam with orange autorka: Pommes à la cannelle | blog: Pommes à la cannelle PUSZYSTE CIASTO DROŻDŻOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ JAJEK, ZE ŚLIWKAMI autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com | blog: Smaczne-zdrowe.blogspot.com ORKISZOWE CIASTO JOGURTOWE ZE ŚLIWKAMI autorka: Drink Eat Live | blog: Drink Eat Live Odwrócone knedle autorka: lena88 | blog: Rhubarb Baby TARTA ŚLIWKOWA Z CYNAMONOWĄ KRUSZONKĄ autorka: lenasomar | blog: shoot&food

Weekendy w domu i ogrodzie
Orkiszowa szarlotka z makową bezą 67

Kosz jabłek- i co dalej? jak to co, szarlotka! Dom pachnący szarlotką to szczęśliwy dom, pełen ciepła, tym razem postawiłam na orkiszowe ciasto, masę z winnych jabłek z dodatkiem skórki z pomarańczy i makową bezę, całość wyszła krucha, pyszna! Najlepsza jeszcze ciepła...... Ciasto podałam na talerzyku z serii Jesień  Porcelana Bogucice Składniki: Ciasto : 2 szklanki czubate mąki orkiszowej(...)cytrynowy Beza makowa: 4 białka 1/2 szklanki cukru pudru 2 płaskie łyżki suchego maku 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: cukier z cynamonem lub cynamon 1 łyżka bułki tartej Wykonanie: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta wyrobić razem na stolnicy na kruche ciasto, odłożyć 1/3 części ciasta i włożyć do zamrażarki a resztą wylepić spód wyłożonej pergaminem blaszki do pieczenia o wym 25/30

Wanilia i Kardamon
Sernik na cieście orkiszowym z kratką 86

mój automacik ma bardzo przyzwoite makro). Nie to jest najważniejsze póki mam zapał i póki rodzina ze smakiem je to co przygotuję. A pęknięty sernik jest piękny :) Sernik na cieście orkiszowym z kratką Składniki: (forma 38×24 cm) Ciasto: 200 g zimnego masła pokrojonego w kostkę 3 szklanki mąki orkiszowej 2 jajka 1/3 szklanki cukru drobnego Masa

Czerwony Fartuszek
Ciasto DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI (mrożonymi) i kokosową kruszonką 120

jeśli użyjemy owoców mrożonych. Na wierzchu oczywiście nie może zabraknąć kruszonki! W przepisie użyłam mąki orkiszowej, jednak możesz ją zamienić na pszenną. Zapraszam //   Składniki – ciasto: 3, 5 szklanki mąki (u mnie orkiszowej, możesz też użyć innej) 40 g drożdży 200 ml ciepłego mleka 3/4 szklanki cukru (150g) 3/4 szklanki oleju 4 jajka szczypta soli ok. 1kg świeżych(...)Sposób przygotowania: Drożdże pokrusz i dodaj do nich 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i około 50 ml mleka (1/4 z całości) – składniki te odbierz ze składników na ciasto. Całość wymieszaj i zostaw do wyrośnięcia drożdży (około 15 minut). W tym czasie jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Kiedy rozczyn wyrośnie dodaj go do mąki, całość wymieszaj. Następnie

Via Gusto

Proponowane wyszukiwania