nadrobienia zaległości Możecie tam zobaczyć, czy ciasto wyrosło (czasem można się spotkać ze stwierdzeniem, że musi być chociaż łyżeczka cukru jako pożywka dla drożdży i sama tak do niedawna myślałam). Dajcie znać, czy lubicie drożdżówki i czy pieczecie ciasta drożdżowe z przewagą ciasta czy dodatków – jestem bardzo ciekawa Razowe ciasto orkiszowe drożdżowe z owsianą kruszonką 2 standardowe blaszki Ciasto(...)wyrośnięciu podzielić ciasto na dwie części. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć równomiernie ciasto. Na wierzch układać truskawki lub pokrojony rabarbar. Wierzch posypać kruszonką, a rabarbar dodatkowo dosłodzić ksylitolem. Odstawić do wyrośnięcia na około 10-15 minut, a następnie piec w temperaturze 180 stopni około 40-45 minut do zrumienienia. Artykuł Razowe ciasto orkiszowe drożdżowe z owsianą kruszonką pochodzi
Fitkotkokilki masłem lub oliwą o delikatnym smaku. W misce umieść wszystkie składniki oprócz czereśni i zmiksuj na jednolite, dość rzadkie ciasto. Nalej ciasto do kokilek, dorzuć czereśnie i wstaw do piekarnika na ok. 30 minut, aż ciasto się zetnie. Podawaj na ciepło lub na zimno. Możesz deser posypać odrobiną cukru pudru lub np. stewii w pudrze. Clafoutis przechowuj(...)posypania Przygotowanie ciasta orkiszowego z truskawkami: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. W misce wymieszaj mąkę orkiszową, ksylitol, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny oraz sól. W drugiej misce trzepaczką wymieszaj jogurt, jajka, oliwę i ekstrakt waniliowy. Wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta. Wlej je do formy, wyrównaj łyżką
Chilli Czosnek i OliwaWitam serdecznie Tym razem zaproponuję przepis na wypiek domowych bułek orkiszowych. Ciasto jest proste w przygotowaniu, ja wyrabiam ciasto ręcznie ale możemy użyć do wyrobienia ciasta maszyny (robota). Bułki orkiszowe po upieczeniu są bardzo smaczne, puszyste (dokładnie widać to na końcu filmiku) i bardziej treściwe niż bułki ze sklepu bo nie są tak nadmuchane. Polecam wypróbować przepis i spróbować upiec(...)miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia. Po 15 minutach : Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto: mąkę orkiszową, mąkę pszenną, mleko, olej, sól i mieszam łyżką, tak żeby składniki wstępnie się połączyły. Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką (blat podsypuję mąką pszenną) i wyrabiam dłońmi
Uwaga Babcia Piecze ChlebPrzepis na zdrowe słodkości zawsze warto mieć pod ręką. A gdy jeszcze jest niezwykle szybki i prosty w przygotowaniu to już doskonale ! Orkiszowe ciasto z orzechami i jabłkami pachnie jesienią.... Orzechowy zapach przeplata się tu z zapachem jabłek kawy zbożowej i cynamonu. Doskonałe do popołudniowej herbatki. W cieście tym, część mąki zastąpiłam pełnoziarnistą mąką orkiszową . Mąka ta dodatkowo podkreśliła orzechowy(...)smak ciasta. PRZEPIS NA ORKISZOWE CIASTO Z ORZECHAMI I JABŁKAMI Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/2 szklanki roztopionego masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki kawy zbożowej 80 g orzechów laskowych 4 kwaśne jabłka Przygotowanie ciasta: 1. Orzechy drobno
kolorowotorcikowoOrkiszowe ciasto dyniowe – Na kolejną „ Zdrową Środę ” przygotowałam ciasto na mące orkiszowej pełnoziarnistej z dodatkiem dyni i orzechów, polane polewą czekoladową zrobioną z oleju kokosowego i miodu. Ciasto jest smaczne, wilgotne i korzenne. Polecam… Orkiszowe ciasto dyniowe Składniki powinny być w temperaturze pokojowej : Ciasto: 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego 4 kopiaste łyżki miodu 2 jajka 1 szklanka purée(...)pieczenia 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii szczypta soli 1 i 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich Polewa czekoladowa: 4 płaskie łyżki oleju kokosowego 4 płaskie łyżki kakao bez cukru 1 kopiasta łyżka miodu 2-4 łyżki gorącej wody Ciasto: 1. Do mąki dodać sodę, proszek do pieczenia, sól, przyprawy, wymieszać łyżką. Wsypać orzechy, wymieszać
Mała Cukierenkawypróbować, bo kolor wychodzi żywy i można go uzyskać łatwiej niż przy użyciu szpinaku. Jeśli macie dostęp do rabarbaru w kolorze malinowym – będzie bardziej kontrastowo i barwniej Zielone ciasto orkiszowe z rabarbarem 200 g mąki orkiszowej razowej 30 g mąki kokosowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżka sproszkowanego młodego jęczmienia skórka otarta z 1 cytryny szczypta kardamonu(...)dodawać na przemian suche składniki i jogurt, ciągle miksując. Na koniec dodać skórkę z cytryny i ekstrakt. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, posypać pokrojonym rabarbarem. Piec około 60 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach. Artykuł Zielone ciasto orkiszowe z rabarbarem (bez cukru) pochodzi z serwisu Fitkot
Fitkottrzeci lokal w Rzeszowie, oferujący dania wegetariańskie lub wegańskie. W końcu wrócili po długiej przerwie. Polecone przez Przemka (wegetarianina z kilkunastoletnim stażem). Oprócz bezglutenowych, wszystkie pizze są wypiekane na cieście orkiszowym jasnym lub ciemnym. Dostępne są o dwóch średnicach: 32 cm lub 42 cm. Do wyboru ser zwykły lub wegański. Pizze bezglutenowe trochę droższe od pszennych. Mój typ: zdecydowanie jasne(...)ciasto orkiszowe -> cienkie, dość pulchne i miękkie, co mi akurat odpowiada i tradycyjne smaki (na pierwszych zdjęciach: pizza salami i calzonetki – rewelacja!). Próbowałam bezglutenowego (kukurydzianego) i orkiszowego ciemnego (na zdjęciach poniżej: enoki <rodzaj grzybów> i azjatycka). Bezglutenowe ok, a ciemne orkiszowe to nie moje smaki (ogólnie nie lubię wypieków na ciemnej mące, z wyjątkiem chleba). Cocina Verde
Qlinarnie i QlinarnieZdecydowanie najczęściej wykorzystuję przepis na ciasto pełnoziarniste co usprawiedliwia zjedzenie jeszcze jednego kawałka więcej - bo przecież to zdrowa pizza - przepis oczywiście znajdziecie na blogu. Alternatywą dla tej wersji jest ciasto orkiszowe. W przeciwieństwie do pełnoziarnistego, które jest miękkie (i to przez wiele godzin po upieczeniu), ciasto orkiszowe jest bardziej chrupiące. Wypróbujcie koniecznie z dodatkiem serów, pomidorków i rukoli
Milion Smakówsię owsików, tasiemca i innych pasożytów. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości lecznicze ma dynia. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/dynia-wartosci-odzywcze-i-wlasciwosci-lecznicze-dyni_40037.htm Pierogi z dynią Hokkaido, jarmużem i kaszą jaglaną Składniki na doskonałe ciasto orkiszowe: 2 szklanki mąki orkiszowej typ 720 (o właściwościach orkiszu pisałam tutaj ) 1 szklanka wrzącej wody 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno. Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zagnieść (ja robiłam(...)podsmażoną cebulkę z czosnkiem i jarmużem, ugotowaną kaszę oraz pure dyniowe umieszczamy w jednej misce i wszytko miksujemy blenderem. Doprawiamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem, którego nie żałujemy. Ciasto orkiszowe cienko wałkujemy, wykrawamy szklanką kółka i nadziewamy je pysznym dyniowym farszem. Pierożki dokładnie sklejamy i odkładamy na ściereczkę. W dużym garnku gotujemy potrzebną ilość wody, solimy
Naturalna Kuchniatego przepisu to nie będę musiała Was długo przekonywać do tej dzisiejszej z rabarbarem :) A tym, którzy jeszcze nie mieli przyjemności jej kosztować, mogę powiedzieć, że to najlepsze orkiszowe ciasto, pachnące, kruche, o delikatnym orzechowym posmaku, nadziane po brzegi słodko-kwaśnym rabarbarem z dodatkiem szczypty cynamonu i otartej skórki z pomarańczy, która nadała pięknego aromatu całości. Trata jest bardzo(...)taką wolicie lub po prostu nie macie pod ręką orkiszowej. Rustykalna tarta rabarbarowa koniecznie musi się znaleźć na Waszym stole w rabarbarowym sezonie :)) Polecam! SKŁADNIKI NA CIASTO: 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej lub zwykłej mąki pszennej (około 120 g) 3/4 szklanki mąki orkiszowej typ 630 lub zwykłej mąki pszennej (około 80 g) 4 łyżki brązowego cukru
Słodko-Słony Świat Ilonysernikoholików kolejna gratka. Kruche orkiszowe ciasto, delikatna masa serowa oraz słodka beza, to wszystko przełamane kwaskowymi owocami...Mmmmiam... Uwielbiam takie ciacha... :-) Piekłam w ciemnej tortownicy o śr.26cm Składniki: Kruche ciasto: - 300g mąki orkiszowej typ750 - 125g zimnego masła - 50g ksylitolu lub cukru - 3 żółtka (białka wykorzystałam do bezy) - 1 łyżeczka ksylitolu z wanilią lub cukier waniliowy Z mąki, masła
Smaczne ZdroweKruche orkiszowe ciasto, z dodatkiem bezy z orzechami, wszystko to przełamane dżemem z czarnej porzeczki, ot po prostu pychotka... Ciasto idealne na wystawne uroczystości, ale nie tylko. Wbrew pozorom nie jest czasochłonne i trudne w wykonaniu. Warto spróbować, efekt końcowy zaspokoi najbardziej wybredne podniebienia. U nas to ciacho smakowało dosłownie wszystkim, nawet tym, którzy deklarowali iż nie lubią ciast(...)blaszce, o wym. 37,5x24,5cm Możecie użyć mniejszej, wówczas ciasto będzie wyższe. Ważne: potrzebujemy dwie takie same blaszki, lub musimy piec w dwóch turach. Składniki: kruche ciasto: - 550g mąki orkiszowej typ750 (lub 500g tortowej pszennej) - 6 żółtek - 0,5 szklanki pudru (dałam mielony ksylitol ) - 2 łyżki kwaśnej śmietany (u mnie 18%) - 250g zimnego masła
Smaczne ZdroweKruche orkiszowe ciasto z truskawkami i budyniem. Lekko kwaskowe, wilgotne, z nutą kokosową- mniam pyszności. Nam smakowało bardzo, mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu. To ciasto z gatunku nie za słodkich, gdy macie niezbyt słodkie truskawki, proponuję zwiększyć ilość cukru, ja mimo iż zwiększyłam, to ciasto nie było za słodkie, było idealne (ale my lubimy ciasta niezbyt słodkie(...)Inspirację był ten przepis . Piekłam w ciemnej blaszce, o wym.27,5x22,5cm. Składniki: Kruche ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej ( dałam 330g mąki orkiszowej typ750+ 50g orkiszowej Dunst - odpowiednik krupczatki) - 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - 0,5 szklanki cukru (dałam 0,5 szklanki ksylitolu+ dodatkowo 1pełną łyżkę) - 200g zimnego masła - 1 jajko + dodatkowo: 3 łyżki wiórków
Smaczne Zdrowenawet jeszcze ciepłe ;) Uważajcie tylko z przechowywaniem w chłodniejszych miejscach i w lodówce (poprzez użycie oleju kokosowego ciasto jest twardsze po schłodzeniu). Łapcie ostatnie śliwki i pieczcie ;) Pełnoziarniste orkiszowe ciasto ze śliwkami bez cukru 230 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g ksylitolu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka szczypta soli 100 g oleju kokosowego płynnego 1 łyżeczka(...)również wymieszać. Do mokrych składników wsypywać stopniowo suche i całość połączyć rózgą kuchenną. Masę przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyłożyć na wierzch przekrojone i wypestkowane śliwki. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone). inspiracja
FitKotRAZOWE CIASTO Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI (Z OWSIANĄ KRUSZONKĄ) Naprawdę pyszne, razowe ciasto z rabarbarem i truskawkami - miękkie, wilgotne, słodko-kwaśne. Ciasto w całości zrobiłam na ekologicznej, razowej mące orkiszowej (typ 2000), dzięki czemu jest zdrowe, bardzo pożywne i ma wyjątkowy, delikatny orzechowy posmak. Wierzch posypałam słodką owsianą kruszonką i płatkami migdałów, co świetnie komponuje się z kwaskowatymi owocami(...)wiele razowych wypieków, różnie smakujących, ale to mogę Wam szczerze polecić, zasmakuje ono nawet osobom, które kręcą nosem na "zdrowe" wypieki:) Mój Synek był zachwycony i powiedział, ze to orkiszowe ciasto jest "PRZEPYSZNE" :D SKŁADNIKI NA CIASTO: (wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej): 4 jajka 150 g brązowego cukru 100 ml oleju rzepakowego 100 ml jogurty
Słodko-Słony Świat Ilony