tortownicy. Uwaga! Jest dość gęste, więc warto wyrównać je szpatułką. 6. Na to nałożyć krem budyniowy, rabarbar, oprószyć cukrem pudrem. 7. Na koniec przykryć drugą połową ciasta i posypać płatkami orkiszowymi. Można(...)dodatkowo posmarować żółtkiem aby wierzch ciasta nabrał ładnego, lśniącego koloru. ;) 8. Wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piec przez ok. 50-60 minut do tzw. ,,suchego patyczka". Orkiszowe ciasto z rabarbarem i budyniem 9. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego
Kuchnia EllieNasz ulubiony makowiec w wersji mini, z tortownicy. Pyszne kruche orkiszowe ciasto, z mnóstwem aromatycznego, wilgotnego maku, migdałów i orzechów. Bez tego makowca nie ma u nas Świąt. Polecam :-) Piekłam w ciemnej tortownicy o śr.26cm Składniki: kruche ciasto: - 300g mąki orkiszowej typ750 - 125g masła - 50g ksylitolu (lub cukru) - 3 żółtka - 1 łyżeczka ksylitolu z wanilią (lub cukru waniliowego
Smaczne ZdroweSzybkie ciasto orkiszowe z owocami, z dodatkiem pełnoziarnistej mąki, oleju i jogurtu (bez dodatku cukru), zauroczy Was swym smakiem. Ciasto jest bardzo wilgotne, lekko kokosowe i wręcz rozpływa się w ustach. Gdy macie ochotę na coś słodkiego lub gdy czeka Was wizyta gości, to ciasto sprawdzi się idealnie. Pyszne zarówno jeszcze na ciepło jak i każdego następnego dnia, kiedy(...)jednej składniki suche, w drugiej mokre, następnie jak przy muffinkach składniki mokre do suchych, mieszamy i na blaszkę. Chwila moment i ciasto już pięknie wyrasta w piekarniku... :-) Piekłam w ciemnej formie, o wym.37x25cm. Składniki suche: - 400g mąki orkiszowej typ750 - 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ2000 - 1 i 1/4 szklanki ksylitolu (250g), można zastąpić cukrem, np trzcinowym - 2 czubate łyżeczki proszku
Smaczne ZdroweBazując na makowcu japońskim, bezglutenowym, który zamieszczałam już w ubiegłym roku, stworzyłam jego wersję de luxe- na kruchym spodzie, z kruszonką. Połączenie wilgotnego maku, z orzechami, migdałami i kruchym, orkiszowym ciastem, jest wprost bajeczne. To ciasto ma wszystko to, co nam najbardziej odpowiada. Makowiec japoński, w mojej starej wersji, jest ciastem bezglutenowym, zamiast kaszy manny dałam bowiem kaszę jaglaną, bardzo(...)zależało, zależało mi na pysznym smaku ciasta makowego i taki efekt uzyskałam. Polecam to ciasto bardzo gorąco, jest przepyszne :-)Piekłam w ciemnej tortownicy o śr.26cm.Składniki kruchego ciasta:- 300g mąki orkiszowej jasnej, u mnie typ750 ( pszennej ok.270g)- 170g zimnego masła- 3 żółtka- 70g ksylitolu (lub cukru)- 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukru waniliowego)Składniki masy
Smaczne Zdrowenawet nabrał charakteru. Skórka pozostała lśniąca i miękka, ale jędrna, miąższ bardzo smaczny, wyrazisty, lekko wilgotny. Przy tym robi się go bardzo łatwo, mąka orkiszowa jest wdzięcznym produktem, a ciasto orkiszowe na zakwasie świetnym materiałem! Każdy, kto piekł orkiszowe chlebki, na pewno przyzna mi rację. A kto jeszcze nie upiekł, niech koniecznie spróbuje i przekona się sam. Zaczyn(...)szklanki aktywnego zak wasu żytniego Wszystkie składniki wymieszać, przykryć szczelnie i odstawić na kilka godzin lub całą noc w temperaturze pokojowej. Ciasto właściwe: 300g mąki orkiszowej 5 g soli cały wcześniejszy zaczyn Wszystkie składniki zagnieść i wyrobić gładkie, dość luźne ciasto. Wyrabiać ok. 6 minut. Uformować kulę, włożyć do miski i odstawić
Kuchnia PrezydentowejNieskromnie musze stwierdzić, że oto podaję przepis na idealne ciasto pierogowe z mąki orkiszowej :) Ciasto jest sprężyste i delikatne w smaku. Nadaje się zarówno do wykonania uszek jak i pierogów. Najpierw ulepiłam uszka, a z resztki ciasta zrobiłam pierogi z tofu przemieszanym z resztką grzybowego farszu - pycha :) Składniki: Ciasto 300 g mąki orkiszowej typ 650 160 ml gorącej wody(...)łyżeczki soli Farsz 40 g suszonych borowików 3 szalotki łyżka masła/oleju łyżka mąki orkiszowej razowej (lub dowolnej innej, może być też bułka tarta) sól i pieprz Dodatkowo Mąka do podsypywania łyżka oliwy Przgotowanie: Grzyby namocz w zimnej wodzie - najlepiej przez całą noc Namoczone grzyby i szalotki posiekaj Na pateli rozgrzej olej/masło i podsmaż cebulkę, następnie dodaj grzyby
pyszne zdrowościdodatku cukru. Według mnie połączenie idealne. Warto dodać tego farszu więcej, by makowiec wyszedł naprawdę makowy (najlepiej na tę ilość ciasta podwoić porcję masy makowej). Świąteczny makowiec orkiszowy Ciasto: 450 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 150 g mąki orkiszowej jasnej 4 dag świeżych drożdży 50 g masła (lub pół na pół z olejem kokosowym) 300 ml+3 łyżki mleka(...)pomarańczy Drożdże zasypać łyżeczką cukru, wlać 3 łyżki mleka. Delikatnie przysypać mąką, wymieszać, odstawić na 15min. Dodać stopione masło, ksylitol, sól, wbić jajka. Wlać ciepłe mleko. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 45 min w ciepłe miejsce. Następnie ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 2 lub 3 części (w zależności od tego, ile chcemy upiec ciast
FitKotNajpierw zrobiłam pierogi bezglutenowe i zachęcona dobrym efektem wzięłam się za kolejne tym razem z razowej mąki orkiszowej. Ciasto jest inne, nie jest tak delikatne jak w standardowych pierogach, czuć, że są to pierogi razowe, ale są smaczne :) Orkisz jest starą odmianą pszenicy. Uprawiany był już w starożytności (był wtedy bardzo popularny). Obecnie uprawia się go rzadziej niż zwykłą pszenicę(...)wynika z większej zawartości cynku, który jest składową niektórych enzymów trawiennych. Jeśli chodzi o właściwości kulinarne orkiszu to baardzo się różni od pszenicy. Mimo wysokiej zawartości glutenu ciasto z mąki orkiszowej jest twardsze, mniej elastyczne i mniej puszyste - czyli gluten orkiszowy musi być inny niż pszenny - badacze i fani orkiszu nie kłamią ;) Z tego powodu do ciasta pierogowego postanowiłam
pyszne zdrowościdynią. Jako miłośniczka ciast marchewkowych pomyślałam, że wypiek z pasternakiem mógłby wyjść nieźle. Okazało się, że to faktycznie był świetny pomysł, bo wszystkim ciasto zasmakowało, a nawet było... Lepsze niż marchewkowe :) Bardzo delikatne, mimo pełnoziarnistej mąki orkiszowej jako bazy. Bez dodatku pszenicy, bez cukru. Wyszło naprawdę słodkie, ale to chyba też zasługa samego pasternaku, który jest(...)lekko słodkim warzywem korzeniowym. Im więcej próbuję, tym bardziej zadziwia mnie wykorzystywanie warzyw w wypiekach. Na pewno nie skończy się na tym cieście ;) Ten przepis bardzo, bardzo polecam! :) Pełnoziarniste orkiszowe ciasto z pasternakiem (bez cukru) 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej 0,5 szklanki mąki jaglanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 300 g pasternaku (waga po obraniu
FitKotCiasto z rabarbarem kojarzy mi się ze skandynawskimi przepisami, a że w ogródku rabarbar bardzo się rozrósł to postanowiłam poszukać jakiegoś fajnego, razowego ciasta. Uwielbiam eksperymenty z mąką orkiszową, chociaż do przepisu podeszłam trochę sceptycznie - kilka razy zamieniałam już normalną mąkę na razową w przepisach na jogurtowe ciasta i niestety nie wychodziło. Tutaj oryginalny przepis jest(...)pełnoziarnistej mące i muszę przyznać, że ciasto wyszło świetne, wyrosło puszyste i lekkie, ale jednocześnie jest sycące. I oczywiście rabarbarowe, z dodatkiem płatków migdałowych, o delikatnym, korzennym aromacie :) Orkiszowe ciasto razowe z rabarbarem ok. 350 g rabarbaru 130 g ksylitolu 3 jajka 100 ml delikatnej oliwy / oleju 80 ml jogurtu 250 g mąki razowej orkiszowej, drobno mielonej 1/2 łyżeczki
FitKotelastyczne w stosunku do ciasta z mąki pszenicy zwyczajnej. Dlatego chleb z samej mąki orkiszowej ma mniejszą elastyczność i objętość. W sprzedaży z reguły są chleby orkiszowe z dodatkiem mąki pszennej chlebowej. Można pominąć drożdże i przedłużyć czas ostatecznej fermentacji albo w cieście właściwym pomieszać mąkę orkiszową z mąką z pszenicy zwyczajnej. Jednak pomimo małej objętości chleba z mąki orkiszowej(...)przyjemny w formowaniu. Kształt liścia przy pomocy tego filmiku wykona każdy. Polecam! Orkiszowy chleb dekoracyjny Zaczyn 2 łyżki zakwasu z mąki orkiszowej ciemnej, 200g mąki orkiszowej ciemnej, 350g wody. Wieczór, dzień przed pieczeniem chleba mieszamy składniki w misce i pozostawiamy do fermentacji na 14 godzin. Ciasto właściwe Cały zaczyn, 650g mąki orkiszowej jasnej, 185g wody, 2 łyżeczki suchych drożdży
Leśny Zakątekorkiszowej wychodzi delikatne i długo zachowuje świeżość. Smakuje słońcem i dzieciństwem :) Możecie przygotować je z ulubionymi owocami. Dla mnie najlepszy zestaw to jagody, truskawki, rabarbar i morele. Ciasto: 500 g mąki orkiszowej jasnej 4 łyżki cukru trzcinowego jajko (opcjonalnie, raz zapomniałam dodać i też wyszło) 250 ml mleka 80 g roztopionego masła 40 g świeżych drożdży Kruszonka: 5 łyżek mąki(...)ciasto i odstawiamy do podwojenia objętości. Składniki na kruszonkę mieszamy ze sobą i odstawiamy do lodówki. Wyrośnięte ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch układamy pokrojone truskawki, morele, rabarbar i jagody, lekko je wgniatając w ciasto. Posypujemy ciasto kruszonką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez okolo 45 minut. Smacznego :) Artykuł Drożdżowe ciasto orkiszowe
Mienta blogcytrynowe na pewno zna każdy. Jest proste w przygotowaniu, wystarczy jedynie wymieszać składniki – a co za tym idzie – można je przygotować w kilka minut! Do przygotowania ciasta użyłam mąki orkiszowej. Cytrynowiec jest miękki, puszysty. Ciasto nie jest zbyt słodkie, ale dosładza je lukier. Zapraszam do zapoznania się z przepisem i wypróbowania w domu // Składniki – ciasto(...)cukier. Utrzyj je na puszystą masę. Następnie cały czas miksując dodawaj po trochę oleju, dodaj też jogurt naturalny oraz sok z cytryny. Mąkę orkiszową wymieszaj z ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i kurkumą. Dodawaj je stopniowo do ciasta. Ciasto wyłóż na formę do pieczenia (keksówkę). Piecz około 35 minut w 180 stopniach Celsjusza. Aby przygotować lukier cukier puder wymieszaj z sokiem
Via GustoWytrawna tarta, idealna na obiad i kolację – jest bardzo lekka i pyszna. Jednak w pierwszej kolejności przyciągnie nas wyglądem – przypomina kwitnący kolorowy ogród. Ciasto zrobiłam z mąki orkiszowej. Jest ono lekko drożdżowe. Nadzienie to warzywa i pieczarki. Dokładne proporcje oraz wykonanie znajdziesz poniżej, zapraszam // Składniki: Ciasto: 100 g mąki orkiszowej 40 g mąki ziemniaczanej płaska łyżeczka soli łyżeczka
Via Gustoorkiszowa z rabarbarem to kolejny wypiek na moim blogu z wykorzystaniem tych pysznych, kwaśnych łodyg. Wykonałam ją na wzór tarty rustykalnej, czyli bez użycia formy. Do przygotowania ciasta kruchego użyłam pełnoziarnistej mąki orkiszowej, która wspaniale komponuje się z dodatkiem cynamonu. Samo ciasto jest dość mocno słodkie, żeby zrównoważyć kwaśną warstwę rabarbaru, ale możecie zmniejszyć ilość cukru. Ciasto kruche dzięki(...)warstwie mielonych migdałów oraz dodatkowi mąki ziemniaczanej do rabarbaru, pozostaje idealnie kruche i nie namaka od soku podczas pieczenia. Średnica tarty po upieczeniu to około 28cm . Tarta orkiszowa z rabarbarem Składniki: CIASTO KRUCHE 250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 125g masła 60g cukru pudru 2-3 łyżeczki cynamonu 4-5 łyżek bardzo zimnej wody szczypta soli NADZIENIE 500g rabarbaru 2 łyżki cukru
Smakołyki Bereniki