ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:22/216)

Ryżowo - owsiane ciasteczka z odzysku, czyli drugie życie kleiku ryżowego 145

żeby bez kitu się obyło) z pewnością poszłoby mniej mąki. Ostatecznie poprzestałam na 7 czubatych łyżkach, ale i ósma by nie zawadziła. Niestety nie miałam zdrowszej mąki (np. orkiszowej albo kukurydzianej). Ciasto wymieszałam na możliwie jednolitą masę. Pozostało rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni, wyłożyć blachę papierem do pieczenia i nałożyć łyżką "kupki ciastkowe".   Ciastka piekłam 40 minut - dwadzieścia

Kuchnia po mojemu
SERNIK W PASKI , Z KAJMAKIEM 286

ksylitolu lub cukru. Przepis znaleziony w dodatku do gazety, trochę jednak zmodyfikowany- nie używam sernixów, dlatego musiałam wprowadzić pewne zmiany. Składniki na tortownicę 26cm. Składniki na ciasto: - 100g masła- - 1 szkl mąki orkiszowej( z czubkiem) białej - 1 żółtko - 2 łyżki kakao - 2 łyżki ksylitolu ( lub cukru) Składniki mas serowych: - 1000g sera ( użyłam z wiaderka-gęsty) - 65g masła - 5 jajek - 100ml

Smaczne Zdrowe
SERNIK NA KRUCHYM, PEŁNOZIARNISTYM SPODZIE 381

sporo, a tak każdy kawałek jest z kromką i wówczas co dziwne - nagle nikomu to nie przeszkadza... :-) Tak więc od teraz większość ciast będę robić w tortownicy... Ta ma 26cm. Składniki na kruchy spód: - 1/2 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 1/4 szkl mąki orkiszowej białej - 65g twardego masła - 2 łyżki ksylitolu - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią - 1 żółtko - 1/2 łyżeczki

Smaczne Zdrowe
odwrócone ciasto z rabarbarem i kruszonką 125

kruszonkę: 70 g mąki orkiszowej 40 g cukru 4 łyżki masła 1 szczypta soli wykonanie: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy rękami kruszonkę. składniki na ciasto: 200 g maki orkiszowej 170 g masła 180 g cukru 2 jajka 250 ml kwaśniej śmietany 18% 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy skóra otarta z 1 pomarańczy 1 i 1/2 łyżeczki(...)Dodajemy, sól, sok pomarańczowy, otartą skórkę oraz stopniowo jajka, za każdym razem miksujemy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę i mieszamy przy pomocy szpatułki (ciasto będzie gęste). Gotowe ciasto równomiernie wykładamy na rabarbar. Wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180 st. C. przez ok. 60 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawiamy w tortownicy

Domowy Smak Jedzenia
Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie 186

mąki żytniej i orkiszowej.I ten zapach pieczonego chleba unoszący się po domu...Poezja smaku i zapachu!Składniki:Zaczyn:100 g aktywnego zakwasu żytniego;200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej;100 g letniej wody;Ciasto chlebowe:Cały zaczyn;150 g mąki żytniej (typ 720);350 g mąki pszennej (u mnie typ 650);230 g letniej wody;1,5 łyżeczki soli.Sposób przygotowania(...)misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę orkiszową, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na około 12 godzin (u mnie cała noc).Po upływie

Gospodyni Miejska
karpatka na biszkoptowym spodzie 359

Pieczemy w 170 st. C. przez ok. 30 min. Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie usuwamy papier. składniki na ciasto parzone: 65 g mąki orkiszowej 75 g masła 125 ml wody 3 małe jajka 1 szczypta proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: W garnku zagotowujemy masło z wodą i solą. Na wrzącą wodę(...)przez ok. 30 min. na złoty kolor. Podczas pieczenia na cieście utworzą się „góry i doliny” Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem: 750 ml mleka 150 g cukru 2 żółtka 90 g mąki ziemniaczanej 80 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 300 gm masła, w temperaturze pokojowej opcjonalnie: 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego wykonanie

Domowy Smak Jedzenia
Jabłecznik z kokosową bezą 140

ciasto po południu, więc z niedzieli zostało zaledwie parę godzin. Jak widać wystarczająco dużo aby zjeść cały placek! Jabłecznik Składniki: prostokątna foremka 25 cm x 35 cm Kruche ciasto 250 g orkiszowej mąki 50 g cukru 3 żółtka ½ łyżeczki soli 150 g masła, zimnego Nadzienie 1,5 kg jabłek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu Beza

codojedzenia
samopsza -chleb na zakwasie 161

Składniki 800g mąki z samopszy 400g około, mąki orkiszowej razowej 300-400 ml wody(im suchsza mąka tym więcej wody) 30 g siemię 15-20 g sól 40 g miód około jak ktoś chce Wykonanie 100 g  zaczynu wyciągnąć z lodówki półtorej doby wcześniej na wieczór i rozrabiać  z mąką i woda - przez 36 godzin tj. dokarmiać(...)mieszamy wszystkie składniki ( konsystencja luźnego ciasta ) Wyrabiamy ciasto dosypując partiami resztę mąki ,aż dojdziemy do wagi ciasta około 1,8-2 kg .Wykładamy na blat posypany mąką orkiszową i wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodziło od rak Do wysmarowanej olejem blaszek nakładamy ciasto i przykrywamy ściereczka, odstawiamy w cieple miejsce na około 3-4 godziny . Pieczemy około 50 minut ( 15 minut

w mojej kuchni
Tarta cebulowa 143

ostrością cebuli. Podsumowując wyszło ładnie, smacznie, a samo danie wraz z pieczeniem zajmuje około 1 godziny. Idealne z kieliszkiem białego wina. Na 1 tarte ( foremka średnicy 27cm): Potrzebujemy: Ciasto: 100g mąki orkiszowej 150g mąki pszennej ( można dodać tylko mąkę pszenną) 100g zimnego masła 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany sól 1/2 łyżeczki kurkumy Farsz: 0,5kg białej cebuli 1 duża

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
PLACEK ORKISZOWY NA MAŚLANCE Z OWOCAMI 201

Pyszny, bardzo szybki, powalający smakiem. Niebiańsko delikatny i suuuper zdrowy. Idealne ciasto na gorące, letnie dni. Znalezione tutaj .  Składniki: -1 szkl maślanki -3/4 szkl ksylitolu -2,5 szkl mąki orkiszowej 700 -3 całe jajka -1 mały proszek do pieczenia -1 łyżka ksylitolu z wanilią lub cukier waniliowy -0,5 szkl. oleju ( ja dałam rozpuszczony olej kokosowy nierafinowany) + dodatkowo(...)Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i zmiksować.wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać. Na cieście ułożyć owoce, ja dałam przekrojone na pół truskawki, przecięciem do góry.  Kruszonka: -150g masła -100g ksylitolu -200g mąki orkiszowej 700 -50g wiórków kokosowych Składniki na kruszonkę zagnieść i wyłożyć na owoce. Do wyrobienia kruszonki świetnie sprawdza

Smaczne Zdrowe
ciasto pawi ogon 246

składniki na biszkopt: 90 g mąki orkiszowej lub pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 140 g cukru 4 jajka wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, miksujemy. Na koniec dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Przekładamy ciasto(...)blaszki (ok. 35×20 cm) wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na ciasto kruche: 480 g mąki orkiszowej lub pszennej 165 g cukru 1 jajko 1 żółtko 125 ml śmietany, kwaśnej 250 g masła, schłodzonego 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo na nadzienie roladek

Domowy Smak Jedzenia
Chleb orkiszowy z oliwkami na kapryśne choróbsko 176

przypraw i wylosowałam m.in suszone oregano . Też się nada! Raz dwa naprędce zamacałam ciasto chlebowe i odstawiłam do wyrośnięcia. Potem trochę niecierpliwego oczekiwania, gdy pieczywko dopiekało się w piekarniku, a ja wygrzewałam zagrypione kości pod kołdrą w pokoju obok. I oto objawił się On! Chleb orkiszowy z oliwkami i przyprawami !  "Pychota!" - mruczy zaspokojone gastronomicznie choróbsko, po wciśnięciu we mnie(...)razy zwiększyć swoją objętość. Po tym czasie uderzyć w ciasto 2-3 razy pięścią żeby je odpowietrzyć. Foremkę keksową wysmarować masłem i obsypać razową mąką orkiszową. Włożyć do niej ciasto i ponownie zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia - aż mniej więcej podwoi swoją objętość .   Gdy chleb już w blaszce wyrośnie, żółtko roztrzepać z łyżką wody i posmarować nim chleb

Grunt to przepis!
Chleb orkiszowy 126

razem z bardzo zdrowej i wartościowej mąki orkiszowej. Jest niesamowicie smaczny i bardzo długo zachowuje świeżość. Zachęcam do wypróbowania :) Składniki: Na zaczyn: 2g świeżych drożdży 150g mąki orkiszowej 170g wody Na ciasto właściwe: 15g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki letniej wody do drożdży cały zaczyn 450g mąki orkiszowej 350g letniej wody 1 łyżka soli 50g siemienia lnianego (plus(...)miseczce z cukrem i 2 łyżkami letniej wody. Mieszać aż drożdże całkiem się rozpuszczą. Mąkę wymieszać z solą, ziarnami i rozpuszczonymi drożdżami. Nastepnie dodać zaczyn i letnią wodę. Zagnieść ciasto. Powinno być mocno kleiste i wilgotne. Nie należy dosypywać mąki. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno

kuchnia doski
PIEROGI Z MIĘSEM NA MĄCE ORKISZOWEJ, NASZE ULUBIONE 202

smakiem. Choć pracy przy nich niemało, to warto niekiedy poświęcić go na przygotowanie tak cudownego dania. Najlepsze polane stopionym masełkiem... mmmm... Z podanych ilości wychodzi ok.80 sztuk. Składniki ciasta: - 550g mąki orkiszowej typ750 - 315g (ml) wody - 1/2 łyżeczki soli (u mnie himalajska) - 10g masła klarowanego Składniki farszu: - 1kg mielonego mięsa (u mnie łopatka lub karkówka) - 1 jajko - ok. 3/4-1 łyżeczki(...)solą. Do kubeczka odważyć masło klarowane, zalać 315g gorącej wody, po rozpuszczeniu masła, wlać do misy z mąką. Po 2-3 minutach wymieszać hakiem miksera do uzyskania gładkiego elastycznego ciasta, gdyby ciasto było klejące dosypać trochę więcej mąki, (ja przygotowywałam ciasto w dwóch turach- sypałam więc mąki z dwóch różnych torebek- jedna dostawa, a bardzo różniły się w wilgotności, jedno

Smaczne Zdrowe
Czekoladowe naleśniki gryczano-orkiszowe na Razowym Kwasie Chlebowym z musem cytrusowym 194

Były już naleśniki z szampanem i piwem, teraz pora na kwas chlebowy, który całkowicie odmienia naleśniki przygotowywane z "cięższych" mąk.W cieście czekoladowym, gryczano-orkiszowym sprawdził się doskonale. Naleśniki są lekkie i puszyste, znakomicie się komponując z kwaskowatością cytrusów i wiejskim serkiem. W sprzedaży dostępne są smakowe kwasy chlebowe, np. z żurawiną lub śliwką, którymi można wzbogacić nasze naleśniki(...)etapie przygotowania ciasta. Żeby naleśniki zachowały elastyczność wystarczy w trakcie smażenia nakryć talerz z usmażonymi plackami drugim talerzem lub folią spożywczą.Czas przygotowania:30 minutPorcje: 10      Składniki:150 g mąki gryczanej,100 g mąki orkiszowej razowej Typ 2000,2 jajka,2,5-3 szklanki Razowego Kwasu Chlebowego,3 łyżki oleju rzepakowego,2 łyżki kakao,Szczypta soli

SzczyptaSmaQ

Proponowane wyszukiwania