www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zainspirowałam się przepisem z blogu: Ostra na Słodko. Naleśniki są przepyszne i smakują inaczej niż te tradycyjne. Posiadają dwie warstwy - pierwsza powinna być słona, natomiast druga przyrządzona na słodko. Można je zwijać, składać lub jeść w formie placków. Z czym je podawać? To również rzecz gustu. Może to być(...)jest taka potrzeba). Na całym dnie patelni rozprowadzić cienką warstwę pierwszego ciasta i smażyć około 1 minuty. Na to wlać warstwę drugiego ciasta i smażyć jeszcze 1-2 minuty. Placek delikatnie przełożyć i smażyć kolejne kilkanaście sekund (do ścięcia się). Czynności powtarzać z resztą ciasta. Naleśniki posmarowałam dżemem z czarnej porzeczki i kremem lemon curd
Di gotujesmaków jest idealne. Prosto i… aż chce się sięgnąć po kolejną porcję. Spróbujcie. Naleśniki z nadzieniem serowym polane sosem jagodowym. Użyłam twarożek kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony Wieluń Naleśniki z nadzieniem serowym polane sosem jagodowym. 2016-05-17 22:23:33 Write a review Save Recipe Print 0 calories(...)wsypujemy mąkę, dolewamy mleko, wodę, wbijamy jajko i dodajemy małą szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju kokosowego wylewamy porcje ciasta. Naleśniki smażymy z obu stron na lekko złoty kolor. Do małego garnuszka wsypujemy pół szklanki mrożonych jagód, dodajemy miód i 5 łyżek wody. Całość gotujemy na małym ogniu
Słodkie okruszkiposiłek był dobrze zbilansowany. !!! Śniadanie warto zjeść zaraz po przebudzeniu, ponieważ podkręca metabolizm !!! Na śniadanie opcji mamy wiele: od zdrowych kanapek poprzez owsianki, jogurty z musli po naleśniki, koktajle, czy puddingi. Nie zapominamy o zwykłej jajecznicy, która doskonale spełni swoją śniadaniową rolę, w towarzystwie pieczywa ciemnego jest idealna. Poniżej w skrócie przedstawiam wam moje propozycje na śniadania. Wersji śniadań(...)zrobić omlet kakaowy, może w smaku przypominać szarlotkę, może być delikatny ryżowy, a może też stanowić bazę na dodatki warzywne. Na słodko, na słono, na spód do pizzy, fit ciasta. NALEŚNIKI Naleśniki w mojej kuchni występują głównie w dwóch wersjach: jako naleśniki białkowe zrobione z samych białek plus ulubione dodatki ( u mnie zwykle mozarella, szynka sarreno
Tetiisherinieco już na niej przygotowałam. m.in. naszą najlepszą babkę (i to nawet dwa razy, tak bardzo nam posmakowała...), bagietki oraz chleb, smażyłam już na niej także pyszne naleśniki. Z czasem przepisów pojawi się więcej... Na początek jako, że Wielkanoc za pasem polecam pyszną, bardzo maślaną, wilgotną i błyskawicznie znikającą babkę. Przepis na tradycyjną formę, ja ujęłam trochę(...)pomagają obniżyć poziom cholesterolu, uregulować poziom glukozy, przeciwdziałają nowotworom układu pokarmowego. Z mąki z płaskurki można przygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku. Źródła: Stressfree , superpokarmy Składniki: - 8 jajek - 200g ksylitolu lub cukru np.trzcinowego (lub po połowie cukru
Smaczne ZdroweNaleśniki na wytrawnie: ze szpinakiem, mozzarellą, pieczarkami, serem żółtym, szynką i jajkiem z sosem czosnkowo-koperkowym Składniki i przygotowanie (ok. 8 naleśników): Ciasto naleśnikowe 2 szklanki mąki pszennej typ 650 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 2 jajka szczypta soli Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy kilka minut do uzyskania jednolitej konsystencji i powstania pęcherzyków(...)przez praskę. Możesz go dać więcej, jeśli chcesz mieć mocniejszy sos. Dodaj śmietanę (jogurt) i majonez oraz przyprawy. Wymieszaj dokładnie i odstaw, aby sos nabrał smaku, "przegryzł się". Przygotowanie naleśników: Na lekko natłuszczonej rozgrzanej patelni (nie musi być stricte naleśnikowa, wystarczy odpowiednio duża) smaż naleśniki na rumiano z obu stron. Około jedna chochla na sztukę. Każdy usmażony
Anioszek w kuchnikwestii jest cieciorella - krem z ciecierzycy i daktyli, który w pełni zaspokaja potrzebę sięgnięcia po znaną Nutellę. Nie mamy wyrzutów, kiedy smarujemy nią (cieciorellą) kanapkę, omlet, dodajemy do naleśników, ciasta czy po prostu zajadamy łyżeczką. Bez dodatku cukru też może być słodko! Namoczone daktyle świetnie sprawdzają się w roli słodzidła. Ciecierzyca jest wspaniałą bazą, bo po ugotowaniu ma kremową(...)potrzeba do niego wyszukanych składników. Cieciorellę przechowujemy w lodówce, do 4 dni - nie martwcie się, znika błyskawicznie. My wciągamy ją bez wyrzutów sumienia na kanapkach, do omletów i naleśników. Podoba Wam się taki pomysł na słodki zamiennik? Wykorzystacie przepis? Dajcie znać jak smakowało
two broke sisterspodsmażonej cebuli oraz sporą porcję pieprzu i odrobinę soli. Wszystko razem dokładnie mieszamy do połączenia składników. Próbujemy i jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy do smaku. Robimy ciasto na naleśniki – do miski wlewamy mleko, wodę, olej, wbijamy jajko(...)dodajemy szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy rózgą cukierniczą. Następnie, do miski przesiewamy mąkę i dokładnie mieszamy na gładkie, jednolite ciasto. Ciasto powinno być konsystencji śmietany kremówki i zostawiać cienką warstwę na łyżce. Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy naleśniki – wylewamy porcję ciasta i z wierzchu posypujemy odrobiną szczypiorku, aby się przykleił póki ciasto się nie zetnie. Nagrzewamy
Smaczna Stronaprzede wszystkim do wypieku domowego chleba. Dobrym pomysłem jest także zagniecenie pełnoziarnistego makaronu lub przyrządzenie razowej tarty. Mąkę pełnoziarnistą można stosować także do przygotowywania słodkich wypieków, ale ponieważ ciasta czy bułeczki powinny być dość pulchne, najlepiej łączyć mąkę razową i białą. Dzięki temu wypieki będą zdrowsze, ale i lżejsze. Wiele przepisów na dania i desery z wykorzystaniem mąki pełnoziarnistej można(...)organizmowi pełen zestaw składników odżywczych. Mąka orkiszowa – inne typy Warto wspomnieć także o pozostałych typach mąki orkiszowej. Najbardziej uniwersalny to typ 630. Nadaje się praktycznie do wszystkiego: do ciast, naleśników, makaronów, pierogów czy klusków. Można całkowicie zastąpić nim białą mąkę pszenną. Smak posiłków nie będzie się niczym różnił, za to zyskamy więcej składników odżywczych. W sklepach można znaleźć
Via Gustowolnym ogniu 1 litra napoju sojowego z 1 łyżką margaryny roślinnej i solą lub cukrem. Do ciast i deserów można również znaleźć bitą śmietanę sojową w słoiczku. Jest ona bardzo podobna do śmietany z mleka krowiego. Można nim dekorować ciasta, naleśniki itp. Możesz również użyć napoju kokosowego, aby zastąpić śmietanę. Do biszkoptów można wymieszać go z dżemem i ubić
ProstePesto.pluwagę. Owoce dają nam ogromne możliwości, jeśli chodzi o śniadania, przekąski i desery: soki, smoothie, domowe lody, sałatki owocowe lub wypieki zawierające te pyszne składniki, takie jak owocowe naleśniki, ciasta lub ciasteczka. Jeśli chodzi o warzywa, istnieje jeszcze więcej możliwych kombinacji, aby stworzyć pyszne dania: kremy i przeciery, ratatouille, tempura warzywna, warzywa z grilla, warzywa pieczone, lub gazpacho. Artykuł
ProstePesto.plDżem z jabłek Jak zrobić dżem z jabłek? Jabłkowy dżem na zimę do słoików, znakomity do kanapek, naleśników, ciast i deserów. Przepis na dżem z jabłek jest bardzo prosty, można przygotować dżem bez cukru lub z cukrem. Wczesne przetwory to dżem z jabłek papierówek. Dżem z jabłek z żelfixem, to mija się z celem. Jabłka są bardzo bogate
Dieta moja pasjacytryn, cukru, sporej ilości żółtek oraz masła. Swój kwaśny smak krem zawdzięcza wykorzystaniu zarówno soku jak i skórki z cytryny. Lemon curd używany jest jako dodatek do naleśników, ciast, deserków w pucharku, tart, tostów oraz muffinów. Przygotowanie kremu cytrynowego wymaga jedynie kilka minut pracy. W zależności od tego czy krem gotujemy bezpośrednio na ogniu czy w kąpieli wodnej, cały
MeCookswysokości słoików. Po zagotowaniu się wody pasteryzujemy weki jeszcze przez 10 minut. Po pasteryzacji słoiki można ustawić do góry dnem. Tak przygotowana konfitura z czereśni nadaje się najlepiej do ciasta, naleśników lub gofrów. A jeżeli masz jakieś inne propozycje to podziel się nimi ze mną i czytelnikami bloga w komentarzu poniżej. Krok po kroku przepis na konfiturę z czereśni
KuchniaWeDwoje.plprzełożyć do ciepłych słoików i szczelnie zakręcić. Można ustawić słoiki do góry dnem lub pasteryzować 7 minut od momentu zagotowanie się wody. Tak przygotowana konfitura nadaje się najlepiej do ciasta, naleśników lub gofrów. A jeżeli masz jakieś inne propozycje to podziel się nimi ze mną i czytelnikami bloga w komentarzu poniżej. Krok po kroku przepis na dżem z cukinii
KuchniaWeDwoje.plprzełożyć do ciepłych słoików i szczelnie zakręcić. Można ustawić słoiki do góry dnem lub pasteryzować 7 minut od momentu zagotowanie się wody. Tak przygotowana konfitura nadaje się najlepiej do ciasta, naleśników lub gofrów. A jeżeli masz jakieś inne propozycje to podziel się nimi ze mną i czytelnikami bloga w komentarzu poniżej. Krok po kroku przepis na dżem ze śliwek
KuchniaWeDwoje.plprzełożyć do ciepłych słoików i szczelnie zakręcić. Można ustawić słoiki do góry dnem lub pasteryzować 7 minut od momentu zagotowanie się wody. Tak przygotowana konfitura nadaje się najlepiej do ciasta, naleśników lub gofrów. A jeżeli masz jakieś inne propozycje to podziel się nimi ze mną i czytelnikami bloga w komentarzu poniżej. Krok po kroku przepis na powideł śliwkowych
KuchniaWeDwoje.plmojej kulinarnej przygody beż używania jaj w swoich przepisach. Zarówno w wypiekach słodkich i słonych, jak i śniadaniach. Jajka na twardo, na miękko, w formie jajecznicy lub jajka sadzone. Ciasta, naleśniki, gofry i bezy. Mój świat bez jajek z pewnością nie byłby taki sam, pełen kulinarnych udanych odkryć. Wybierając jajka w sklepie, koniecznie staram się sięgać po te swojskie
ProstePesto.plminut, pod koniec dodaję alkohol. Mieszam dokładnie i od razu przekładam gorące powidła do gorących słoików i natychmiast zakręcam. Oczywiście takie powidła można stosować jak każde inne. Do ciast, naleśników, kanapek, ale powiem Wam też, że świetnie sprawdzą się jako urozmaicenie tak zwanej deski serów przygotowywanej choćby do wieczoru przy winie. Ja nie jestem miłośniczką serów z mleka koziego
I tu będę miała takie teDomowy dżem wiśniowy to idealny dodatek do kanapek na zimę, albo jako jeden ze składników różnego rodzaju deserów – ciast, naleśników, gofrów. Jednak z doświadczenia wiem, że do zimy to ciężko będzie mu przeleżeć, bo jest pyszny. Zakładam, że z półek zniknie znacznie wcześniej. Przeczytaj przepis na: Dżem z brzoskwiń Możemy go przygotować na dwa sposoby – z cukrem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Frużelina wiśniowa to świetny dodatek do deserów, ciast, naleśników czy do przełożenia tortów. Jeżeli mamy nadmiar wiśni można taką pyszną frużelinę zamknąć w słoiku i zimę. 2 kg wiśni ( waga po wydrylowaniu) 350 gramów cukru 100 gramów mąki ziemniaczanej (ok 5 łyżek) 250 ml zimnej wody ( 1 szklanka) sok z połowy dużej cytryny Wiśnie myjemy następnie drylujemy
Andzia Pichcisłoiki, postawić na zakrętkach do wystygnięcia słoików. Wystudzone słoiki odwrócić i przechowywać w ciemnym miejscu. - domowa marmolada jest najlepsza do jako dodatek do śniadania, można też wykorzystać do deserów, ciast, naleśników.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięNajlepszy przepis na jabłka prażone na zime do słoików. Wykorzystać je możemy do ciast, naleśników i innych słodkich wypieków, świetne będą również do ryżu lub owsianki. Składniki: 3 kg jabłek 1/2 szkl. cukru sok z cytryny 2 łyżeczki cynamonu i/lub nasiona z laski wanilii 2 łyżki masła opcjonalnie 1/2 szklanki rodzynek - opcjonalnie Jabłka obrać i pokroić na ćwartki. Usunąć
wyzwania kuchennePierogi, super smaczna potrawa, która znika szybciej niż naleśniki. Ciasto robimy z 500 g mąki, 1 łyżki soli, 1 jajka i szklanki wody.Mięso 500 g zmielone z indyka doprawiamy solą, pieprzem, wbijamy jajko i dodajemy trochę bułki tartej. Ciasto po wyrobieniu odstawiamy przykryte na 30 min., potem dzielimy je na 4 części... wałkujemy, wycinamy krążki
chleba naszegozakręcić. Można ustawić słoiki do góry dnem lub pasteryzować 7 minut od momentu zagotowanie się wody. Tak przygotowana konfitura nadaje się najlepiej do ciasta, naleśników lub gofrów. A jeżeli masz jakieś inne propozycje to podziel się nimi ze mną i czytelnikami bloga w komentarzu poniżej. Krok po kroku
KuchniaWeDwoje.plzakręcić. Można ustawić słoiki do góry dnem lub pasteryzować 7 minut od momentu zagotowanie się wody. Tak przygotowana konfitura nadaje się najlepiej do ciasta, naleśników lub gofrów. A jeżeli masz jakieś inne propozycje to podziel się nimi ze mną i czytelnikami bloga w komentarzu poniżej. Krok po kroku
KuchniaWeDwoje.plzakręcić. Można ustawić słoiki do góry dnem lub pasteryzować 7 minut od momentu zagotowanie się wody. Tak przygotowana konfitura nadaje się najlepiej do ciasta, naleśników lub gofrów. A jeżeli masz jakieś inne propozycje to podziel się nimi ze mną i czytelnikami bloga w komentarzu poniżej. Krok po kroku
KuchniaWeDwoje.plCzekośliwka Czekośliwka, czyli śliwki i czekolada w jednym małym słoiczku Pyszne powidła śliwkowe z dodatkiem czekolady deserowej, które idealnie smakują do wszelkiego rodzaju placuszków, naleśników, ciast, ale i do kanapek sprawdzą się świetnie. Sezon śliwkowy w tym roku jest bardzo udany, więc trzeba korzystać i robić zapasy Jeśli lubicie domowe przetwory, uwielbiacie śliwki i czekoladę to czekośliwka będzie
WSZYSTKO SMACZNEcukru a ten z mojego przepisu zaledwie 5 g i do tego jest bez laktozy. Taki bezcukrowy karmel pasuje idealnie do różnego rodzaju deserów, lodów, ciast, naleśników, racuszków, placków czy gofrów choć wiem, że są i tacy którzy zapewne zjedzą go prosto ze słoiczka Przepis jest niezwykle prosty nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych. Jedyne co musicie robić
Ola la LCHFmoją rodzinę sprawdzony przepis na konfitury których jak już dajemy na ogień to przez 4 godziny nie mieszamy i uwierzcie mi nie przypalą się,a smak ...........mniam.idealne do ciast,naleśników,czy po prostu na kanapkę. Polecam gorąco Składniki :(na 4 słoiki 0,5l) 2,5 kg śliwek 500 g cukru łyżka octu 10% Przygotowanie: Śliwki myjemy,wyciągamy pestki,wrzucamy
Swojskie jedzonkozakręcić. Można ustawić słoiki do góry dnem lub pasteryzować 7 minut od momentu zagotowanie się wody. Tak przygotowana konfitura nadaje się najlepiej do ciasta, naleśników lub gofrów. A jeżeli masz jakieś inne propozycje to podziel się nimi ze mną i czytelnikami bloga w komentarzu poniżej. Krok po kroku
KuchniaWeDwoje.plRobimy ją co roku, pod koniec wiśniowego sezonu, kiedy owoce są najsłodsze i najbardziej dojrzałe. Wybieramy te najpiękniejsze, nieuszkodzone, roztaczające wokół swój przepiękny zapach. Zimą dodajemy do herbaty, ciast. naleśników i cieszymy się jej smakiem Konfitura z wiśni z dodatkiem cynamonu i goździków rozgrzewa nas w mroźne zimowe wieczory i znakomicie poprawia humor. Nie wiadomo do końca skąd pochodzą
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapomagają obniżyć poziom cholesterolu, uregulować poziom glukozy, przeciwdziałają nowotworom układu pokarmowego. Z mąki z płaskurki można przygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku. Źródła: Stressfree , superpokarmy Do misy miksera odważyć mąki: samopszę typ650, typ2000 i płaskurkę
Smaczne Zdrowejeszcze przez 10 minut. Po pasteryzacji słoiki można ustawić do góry dnem. Tak przygotowana konfitura z czereśni nadaje się najlepiej do ciasta, naleśników lub gofrów. A jeżeli masz jakieś inne propozycje to podziel się nimi ze mną i czytelnikami bloga w komentarzu poniżej. Krok po kroku
KuchniaWeDwoje.plnatury; pełnoziarnista; całkowicie wolna od GMO; bogate źródło antyoksydantów; Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu Mąka z niebieskiej kukurydzy zawiera 1985mg/kg antyoksydantów. idealna do tortilli, ciast, naleśników, chlebów i makaronów; produkt bezglutenowy. Popcorn – ziarno z niebieskiej kukurydzy po uprażeniu śnieżnobiały i pysznie chrypiący; bogate źródło antyoksydantów; Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu Ziarno niebieskiej
Słodkie okruszkipołączenie idealne. Kremowy twaróg ( tutaj polecam ten idealny ) z aromatem wanilii oraz lekko kwaskowe truskawki. W sezonie nie może ich zabraknąć, więc kombinujemy: ciasta , naleśniki, kompot, z bitą śmietaną ale koniec końców i tak robię makaron z truskawkami i twarogiem. Jeżeli chodzi o makaron to pełna
kuron.com.plwiadomo ten rodzaj słodzika jest przez większość osób nietolerowany ze względu na specyficzny słodki smak). Podsumowując przepyszne, z super składem, nadaje się do koktajli, jak i do przygotowania naleśników, ciast lub lodów ❤ Koktajl, który przygotowałam odznacza się dość sporą dawką słodyczą, ale tylko i wyłącznie tą pochodzącą z owoców i słodzika z odżywki białkowej. Mango nadało pysznego, oryginalnego smaku
Zdrowie na języku :Puzależniona od mleka ale takiego UHT, z kartonika, którego się nie gotuje i takie piłam hektolitrami, rano z płatkami różnego rodzaju, z kawą i w formie przetworzonej, w ciastach, naleśnikach, gofrach, sosach, wszędzie. I przez myśl mi nie przeszło, że można przyrządzić owsiankę na wodzie , eureka! Bez problemu można kupić płatki owsiane z certyfikowanym znakiem przekreślonego kłosa i wtedy
Kawa z mlekiemJeśli szukaliście zdrowego zamiennika mąki pszennej, który świetnie sprawdzi się do naleśników , ciast, deserów to dobrze trafiliście. Oto i ona domowa mąka owsiana. Koszt domowej mąki owsianej wynosi zaledwie 2-3 zł/ kg w porównaniu z ceną sklepową ok. 10 zł/ kg. Sami widzimy, że bardziej opłaca się wersja domowa. Dodatkowo jest ona źródłem cennych witamin i może stanowić
Słodka Strefadniach serek możemy użyć do smarowania pieczywa (jest kremowy) Wystarczy dodać szczypiorek lub przyprawić wg uznania. Po 3-4 dniach serek jest zwarty Możemy użyć do naleśników, ciast lub deserów. Z podanej ilości otrzymałam 500 g sera. Smacznego :) Przepis na sernik na zimno z wykorzystaniem serka KLIK
Pani na deserZapraszam dziś na zdrowy i przepyszny kajmak z daktyli. Dodałam do niego masło orzechowe i powstał pyszny kajmak orzechowy z daktyli. Taki kajmak jest idealny do przekładania ciast, naleśników, placków, gofrów, deserów czy prosto łyżeczką do buzi. Zapraszam Składniki: 40 szt suszonych daktyli 1/4 szkl mleka 2 łyżki masła orzechowego Przygotowanie: Daktyle zalewamy gorącą wodą, tak aby je przykryła
słodkie i nie tylko historie kulinarneProsty i szybki przepis na gotowaną dynię. Ugotowaną pulpę z dyni można dodać do ciasta, naleśników, dżemów, zup czy zrobić z niej puree do obiadu. Zblendowaną pulpę z dyni można też spakować do woreczków i zamrozić na potem. Ta pulpa dyniowa idealnie sprawdza się w przepisie na najlepsze babeczki dyniowe
AniaGotuje.plwykorzystać i zrobić choć kilka słoiczków dżemu, aby wszystko nie poszło w kosz. Oczywiście najlepszy dżem jest ze świeżych owoców, ale i taki może się przydać np do ciast, naleśników itp. Składniki: pulpa malinowa po zrobieniu soku cukier do smaku żelfix (ilość wg wagi i instrukcji na opakowaniu) sok z cytryny (ilość wedle uznania) Sposób wykonania: 1. Pulpę owocową
Kuchnia domowa Aninaszego organizmu:) Nasze babcie nieustannie przy przeziębieniach dolewały nam soku z malin do herbaty, smakosze alkoholi robią z nich nalewki, są pyszne nawet przetworzone jako konfitury w ciastach, naleśnikach, czy innych deserach. Maliny mogą zastąpić również słodycze, warto zaznaczyć, że mają niewiele kalorii. Są doskonałym produktem dla osób, które są stosują diety niskokaloryczne. Składniki (na jeden talerz - możemy
Kuchnia Pełna Pasjilepszego sposobu niż sos:) Takim też sposobem powstał pyszny, szybki i przyjemny słodki sos jagodowy, którym można polać dosłownie wszystko, gofry, lody, naleśniki, ciasta i wszystko na co macie ochotę. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Słodki sos jagodowy (8 porcji) Składniki: 2 szklanki świeżych lub mrożonych jagód 1/3 szklanki wody 1/4 szklanki cukru 2 łyżki soku
karmelowyKasza jaglana zdrowa i pyszna, niedoceniana nadal choć coraz więcej jadana w domach. Można z niej wyczarować wszystko zapiekanki, koktajle, placki, naleśniki, ciasta i wiele innych, uniwersalna ci ona jest bardzo. Dziś włożyłam do blendera, zmiksowałam i wypiłam, pyszne było a teraz chcę się z Wami podzielić przepisem. Koktajl z kaszy jaglanej i mango. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieustawiamy zakrętką do dołu. Tak przygotowane zostawiamy do całkowitego wystygnięcia :) Opisujemy i do spiżarni lub w ciemne chłodne miejsce :) Korzystamy cały rok, bo to doskonały dodatek do ciast, naleśników i deserów :) Smacznego
chleba naszegoPierogi, super smaczna potrawa, która znika szybciej niż naleśniki :) Ciasto robimy z 1/2 kg mąki, 1 łyżki soli, 1 jajka i szklanki wody :) Mięso mielone 1/2 kg z indyka doprawiamy solą, pieprzem, wbijamy jajko i trochę bułki tartej... Ciasto wałkujemy i wycinamy :) nakładamy mięso i lepimy pierogi... Polepione pierogi wrzucamy do osolonej gotującej się wody. Po wypłynięciu pierogów
chleba naszegoczystych słoików nakładać gorący dżemik, zakręcić mocno i postawić na zakretkach do wystygnięcia, potem schować w ciemne , chłodne miejsce pyszniutki dżemik z białą czekoladą do śniadania, deserów, ciast, naleśników...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięlaskowych. Ma idealną konsystencję, jest bardzo kremowy, delikatny. Czuć intensywną słodycz daktylową oraz wyważoną ilość kakao. Jest przepyszny i świetnie nada się jako pasta do pieczywa, krem do naleśników, ciast, a także dodatek do owsianek, jaglanek i innego tego typu dań. Składniki: 250 g masy daktylowej (FRESH DATES) 80 g orzechów laskowych 150 ml mleka roślinnego (u mnie
Zdrowie na języku :Pnaprawdę nie tylko z wiśni- możecie ją zrobić z dowolnych owoców. Do ciast, naleśników, kanapek, gofrów, serników… Słoiczek w lodówce obowiązkowy. Składniki 400 g wydrylylowanych wiśni niecałe pół szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 3 łyżki wody 1,5 łyżeczki żelatyny Przygotowanie Wiśnie wsypcie do rondla, zasypcie cukrem. Poczekajcie kilka minut, aż wiśnie
OliveandThymeTruskawki cieszą nasze oczy o ponad miesiąca, są genialne bez dodatków, ale doskonale również nadają się do wszelkich deserów, ciast, naleśników, mogą towarzyszyć nam w menu od poranka aż do wieczora. Oto kilka propozycji truskawkowych, które goszczą już na blogu. Klikajcie i wybierajcie do woli, przecież już niedługo znikną ze straganów aż na rok : http://slodki-kompromis.blogspot.com/search/label/truskawki
Słodki KompromisDieta bezglutenowa nie musi być nudna , czy pozbawiona smaku . Przyznam, że kiedyś sama miałam podejrzenia choroby trzewnej i pamiętam jak wtedy ubolewałam, że nie będę mogła jeść ulubionych naleśników, ciast - czy po prostu... pieczywa. Jednak w moim przypadku podejrzenia lekarskie okazały się nieprawidłowe i jeśli czasami ograniczam gluten - to nie dlatego, że muszę, ale dlatego, że chcę. Książka zawiera
Di gotujeognia i czekamy aż przestanie wrzeć. Następnie wlewamy do niego śmietankę i wszystko mieszamy do połączenia się składników. Gotowe! Takiego sosu możecie użyć do polania lodów, ciast, naleśników czy innych deserów. Pamiętajcie, że po włożeniu do lodówki sos gęstnieje. Możecie go podgrzać, by był rzadszy. Swoją szarlotkę zjadłam jeszcze na ciepło polewając ją przy tym solidną porcją sosu
Cooking Monsterbyły dość kwaskowe proponuję dosmaczyć całość odrobiną soku z cytryny. Gdy całość ładnie już odparowała przełożyłam mus do przygotowanych wcześniej słoiczków i pasteryzowałam 20 minut. Idealny duet do ciast, naleśników czy kanapek na słodko
W garach u GosiPrzepis został zaczerpnięty ze starych, rodzinnych zapisków i do dziś odnawiam go z wielką chęcią! Uwielbiam tą galaretkę, która idealnie nadaje się do ciast, naleśników, czy wymieszania z kubkiem herbaty. Polecam! 1 litr soku z czarnej porzeczki 60 dag cukru Dojrzałe czarne porzeczki dokładnie umyć, oczyścić i przełożyć do garnka. Owoce lekko podusić, wlać około 1/2 szklanki wody
Di gotujeodstawiłam w ciepłe miejsce na ok. 5 tygodni. Co jakiś czas mieszam drewnianą łyżką… więcej – jak ocet będzie gotowy). Mus jabłkowy można wykorzystać na różne sposoby – do naleśników, ciast, deserów… i nie tylko. Do czego ja użyłam? O tym w najbliższym czasie. Z takim musem można przygotować błyskawicznie danie. Z podanych składników otrzymamy 3 duże słoiki. Gorąco polecam
mojewypiekiinietylkoczystych słoików 0,25 l nakładać gorącą nutellę i zakręcić słoiki, postawić na denkach do wystudzenia, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu nutella śliwkowo-owocowa jest przepyszna, smakuje do ciast, naleśników, gofrów, tostów, pieczywa i do czego tylko się lubi..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięKocham solony karmel ( to chyba powinien być mój kolejny tatuaż! ). Idealnie komponuje się z lodami, deserami, naleśnikami, ciastami, goframi, a nawet grzankami ( już od samego pisania zaczęła mi cieknąć ślinka! ). Robi się go błyskawicznie i ta samo błyskawicznie znika ( u mnie zwykle w podejrzanych okolicznościach ). Dziś mam dla Was przepis na ten idealny solony karmel. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * drobny
Ostra na Słodkowrześniu zawsze robię weki z malin :) Od soku po dżemy, konfitury. Ale w tym roku postanowiłam zrobić mus. Idealny do naleśników ciast i deserów. Składniki: 1,5 kg malin 50 dag cukru W rondlu z szerokim dnem wrzucamy maliny i is smażymy je ok 30- 40 minut. Dopóki maliny całkowicie się nie rozpadną. Następnie maliny
Delicious Titbitspropozycją jest więc dżem z gruszek, jabłek i aronii, bardzo delikatny i mimo, że aronia zdominowała kolorem, smak gruszek jest obecny i delikatnie wyczuwalny. Dla mnie idealny do naleśników, ciast, owsianki lub po prostu do smarowania chleba. Dzieciom również bardzo przypadł do gustu. Po inne gruszkowe inspiracje zajrzyjcie do: Edyty , Julianny , Małgośki , Agnieszki , Ani i Patrycji . 1 kg. gruszek
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniezaleceń należy użyć ok. 5-6 kropli do posłodzenia filiżanki napoju. Oczywiście ten słodzik nie służy jedynie do słodzenia płynów, świetnie osłodzi także wszystkie inne potrawy - owsianki, placki, naleśniki, ciasta, koktajle, jogurty, lody. A jeżeli chodzi o smak - to jest pysznie ! Nie dość, że zapach jest bardzo ładny, to smak również zadowala. Niektórzy nie preferują stewi za jej smak
Zdrowie na języku :Pwsypać cukier, żelfix i zagotować mieszając do czystych słoików nakładać dżemik, zakręcić mocno i postawić na zakrętkach do wystudzenia, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu - doskonale smakuje do tostów, naleśników, ciast i innych deserów...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięRobi się go dosyć szybko i nie wymaga dodatkowej pasteryzacji. Nie jest za słodki a w zimie będzie w sam raz do naleśników, ciast i gofrów :) 1,5 kg wiśni 1/2 kg cukru żelującego na 1,5 kg owoców 1 kieliszek rumu Wiśnie umyć, wydrylować i wraz z sokiem przełożyć do większego garnka. Wymieszać z cukrem żelującym, gotować
Smakołyki AsiZrobiłam sobie gęsty , złoto-zielonkawy syrop do kawy , możemy go używač do ciast , naleśników itp.czy drinków.Lubię mieć jego zapas w lodówce jego i cynamonowy, bo nigdy nie wiem jaki zechcą użyć moi goście.:) 20 dag.świeżej mięty 2 szkl.wody 1 szkl.cukru ***************************************************** Cukier zalewamy gorącą wodą,gotujemy chwilę ,aż cukier nam się rozpuści,wrzucamy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimóc po prostu wrócić smakiem w zimowe wieczory do tych pyszności. Dżemy wykorzystuje nie tylko na kanapki, w ten sposób to chyba najmniej, najczęściej do gofrów, naleśników, ciast. Czy też konfitury do herbaty. Więcej moich przepisów na różnego typu weki znajdziecie w tej zakładce- SPIŻARNIA i DŻEM Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania konfitury z wiśni! Wiśnie
SMYKWKUCHNIFrużelinę z czereśni robię już od kilku lat i zawsze mam jej mały zapas. Idealnie nadaje się do deserów, naleśników, ciast i różnych wypieków. To takie owoce w żelu, które konsystencją przypominają lekko tężejącą galaretkę. Pycha! 500g czereśni (waga bez pestek) 3 łyżeczki żelatyny (płaskie) 3/4 szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (płaskie
Di gotujekwiaty najlepiej po słonecznym poranku, jak słońce wysuszy listki z rosy, wtedy ma najwięcej właściwości leczniczych. Galaretka znakomicie nadaje się jako deser samodzielny ale także jako dodatek do naleśników, ciast czy deserów, spróbujcie koniecznie. Galaretka z kwiatów lipy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniebazarze nareszcie można kupić morele w przystępnej cenie :) Bardzo lubię te owoce zarówno na surowo, jak i przetworzone. Dlatego postanowiłam "schować" trochę na zimę do naleśników, ciast i kanapek z serem. Składniki (na 7 słoików o pojemności 240 ml): 1,5 kg moreli (masa przed wypestkowaniem) 400 g cukru Morele dokładnie umyć, przepołowić i usunąć pestki. Połówki owoców wrzucić
Weekendy w domu i ogrodzieskład wchodzą różne dodatki. Ale czy nie lepiej zrobić go tylko z dodatkiem cukru? Cukier świetnie konserwuje a przy tym mamy całkowicie naturalny dżem który wspaniale podkreśli smak ciast, naleśników czy deserów. Truskawki na dżem nie muszą być piękne - lepiej by były bardzo dojrzałe i najlepiej z własnego ogórka. Różnica w zapachu i smaku jest ogromna zwłaszcza jeżeli
Poezja Smaków - blog kulinarnypodasz na deser. Wtedy wyższy poziom słodkości jest wręcz pożądany ;) Przypominam skromnie, że już jutro startuje moja Akcja Kulinarna Tydzień z KIWI . Zapraszam :) Składniki na ok 10-11 naleśników: Ciasto naleśnikowe: 1 i 1/3 szklanki mąki tortowej 1 szklanka płatków owsianych lub mąki owsianej pełnoziarnistej szczypta soli 1 i 1/3 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej 1 płaska łyżeczka
Anioszek w kuchniTarte jabłka to podstawa wśród moich konfitur. Smakują wyśmienicie jako dodatek do ciast, naleśników. Składniki: 2 1/2 kg jabłek ½ łyżeczki mielonego cynamonu 60 dag cukru 1 cukier waniliowy 1 cytryna Wykonanie: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny i smażyć w szerokim rondlu. Mieszając jabłka odparować, dodać cukier, cynamon i nadal mieszając
Tradycyjna Kuchniazdjęciu tego nie widać, ale ser miał delikatny kolor fioletu (użyłam jogurtu z owocami leśnymi). Można go spożyć bez żadnych dodatków (jako deser), albo użyć np. do naleśników, ciasta itp. Jest delikatny i kremowy. 400g jogurtu greckiego (można użyć naturalnego) 250g jogurtu owocowego (użyłam z owocami leśnymi) Sitko ustawić na misce (aby nie dotykało dna), wycielić pieluszką tetrowa
Di gotujepomagają obniżyć poziom cholesterolu, uregulować poziom glukozy, przeciwdziałają nowotworom układu pokarmowego. Z mąki z płaskurki można przygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku. Źródła: Stressfree , superpokarmy Składniki: - 400g mąki z płaskurki jasnej typ650 - 400g mąki orkiszowej
Smaczne ZdroweBardzo prosty, bardzo zdrowy, bogaty w potas, magnez czy selen. I do tego baaardzo słodki i bez cukru! Krem daktylowy poleca się na kanapkę, do placków, naleśników, ciast lub po prostu jako samodzielny deser. :) Składniki: - 1 szklanka daktyli - garść orzechów nerkowca i brazylijskich - 1 banan Daktyle i orzechy zalewany gorącą wodą i odstawiamy na min. 10 minut. Odlewamy wodę
Smakuje zdrowojesienno-zimowym. Idziesz do spiżarni, bierzesz dżemik, kompocik czy frużelinę i zaspokajasz swoje kubki smakowe ;) Ja polecam dziś właśnie domową frużelinę owocową, która jest doskonała do deserów, kremów, ciast, naleśników itp. Nie sprawia żadnych kłopotów podczas przygotowania, a dobrze przechowywana może leżeć do kilku miesięcy w słoiczku. Polecam! Składniki: 500 g owoców np. porzeczek, wiśni
Nastoletnie Wypiekanie