ciasto na naleśniki - 5719 przepisów (strona:25/382)

Zapiekane naleśniki z kurczakiem i pieczarkami. 366

było na obiad, a to o czymś świadczy :). Polecam gorąco!   ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI.           Składniki na 3 - 4 osoby: Ciasto na 12 naleśników: 150 g mąki 3 jajka 150 g masła 375 ml mleka około 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 500 g piersi z kurczaka 300 g brązowych pieczarek 1 duża(...)Masło rozpuścić i ostudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, mleko, sól i ostudzone masło, wszystko razem miksować do momentu, aż powstanie gładka i jednolita konsystencja. Ciasto na naleśniki odstawić na 30 minut. Po tym czasie usmażyć naleśniki, przykryć, aby stały się sprężyste. Mięso z piersi kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w małą kostkę, przyprawić do smaku

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Krokiety z pieczarkami i zieloną soczewicą 236

majerankiem. Zachęcam do zrobienia :) Składniki farszu: 3 duże cebule 1,5 czubatej łyżeczki majeranku sól pieprz olej 1 kg pieczarek 100 g zielonej soczewicy (polecam Skworcu ) Składniki ciasta na naleśniki: 250 g mąki 2 jajka 2 łyżki oleju 350 ml mleka Pozostałe składniki: 2 jajka + sól + pieprz około szklanki bułki tartej olej do smażenia krokietów Wykonanie farszu(...)łatwo usmażymy cieniutkie naleśnik. Na gorącą patelnię wylewamy chochelkę ciasta, rozprowadzamy je równomiernie, przechylając patelnię w ręku. Smażymy do momentu, aż ciasto się zetnie, po czym na chwilę przekładamy naleśnika na drugą stronę. Ja smażę naleśniki na patelni ceramicznej, dzięki czemu nie muszę używać tłuszczu do jej smarowania. Tak samo postępujemy przy patelni teflonowej. Po usmażeniu naleśników, zaczynamy

Smak mojego domu
Krokiety z kapustą i pieczarkami 104

zapraszam na krokiety z kapustą i pieczarkami.  Składniki farszu: 2 duże cebule 1 czubata łyżeczka majeranku sól pieprz 400 g pieczarek 750 g kapusty kiszonej oliwa Składniki ciasta na naleśniki: 250 g mąki 2 jajka 2 łyżki oleju 300 ml mleka 50 ml wody Pozostałe składniki: 2 jajka około szklanki bułki tartej olej do smażenia krokietów Wykonanie farszu(...)drobno kroimy. Tak przygotowane pieczarki, cebulę i kapustę łączymy, doprawiamy solą oraz dość mocno pieprzem i dokładnie mieszamy. Wykonanie krokietów: Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego miksujemy chwilę mikserem. Ciasto będzie dość rzadkie i łatwo usmażymy cieniutkie naleśniki: Na gorącą patelnię wylewamy chochelkę ciasta, rozprowadzamy je równomiernie, przechylając patelnię w ręku. Smażymy do momentu, aż ciasto się zetnie, po czym

Smak mojego domu
Krokiety z nadzieniem serowym. 96

najszybsza, ale też niezbyt długo będziecie musieli siedzieć przy garach :) hihi... Oto nasze krokiety z farszem serowym oraz porem : Krokiety serowe z porem i aksamitnym sosem: (4 osoby) Ciasto na naleśniki ok. 8-10 naleśników mąka 1 jajko 1/2 litra mleka woda olej kurkuma imbir Do wysokiej miski wbijamy jajko i miksujemy na piankę, dolewamy mleko i dosypujemy(...)swój wypróbowany sposób na odpowiednią ilość ciasta, aby było idealnie na Waszą rodzinę,  więc dostosujcie ilość ciasta do swoich potrzeb :) Rozgrzewamy patelnię i przed smażeniem pierwszego naleśnika nalewamy 3 krople oleju :), ale nie więcej. Resztę naleśników smażymy na suchej patelni :) Naleśniki smażymy w sposób bardzo prosty, a mianowicie wlewamy łyżką wazową ciasto i rozprowadzamy kolistym ruchem

vegetanie
NALEŚNIKI Z FARSZEM SEROWO-ŚMIETANOWYM 78

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-5 Składniki na naleśniki: 300 g mąki, jajko, 250 ml mleka, 1/2 szklanki wody, pomidor (najlepiej malinowy), łyżka oleju, sól, 1/2 łyżki majeranku. Składniki na farsz: 30 dag pieczarek, 30 dag tartego sera żółtego, 10 dag wędliny, duża śmietana (u mnie 12%), rozmaryn, oregano(...)cebule, 2 łyżki masła, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej +odrobina wody. Dodatkowo: kilka listków bazylii. Przygotowanie: Pomidora sparzam, obieram ze skórki miksuję. Ze wszystkich składników (także pomidorów) przygotowuję ciasto na naleśniki (ilość wody i mleka dobieram do mąki tak, aby wyszło odpowiedniej konsystencji ciasto). Smażę cienkie naleśniki (na dobrej patelni - bez dodatku tłuszczu). Na maśle podsmażam pokrojone

JejKuchnia
PARÓWKI W NALEŚNIKACH Z SOSEM POMIDOROWYM 96

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 16 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-5 Składniki na naleśniki: 2 szklanki mąki, około 1,5 szklanki mleka, 0,5 szklanki wody, 2 jajka, szczypta soli, większa szczypta majeranku, 2 łyżki oleju. Składniki na sos: 500 g przecieru pomidorowego,  3 duże pomidory, 40 dag pieczarek, łyżka masła, tymianek, sól(...)parówek (najlepiej cienkich), 5 dag tartego sera żółtego, 4 jajka (rozmącone i wymieszane z tymiankiem, solą i ostrą papryką), bułka tarta do panierowania. Przygotowanie: Z podanych składników przygotowuję ciasto na naleśniki (ilość wody i mleka dobieram do mąki tak, aby wyszło odpowiedniej konsystencji ciasto). Smażę jedenaście naleśników. Każdy naleśnik posypuję odrobiną sera, zawijam w niego parówkę, następnie obtaczam

JejKuchnia
KROKIETY Z FARSZEM A'LA PIZZA 128

WYKONANIE: ŚREDNIE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 30 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 8-10 (wyszło 30 krokietów) Składniki na naleśniki: 90 0 g mąki, 4 jajka, 1 l mleka, 1,5 szklanki wody, 3 większe pomidory (najlepiej malinowe), 4 łyżki oleju,  sól, 2 łyżki majeranku. Składniki na farsz: 2 kg pieczarek, 50 dag tartego sera żółtego(...)bazylia, oregano, sól, pieprz cayenne. Dodatkowo: jajko i bułka tarta do panierowania, olej do smażenia. Przygotowanie: Pomidory sparzam, obieram ze skórki miksuję. Ze wszystkich składników (także pomidorów) przygotowuję ciasto na naleśniki (ilość wody i mleka dobieram do mąki tak, aby wyszło odpowiedniej konsystencji ciasto). Smażę cienkie naleśniki (na dobrej patelni - bez dodatku tłuszczu). Pieczarki, paprykę i cebulę bardzo

JejKuchnia
Naleśniki z serem i brzoskwiniami 137

szczypta soli  łyżeczka cukru pudru  nadzienie:  3 brzoskwinie  70 dag mielonego sera białego  cukier trzcinowy wg smaku  łyżeczka cukru z wanilią Przygotowuję ciasto na naleśniki, mokre składniki dokładnie(...)miksuję, dodaję cukier, sól i przesianą mąkę, całość ponownie miksuję. Ciasto odstawiam na 20 -30 minut. W tym czasie myję i obieram brzoskwinie, kroję je na kawałeczki i dodaje do sera. Dosładzam do smaku i blenduję delikatnie, aby zostały w całości kawałeczki owoców.  Z gotowego ciasta smażę cieniutkie naleśniki, smaruje nadzieniem i składam. Można przed podaniem oprószyć cukrem

Takie tam pichcenie
Krokiety gryczano - pszenne ze szpinakiem 169

mleko, 1 jajko (ja to robię trzepaczką do ciasta), dodaję też soli, papryki, pieprzu (ciasto ma wtedy też delikatny smak). 2. Farsz otrzymujemy podsmażając szpinak z drobno pokrojonym czosnkiem, pieprzem i papryką oraz solą (ilość przypraw zależy od naszego smaku, ale przynajmniej po kilka szczypt powinno wylądować w szpinaku). 3. Naleśniki smażymy wylewając(...)ilość ciasta z małej chochelki na patelnie lekko nasmarowaną tłuszczem i zarumieniamy z obu stron. Pozostawiamy do wystudzenia. 4. Krokiety uzyskujemy kładąc farsz w centrum naleśnika, następnie zaginając brzegi z prawej i lewej strony naleśnika, a zawijając go z góry do dołu. 5. Następnie rozbijamy drugie jajko, dodajemy trochę mleka, mieszamy widelcem był było jednolite i zwinięte naleśniki

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
Naleśniki ryżowe – bezglutenowe 163

Uwielbiam naleśniki. Najbardziej lubię te tradycyjne, lecz gdy nie mam czasu na odpoczywanie ciasta, to wybieram wersję bezglutenową – takie naleśniki można smażyć od razu po przygotowaniu. Naleśniki ryżowe smażą się wyjątkowo szybko i pięknie się zarumieniają. Są neutralne w smaku i pasują do nich wszystkie dodatki – pamiętajmy tylko, że są odrobinę suchsze od tych pszennych(...)strony). Przed smażeniem każdego naleśnika, pamiętajmy o zamieszaniu ciasta – mąka ryżowa lubi osadzać się na dnie. Gotowe podajemy np. z dżemem, jabłkami z cynamonem lub świeżymi owocami z twarożkiem. Gdy mamy ochotę na coś bardziej słodkiego – z kremem czekoladowo-orzechowym, masłem orzechowym lub z syropem klonowym. Możemy używać takich dodatków, jak do tradycyjnych naleśników. Ja tym razem

Poezja smaku
Za co kochamy naleśniki i najlepsze przepisy na naleśniki 44

naleśników? W powyższym akapicie wspomniano o grubości naleśników. I to właśnie ze względu na grubość naleśników wyróżniamy dwa główne podziały. Cienkie i amerykańskie. Nasze cienkie naleśniki najczęściej są zwijane bądź składane z farszem w środku a amerykańskie układane są w postaci torcika czyli jeden na drugim. Jak składać / zwijać naleśniki? Najczęściej spotykaną formą składania naleśników(...)ćwiartkę, czyli farsz dajemy na jedną ćwiartkę naleśnika bądź smarujemy równomiernie a następnie składamy naleśnik na pół i jeszcze raz na pół. Jakie są dania podobne do naleśników? Jest kilka innych dań spokrewnionych bliżej lub dalej z naleśnikami. Warto wymienić tutaj gofry, które robi się z bardzo podobnego do naleśnikowego ciasta. Wymienić można też racuchy, czyli ciasto naleśnikowe

ProstePesto.pl
Naleśniki z serem 135

Rozgrzaną patelnię delikatnie smarujemy olejem (tylko przy pierwszym naleśniku). Nalewamy cienką warstwę ciasta ( tylko tyle, aby przykryło dno patelni). Placki naleśnikowe smażą się szybko, więc po chwili od wlania ciasta na patelnię należy je odwrócić na drugą stronę. Zdejmujemy na płytki talerz a na patelnię wlewamy kolejną porcję ciasta. Gotowy placek naleśnikowy smarujemy masą twarogową, składamy na pół(...)jeszcze raz na pół ( czyli w " ćwiartkę").    Z tej porcji ciasta uzyskamy 8-9 naleśników.   Właściwie są już gotowe i można je podać ze śmietaną i cukrem bądź sokiem. Jeszcze lepiej jednak smakują podsmażone na patelni.    Złożone naleśniki wędrują na patelnię z odrobiną oleju, lub masełka. Rumienimy je z obu stron, zyskują chrupiącą

Maminek kulinarny
Krokiety z kaszą i pieczarkami 133

szczypiorek - 0,5 pęczka wegeta pieprz tłuszcz na naleśniki mąka - 500 g mleko - 1 szkl jajka - 2 szt woda - 1,5 szkl sól- szczypta do obtoczenia naleśników jajka - 2 szt bułka tarta do smażenia olej Sposób przygotowania: Farsz:  Kaszę ugotować w osolonej wodzie na sypko.  Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, przesmażyć na tłuszczu.  Dodać opłukane(...)pokrojone na drobno pieczarki, razem poddusić, posypane wegetą. Szczypiorek umyć, osączyć, drobno pokroić.  Połączyć wszystkie składniki farszu, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.  Ciasto na naleśniki.  Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski, zmiksować.  Smażyć cienkie naleśniki na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.  Na każdym naleśniku nakładać farsz, zwijać, w krokiety

Kuchnia Danusi
Bulion z makaronem naleśnikowo-bazyliowy 112

cienkie, od tego jak mocny jest ogień i jaka wreszcie konsystencja ciasta. I na koniec to od ciebie zależy czy chcesz bardziej brązowe naleśniki czy mniej wysmażone, bledsze. Standardowo pierwszy naleśnik jest testowy, sprawdzamy jak ciasto się smaży, czy nie jest za rzadkie/gęste, jaka jest temperatura. Standardowo pierwszy naleśnik nie wychodzi ładnie dzięki czemu możemy go od razu(...)zjeść, a nie ma nic lepszego jak naleśnik prosto z patelni. Nawet nieudany:) Z tej ilości ciasta powinno wyjść około 5-6 naleśników. Staraj się smażyć cienkie placki Krok 3 Bulion. Umyj dokładnie, a następnie sparz wrzątkiem limonkę. Zetrzyj skórkę na tarce – jedna łyżeczka wystarczy. Wlej rosół do garnka, dodaj suszony estragon, skórkę z limonki i dobrze podgrzej

Niedzielny kucharz
Dżem z dyni 57

pomarańczami lub sokiem pomarańczowym, jednak można do niego dodać także starte kwaskowe jabłka. Dżem z dyni i pomarańczy świetnie smakuje z pieczywem, ale pasuje też do naleśników oraz jako składnik muffinek, ciast i owsianki. Przepis na dżem dyniowy jest bardzo łatwy. Jeżeli masz taką możliwość, to skorzystaj z wolnowaru, nie będziesz musiała go mieszać. Inspirację do przepisu czerpałam

Cztery Fajery