ciasto na naleśniki - 6219 przepisów (strona:21/415)

FRUŻELINA Z WIŚNI 150

naprawdę nie tylko z wiśni- możecie ją zrobić z dowolnych owoców. Do ciast, naleśników, kanapek, gofrów, serników…  Słoiczek w lodówce obowiązkowy. Składniki 400 g wydrylylowanych wiśni niecałe pół szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 3 łyżki wody 1,5 łyżeczki żelatyny Przygotowanie Wiśnie wsypcie do rondla, zasypcie cukrem. Poczekajcie kilka minut, aż wiśnie

OliveandThyme
Truskawkowe szaleństwo jeszcze trwa! 116

Truskawki cieszą nasze oczy o ponad miesiąca, są genialne bez dodatków, ale doskonale również nadają się do wszelkich deserów, ciast, naleśników, mogą towarzyszyć nam w menu od poranka aż do wieczora. Oto kilka propozycji truskawkowych, które goszczą już na blogu. Klikajcie i wybierajcie do woli, przecież już niedługo znikną ze straganów aż na rok :  http://slodki-kompromis.blogspot.com/search/label/truskawki

Słodki Kompromis
Polska kuchnia bezglutenowa - Agata Lewandowska - recenzja 141

Dieta bezglutenowa nie musi być nudna , czy pozbawiona smaku . Przyznam, że kiedyś sama miałam podejrzenia choroby trzewnej i pamiętam jak wtedy ubolewałam, że nie będę mogła jeść ulubionych naleśników, ciast - czy po prostu... pieczywa. Jednak w moim przypadku podejrzenia lekarskie okazały się nieprawidłowe i jeśli czasami ograniczam gluten - to nie dlatego, że muszę, ale dlatego, że chcę. Książka zawiera

Di gotuje
Włoska szarlotka z sosem karmelowym 157

ognia i czekamy aż przestanie wrzeć. Następnie wlewamy do niego śmietankę i wszystko mieszamy do połączenia się składników. Gotowe!   Takiego sosu możecie użyć do polania lodów, ciast, naleśników czy innych deserów. Pamiętajcie, że po włożeniu do lodówki sos gęstnieje. Możecie go podgrzać, by był rzadszy. Swoją szarlotkę zjadłam jeszcze na ciepło polewając ją przy tym solidną porcją sosu

Cooking Monster
Mus jabłkowo-kabaczkowy 182

były dość kwaskowe proponuję dosmaczyć całość odrobiną soku z cytryny. Gdy całość ładnie już odparowała przełożyłam mus do przygotowanych wcześniej słoiczków i pasteryzowałam 20 minut. Idealny duet do ciast, naleśników czy kanapek na słodko

W garach u Gosi
Galaretka/sos z czarnej porzeczki 153

Przepis został zaczerpnięty ze starych, rodzinnych zapisków i do dziś odnawiam go z wielką chęcią! Uwielbiam tą galaretkę, która idealnie nadaje się do ciast, naleśników, czy wymieszania z kubkiem herbaty. Polecam! 1 litr soku z czarnej porzeczki 60 dag cukru Dojrzałe czarne porzeczki dokładnie umyć, oczyścić i przełożyć do garnka. Owoce lekko podusić, wlać około 1/2 szklanki wody

Di gotuje
Mus jabłkowy 170

odstawiłam w ciepłe miejsce na ok. 5 tygodni. Co jakiś czas mieszam drewnianą łyżką… więcej – jak ocet będzie gotowy). Mus jabłkowy można wykorzystać na różne sposoby – do naleśników, ciast, deserów… i nie tylko. Do czego ja użyłam? O tym w najbliższym czasie. Z takim musem można przygotować błyskawicznie danie. Z podanych składników otrzymamy 3 duże słoiki. Gorąco polecam

mojewypiekiinietylko
szybkowar-nutella śliwkowo-owocowa... 194

czystych słoików 0,25 l nakładać gorącą nutellę i zakręcić słoiki, postawić na denkach do wystudzenia, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu nutella śliwkowo-owocowa jest przepyszna, smakuje do ciast, naleśników, gofrów, tostów, pieczywa i do czego tylko się lubi..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
SOLONY KARMEL 223

Kocham solony karmel ( to chyba powinien być mój kolejny tatuaż! ). Idealnie komponuje się z lodami, deserami, naleśnikami, ciastami, goframi, a nawet grzankami ( już od samego pisania zaczęła mi cieknąć ślinka! ). Robi się go błyskawicznie i ta samo błyskawicznie znika ( u mnie zwykle w podejrzanych okolicznościach ). Dziś mam dla Was przepis na ten idealny solony karmel. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * drobny

Ostra na Słodko
Mus z malin 429

wrześniu zawsze robię weki z malin :)  Od soku po dżemy, konfitury.  Ale w tym roku postanowiłam zrobić mus. Idealny do naleśników ciast i deserów.   Składniki: 1,5 kg malin 50 dag cukru  W rondlu z szerokim dnem wrzucamy maliny i is smażymy je ok 30- 40 minut. Dopóki maliny całkowicie się nie rozpadną. Następnie maliny

Delicious Titbits
Dżem z gruszek, jabłek i aronii - Lubelski Kociołek 148

propozycją jest więc dżem z gruszek, jabłek i aronii, bardzo delikatny i mimo, że aronia zdominowała kolorem, smak gruszek jest obecny i delikatnie wyczuwalny. Dla mnie idealny do naleśników, ciast, owsianki lub po prostu do smarowania chleba. Dzieciom również bardzo przypadł do gustu. Po inne gruszkowe inspiracje zajrzyjcie do: Edyty , Julianny , Małgośki , Agnieszki , Ani i Patrycji . 1 kg. gruszek

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Stewia - pyszna i bezkaloryczna alternatywa dla cukru :) 196

zaleceń należy użyć ok. 5-6 kropli do posłodzenia filiżanki napoju. Oczywiście ten słodzik nie służy jedynie do słodzenia płynów, świetnie osłodzi także wszystkie inne potrawy - owsianki, placki, naleśniki, ciasta, koktajle, jogurty, lody. A jeżeli chodzi o smak - to jest pysznie ! Nie dość, że zapach jest bardzo ładny, to smak również zadowala. Niektórzy nie preferują stewi za jej smak

Zdrowie na języku :P
szybkowar-cukiniowo-śliwkowy dżemik... 182

wsypać cukier, żelfix i zagotować mieszając do czystych słoików nakładać dżemik, zakręcić mocno i postawić na zakrętkach do wystudzenia, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu - doskonale smakuje do tostów, naleśników, ciast i innych deserów...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Dżem wiśniowy z rumem 167

Robi się go dosyć szybko i nie wymaga dodatkowej pasteryzacji. Nie jest za słodki a w zimie będzie w sam raz do naleśników, ciast i gofrów :) 1,5 kg wiśni 1/2 kg cukru żelującego na 1,5 kg owoców 1 kieliszek rumu Wiśnie umyć, wydrylować i wraz z sokiem przełożyć do większego garnka. Wymieszać z cukrem żelującym, gotować

Smakołyki Asi
SYROP MIĘTOWY DO KAWY LUB HERBATY 124

Zrobiłam sobie gęsty , złoto-zielonkawy syrop do kawy , możemy go używač do ciast , naleśników itp.czy drinków.Lubię mieć jego zapas w lodówce  jego i cynamonowy, bo nigdy nie wiem jaki zechcą  użyć moi goście.:)   20 dag.świeżej mięty 2 szkl.wody 1 szkl.cukru ***************************************************** Cukier zalewamy gorącą wodą,gotujemy chwilę  ,aż cukier nam się rozpuści,wrzucamy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki

Proponowane wyszukiwania