propozycją jest więc dżem z gruszek, jabłek i aronii, bardzo delikatny i mimo, że aronia zdominowała kolorem, smak gruszek jest obecny i delikatnie wyczuwalny. Dla mnie idealny do naleśników, ciast, owsianki lub po prostu do smarowania chleba. Dzieciom również bardzo przypadł do gustu. Po inne gruszkowe inspiracje zajrzyjcie do: Edyty , Julianny , Małgośki , Agnieszki , Ani i Patrycji . 1 kg. gruszek
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniezaleceń należy użyć ok. 5-6 kropli do posłodzenia filiżanki napoju. Oczywiście ten słodzik nie służy jedynie do słodzenia płynów, świetnie osłodzi także wszystkie inne potrawy - owsianki, placki, naleśniki, ciasta, koktajle, jogurty, lody. A jeżeli chodzi o smak - to jest pysznie ! Nie dość, że zapach jest bardzo ładny, to smak również zadowala. Niektórzy nie preferują stewi za jej smak
Zdrowie na języku :Pwsypać cukier, żelfix i zagotować mieszając do czystych słoików nakładać dżemik, zakręcić mocno i postawić na zakrętkach do wystudzenia, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu - doskonale smakuje do tostów, naleśników, ciast i innych deserów...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięRobi się go dosyć szybko i nie wymaga dodatkowej pasteryzacji. Nie jest za słodki a w zimie będzie w sam raz do naleśników, ciast i gofrów :) 1,5 kg wiśni 1/2 kg cukru żelującego na 1,5 kg owoców 1 kieliszek rumu Wiśnie umyć, wydrylować i wraz z sokiem przełożyć do większego garnka. Wymieszać z cukrem żelującym, gotować
Smakołyki AsiZrobiłam sobie gęsty , złoto-zielonkawy syrop do kawy , możemy go używač do ciast , naleśników itp.czy drinków.Lubię mieć jego zapas w lodówce jego i cynamonowy, bo nigdy nie wiem jaki zechcą użyć moi goście.:) 20 dag.świeżej mięty 2 szkl.wody 1 szkl.cukru ***************************************************** Cukier zalewamy gorącą wodą,gotujemy chwilę ,aż cukier nam się rozpuści,wrzucamy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimóc po prostu wrócić smakiem w zimowe wieczory do tych pyszności. Dżemy wykorzystuje nie tylko na kanapki, w ten sposób to chyba najmniej, najczęściej do gofrów, naleśników, ciast. Czy też konfitury do herbaty. Więcej moich przepisów na różnego typu weki znajdziecie w tej zakładce- SPIŻARNIA i DŻEM Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania konfitury z wiśni! Wiśnie
SMYKWKUCHNIFrużelinę z czereśni robię już od kilku lat i zawsze mam jej mały zapas. Idealnie nadaje się do deserów, naleśników, ciast i różnych wypieków. To takie owoce w żelu, które konsystencją przypominają lekko tężejącą galaretkę. Pycha! 500g czereśni (waga bez pestek) 3 łyżeczki żelatyny (płaskie) 3/4 szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (płaskie
Di gotujekwiaty najlepiej po słonecznym poranku, jak słońce wysuszy listki z rosy, wtedy ma najwięcej właściwości leczniczych. Galaretka znakomicie nadaje się jako deser samodzielny ale także jako dodatek do naleśników, ciast czy deserów, spróbujcie koniecznie. Galaretka z kwiatów lipy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniebazarze nareszcie można kupić morele w przystępnej cenie :) Bardzo lubię te owoce zarówno na surowo, jak i przetworzone. Dlatego postanowiłam "schować" trochę na zimę do naleśników, ciast i kanapek z serem. Składniki (na 7 słoików o pojemności 240 ml): 1,5 kg moreli (masa przed wypestkowaniem) 400 g cukru Morele dokładnie umyć, przepołowić i usunąć pestki. Połówki owoców wrzucić
Weekendy w domu i ogrodzieskład wchodzą różne dodatki. Ale czy nie lepiej zrobić go tylko z dodatkiem cukru? Cukier świetnie konserwuje a przy tym mamy całkowicie naturalny dżem który wspaniale podkreśli smak ciast, naleśników czy deserów. Truskawki na dżem nie muszą być piękne - lepiej by były bardzo dojrzałe i najlepiej z własnego ogórka. Różnica w zapachu i smaku jest ogromna zwłaszcza jeżeli
Poezja Smaków - blog kulinarnypodasz na deser. Wtedy wyższy poziom słodkości jest wręcz pożądany ;) Przypominam skromnie, że już jutro startuje moja Akcja Kulinarna Tydzień z KIWI . Zapraszam :) Składniki na ok 10-11 naleśników: Ciasto naleśnikowe: 1 i 1/3 szklanki mąki tortowej 1 szklanka płatków owsianych lub mąki owsianej pełnoziarnistej szczypta soli 1 i 1/3 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej 1 płaska łyżeczka
Anioszek w kuchniTarte jabłka to podstawa wśród moich konfitur. Smakują wyśmienicie jako dodatek do ciast, naleśników. Składniki: 2 1/2 kg jabłek ½ łyżeczki mielonego cynamonu 60 dag cukru 1 cukier waniliowy 1 cytryna Wykonanie: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny i smażyć w szerokim rondlu. Mieszając jabłka odparować, dodać cukier, cynamon i nadal mieszając
Tradycyjna Kuchniazdjęciu tego nie widać, ale ser miał delikatny kolor fioletu (użyłam jogurtu z owocami leśnymi). Można go spożyć bez żadnych dodatków (jako deser), albo użyć np. do naleśników, ciasta itp. Jest delikatny i kremowy. 400g jogurtu greckiego (można użyć naturalnego) 250g jogurtu owocowego (użyłam z owocami leśnymi) Sitko ustawić na misce (aby nie dotykało dna), wycielić pieluszką tetrowa
Di gotujepomagają obniżyć poziom cholesterolu, uregulować poziom glukozy, przeciwdziałają nowotworom układu pokarmowego. Z mąki z płaskurki można przygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku. Źródła: Stressfree , superpokarmy Składniki: - 400g mąki z płaskurki jasnej typ650 - 400g mąki orkiszowej
Smaczne ZdroweBardzo prosty, bardzo zdrowy, bogaty w potas, magnez czy selen. I do tego baaardzo słodki i bez cukru! Krem daktylowy poleca się na kanapkę, do placków, naleśników, ciast lub po prostu jako samodzielny deser. :) Składniki: - 1 szklanka daktyli - garść orzechów nerkowca i brazylijskich - 1 banan Daktyle i orzechy zalewany gorącą wodą i odstawiamy na min. 10 minut. Odlewamy wodę
Smakuje zdrowo