ciasto na naleśniki - 6219 przepisów (strona:27/415)

Naleśniki z kremem Rafaello 307

Naleśniki z kremem Rafaello to połączenie klasycznych naleśników z pysznym kremem o smaku kokosowym z puszystym serkiem mascarpone. Śniadanie, obiad czy kolacja? Naleśniki te będą idealna

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowe nachosy – przepis 321

ciastem naleśnikowym , więc zna podstawy ( to bardzo podobna gęstość ciasta ) . Warto poświęcić odrobinę czasu na przygotowanie tej przekąski , moje dzieciaki były zachwycone , a ja spokojniejsza o to co wpada do ich brzuszków " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 2 szklanki mąki kukurydzianej wody na oko ( tyle ,żeby ciasto było lejące , jak na naleśniki(...)być na ostro Mąkę wsypujemy do głębokiego naczynia , dodajemy szczyptę soli ( do smaku ) , dolewamy do niego stopniowo wodę i mieszamy , tak długo ,aż osiągniemy gęstość ciasta naleśnikowego – takiego ciut rzadszego na bardzo cienkie naleśniki . Na mocno rozgrzanej patelni do naleśników smażymy najpierw coś w rodzaju tortilli – średniej wielkości krążki , nie zbyt wielkie bo inaczej nachosy też

Ogrodnik w podróży
Naleśniki gryczane z dżemem, pomarańczą i sosem balsamicznym 189

Naleśniki z kaszy gryczanej niepalonej są wyjątkowe i bardzo zdrowe. Kasza i woda to dwa składniki, które miksujemy i wychodzi nam ciasto na naleśniki. Potem je smażymy i z różnymi dodatkami łączymy. Możemy je z dżemem na śniadanie przygotować i smakami oryginalnych naleśników się rozkoszować.   Składniki (ok. 7 naleśników): 100 g kaszy gryczanej niepalonej(...)żeby powierzchnia wody przykryła kaszę) i całość miksujemy na jednolitą gładką masę. Dolewamy tyle wody, żeby ciasto miało konsystencję zwykłego ciasta naleśnikowego. Patelnię dobrze rozgrzewamy, smarujemy ją pędzlem namoczonym w oleju (tylko przed pierwszym smażeniem, później już nie trzeba), wylewamy ciasto i smażymy naleśniki z dwóch stron. W garnku rozgrzewamy olej w którym będziemy przygotowywać popcorn. Kaszę gryczaną (małymi

Moniki Smakołyki
NALESNIKI MALINOWE 126

romantyczne śniadanie :) -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Liczba porcji : ok. 6 naleśników dla 2-3 osób -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- SKŁADNIKI: na ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki soku malinowego 1 jajko 1 łyżka cukru pudru szczypta soli 1 łyżeczka oliwy * ciasto ma mieć konsystencję jak na tradycyjne naleśniki, może być trochę bardziej gęste. dodatkowo: serek twarogowy puszysty, naturalny dżem malinowy Łowicz(...)malinowy kolor naleśników, do ciasta  możemy dodać odrobinę barwnika spożywczego. Ja jednak, ze względu na synka, zrezygnowałam z tej możliwości. PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe: w dużej misce łączymy wszystkie składniki ciasta naleśnikowego, mieszamy trzepaczką - odstawiamy na 15 minut, aby ciasto odpoczęło. Krok 2. Rozgrzaną patelnię smarujemy odrobiną masła - smażymy naleśniki. Krok 3. Z naleśników

Moja Książka Kucharska
Krokiety wigilijne po rusku wg Aleex 154

boczku (jeśli danie nie jest przeznaczone na Wigilię) Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzić i przecisnąć przez praskę. Ostudzić. 2. Przygotować ciasto na naleśniki: Do misy wbić jajka, wsypać mąkę i wlać 1 szklankę mleka. Dodać szczyptę soli(...)łyżeczkę oleju. Wymieszać trzepaczką na gęstą, gładką masę. Dodawać do niej porcjami mleko, cały czas mieszając. Ciasto powinno osiągnąć lejącą konsystencję, musi oblepiać łyżkę. Jeśli będzie za gęste, dodać troszkę więcej mleka, jeśli wyjdzie za rzadkie, dosypać mąkę. 3. Z ciasta usmażyć niewielkie naleśniki. Układać jeden na drugim i trzymać pod przykryciem. 4. 2 cebulki pokroić w kosteczkę. Leciutko

W mojej kuchni
KROKIETY Z KISZONÁ KAPUSTĄ I GRZYBAMI SUSZONYMI 141

smaży się w potężnych ilościach na rózne okazje weselny lub imprezy.Wychodza jak mgiełka,za to palce od przywracania są całe czerwone ,bo ciężko je przeżucić czymkolwiek na patelni.Zapraszam. Ciasto na naleśniki: `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 2 jajka 2 szkl.mąki 2 szkl.mleka szczypta soli 100 ml.oleju ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Jajka miksujemy z mlekiem ,solą i olejem,dodajemy partiami mąkę.Miksujemy na gładką masę.Odstawiamy(...)min.Smażymy bardzo cienkie naleśniki, zlewając nadmiar ciasta do miseczki.Nalesniki nie mogą być rumiane. . Farsz do ciasta: `~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 3 dag.suszonych i namoczonych grzybów 50 dag.kapusty kiszonej 1 cebula olej 1 łyżka mąki sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Grzyby siekamy,gotujemy 1 godz. Kapustę zalewamy odrobiną wrzącej wody i gotujemy do miękkości,odcedzamy,zalewamy gorącym wywarem z grzybów.Cebulę siekamy i obsmażamy z grzybami.Dodajemy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Bananowe naleśniki 171

Idealne na deser, śniadanie lub kolację. W zakładce Naleśniki znajdziecie więcej pomysłów na te smaczne dania z udziałem naleśników. Szczególnie polecam naleśniki zapiekane z serem. Ciasto na naleśniki 250 g mąki 250 g wody gazowanej 250 ml mleka 2 średnie banany 2 łyzki kakao 2 jajka 1 łyżka oleju cukier według własnego(...)smaku olej do smażenia Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Banana dokładnie zmiksować i połączyć z ciastem. Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło" Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć z dwóch stron. bananowe naleśniki

O kuchni z uczuciem
Pietruszkowe naleśniki ze szparagami 183

dużą ilością warzyw, chrupiącym boczkiem i sosem. Moja rodzina zakochała się w nich. Obiad zdrowy, kolorowy, bez warzyw w mojej kuchni nie wyobrażam sobie jednego dnia.  ciasto na naleśniki 1 szklanka mąki pszennej 1 pęczek natki pietruszki szczypta soli 2 łyżki oliwy 3 łyżki wody gazowanej 1/2 szklanki mleka 2 jajka farsz: 1 pęczek szparagów białych 1 garść(...)jogurtu greckiego sól, pieprz Natkę pietruszki kroję drobno, przekładam do wysokiego pojemnika dodaję wodę, oliwę, i miksuję blenderem, dodaję mąkę, jajka, sól i dalej miksuję tak długo aż ciasto będzie gładkie. Naleśniki smażę na oleju. Szparagi obieram, i gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Warzywa myję. Rzodkiewkę kroję w paski, pomidorki w plastry, chili drobno.Boczek kroję na szerokie paski

wesoła kuchnia
Dynia w cieście naleśnikowym 78

piękny pomarańczowy kolor i wygląda po prostu oszałamiająco w zupach, curry i gulaszach. Ale jest również używana w słodyczach, takich jak chleb dyniowy, sernik dyniowy i naleśniki dyniowe. Dynia w cieście naleśnikowym ma wyrazisty smak, możesz spożywać ją z dowolnymi dodatkami, a jej delikatność pokocha każdy domownik. Poniżej znajdziesz prosty przepis na to danie. Na moim blogu z przepisami(...)zapobiegającą przywieraniu na średnim ogniu. Dynię maczaj w cieśnie naleśnikowym i smaż przez minutę lub dwie, aż ciasto zacznie bąbelkować na brzegach i zrumieni się na dnie, a następnie ostrożnie odwróć. Smaż jeszcze minutę lub dwie, aż ciasto będzie całkowicie ugotowane, a naleśniki będą puszyste i ciemnobrązowe. Powtarzaj, aż całe ciasto zostanie wykorzystane. Podawaj podczas ich przyrządzania lub podgrzane

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Naleśniki Banoffee 153

właśnie ferie zimowe. Szkoda, że ten śnieg tak szybko zniknął, ale pocieszam się tym, że zapowiadają jeszcze zimę i siarczyste mrozy od przyszłego tygodnia ;-)  Teraz o naleśnikach ;-) Niedawno robiłam pyszne ciasto banoffee na biszkopcie   teraz moje starsze dziecko zapragnęło takich naleśników. Zainspirowałam się przepisem, który znalazłam tutaj . Naleśniki wyszły super, słodziutkie i pyszniutkie. Polecam(...)mnie President około 200 g masy kajmakowej z puszki banany 350 g śmietanki kremówki 30% kakao 1 łyżeczka cukru pudru 1. Z podanych składników za pomocą miksera wyrabiamy ciasto na naleśniki i pieczemy je na małej ilości tłuszczu. Serek przekładamy do miseczki, dodajemy masę kajmakową i miksujemy do połączenia się składników. 2. Śmietanę kremówkę również ubijamy, możemy dodać

kruche babeczki
Wegańskie naleśniki z czerwonej soczewicy 139

własnego gustu. Ja podałam naleśniki z pietruszkowym hummusem pozostając w klimatach wegańskich. Zapraszam po przepis! PRZEPIS WEGAŃSKIE NALEŚNIKI Z CZERWONEJ SOCZEWICY Z podanych składników wychodzą 3-4 naleśniki.  Czas przygotowania (poza namaczaniem soczewicy) to około 20 minut. 50g czerwonej soczewicy + woda do namoczenia Łyżka nasion siemienia lnianego Łyżka nasion słonecznika Łyżeczka pasty tahini (opcjonalnie ziaren sezamu(...)czasie odlać wodę i wypłukać soczewicę w świeżej wodzie Wypłukaną soczewicę zblendować na gładką masę razem z siemieniem lnianym, słonecznikiem i tahini Dodać taką ilość wody, żeby uzyskać ciasto jak na naleśniki Porcje ciasta wylewać na rozgrzaną suchą patelnię (lub z odrobiną tłuszczu jeśli będą przywierać, ja używam patelni teflonowej i smażyłam bez dodatku tłuszczu) Smażyć pod przykryciem około

HealthyCreations
Naleśniki z mozzarellą i pastą brokułowo-szpinakową z nutą czosnku niedźwiedziego 196

także na słono. Tym razem u mnie wersja naleśników wykwintnych, ale także wegetariańskich: Naleśniki z mozzarellą i pastą brokułowo-szpinakową z nutą czosnku niedźwiedziego . Składniki: ciasto na naleśniki: - 1 szklanka wody - 1 szklanka mleka - 1 1/2 szklanki mąki pszennej - 1 jajko - 1 łyżeczka oleju nadzienie: - ser mozzarella - pasta warzywna z nutą czosnku niedźwiedziego Rolnik (brokuły, szpinak, cukinia(...)lekko olejem. Smażymy naleśniki z obu stron ma lekko rumiany kolor. Z tej ilości ciasta wychodzi ich koło 7 sztuk. Jeszcze ciepły naleśnik smaruję pastą brokułową. Na niej układam kawałki mozzarelli.  Zaginam przeciwległe boki na około 1 cm. Następnie zwijam. Tak przygotowane naleśniki podsmażam z obu stron na rumiano na patelni z rozgrzanym olejem. Gotowe posypuję odrobiną

Kuchnia co dnia
Naleśnik nadziewane szpinakiem i kurczakiem 179

kurczaka 250 g szpinaku (może być mrożony) 50 g sera feta 0,5 puszki kukurydzy 2 ząbki czosnku przyprawa gyros sól 200 g żółtego sera olej do smażenia Ciasto na naleśniki 200 g mąki 500 ml mleka szczypta soli 3 -5 łyżek oleju 1 jajko Wykonanie: Pierś kroimy w kostkę i smażymy z dodatkiem przyprawy do gyrosa. Szpinak - jeżeli(...)tarce na grubych oczkach, ser feta kroimy w kostkę, odsączamy kukurydzę. Do miski wrzucamy kurczak, doprawiony szpinak, kukurydzę - mieszamy nasz farsz.  Z podanych składników poniżej robimy ciasto naleśnikowe. Smażymy naleśniki. Obracamy naleśnika podczas smażenia usmażoną stroną do góry i kładziemy żółty ser, farsz i kawałki sera feta. Zwijamy w rulonik i gotowe :) Dodatkowo można smarować ulubionym sosem

W Moim Magicznym Domu
Naleśniki z serem 163

marca, obchodzimy Narodowy Dzień Naleśników? Tak, jest takie święto :) Zatem cóż innego mogłoby się pojawić na blogu jeśli nie przepis na naleśniki właśnie. Na pewno wszyscy macie swój ulubiony przepis zarówno na ciasto, jak i na nadzienie. I nikomu nie trzeba tłumaczyć, jak są pyszne (bo każdy to wie), i że smakują zawsze, o każdej porze dnia(...)może być za gęste (jeśli chcemy uzyskać cienkie placki). Konsystencję ciasta można również zmodyfikować po usmażeniu pierwszego naleśnika (wtedy będzie wiadomo czy ciasto powinniśmy zagęścić czy też rozrzedzić). Na rozgrzany tłuszcz wlewamy porcję ciasta i obracając powoli patelnią rozprowadzamy cienką jego warstwę. Naleśniki należy przewrócić na drugą stronę kiedy brzegi ciasta odstają od patelni, a z wierzchu robią się

MyCookBook.pl

Proponowane wyszukiwania