ciasto na naleśniki - 6219 przepisów (strona:32/415)

Naleśniki dyniowe 163

łyżki oleju 1 łyżka cukru 1  szkl.wody 1 szkl.mleka 3/4 szkl.musu z dyni Wszystkie składniki dokładnie wymieszać albo zmiksować.Patelnię dobrze rozgrzać ,wlewać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzać po dnie patelni. Naleśniki smażyć z obydwu stron, odwracając delikatnie łopatką.  Przypominam i zapraszam

Moje domowe kucharzenie
Naleśniki z cydrem 188

dzięki zawartości cydru, naleśniki stają się puszyste. Najlepsze do słodkawego nadzienia. Naleśniki nie należą do najcieńszych, ale bez obaw - te grubsze równie dobrze smakują :) Ciasto na naleśniki najlepiej zrobić wcześniej, min.2 godziny przed smażeniem (może być nawet dzień wcześniej lub zostawić na noc - wtedy dodajemy trochę mniej mąki, bo z czasem ciasto robi się coraz bardziej gęste

CookYourself
Walentynkowe serca makowe 111

wyrabiamy ciasto dodając powoli ciepłe (ale nie gorące) mleko *** *** Ciasto wyrabiamy, aż będzie miękkie i sprężyste, a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1- 1,5 godziny do wyrośnięcia *** *** Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy na posypanym mąką blacie i dzielimy na 12 części *** *** Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt koła (mają być wielkości naleśników) *** *** Na rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy po około 2 łyżki masy makowej *** *** Ciasto z masą rolujemy jak naleśniki *** *** Rulonik składamy na pół i sklejamy końce *** *** Ciasto nacinamy z grubszej strony – głęboko ale nie do końca *** *** Wywijamy rozcięte części na boki, tak aby utworzyć kształt serca *** *** Serduszka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia

Blog z Apetytem
Krokiety z kaszą gryczaną i grzybami 65

wsypać mąkę, wbić jajka, wlać około 500 ml mleka, szczyptę soli, następnie roztopione masło i wszystko wymieszać mikserem. Gdy ciasto będzie zbyt gęste dolać więcej mleka. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Ciasto naleśnikowe odstawić na pół godziny. Smażyć naleśniki. Patelnię rozgrzać, smarować olejem (pędzelek maczam w oleju), łyżką wazową nalewać porcję ciasta rozlewając je na całej powierzchni patelni(...)naleje się zbyt dużo ciasta, należy je zlać – naleśniki nie powinny być za grube. Gdy ciasto się zetnie, obrócić łopatką lub podrzucić :) . Usmażone naleśniki składać na odwróconym do góry dnem talerzu. Do smażenia naleśników używam patelni do naleśników. Jest ona płaska, dzięki czemu wygodniej je przewracać, czy podrzucać. Farsz : grzyby opłukać, włożyć do garnka, zalać

królestwo garów
NALEŚNIKI. RODZAJE CIASTA NALEŚNIKOWEGO 183

dżemów użyjemy ciasta z dodatkiem mleka, zaś ciasta z dodatkiem wody użyjemy np. do przygotowania krokietów mięsnych, naleśników ze szpinakiem itp. Sposób przygotowania naleśników: Na patelnię wlewamy łyżeczkę oliwy, podgrzewamy, wlewamy trochę ciasta i ruszając podniesioną patelnią powodujemy, że ciasto równomiernie rozprowadza(...)się po powierzchni patelni. Patelnię z ciastem stawiamy na kuchence i pieczemy na średnim ogniu tak długo, aż wierzchnia warstwa naleśnika będzie upieczona na biały kolor. Następnie naleśnik przekładamy na drugą stronę i smażymy chwilę, aby zarumienić białą stronę naleśnika. Usmażony naleśnik wykładamy na talerz i według tego samego sposobu smażymy kolejne naleśniki aż do zużycia przygotowanej masy naleśnikowej

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Naleśniki francuskie 164

azwyczaj każdy przygotowuje ciasto na naleśniki na oko, tak by konsystencja była półpłynna. Podstawowy przepis na naleśniki zawiera mąkę, jajka, wodę zwykłą lub gazowaną i mleko w różnych proporcjach (mleko pół na pól z wodą zwykłą lub gazowaną lub sama woda). Dziś postanowiłam przetestować przepis na naleśniki wg receptury Michel'a Roux z dodatkiem śmietany kremówki, która(...)dokładnie ucieramy. Dolewamy stopniowo mleko i śmietanę. Odstawiamy na ok. 1h w ciepłe miejsce. W wersji na słodko dodajemy aromaty. Ja dodałam jeszcze trochę mąki bo ciasto wydawało mi się zbyt rzadkie. Naleśniki smażymy z obu stron na oleju lub maśle na mocno rozgrzanej patelni. Ja przygotowałam w wersji na słodko (z d żemem ) i wytrawnie (z farszem

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto naleśnikowe z dodatkiem sody 236

dodatkiem sody znalazłam  tutaj  ..robiłam takie pierwszy raz i jestem zadowolona, chociaż musiałam dolać troszkę więcej wody i mleka, bo ciasto było gęste, ale to pewnie zależy od mąki.Takie usmażone naleśniki można wykorzystać do naleśników na słodko, wytrawnie, do krokietów. 250 g mąki pszennej 250 ml gazowanej wody mineralnej 250 ml mleka(...)jajka 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli  szczypta cukru szczypta sody oczyszczonej  Wszystkie składniki dokładnie wymieszać albo zmiksować.Patelnię dobrze rozgrzać,wlewać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzać po dnie patelni. Naleśniki smażyć z obydwu stron, odwracając delikatnie łopatką

Moje domowe kucharzenie
Szpinakowe naleśniki z wędzonym łososiem i serkiem 218

roladki lub...jako makaron. Na ciepło i na zimno. Ogranicza nas tylko wyobraźnia :) Ostatnio zachciało mi się naleśników ze szpinakiem i łososiem. Początkowo szpinak miał być nadzieniem do naleśnika, ale w trakcie gotowania zmienilam koncepcję i wrzuciłam go do naleśnikowego ciasta. To byl strzał w dziesiątkę. Dodatek przypraw i czosnku sprawił, że wyszły mi pyszne, wyraziste w smaku naleśniki(...)łyżka wazowa wystarcza na 1 naleśnika) i rozlewamy je po całym dnie patelni wykonując nią okrężny ruch. Gdy brzegi naleśnika zaczynają odchodzić, przerzucamy go na drugą stronę i smażymy jeszcze przez moment. I tak do zużycia całego ciasta, Gotowe naleśniki smarujemy serkiem, nastepnie układamy kawałki łososia i zawijamy. Polecam wypróbowanie takich szpinakowych naleśników również z innymi rodzajami farszu

Zawsze głodna!
Naleśniki kakaowe z kremem czekoladowym oraz truskawkami w syropie balsamicznym 142

także fakt, że do przygotowania truskawek użyłam fruktozy (czyli naturalnie występującego w owocach cukru), która jest zdrowsza i dwukrotnie słodsza od zwykłego, białego cukru. Zachęcam do wypróbowania! Składniki: Ciasto na naleśniki (na ok. 14 sztuk): 190 g mąki pszennej 2 jajka 0,5 l mleka 2,5-3 łyżki kakao (słodkiego) 3 łyżki oleju olej do smażenia Truskawki(...)truskawek 40 g fruktozy (lub 80 g cukru) 100 ml wody 2 łyżki octu balsamicznego Dodatkowo: olej do smażenia naleśników krem czekoladowy np. Nutella Wykonanie: Naleśniki kakaowe: Wszystkie składniki na ciasto bardzo dokładnie ze sobą mieszamy i odstawiamy na 10-20 minut. Po tym czasie smażymy naleśniki na niewielkiej ilości oleju. Z przepisu powinniśmy otrzymać

MyCookBook.pl
Krokiety z mięsem i kapustą 113

mąkę, dodajemy jajko, mleko, wodę, olej i sól. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Nie sugerujcie się zbytnio proporcjami które podałam, gdyż gęstość ciasta zależy m.in. od rodzaju mąki czy wielkości jajek. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy konsystencję ciasta. Prawdopodobnie nieco zgęstniało, więc dolewamy odrobinę(...)ręcznika papierowego rozsmarowujemy olej po całej patelni. Na rozgrzaną i nieco uniesioną patelnię wylewamy porcję ciasta, poruszając nią tak, aby ciasto cieniutką warstwą pokryło całe dno patelni. Po chwili przewracamy naleśnik na druga stronę. Ja używam specjalnej patelni do naleśników, która nie wymaga ponownego natłuszczania. Farsz Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Kiedy kapusta

Wędrówki po kuchni
Naleśniki z młodą kapustą 1402

smak całej potrawy. Naleśniki z młodą kapustą to idealny pomysł na letni, rodzinny obiad. Aby zrobienie takiej potrawy było szybkie to farsz można zrobić dzień wcześniej. Poniższy przepis na naleśniki z młodą kapustą jest bardzo prosty i każdy powinien sobie poradzić z ich przygotowaniem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Naleśniki z młodą kapustą: Ciasto: 2 szklanki mleka(...)jajka, dodać mleko, mąkę pszenną, 1/4 łyżeczki soli i przy pomocy miksera zmiksować na niskich obrotach na jednolite ciasto (tylko do połączenia składników). Ciasto odstawić na 15 minut. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i nabierką wlać porcję ciasta naleśnikowego. Naleśniki smażyć z obu stron na złoty kolor. Na brzeg każdego naleśnika nałożyć porcję farszu, boki zawinąć do środka

Danka Pichci
Płonące naleśniki – Crepes suzette 174

którą czeka większość domowników, oprócz mojej połowy, która naleśników nie lubi…I tacy rodzą się…he,he… Płonące naleśniki Składniki: na 4 porcje Ciasto na naleśniki 200 g mąki 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 5 jajek 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 25 g roztopionego masła ½ l mleka 1 cytryna, otarta skórka masło lub olej(...)Wbij jajka do miski. Wsyp suche składniki i dodaj część mleka. Zmiksuj po czym dodaj resztę mleka i przestudzone masło. Zmiksuj. Ciasto jest dosyć rzadkie ale takie ma być. Rozgrzej patelnię i usmaż 8 dużych i cienkich naleśników. Każdy naleśnik złóż dwa razy na pół. Na suchej patelni rozpuść cukier. Dodaj masło i zamieszaj. Obierz jabłka ze skórki, oczyść

codojedzenia
Naleśniki z pieczarkami 134

świetna alternatywa dla tradycyjnych naleśników. Smakują naprawdę dobrze, są łatwe w przygotowaniu i z powodzeniem mogą zastąpić danie główne. Ciasto na naleśniki 1,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2 jaja 1 szczypta soli 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka oliwy ewentualnie oleju Farsz z pieczarkami 500g pieczarek 200g startego żółtego sera 1 łyżka masła(...)pieprz do smaku   Naleśniki z pieczarkami Wykonanie Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe bardzo dokładnie mieszamy tak aby nie było grudek, możemy do tego celu użyć miksera ewentualnie trzepaczką. Ciasto nie może być zbyt gęste, powinno być takie aby dało łatwo się rozlać na patelni. Naleśniki smażymy bez dodatku tłuszczu, ewentualnie z minimalną ilością oleju na patelni. Pieczarki

Naleśniki
Kakaowe naleśniki zdrowo nadziane 226

Budwig i przygotowują pastę składającą się z oleju lnianego w połączeniu z chudym twarogiem (wtedy olej jest smaczniejszy i lekkostrawny) na zbicie cholesterolu z bardzo dobrym skutkiem! Kakaowe ciasto na naleśniki jest bardzo dobre, łatwo się smaży, jest elastycznie i nie rwie się przy przerzucaniu na drugą stronę. I na koniec ważne uwaga. Zawiniętych w "chusteczkę" naleśników(...)wpływem wysokiej temperatury szybko się utlenia, przez co traci swoje cenne właściwości. Bardzo polecam to danie, nie dość, że jest zdrowe to również bardzo smaczne! Kakaowe naleśniki zdrowo nadziane PRZEPIS Składniki na ciasto 1 szkl mąki 250 ml mleka 2 jajka szczypta soli 4 łyżki słodkiego kakaa 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka oleju Nadzienie serowe 6 łyżek oleju

coolinarnastrefa.blogspot.com
Naleśniki z truskawkami 64

pyszne Naleśniki Truskawkowe – Przepyszne naleśniki z truskawkami. Dodanie owoców do naleśników to świetny sposób na zmianę, a kiedy mamy sezon na truskawki możemy cieszyć się smakiem truskawkowych naleśników zajadając je na śniadanie. Jeśli lubisz naleśniki owocowe, na pewno zechcesz spróbować naleśników z borówkami , malinami i jagodowych ! [pokaz_ads_1] Składniki dla naleśników(...)soli 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka oliwy ewentualnie oleju Truskawki, dowolna ilość Naleśniki z truskawkami Przygotowanie Produkty łączymy ze sobą tak aby ciasto uzyskało jednolitą konsystencję. Pamiętając o tym, że ciasto na naleśniki powinno być dość rzadkie. Naleśniki smażymy z obu stron wylewając ciasto na rozgrzaną patelnie. Podajemy z truskawkami, smacznego

Naleśniki
Naleśniki z truskawkami 90

pyszne Naleśniki Truskawkowe – Przepyszne naleśniki z truskawkami. Dodanie owoców do naleśników to świetny sposób na zmianę, a kiedy mamy sezon na truskawki możemy cieszyć się smakiem truskawkowych naleśników zajadając je na śniadanie. Jeśli lubisz naleśniki owocowe, na pewno zechcesz spróbować naleśników z borówkami , malinami i jagodowych ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki dla naleśników(...)soli 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka oliwy ewentualnie oleju Truskawki, dowolna ilość Naleśniki z truskawkami Przygotowanie Produkty łączymy ze sobą tak aby ciasto uzyskało jednolitą konsystencję. Pamiętając o tym, że ciasto na naleśniki powinno być dość rzadkie. Naleśniki smażymy z obu stron wylewając ciasto na rozgrzaną patelnie. Podajemy z truskawkami, smacznego

Naleśniki

Proponowane wyszukiwania