ciasto na naleśniki - 5719 przepisów (strona:10/382)

Czekoladowe naleśniki gryczano-orkiszowe na Razowym Kwasie Chlebowym z musem cytrusowym 175

Były już naleśniki z szampanem i piwem, teraz pora na kwas chlebowy, który całkowicie odmienia naleśniki przygotowywane z "cięższych" mąk. W cieście czekoladowym, gryczano-orkiszowym sprawdził się doskonale. Naleśniki są lekkie i puszyste, znakomicie się komponując(...)kwaskowatością cytrusów i wiejskim serkiem. W sprzedaży dostępne są smakowe kwasy chlebowe, np. z żurawiną lub śliwką, którymi  można wzbogacić nasze naleśniki  na etapie przygotowania ciasta. Żeby naleśniki zachowały elastyczność wystarczy w trakcie smażenia nakryć talerz z usmażonymi plackami drugim talerzem lub folią spożywczą. Czas przygotowania: 30 minut Porcje: 10         Składniki

SzczyptaSmaQ
Naleśniki z miodem 98

jest źródłem wielu mikroelementów i jego dobroczynne działanie wspaniale wpływa na nasz organizm, chyba nie muszę nikogo przekonywać. Więc zaczynamy, przygotujmy smaczne i zdrowe naleśniki z miodem . Ciasto na naleśniki 3 szklanki mąki 2,5 szklanki mleka 3 jaja 1 łyżka cukru 1 szczypta soli Miód ulubiony rodzaj miodu, może być skrystalizowany, ten również zachowuje cenne właściwości Naleśniki(...)Przygotowanie naleśników rozpoczynamy od wyrobienia ciasta. Będzie potrzebne naczynie, najlepiej misa. Wybijamy jajka i dodajemy kolejno pozostałe składniki a całość dobrze ubijamy, najlepiej mikserem ale trzepaczka również będzie dobra. Gdy ciasto będzie równej konsystencji i bez grudek rozlewamy je na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu, tutaj świetnie sprawdza się patelnia teflonowa. Naleśniki smażymy po obu stronach na złoto

Naleśniki
Naleśniki z miodem 181

jest źródłem wielu mikroelementów i jego dobroczynne działanie wspaniale wpływa na nasz organizm, chyba nie muszę nikogo przekonywać. Więc zaczynamy, przygotujmy smaczne i zdrowe naleśniki z miodem . Ciasto na naleśniki 3 szklankimąki 2,5 szklankimleka 3 jaja 1 łyżkacukru 1 szczyptasoli Miód ulubiony rodzaj miodu, może być skrystalizowany, ten również zachowuje cenne właściwości Naleśniki z miodem Przygotowanie(...)Przygotowanie naleśników rozpoczynamy od wyrobienia ciasta. Będzie potrzebne naczynie, najlepiej misa. Wybijamy jajka i dodajemy kolejno pozostałe składniki a całość dobrze ubijamy, najlepiej mikserem ale trzepaczka również będzie dobra. Gdy ciasto będzie równej konsystencji i bez grudek rozlewamy je na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu, tutaj świetnie sprawdza się patelnia teflonowa. Naleśniki smażymy po obu stronach na złoto

Naleśniki
Naleśniki maślankowe - miękkie i puszyste 133

kolejny pomysł na naleśniki. Tym razem do ciasta dodałam maślankę. Naleśniki z poniższego przepisu są miękkie, puszyste i delikatnie kwaskowe w smaku. Będą idealnie pasować ze słodkimi dodatkami. Składniki na 12 sztuk:  ciasto naleśnikowe 2 szklanki mąki pszennej typ 500 (300 g) 1 i 1/4 szklanki maślanki 2,5 szklanki mleka 4 jajka szczypta soli 1 łyżka(...)łyżki oleju do podania jogurt, np. kokosowy dżem frużelina, np. truskawkowa (przepis TUTAJ ) Składniki na ciasto naleśnikowe bardzo dokładnie wymieszać ze sobą, np. za pomocą trzepaczki. Ciasto odstawić na co najmniej 30 minut. Rozgrzać suchą patelnię. Za pomocą łyżki wazowej nakładać porcje ciasta (1 naleśnik = 1 chochla) . Smażyć na średnim ogniu z obu stron, aż do zarumienienia. Usmażone naleśniki

Ugotować
Naleśniki na kefirze 135

znaleźć w lodówce nie mogłam,  ale za to znalazłam kefir i nie żałuję! Są naprawdę pyszne :) Jaj do ciasta nie dodaję już od jakiegoś czasu i mam wrażenie że są one delikatniejsze. Jeśli macie swoje sprawdzone przepisy na naleśniki to chętnie poczytam i spróbuję :) Składniki: 2 szklanki kefiru 2 szklanki mąki pszennej przesianej 1 szklanka wody gazowanej(...)oleju łyżka cukru wanilinowego łyżeczka soli łyżeczka proszku do pieczenia (niekoniecznie) Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy dobrze ze sobą. Kiedy ciasto jest za gęste możemy dolać wody, jeśli rzadkie dosypmy trochę mąki. Na rozgrzaną patelnię, delikatnie natłuszczoną wylewamy porcję ciasta. Naleśniki smażymy na złoto z obu stron. Podajemy na słodko np. Z nutellą ze śliwek (przepis niebawem się pojawi

Dominacja smaku
Naleśniki z serem – zapiekane 150

całą pewnością będę do niego wracać nie raz. Obiad na słodko gości u mnie bardzo często i zazwyczaj w bezmięsne piątki. Naleśniki z serem zapiekane Ciasto na naleśniki 2 szkl mleka 0,5 szkl wody mineralnej 2 szkl mąki 2 łyżki cukru 2 jajka szczypta soli 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 2-3 łyżki(...)jajka 30 g cukru pudru 1 op cukru waniliowego Naleśniki : wszystkie składniki ciasta zmiksować ze sobą. Jeżeli ciasto naleśnikowe jest zbyt rzadkie dosypać nieco mąki, a gdy będzie za gęste dolać nieco mleka. Na rogrzanej patelni z odrobiną oleju smażyć cienkie naleśniki. Nadzienie serowe : białka ubić na sztywno pod koniec dodać partiami cukier i ubijać, aż powstanie gładka

Pieguskowa Kuchnia
Naleśniki z serem – zapiekane 379

całą pewnością będę do niego wracać nie raz. Obiad na słodko gości u mnie bardzo często i zazwyczaj w bezmięsne piątki. Naleśniki z serem zapiekane Ciasto na naleśniki 2 szkl mleka 0,5 szkl wody mineralnej 2 szkl mąki 2 łyżki cukru 2 jajka szczypta soli 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 2-3 łyżki(...)jajka 30 g cukru pudru 1 op cukru waniliowego Naleśniki : wszystkie składniki ciasta zmiksować ze sobą. Jeżeli ciasto naleśnikowe jest zbyt rzadkie dosypać nieco mąki, a gdy będzie za gęste dolać nieco mleka. Na rogrzanej patelni z odrobiną oleju smażyć cienkie naleśniki. Nadzienie serowe : białka ubić na sztywno pod koniec dodać partiami cukier i ubijać, aż powstanie gładka

Pieguskowa Kuchnia
Pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie Mornay 108

chyba na jakiś czas dość. ;) Są sycące, pyszne i zdrowe. W sam raz na wolne, leniwe poniedziałki..., bo nie ma ich zbyt wiele. :) na 4 duże naleśniki Ciasto:  100g pełnoziarnistej mąki pszennej 1 jajko pół szklanki letniej wody pół szklanki letniego mleka szczypta soli Farsz: 650g mrożonego szpinaku 100g sera z niebieską pleśnią bloose (Arla) kilka suszonych pomidorów(...)łączymy ją z mlekiem. Całość zagotowujemy. Dorzucamy starty ser i dobrze mieszamy. Doprawiamy do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem i odrobiną gałki. 3. Kiedy ciasto odstoi, na dużej patelni smażymy niezbyt grube naleśniki. Nakładamy na nie sporą ilość farszu i dokładnie zawijamy. Przekładamy je do naczynia do zapiekania (np. z kamionki, jak u mnie) i zalewamy gotowym sosem

Kuchenna Kontrrewolucya
Naleśniki z Musem Truskawkowym w Serze Malinowym (najprostsze ciasto na naleśniki) 153

powstanie taki oto ser jaki widać na zdjęciu, za rzadki aby posmarować naleśnika, ale idealny aby jeść naleśniki w takiej formie łyżką. Całkiem przypadkiem wyszło coś pysznego :) Ciasto na naleśniki (najprostsze): 1 jajko 1 szklanka mleka  1 szklanka mąki pszennej kawałek masła roztopionego ( u mnie była to kostka o boku ok. 1,5 cm) szczypta soli(...)wiem do ciasta naleśnikowego dodaje się też wodę mineralną gazowaną, ale tak jak napisałam to ciasto najprostsze, a wody gazowanej akurat nie miałam. Jak się robi ciasto? Wszystkie składniki miksuję razem. Jak ciasto wydaje mi się za rzadkie dodaję mąkę, jak za gęste dolewam mleka. Z tych proporcji powinno Wam wyjść ciasto o odpowiedniej konsystencji. Naleśniki smażę

Blondynka Gotuje
Naleśniki gryczane 111

Naleśniki gryczane to świetna alternatywa do tradycyjnych naleśników. Sprawdzą się dla osób będących na diecie bez glutenu. Świetnie smakują z owocami, dżemem, Nutellą lub miodem. Ciasto na naleśniki 1,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2 jaja 1 szczypta soli 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka oliwy ewentualnie(...)oleju Naleśniki gryczane Wykonanie W dość dużej misce umieszczamy wszystkie składniki i dobrze wyrabiamy, można użyć miksera. Ciasto powinno być dobrze rozrobione, powinno się nam ładnie rozlewać, jeżeli tak nie jest można dodać odrobinę wody. Tak przygotowane ciasto na naleśniki gryczane odstawiamy na minimum pół godziny. Następnie rozgrzewamy patelnię i wylewamy pierwszego naleśnika. Obracamy dopiero jak będzie miał

Naleśniki
Naleśniki gryczane 122

Naleśniki gryczane to świetna alternatywa do tradycyjnych naleśników. Sprawdzą się dla osób będących na diecie bez glutenu. Świetnie smakują z owocami, dżemem, Nutellą lub miodem. Ciasto na naleśniki 1,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2 jaja 1 szczypta soli 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka oliwy ewentualnie(...)oleju Naleśniki gryczane Wykonanie W dość dużej misce umieszczamy wszystkie składniki i dobrze wyrabiamy, można użyć miksera. Ciasto powinno być dobrze rozrobione, powinno się nam ładnie rozlewać, jeżeli tak nie jest można dodać odrobinę wody. Tak przygotowane ciasto na naleśniki gryczane odstawiamy na minimum pół godziny. Następnie rozgrzewamy patelnię i wylewamy pierwszego naleśnika. Obracamy dopiero jak będzie miał

Naleśniki
Muffiny z cukinią aromatyzowane tymiankiem i rozmarynem 139

dodajemy oliwę oraz posiekane zioła. Doprawiamy czosnkiem solą i pieprzem wg uznania. Do ciasta dodajemy wyciśnięta z wody cukinię. Ciasto powinno być 2 razy bardziej gęste niż na naleśniki. Ciasto wlewamy do natłuszczonych silikonowych foremek. Muffiny pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 - 190 stopniach aż się zarumienią czyli ok. 25 - 30 minut. muffinki cukiniowe

Bon Appetit Małgorzaty
Brokułowe muffiny z salsą z liczi 151

oliwę oraz posiekane zioła. Doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem wg uznania. Do ciasta dodajemy rozgniecione brokuły, boczek, cebulę, ser. Ciasto powinno być 2 razy bardziej gęste niż na naleśniki. Ciasto wlewamy do natłuszczonych silikonowych foremek. Muffiny pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 - 190 stopniach aż się zarumienią czyli ok. 30 minut. składniki na Salsę z liczi: 4 liczi kilka

Bon Appetit Małgorzaty
Gundel palacsiuta - naleśniki a'la Gundel. 144

pobiegła do kościoła z patelnią, na której smażyła naleśnik. Ciasto naleśnikowe -12 cieniutkich ,średnica-22cm. 30dag mąki pszennej, przesianej 500ml mleka 3 jajka 1 łyżka oliwy sól woda  wg potrzeby Wszystkie składniki zmiksować i odstawić na 30 min. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany, jeżeli jest za gęste dolewamy wody. Ciasto powinno swobodnie rozlewać się po patelni. Na rozgrzaną(...)omletówkę  (patelnia z niskim rantem ),chochelką nalać ciasto i obracając patelnią rozprowadzić na całej powierzchni. Usmażone naleśniki układamy na talerzu odwróconym dnem do góry. Nadzienie. 30 g rodzynek 60 ml rumu 20 g skórki pomarańczowej kandyzowanej 60 g orzechów włoskich  60g cukru pudru 100 ml kremówki cynamon szczypta Rodzynki przelać wrzątkiem. Zalać rumem i pozostawić na parę

Kulinarny karnet Christophera
NALEŚNIKI z rabarbarowym musem 144

trwa - dziś u mnie naleśniki z rabarbarem. Naleśniki - ciasto Składniki: * 1 jajko * 1 szkl. mąki pszennej * 0,5 l mleka * szczypta soli * 2 łyżki oleju * 3-4 łyżki wody mineralnej olej do smażenia Zmiksować wszystkie składniki na jednolite ciasto. Jeśli wydaje się za rzadkie - dosypać mąki. Smażyć naleśniki. Mus rabarbarowy: 0,5 kg rabarbaru 1 szkl. cukru

kolorowotorcikowo