ciasto na naleśniki - 5719 przepisów (strona:7/382)

Czekoladowy omlet z twarożkiem i bananem 108

Właściwie to jest to taki gruby naleśnik, albo omleto-naleśnik. Ciasto robię się jak na naleśniki, tylko jajko miksuję za pomocą elektrycznej trzepaczki przez około minute, przez co jest bardziej puszyste. Następnie dodaje około 1/3 szklanki mleka oraz mąkę lub budyń, w tym przepisie użyłam czekoladowego budyniu oraz dodałam jeszcze łyżeczkę kakao, aby ciasto wyszło bardziej czekoladowe. Można

Healthy food explorer
SZPINAKOWE NALEŚNIKI Z KURCZAKIEM I LAZUREM 70

sól farsz: 500 g piersi z kurczaka 100g sera lazur z niebieską pleśnią 250 ml 30% śmietanki 1/2 łyżki masła 1/2 łyżki oleju sól pieprz Zaczynamy o zrobienia ciasta na naleśniki. Na patelni rozmrażamy szpinak i smażymy do momentu, aż straci większość wody, przyprawiamy szczyptą soi i pieprzu. Odstawiamy do ostygnięcia. W misce mieszamy mąkę, jajko, olej i mleko(...)koniec dodajemy ostudzony szpinak. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodaj łyżkę mąki. Rozgrzewamy patelnię i smażymy naleśniki. Z ciasta powinno wyjść 8-9 naleśników. Kiedy będą usmażone, układamy jeden na drugim i przykrywamy talerzem- będą bardziej elastyczne. Pierś myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Kroimy na nieduże kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło i olej. Wrzucamy kurczaka

KuchcikoweLove
Naleśniki z białym serem i pomidorami suszonymi 92

serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto na naleśniki: 350 g mąki, 4 jajka, 60 g masła, 700 ml mleka, farsz: 3 cebule, 500 g sera białego półtłustego, 140 g pomidorów suszonych z zalewy, 3 ząbki czosnku(...)posiekany czosnek a następnie drobno posiekane pomidory suszone. Chwilę poddusić. Dodać rozgnieciony biały ser, doprawić solą, pieprzem, kolendrą i papryką. Usmażyć naleśniki, zostawiając około 100 -150 ml ciasta. Na naleśnikach układać trochę farszu, zwijać. Następnie maczać w pozostałym cieście i smażyć w na lekko złoty kolor.  zastawa

królestwo garów
NALEŚNIKI Z SEREM 108

Naleśniki z serem białym  to danie znane chyba każdemu z dzieciństwa. Dobre ciasto na naleśniki to podstawa! Moje są cieniutkie, miękkie i elastyczne, można je dowolnie zwijać i nie popękają, a po podsmażeniu są niezwykle chrupiące. Z przepisu mojej mamy :) SKŁADNIKI Ciasto na naleśniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej(...)cukru waniliowego 150ml jogurtu naturalnego 1 łyżeczka cynamonu cukier do smaku WYKONANIE Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe bardzo dokładnie miksujemy tak aby nie było grudek.Ciasto nie może być zbyt gęste,takie żeby można było łatwo rozlać na patelnię.Ciasto odstawiamy na 10-15 min.Ja naleśniki smażę bez tłuszczu na specjalnej patelni do naleśników,ew.dodaję minimalną ilość oleju

Mała w garnku miesza
Amerykańskie naleśniki – Pancakes 177

dalecy kuzyni naszych rodzimych naleśników, które to nieco różnią się od tych polskich. Są dużo grubsze i znacznie pulchniejsze gdyż powstają z gęstego ciasta wylanego grubą warstwą na patelni. Ciasto na naleśniki 3 szklankimąki 1,5 szklankimleka 1 jajko 3 łyżkimasła 1 łyżkacukru 1 łyżkaproszku do pieczenia syrop klonowy Amerykańskie naleśniki – Pancakes Przygotowanie Rozpoczynamy od przygotowania ciasta(...)mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, dobrze jest wykorzystać do tego celu mikser kuchenny. Wyrobione ciasto powinno być dość gęste. Następnie z odrobiną masła rozgrzewamy patelnię i umieszczamy na niej ciasto formując okrągły placek. Placek powinien być dość gruby. Smażymy około 2 minuty po obu stronach. Naleśniki amerykańskie podajemy w formie piramidki układając jeden na drugi, obficie skropione syropem klonowym

Naleśniki
Amerykańskie naleśniki – Pancakes 98

dalecy kuzyni naszych rodzimych naleśników, które to nieco różnią się od tych polskich. Są dużo grubsze i znacznie pulchniejsze gdyż powstają z gęstego ciasta wylanego grubą warstwą na patelni. Ciasto na naleśniki 3 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 1 jajko 3 łyżki masła 1 łyżka cukru 1 łyżka proszku do pieczenia syrop klonowy Amerykańskie naleśniki – Pancakes(...)mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, dobrze jest wykorzystać do tego celu mikser kuchenny. Wyrobione ciasto powinno być dość gęste. Następnie z odrobiną masła rozgrzewamy patelnię i umieszczamy na niej ciasto formując okrągły placek. Placek powinien być dość gruby. Smażymy około 2 minuty po obu stronach. Naleśniki amerykańskie podajemy w formie piramidki układając jeden na drugi, obficie skropione syropem klonowym

Naleśniki
Naleśniki czekoladowe 112

Ciasto na naleśniki 1,5szklanki mąki 2 szklanki mleka 2 jaja 1 szczypta soli 5 łyżek posiekanej czekolady Dodatki polewa czekoladowa bita śmietana świeże owoce (np. truskawka, malina, banan, kiwi, jagody) Naleśniki czekoladowe Wykonanie Do wyrobienia ciasta na nasze naleśniki przygotuj wysokie naczynie. Dodajemy kolejno(...)mleko, jaja, mąkę, całość mieszamy ręcznie trzepaczką lub za pomocą miksera. Dokładne wyrobienie ciasta jest najważniejszym etapem, ciasto powinno być równomierniej konsystencji i nie może być w nim grudek. Gdy ciasto jest już dobrze wyrobione dodajemy posiekaną czekoladę i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto rozprowadzamy po rozgrzanej patelni, tutaj polecana jest patelnia teflonowa, jeżeli taką nie dysponujemy może

Naleśniki
Naleśniki na maślance z truskawkami 354

Ciasto na naleśniki jest proste i łatwe do zrobienia i powinno mieć konsystencję śmietany. Ja zrobiłam dzisiaj naleśniki na maślance. Są bardzo delikatne, pulchne i soczyste. Podałam je z truskawkami, ale można wykorzystać dowolne owoce sezonowe. Składniki: Ciasto 400 ml maślanki 3 jajka 70 g masła 3/4 szklanki wody gazowanej 2 szklanki mąki szczypta soli 3 łyżki cukru(...)gładko. Gdy ciasto jest zbyt gęste dolewamy wody gazowanej, a jeżeli zbyt rzadkie dosypujemy mąki. Odstawić ciasto na około  30 minut, aby "odpoczęło". W tym czasie kroimy truskawki na mniejsze kawałki i posypujemy cukrem. Patelnię smarujemy tłuszczem i smażymy z ciasta cienkie naleśniki. Na każdy naleśnik nakładamy  truskawki i składamy w trójkąt. Smacznego. naleśniki na maślance

O kuchni z uczuciem
Zielone naleśniki 91

jesienne, deszczowe dni potrzeba nam nieco wiosennej energii, dlatego postanowiłam zrobić zielone naleśniki. Ciasto przygotowuje się jak na tradycyjne naleśniki dodając barwnika wytworzonego ze szpinaku. Wychodzą piękne, zielone naleśniki, które możemy podać z dowolnym farszem. Smak szpinaku jest zupełnie niewyczuwalny. Moje dzieci je uwielbiają, ale sądzę że zachwycą nie tylko małych koneserów! Ilość porcji: 4 Czas przygotowania(...)wody Do pojemnika blendera wkładamy szpinak i podlewamy go woda. Całość dokładnie blenderujemy. W misce miksera umieszczamy składniki na naleśniki, a następnie mieszamy przez chwilkę. Nad miską umieszczamy sitko o drobnych oczkach. Przelewamy szpinakową masę dociskając łyżką. Ponownie mieksujemy ciasto. Jeśli jest zbyt gęste dolewamy nieco mleka lub wody, a jeśli zbyt rzadkie podsypujemy mąką. Na rozgrzanej patelni

Kolizje Smaków
Naleśniki budyniowe 230

Chyba nie ma tygodnia aby nie było u mnie naleśników na obiad. Zwykle są to naleśniki z serem lub dżemem bo takie lubimy najbardziej.  Tym razem do ciasta postanowiłam dodać budynie waniliowe i muszę przyznać, że wyszły naprawdę pyszne. Nawet Oliwka zauważyła, że dzisiaj smakują tak "wyjątkowo" ;) 2 szkl mąki pszennej 2 budynie waniliowe 3 szkl mleka(...)pieczenia 3 jajka ewentualnie cukier do smaku olej kokosowy do smażenia  Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Ciasto odstawiamy na pół godziny aby odpoczęło. Przed smażeniem naleśników ciasto mieszamy. W razie konieczności dolewamy odrobinę wody. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy odrobinę oleju, smażymy cienkie naleśniki z obu stron po kilka minut

Smakołyki Asi
naleśniki z prażonymi jabłkami z nutką szałwii 94

szałwii lekarskiej wykonanie: Masło roztapiamy na małej patelni, dodajemy szałwie, mieszamy i chwilkę podtrzymujemy na małym ogniu. Następnie zestawiamy z ognia, dodajemy miód i dokładnie mieszamy Z ciasta smażymy cieniutkie naleśniki, smarujemy je nadzieniem. Dowolnie zwijamy lub składamy i podajemy polane masełkiem szałwiowym z miodem

Domowy Smak Jedzenia
KROKIETY ZE SZPINAKIEM I MOZZARELLĄ 161

panierowania olej do smażenia jaja 2 szt.  Metoda: Naleśniki: Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować. Odstawić na 30 min. Po tym czasie usmażyć cienkie naleśniki ( ciasta jest delikatne, dlatego naleśniki musza dobrze przysmażyć się, aby nie rwały się ). Szpinak odmrozić a następnie dokładnie odsączyć z wody. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek

Kuchnia Paulettes
KROKIETY ZE SZPINAKIEM I MOZZARELLĄ 161

panierowania olej do smażenia jaja 2 szt.  Metoda: Naleśniki: Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować. Odstawić na 30 min. Po tym czasie usmażyć cienkie naleśniki ( ciasta jest delikatne, dlatego naleśniki musza dobrze przysmażyć się, aby nie rwały się ). Szpinak odmrozić a następnie dokładnie odsączyć z wody. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek

Kuchnia Paulettes
Naleśniki z farszem cebulowym. 105

): Ciasto: 2 szkl. mleka - 1,20 zł 2 szkl. mąki - 1,20 zł 1 duże jajko - 0,70 zł 2 łyżki oliwy Farsz: 4 cebule - 1,50 zł 3-4 łyżki startego żółtego sera - 2 zł sól pieprz gałka muszkatołowa 2 łyżki masła (do podsmażenia cebuli) - 0,70 zł Wykonanie: Składniki na ciasto połączyć i smażyć naleśniki. Cebulę

zadanie-gotowanie
Naleśniki czekoladowo- miętowe z serem 135

wspominając o takich czekoladowych... Tym bardziej się zdziwiłam, że pochłonął ich kilka... Ciekawa jestem czy Wy takich próbowaliście i jak Wam smakowały? Pochwalicie się? Składniki: Na 10 naleśników Ciasto: 250 ml mleka 3.2% + 20ml ok. 300g mąki tortowej szczypta soli 2/3 tabliczki mlecznej czekolady Goplana 1 jajko + 1 białko 2 gałązki mięty pieprzowej 70g cukru pudru 1/3 szklanki oleju(...)śmietany kremówki 30% 1 żółtko 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka syropu trzcinowego Dodatkowo: 1/2 szklanki do smażenia gotowych naleśników cukier puder do posypania po wierzchu bądź kilka kostek startej czekolady Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem 20ml mleka. Studzimy tak, by masa czekoladowa była nadal płynna. Resztę mleka wraz z jajkiem

Kuchnia w czekoladzie