ciasto na naleśniki - 5719 przepisów (strona:2/382)

Nietypowe krokieciki 176

żółty w kostce waga ok 300 dkg koszt ok. 6,50 zł, bułka tarta opakowanie koszt ok. 2,20 zł. Przygotowanie:  Najpierw robimy ciasto na naleśniki. Wlewamy pół litra mleka do miski do tego wbijamy jajko, troszkę solimy, pomału(...)wsypujemy mąkę mieszając. Gdy wymieszane składniki uzyskają jednolitą, płynną konsystencję - ja czasami gdy ciasto jest za gęste dodaję troszkę wody gazowanej wtedy naleśniki mają grubsze bardziej puszyste ciasto - smażymy naleśniki na patelni. Zajmujemy się teraz mięsem. Myjemy je w zimnej wodzie i w razie potrzeby obcinamy ze zbędnych farfocli. Kroimy w kostkę. Pieczarki również czyścimy i kroimy

Tanio smacznie i prosto
Naleśniki nadziewane szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem feta. 168

jogurtu naturalnego 1 opakowanie sera z niebieską pleśnią SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1.  1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć za pomocą miksera lub trzepaczki. Masa powinna być jednolita, nie za gęsta, powoli spływająca po łyżce. Dodatek oleju do ciasta sprawia, że naleśniki w czasie smażenia nie przywierają do patelni i można je smażyć bez dodatkowego tłuszczu ( na suchej patelni). Jeśli(...)ciasto wyszło zbyt gęste dolać wody, jeśli zbyt rzadkie dodać więcej mąki.  2.  Nabierać chochlą porcje ciasta i wylewać na patelnię formując naleśniki. Smażyć z obu stron do całkowitego ścięcia ciasta oraz lekkiego zarumienienia. ( ok 0,5 do 1 min z każdej strony) 3. Szpinak dokładnie umyć pozbyć się końcówek łodyg. Smażyć na patelni do momentu

DefinicjaSmaku
Mąka kokosowa co warto wiedzieć 62

naszego organizmu. To coś w rodzaju miotełki ,która sprząta nasze jelita z wszystkiego co niepotrzebne i szkodliwe. Mąkę kokosową można używać tak samo jak inne mąki zbożowe do ciast, naleśników czy zagęszczania potraw. Aby zwiększyć ilość spożywanego błonnika, zaleca się również zjadanie jej na surowo, jako dodatku do owsianek, płatków, koktajli i innych produktów mlecznych, kulki z mąką kokosową(...)mleka, to do naleśników z mąki kokosowej należy dodać 2 szklanki. Ciasta z mąki kokosowej nie ugniatamy mieszamy tak aby tylko pozbyć się grudek Ciasto wykonane z mąki kokosowej nie twardnieje w wyniku długiego mieszania, w przeciwieństwie do ciasta z mąki pszennej. Na skutek dodania do ciasta banana lub soku z jabłek stanie się ono mniej suche. Mąka kokosowa

gotuj ze mną
Crepes – naleśniki 67

drugie to sposób smażenia naleśników, według mnie najlepsze naleśniki to naleśniki smażone na minimalnej ilości tłuszczu lub bez niego! Smażone w „kąpieli tłuszczowej” są okropne, ciężkie i niezjadliwe. Do smażenia polecam patelnię do naleśników z odpowiednią powłoką, która pozwala smażyć naleśniki bez tłuszczu. Kolejną sprawą jest przechowywanie naleśników po ich usmażeniu, jeszcze(...)połączenia się wszystkich składników, w cieście nie powinno być żadnych grudek dlatego mąkę, mleko i wodę dodajemy porcjami. Dodać pozostałą część mąki oraz wodę i ponownie mieszamy do uzyskanie jednolitego gładkiego ciasta, odstawić ciasto na około 15 minut. Jeśli po tym czasie ciasto będzie zbyt gęste to należy dodać odrobinę mleka Patelnię do smażenia naleśników należy bardzo dobrze rozgrzać

SprawdzonaKuchnia.pl
Krokiety z parówką 203

Nigdy wcześniej nie spotkałam się z połączeniem parówki z naleśnikami. Kto jeszcze nie jadł, polecam spróbować. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 6 sztuk Składniki: Ciasto na naleśniki : 2 jajka 7 łyżek mąki 200 ml mleka (4/5 szklanki) 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli Farsz: 4 parówki 2 ogórki konserwowe (60 g) 1 papryka konserwowa(...)plasterku sera, na ser ułożyć resztę składników i złożyć naleśnika w kopertę. Krokiety panierować w jajku i bułce tartej. Piec z obu stron po kilka minut, aż do zarumienienia. Krok po kroku: 1. Zrobić ciasto na naleśniki 2. Upiec naleśniki 3. Pokroić parówkę, ogórka i paprykę 4. Zwinąć

KuchniaWeDwoje.pl
Sakiewki w sosie pomidorowo serowym 1244

pomidorowo serowym sosie. Można się zajadać bo są naprawdę dobre. Niby nic wielkiego a wyszło fajne połączenie. Proste, każdy sobie poradzi bo przecież nie ma nic prostszego od naleśników. ciasto naleśniki: 1 szklanka mąki szczypta soli 1 jajko 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki wody gazowanej 2 łyżki oleju farsz: 1 pierś z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku

wesoła kuchnia
WSPÓŁPRACA ORZECH 183

regulator kwasowości: kwas cytrynowy, przeciwutleniacz: pirosiarczyn sodu, przyprawy w tym gorczyca, substancje słodzące (sacharyny, acesulfam K ).  POWIDŁA Z RUMEM  http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/powidla-sliwkowe-z-rumem Idealny dodatek do ciast, naleśników,placuszków czy do pieczywa.  SKŁADNIKI: śliwki,cukier,rum (0,5),aromat. DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/dzem-czarna-porzeczka Idealny dodatek do pieczywa,naleśników, ciast, placków.  SKŁADNIKI

Gotowanie Patki
Naleśniki - ciasto naleśnikowe 462

zdarzyło się kiedyś narobić sobie ochoty na naleśniki , przygotować ciasto , rozgrzać patelnię, a następnie rozpaczać nad kolejnym rozpadającym się naleśnikiem ?  Jeśli tak, to dobrze trafiliście! Zwykle przygotowywałam ciasto na naleśniki "z głowy". Pewnego dnia poprosiłam męża o przygotowanie obiadu i na szybko naszkicowałam mu przepis na naleśniki . Kiedy wróciłam do domu stwierdziłam, że to chyba najlepsze(...)zarumienione, jeśli tak to przy jej pomocy przekładamy na drugą stronę również do lekkiego zarumienienia. Wprawieni kucharze mogą bez pomocy narzędzi przerzucić naleśnik specjalnym ruchem patelni. Tę czynność powtarzamy aż ciasto zniknie z miski. Tak przygotowane naleśniki smarujemy twarożkiem, dżemem, powidłami lub faszerujemy pieczarkami, serem, mięsem, można polać sosami, posypać cukrem pudrem - jak kto lubi. Smacznego

Anielska Kuchnia Ani
Cudowne naleśniki :) 98

swój wypróbowany sposób na odpowiednią ilość ciasta, aby było idealnie na Waszą rodzinę,  więc dostosujcie ilość ciasta do swoich potrzeb :) Rozgrzewamy patelnię i przed smażeniem pierwszego naleśnika nalewamy 3 krople oleju :), ale nie więcej. Resztę naleśników smażymy na suchej patelni :) Naleśniki smażymy w sposób bardzo prosty, a mianowicie wlewamy łyżką wazową ciasto i rozprowadzamy kolistym ruchem(...)całej patelni. Smażymy na niezbyt silnym ogniu. Gdy ciasto lekko się zrumieni odwracamy naleśnik na drugą stronę (podrzucając do góry lub odwracając łopatką), po czym zsuwamy na talerz. Usmażone naleśniki smarujemy serkiem z owocami i zawijamy w rulonik. Podajemy z bitą śmietaną i borówkami. Życzymy smacznego :) Dzieci będą zachwycone

vegetanie
Naleśniki z twarogiem i jagodami ... czyli bieszczadzki deser 161

restauracji. Bieszczadzkie naleśniki po brzegi wypełnione są farszem, więc przygotowane od serca :) Ja pokochałam ten deserek i dlatego dzisiaj wprowadzam tą pozycję na moim blogu. Składniki na ciasto (7 naleśników): 1 jajko 250 g mąki tortowej 250 ml mleka 3,2% 100 ml wody 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropli aromatu śmietankowego(...)rozgrzewamy patelnię (najlepiej do naleśników) i wlewamy ok. 1 płaską łyżeczkę Ramy - rozsmarowujemy pędzelkiem. Czynność tę powtarzamy przed smażeniem każdego kolejnego naleśnika. Ciasto wlewamy na rozgrzaną patelnię za pomocą chochelki i smażymy z obu stron cienkie naleśniki. Usmażone naleśniki układamy na talerzu. Naleśniki faszerujemy twarogiem z jagodami - zawijamy. Śmietanę wkładamy do strzykawki cukierniczej i dekorujemy naleśniki

Alutka-Gotuje
Naleśniki z truskawkami 49

Naleśniki z truskawkami Czas przygotowania: 15 minut/y Czas gotowania/pieczenia: 20 minut/y Czas całkowity: 35 minut/y Porcje: 8 naleśników Składniki: 1 szklanka mleka, 1,5 szklanki wody, 2 szklanki mąki pszennej, 1 jajko, szczypta soli, szczypta cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, truskawki, 200ml śmietanki 30%. Przygotowanie: Mleko, wodę, mąkę, jajko, sól, cukier i proszek do pieczenia zmiksować, żeby ciasto(...)lekkie. Smażyć na oleju na rozgrzanej patelni. Gdy spód naleśnika się przysmaży, obrócić na drugą stronę i dosmażyć. Na naleśniki nałożyć pokrojone na małe plasterki truskawki. Zwinąć naleśniki zaczynając od strony truskawkami. Ubić śmietanę. Na naleśnikach ułożyć bitą śmietanę i pozostałe truskawki. Smocze porady: Ciasto na naleśniki wykonujemy z przepisu podstawowego . https://www.bardzogrubysmok.pl/nalesniki-z-truskawkami/ Składniki

Bardzo Gruby Smok
Zapiekane naleśniki z serem i truskawkami 193

Ciasto na naleśniki: 115 g mąki pszennej np. tortowej, 2 duże jajka, 300 ml mleka, 2 łyżki cukru, szczypta soli, 30 g roztopionego masła. Nadzienie serowe: 250 g sera mielonego z wiaderka, 1 łyżka budyniu waniliowego w proszku, 4 łyżki cukru pudru, 1 łyżka cukru wanilinowego, 1 jajko, 4 łyżki dżemu truskawkowego. Dodatkowo: 2 łyżki masła, 50 g płatków(...)dodanie proszku budyniowego do masy serowej, tak bardzo zmieni ją na lepsze :) Zapiekane naleśniki z serem i truskawkami, to doskonały pomysł na weekendowy obiad. Przygotować ciasto na naleśniki. Do miski przesiać mąkę, dodać jajka, mleko, cukier, sól oraz roztopione masło. Zmiksować na jednolite ciasto, przykryć i odstawić na około 30 minut. Przed smażeniem ponownie zmiksować. Usmażyć

Świat Domowej Kuchni
Naleśniki szpinakowe 413

Stęskniłam się za wiosną, a tu dopiero styczeń. W lodówce leżał szpinak, na który nie bardzo miałam pomysł. I tak powstały piękne, zielone naleśniki. Ciasto jest nieco mniej wygodne w smażeniu niż w zwyczajnych naleśnikach, można dać mniej szpinaku(...)wtedy bardziej będzie przypominać zwykłe naleśnikowe.  Można też oczywiście jeszcze bardziej je rozrzedzić wodą.  Moje ciasto było na tyle gęste, że rozprowadzałam je przy pomocy specjalnego patyczka do ciasta naleśnikowego, a normalnie ciasto samo rozlewa się na patelni.  Naleśniki wyszły w miarę cienkie, smaczne, a co najważniejsze bardzo, bardzo wiosenne, a tego było mi trzeba

Stare Gary
Naleśniki tradycyjne - przepis 340

łączymy razem ze sobą jaja, mleko, wodę, olej, sól i cukier. Następnie dodajemy przesianą mąkę i mieszamy, aby składniki połączyły się. Następnie ciasto przecedzamy przez sito, aby uniknąć nawet najmniejszej grudki mąki. Po tym odstawiamy ciasto na naleśniki do lodówki na 20 min, aby nabrało poprawnej konsystencji.   Po odpoczęciu sprawdzamy czy ciasto ma poprawną konsystencję: zanurzamy łyżkę w cieście i podnosimy pionowo. Ciasto powinno płynnie spływać z łyżki, ale cienka warstwa ciasta powinna pozostawać na łyżce. Jeżeli ciasto spływa z łyżki powoli dodajemy trochę mleka, lecz jeżeli prędko i nie pozostaje warstwa na łyżce dodajemy

Kuchnia Łukasza
Naleśniki Gundel 111

Gundel. Zaskocz gości niebanalnym połączeniem smaków. Węgrzy są mistrzami w cieście naleśnikowym, nadzieniu czekoladowo orzechowym i podaniu, ale w domu to danie smakuje także pysznie. Składniki(na 8 naleśników): Ciasto: 15g mąki 1 jajko 3 szklanki mleka 1 łyżka wody sodowej lub wody mineralno gazowanej szczypta soli trochę cukru Farsz: 20dkg posiekane orzechy włoskie 2-3 łyżki . rumu szczypta(...)szklanki mleka 1,5 ml śmietany 13 g cukru 10 g gorzkiej czekolady 5dkg niesłodzonego kakao w proszku 3 żółtka wanilia 1,5dkg mąki trochę rumu Przygotowanie: Ciasto na naleśniki zrobi ć a nast ępnie smaży ć. Orzechy zmielić na drobno, rodzynki sparzyć. Wszystkie składniki do farszu wymiesza ć,orzechy z cukrem ,kandyzowane skórki pomara ńczy pokroić w paski

Smaczne Potrawy