ciasto na naleśniki - 5719 przepisów (strona:5/382)

Naleśniki z brzoskwiniami 136

odstawcie ciasto na naleśniki na 30 minut. Po tym czasie (lub od razu, jeśli nie możecie czekać) ciasto rozrzedzić wodą (nie wlewamy od razu całej ilości) tak, aby dawało się łatwo rozprowadzić na patelni i ponownie wymieszać. Ciasto na naleśniki nie może być ani za rzadkie, ani za gęste (z reguły wlewam niepełną szklankę wody). Przygotować nadzienie(...)ciasto na środek patelni i od razu poruszając patelnią drugą ręką – rozprowadzić ciasto równomiernie po całej powierzchni patelni. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor. Obrócić na drugą stronę dopiero wtedy, gdy brzegi zaczną się kurczyć. Druga strona z reguły potrzebuje mniej czasu na usmażenie niż pierwsza. Wyłożyć na talerz. Gotowy, ciepły sos wraz z owocami układać na naleśnikach

Moja Delicja
Naleśnikowe wariacje 102

Naleśniki to wspaniałe, proste i niezbyt wymagające danie. Możemy je podawać właściwie ze wszytkim co znajdziemy w lodówce lub szafce. Dziś podawałam naleśniki na słodko Ciasto: 200ml wody 200ml mleka 1 jajko mąka sól, cukier Przygotowujemy ciasto - wszytkie składniki mieszamy, mąki dodajemy tyle, aby ciasto było lejące się, ale niezbyt gęste. Po usmażeniu pierwszego naleśnika, można ciasto(...)czemu można uformować ładne, cienkie i równe naleśniki. Niewielką ilość ciasta wylewamy na patelnię, przechylając patelnię rozprowadzamy ciasto, aby równomiernie sie rozlało. Smażymy aż naleśnik na wierzchu będzie suchy, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez chwilę. Farsz   Naleśniki na słodko można podawać z cukrem, dżemem, powidłami, owocami, a także... lodami Tym razem podałam

Codzienne Gotowanie
Naleśniki z pomarańczami w sosie suzette 246

suzette Naleśniki z pomarańczami w sosie suzette Składniki na naleśniki na 4 osoby (po 2 naleśniki na os): 1,5 szkl mąki przennej 1 jajko szczypta soli ok. 3/4 szkl mleka Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć na jednolitą masę. Ciasto musi być delikatnie lejące (ewentualnie można(...)dolać mleka). Pieczenie: Naleśniki pieczemy na patelni do naleśników wylewając na rozgrzaną patelnię ciasto na grubość ok 2 mm. Pieczemy tyle naleśników ile wyjdzie z ciasta. Upieczone naleśniki odkładamy na bok i robimy sos. Składniki na sos: 2 pomarańcze obrane i pokrojone na 8 części 150 ml likieru pomarańczowego 100 ml soku pomarańczowego 3 łyżki cukru

Anielskie Smaki
Krokiety z jajkiem 32

krokiety z jajkiem, najlepiej smakują z czerwonym barszczem. Wersja 100 % wegetariańska, bez dodatków mięsnych w postaci pasztetu. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 12 sztuk Składniki: Ciasto na naleśniki: 4 jajka 14 łyżek mąki 400 ml mleka 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Farsz: 6 jajek 1 duża bułka pszenna 2 łyżki posiekanej natki pietruszki szczypta soli(...)szczypta pieprzu Dodatkowo: 1 jajko 100 ml mleka bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Ciasto na naleśniki: Wymieszać mikserem wszystkie składniki na ciasto i upiec 12 naleśników. Farsz jajeczny: Jajka ugotować, wystudzić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, wycisnąć i dodać do jajek. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i doprawić

KuchniaWeDwoje.pl
naleśniki z serem 350

Jedne z moich ulubionych dań, z czasów dzieciństwa.  Składniki : Ciasto na naleśniki: 2 szklanki mąki 1.5 szklanki mleka 1.5 szklanki wody (można także użyć wody gazowanej) 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju (zamiast oleju można użyć 2 łyżki sklarowanego masła) olej do smażenia Masa serowa: 1 kg sera białego 1 cukier wanilinowy 2-3 łyżki(...)cynamonu (opcjonalnie) rodzynki (opcjonalnie) 1. Z podanych składników na ciasto naleśnikowe smażymy naleśniki. Jak to, krok po kroku, zrobić, objaśniałam, we wcześniejszym poście. PATRZ TUTAJ >> ciasto na naleśniki 2. Gdy już usmażymy naleśniki, zaczynamy przygotowywać nasz ą  masę serow ą , do ich przełożenia. 3. Ser biały dokładnie rozdrabniamy (widelcem, przepuszczając przez praskę do ziemniaków

Kulinarnie z Polką na Kresach
Naleśniki bezglutenowe 117

produktów mącznych i nie wyobrażają sobie naleśników bez ukochanej mąki pszennej. Niestety tutaj są w błędzie, można przygotować pyszne naleśniki bezglutenowe , zapraszam wszystkich do wypróbowania przepisu. Ciasto na naleśniki ¾szklanki ziemniaczanej ¼szklanki mąki ryżowej 1 szklanka mleka migdałowego, lub kokosowego, ewentualnie można zastąpić wodą gazowaną 2 jajka szczypta soli cukier waniliowy, w wersji „na słodko” olej ryżowy(...)smażenia Naleśniki bezglutenowe Wykonanie Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajka, mleko, sól, cukier waniliowy, ja dodaję odrobinę oleju do ciasta, wtedy naleśniki nie będą przywierały nam do patelni. Następnie za pomocą trzepaczki lub miksera mieszamy do czasu połączenia składników. Patelnię z odrobiną oleju rozgrzewamy, gdy będzie gorąca wylewamy ciasto i smażymy z dwóch stron. Naleśniki bezglutenowe podajemy

Naleśniki
Naleśniki 152

Przepisów na naleśniki -ciasto naleśnikowe już na blogu jest sporo..i nawet nie sprawdzałam, czy może akurat jest taki przepis.U mnie akurat te naleśniki były na wytrawnie, bo z pasztetem, ale można z twarogiem itd.  2 szkl.mleka około 1,5 szkl.wody gazowanej 2 jajka 2 szkl.mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 1/4 szkl.oleju Mąkę wymieszać z mlekiem(...)było grudek . Dodać jajka , sól i znowu wymieszać . Wlać wodę , olej , wymieszać i odstawić na około 30 minut.Na rozgrzaną patelnię wlewać porcję ciasta i usmażyć naleśniki z obu stron

Moje domowe kucharzenie
Naleśniki Raffaello 24

Raffaello uwielbiam w każdej wersji. Dziś ma świetną propozycję na smaczną przekąskę tj. naleśniki raffaello. Bardzo delikatne i słodkie, no i mega pyszne. Swietnie się sprawdzą np. na słodki obiadek lub kolację. Wypróbujcie koniecznie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Naleśniki Raffaello składniki: Składniki na ciasto: 150 gram mąki pszennej 2 jajka rozmiar M 1 płaska łyżeczka cukru 250 ml mleka(...)olej oraz gazowaną wodę. Ciasto miksujemy i odkładamy na 30 minut. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju. Należy zadbać ,aby patelnia była równomiernie rozgrzana, wtedy uda nam się pierwszy naleśnik. Ciasto za pomocą cholewki wlewamy na patelnię, tak aby rozprowadziło się na całej powierzchni patelni. Gdy pacek się zarumieni, przekładamy łopatką na drugą stronę. Usmażone naleśniki układamy na talerzu

Olcia gotuje!
Naleśniki-przepis podstawowy 99

Już kilka osób pytało mnie o proporcję na ciasto na naleśniki. Dlatego postanowiłam dodać ten przepis. Składniki: 1 szkl mąki pszennej 1 szkl mleka 1 jajko 2 łyżki oleju Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dolewamy mleko i olej oraz dodajemy jajko(...)Miksujemy wszystkie składniki dokładnie na gładkie ciasto. Odstawiamy miskę z ciastem na naleśniki na 30 minut, aby ciasto odpoczęło. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię i na gorącą wlewamy małą porcję ciasta. Poruszając patelnią rozlewamy ciasto na całej jej powierzchni. Smażymy naleśniki na lekko brązowy kolor.Smacznego

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Pokrzywowe naleśniki z brokułem i serem 201

Zapraszam na wiosenną lekko zieloną wersję naleśników. Do ciasta dodałam młode pokrzywy, które nadały ciastu fajny posmak a w farszu królują brokuły z dodatkiem sera. Naleśniczki wyszły bardzo pożywne a moja rodzinka zajadała ze smakiem pomimo tego, że były z pokrzywą. składniki: ciasto naleśnikowe 50 g młodych listków pokrzywy 2 szklanki mleka 1 szklanka wody ok 3 szklanek mąki(...)powinno być bardzo gęste, powinno swobodnie rozlewać się po patelni. Najlepiej zrobić próbę jednego naleśnika i wypróbować ciasto bo mąka różnie chłonie płyny, gdy ciasto jest za gęste należy dolać nieco wody a jak jest za rzadkie należy dodać trochę mąki. Z gotowego ciasta usmażyć naleśniki, mi wyszło 10 sztuk. Gotowe naleśniki posmarować wcześniej przygotowanym farszem, zrolować

Monia miesza i gotuje
Naleśniki z jarmużem i pieczarkami 138

serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto na naleśniki: 350 g mąki, 4 jajka, 60 g masła, 700 ml mleka,   Farsz: 250 g oczyszczonego jarmużu, 900 g pieczarek, 3-4 cebule, sól, pieprz, cukier, oliwa(...)masło. W razie potrzeby dolać trochę wody gazowanej lub dosypać mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Odstawić na 15 minut. Usmażyć naleśniki, zostawiając około 100 -150 ml ciasta. Na naleśnikach układać trochę farszu, zwijać. Następnie maczać w pozostałym cieście i smażyć na lekko złoty kolor.    zastawa

królestwo garów
Naleśniki z serem + filmik 134

polecam :-) Do przepisu dołączony jest filmik -> na końcu posta. Na moim blogu dostępna jest również wersja bezglutenowa tych naleśników, na którą zapraszam tu:  Naleśniki z serem (bezglutenowe)  . * * * Składniki (proporcje na około 10 naleśników): Ciasto: 1 szklanka mleka 1 szklanka gazowanej wody mineralnej półtora szklanki mąki 2 jajka szczypta soli 2 łyżki cukru kapka oleju(...)wymieszane - odkładamy ciasto na bok i zajmujemy się farszem. 3. Twaróg przekładamy do miski, rozdrabniamy widelcem, dodajemy cukier, cukier waniliowy, żółtko, mieszamy. Jeżeli twaróg okaże się zbyt suchy, wtedy dodajemy łyżkę lub dwie śmietany, mieszamy i farsz gotowy. 4. Na patelnię wylewamy odrobinę oleju, którą rozcieramy ręcznikiem. Na rozgrzaną patelnię wylewamy chochelką porcję ciasta i smażymy naleśnika. Pierwszego naleśnika smażę

Kawa z mlekiem
NALEŚNIKI SUZETTE Z POMARAŃCZAMI 116

Można je podać zarówno na deser, jak i na podwieczorek, a nawet na śniadanie.   Przygotowanie: 45 min. Chłodzenie: 1 godz. Dla 6 osób (około 12 szt. cienkich naleśników) Na ciasto naleśnikowe: ● 250 g mąki pszennej* ● 3 jajka ● 50 cl mleka ● 50 g masła ● 25 g cukru + szczypta soli ● 1 łyżka ekstraktu waniliowego**   Na sos Suzette(...)równomiernie. Wlewaj nieduże porcje ciasta, tak, aby uzyskać bardzo cienkie naleśniki. Smaż z każdej strony przez około 40 sekund, przewracając naleśnik na drugą stronę przy pomocy szpatułki. Powtarzaj tę czynność do wyczerpania ciasta. Przykryj naleśniki i odstaw w ciepłe miejsce. Naleśniki podawaj na gorąco, złożone na cztery części w tzw. chusteczkę (trójkąt). Polej je sosem Suzette

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Szybki Obiad: wegańskie naleśniki z konfiturą z wiśni 141

dokładnie wymieszać z mokrymi przy użyciu trzepaczki lub miksera. Ciasto powinno mieć konsystencję dość płynną. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, należy dodać wody lub mleka.  Rozgrzać patelnię teflonową lub ceramiczną i przy użyciu łyżki do zupy nalewać ciasto na patelnię. Temperatura patelni nie może być za wysoka, bo naleśniki będą się przypalać. Nie może tez być zbyt niska(...)będą chciały się rumienić. Jeśli nie zależy Wam na tym, żeby naleśniki były dietetyczne, przed wlaniem ciasta dodajcie na patelnię trochę oleju rzepakowego i dopiero wtedy wlewajcie ciasto.  Gotowe naleśniki smarować konfiturą wiśniową i podawać np. posypane cukrem pudrem. Możecie podawać je z dowolną konfiturą lub dżemem. Świetnie pasują też ze świeżymi owocami lub masłem orzechowym! Smacznego

Pełna Lodówka
Krokiety. 89

była za długa. 2. Ciasto naleśnikowe: składniki na ciasto wymieszać. Mi z proporcji, które podałam wyszło 15 naleśników, a krokietów wyszło 11 - więc można troszkę mniej zrobić ciasta. Naleśniki smażyć dość cienkie. Zbyt grube pękają przy zawijaniu, również krokiety nie są zbyt smaczne gdy więcej jest ciasta niż farszu. 3. Gdy jest gotowy farsz i gotowe są naleśniki

W kuchni u Moniki