wysokiego pysznego ciasta. Składniki ciasta: - 510g mąki orkiszowej (u mnie typ750) lub 3 szklanki* mąki tortowej - 1 i 1/4 szklanki ksylitolu (lub cukru) - 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia (1 mały proszek, u mnie bezglutenowy) - 1/4 łyżeczki sody - 1/4 łyżeczki soli - 3 duże jajka - 2/3 szklanki oleju - 1 szklanka naturalnego jogurtu (lejącego) - 1/2 szklanki mleka (może być roślinne(...)zimnego masła - 1 czubata łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy) * szklanka o pojemności 250ml Suche składniki: mąkę, sodę, sól, proszek do pieczenia oraz ksylitol wymieszać w jednej misce. Mokre składniki: roztrzepane jajka, jogurt, mleko oraz olej wymieszać w drugiej misce. Przygotować sobie kruszonkę: w tym celu do miski odważamy mąkę, dodajemy ksylitol, ksylitol z wanilią oraz zimne masło
Smaczne Zdroweudziałem ;)) składniki suche składniki 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru ( można dać mniej) mokre składniki 100 g masła 1 szklanka mleka 1 jajko tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej jak lubicie :) 12 sztuk truskawek Suche składniki mieszamy ze sobą w misce. Masło topimy, studzimy. Mleko i jajko wbijamy do miski i dodajemy masło , mieszamy. Następnie(...)suche składniki wsypujemy do mokrych i niedokładnie mieszamy. Dorzucamy czekoladę i znów mieszamy. Do formy wkładamy papilotki , zapełniamy mniej więcej do połowy ciastem i kładziemy truskawkę do środka i kolejna warstwa ciasta. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 °C. Smacznego
Cukier&PuderWczoraj troszkę uspokoiłam swoje sumienie wpisem na sałatkę light, więc dziś możemy troszkę zaszaleć :-). Wracam do mojego ukochanego ciasta marchewkowego. Jest doskonałe, marchew nadaje mu wilgoci
Kulinarne przygody Gatityłyżeczki sody oczyszczonej* 1/4 łyżeczki cynamonu* 2 łyżki mleka* cukier puder do posypaniaSposób wykonaniaMąkę z proszkiem do pieczenia i sodą przesiać na stolnicę, zrobić dołek, wybić jajko,dodać margarynę, smalec, cynamon, mleko, 35 g cukru (chociaż smaczne są też w wersjibez cukru w cieście, a jedynie posypane), zagnieść ciasto, pod koniec dodać rodzynkii żurawinę.Ciasto rozwałkować
Mix smakuCzarne racuchy z kiwi Składniki: (na ok. 15 sztuk) - 2 jajka - 300 ml mleka - 1 i 1/3 szklanki mąki - 1 łyżeczka proszku do
Gotuj Z Muzykąbiałek i ucieramy z cukrem. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do miski wkładamy utarte żółtka, mleko, mąkę i rozpuszczoną margarynę. Wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy pianę z białek. Gofrownicę rozgrzewamy i smarujemy cienko olejem. Wlewamy porcję ciasta i rozsmarowywujemy. Pieczemy aż gofry nabiorą złotego koloru. Gotowe smarujemy kremem i zajadamy ciepłe! Pycha
Ostra na Słodkopuszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Wlać czekoladę, połączyć. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem, chilli, cynamonem, goździkami i solą. Partiami dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach. Na końcu dodać mleko, połączyć. Dodatkowy cukier dokładnie wymieszać z cynamonem i chilli. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą obtoczyć w cukrze z przyprawami, układać na blasze wyłożonej papierem
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukier i 1 łyżeczkę masła - w 50 ml wymieszać budyń i wlać do gotującego się mleka i zagęścić jajka, zimne masło, , aromat waniliowy, cukier utrzeć mikserem - masa będzie zważona, ale to ma tak być wsypać mąkę przesianą z proszkiem i mikserem utrzeć na gładkie ciasto - ma być gęste tortownica 24cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia a boli posmarować masłem
W Mojej Kuchni Lubięmaggi, 1 łyżeczka papryka ostra mielona, wszystko chwilę podsmażać na większym ogniu i ostudzić jajka, mleko, olej, cukier, vegetę dobrze roztrzepać rózgą wsypać przesianą mąkę z proszkiem i sodą, dodać pieczarki i ser feta pokrojony w kosteczkę teraz wszystko "byle jak" wymieszać na gęste ciasto nakładać prawie do pełna do foremek silikonowych 7x4 cm piec z 25 minut w 200C
W Mojej Kuchni Lubiępestek, 1 szklanka śmietana 30%, 1 opakowanie śmietanfix, - ile potrzeba czekolada zmielona jajka, olej, mleko, kefir, cukier dobrze roztrzepać rózgą wsypać przesianą mąkę z proszkiem i sodą i "byle jak" wymieszać rózgą silikonowe foremki 4x7cm - wyszło 19 sztuk po 1 łyżce czubatej dać ciasta do foremek - dać po 1 łyżeczce masy krówkowej i po 1 śliwce bez pestek resztę ciasta
W Mojej Kuchni Lubięgorzkiej czekolady, 2 łyżki mleka. Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, wbijamy jajka i dodajemy miękkie masło. Ucieramy mikserem. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy i wlewamy mleko. Na koniec wsypujemy płatki czekoladowe i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przelewamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Ciasto pieczemy ok godziny w 180 stopniach
Aga w kuchniczym dodajemy cukier i miksujemy 3 minuty. 2. Mikser przełączamy na średnie obroty. Mąkę łączymy proszkiem, sodą i solą i przesiewamy. Dodajemy w 3 partiach do miksera na przemian z mlekiem, a na sam koniec dodajemy ekstrakt z wanilii. Nie miksujemy zbyt długo, ponieważ ciasto zrobi się zbyt ciężkie (ok. 3 minuty). 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (bez termoobiegu
My Culinary ArtSzklanka mleka · Łyżeczka proszku do pieczenia · Łyżeczka cukru waniliowego(...)Cukier puder do posypania racuchów Suche składniki mieszamy z mlekiem i jajkiem przy pomocy miksera. Ciasto, które otrzymamy powinno być nieco gęstsze od ciasta naleśnikowego. Banany obieramy ze skórki i bardzo delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny (tylko tyle by banany nam nie zaczęły ciemnieć). Włączamy gaz pod patelnią i nalewamy olej. Kawałek banana wkładamy do ciasta i delikatnie obkręcamy. Umieszczamy
Kolizje Smakówmąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki śmietany 18% 3 żółtka 2 łyżeczki proszku dopieczenia Słoik dżemu z czarnej porzeczki Beza 5 białek (3 z ciasta + 2 z kremu) szklanka cukru pudru łyżeczka mąki ziemniaczanej 15 g płatków migdałowych Krem 500 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 2- 3 łyżki cukru cukier
RAROSSAMargarynę roztapiamy i rozpuszczamy w niej cukier. Studzimy. W jednej misce wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce rozrabiamy mleko ( 170ml) i jajka. Do suchych składników dodajemy mleko z jajkami i margarynę z cukrem. Łączymy wszystko ale nie mieszamy długo. Ciasto ma być grudkowate (!) Na dno foremki wkładamy trochę ciasta, nakładamy budyń i dopełniamy ciastem
Olikowa kuchnia