mlecznej czekolady sól Wykonanie: Tabliczki czekolady posiekać. Masło roztopić, przestudzić. Połaczyć mąkę, proszek do pieczenia,cukier, szczyptę soli i czekoladę. W drugim naczyniu wymieszać roztrzepane jajka, mleko i stopione masło. Mokre składniki dodać do suchych, dość niedbale wymieszać. Papilotki włożyć do formy na muffinki, napełnić ciastem do 2/3 wysokości. Piec 25 min. w temp. 180 stopni
Anioły w kuchnisuchych drożdży lub 16 g świeżych 26 g mleka w proszku Dodatkowo 1 jajko 1 łyżka mleka sezam , mak do posypania bułek Wszystkie składniki umieścić w misce miksera, wyrabiać przez 5 minut, przykryć folią spożywczą, odstawić na 1 do 3 godzin do wyrośnięcia. [ ciasto robiłam w misce Tupperware]. Następnie wyjąć ciasto z miski na blat, zagnieść, a następnie
Moje domowe kucharzenieubić na puch. Pod koniec ubijania dodać olej. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto upiec w keksówce. Ciasto ciemne: Wykonać podobnie jak ciasto jasne. Zmniejszyć ilość mąki o 1 dużą łyżkę, a następnie dosypać łyżkę kakao. Reszta bez zmian. Upieczone ciasta wystudzić. Krem: 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej
Praktyczna plwsypać 5 dkg cukru i stopić go na jasny karmel. Następnie dolać mleko i wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć z 25 dkg cukru. Do masy maślanej dodać trzy żółtka i trzy całe jajka. Wsypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać mikserem. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać płynny karmel i wymieszać
Z Kuchni Do Kuchnimasła 4 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Na polewę: tabliczka białej czekolady 2-3 łyżki mleka skondensowanego, niesłodzonego lub mleka krokant do posypania Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciastka energicznie zagnieść (masło powinno być zimne, pokrojone na małe kawałki). Ciasto włożyć na min pół godziny do lodówki. Po tym czasie
Ze smakiem i z pasjąszkl. śmietany kwaśnej; 100 g margaryny; 3 żółtka; 1/2 szkl. cukru; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; kakao. Wszystkie składniki zagniatamy, rozwałkowujemy i wyklejamy dużą blachę. Ciasto posypujemy kakao. Masa serowa: 1 kg mielonego sera; 3/4 szkl. oleju; 1 szkl. cukru; 2 budynie śmietankowe/waniliowe; 1/2 l mleka; aromat śmietankowy/waniliowy/migdałowy; 2 całe jajka; 4 żółtka. Cukier ubijamy z olejem
MiksturownikPrzygotować 2 miski. Do jednej miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól i proszek do pieczenia - wymieszać. W drugiej misce zmiksować mleko, jajko, ajerkoniak i olej. Do mokrych składników dodać składniki suche - szybko wymieszać. Przygotować blachę do muffinek. Formę natłuścić lub w jej otwory włożyć papilotki. Ciasto równomiernie rozłożyć do każdej papilotki. Na wierzchu ułożyć czereśnie. Piec w 175 stopniach
kolorowotorcikowocukier. Dodawać kolejno żółtka. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia oraz proszkiem budyniowym. Dodać do ubitych białek, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do przygotowanej blaszki o wym. 23x33cm. Piec około 30minut w temp. 180st. Przestudzić i przekroić na dwie równe części. Krem: 1 litr mleka 3,2%, 200g masła, 3/4 szklanki cukru, 2 żółtka
Z miłości do słodkościsztywną pianę. Stopniowo dodawać po jednym żółtku na przemiana z przesianymi mąkami z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 24cm. Piec około 35-40minut w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na 3 części. Krem waniliowy: 3/4 l mleka, 300g masła, 1 budyń waniliowy, laska wanilii, 1/2 szklanki cukru
Z miłości do słodkości100g swiezych lub mrozonych jagod wykonanie: Oddzielamy bialka od zoltek. Zoltka ubijamy z mlekiem, ricotta, cukrami i sola. Make mieszamy z proszkiem do pieczenia, a nastepnie stopniowo dodajemy ja do masy mleczno-jajecznej. Ciagle mieszamy. Na koncu ubijamy bialka ze szczypta soli i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnie, rozprowadzamy na niej maslo lub olej. Patelnie powinna byc bardzo
Przysmaki Karolkiśmietanie 300 ml śmietanki 32% (u mnie 250 ml) 150 ml mleka( u mnie 200 ml) 125 g masło/margaryna ( stopić i ostudzić) 90 g mąka kokosowa( u mnie wiórki 110g) 80 g mąka pszenna 4 jajka 120 g cukru 1 cytryna bio( skórka i sok) 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania. Całe jajka ucieramy(...)cukrem na puch, dodajemy mąkę i proszek. Następnie stopniowo dodajemy mąkę kokosową (wiórki), roztopione masło i ocieploną śmietankę i mleko. Na końcu dodajemy sok i skórkę z cytryny. Po wymieszaniu wszystkich składników otrzymamy dość rzadką masę. Foremkę ( u mnie szklane naczynie żaroodporne (25x19cm) wykładamy zmoczonym i wyciśniętym papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy
Mia Cucina Sofietajednej z książek Siostry Anastazji. Składniki: Ciasto: 6 jajek 1 szklanka cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie) 2 łyżki oleju 1 łyżka wody Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 2 galaretki jasne (np cytrynowe) 1 łyżka masła Masa budyniowa: 0,5 l mleka 0,5 szklanki cukru(...)stężeje. Przygotować masę budyniową. Mąkę i żółtka rozmieszać w szklance mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego wlewać rozmieszaną mieszankę mleczno - jajeczną i energicznie mieszać. Gotować na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć. Dodawać po łyżce budyniu i dokładnie ucierać lub miksować. Przełożyć ciasto. Na dno kłaść jeden blat biszkoptu. Na to masę jabłkową, następnie
Sto kolorów kuchniłyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie; Białka ubić na sztywną pianę, dodać resztę składników i lekko wymieszać .Piec w 180C przez 40 minut . Masa; 5 żółtek ½ szk kwaśnej śmietany Cukier waniliowy kostka margaryny 6 łyżek cukru pudru 1 l mleka Wykonanie: Mleko i cukier waniliowy zagotować i odstawić.Wymieszać żółtka ze śmietaną, wlać do mleka i zagotować(...)gęste sito.Utrzeć margarynę z cukrem, dodać uzyskany ser i wymieszać. Wierzch ; 1 duża paczka okrągłych biszkoptów rodzynki 2 jasne galaretki Przełożenie placka ; Ciemny biszkopt – masa – ciasto makowo - kokosowe – masa – ciemny biszkopt – masa – okrągły biszkopty – na każdy biszkopt nałożyć rodzynkę – zalać galaretką , która zaczyna się lekko ścinać
Apetyczna babeczkachrupiące i idealne do mleka. Czy czegoś trzeba więcej do szczęścia? Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 250 g miękkiego masła 1,5 szklanki cukru 1 duże jajko Przygotowanie: W średniej misce łączymy suche produkty: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól(...)masło z cukrem, aż powstanie jasna kremowa masa do której dodamy jajko - ciągle ucierając. Do kremowej masy dodajemy stopniowo mieszankę mączną, aż połączymy wszystkie produkty w maślane ciasto. Ciasto formujemy w małe kulki (najlepiej proporcje ustalimy biorąc czubatą łyżkę ciasta i z niej uformować kulkę), kulki układamy na blachę pokrytą papierem pergaminowym
Niezły Młynek