"Niedziela palmowa za nami, święta przed nami, a na dworze śnieg. Podobno święta również będą śnieżne, choć z dodatnią temperaturą. Cóż, może nie będzie świątecznego spaceru
Słodkie Przyjemnościzarówno tego i tego wypieku z całą pewnością posmakuje. Mokre , zimne , delikatne ciasto czekoladowe przełożone kremowym , waniliowym białym serem tworzy rewelacyjną całość! Nie za słodkie … nie za ciężkie … nie za trudne – w sam raz na wypiek do popołudniowej kawy. Polecam! SKŁADNIKI : ( 24 x 28 ) * mleko – 250 ml * margaryna – 125 g * kakao – 2 łyżki * dżem(...)jajko – 2 szt * masło – 1 czubata łyżka * cukier – 3/4 szkl * budyń waniliowy- 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Margarynę , mleko , kakao , dżem oraz cukier wkładamy do rondelka , gotujemy , studzimy. Do schłodzonej masy dodajemy mąkę , jajka i proszek do pieczenia. Wszystko razem dokładnie mieszamy , a następnie wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( ok. 1,4 zostawiamy ). Masło ucieramy
Ostra na SłodkoJeśli ktoś jeszcze zastanawia się jakie ciasto na weekend upiec? polecam to. Ciasto jest mega słodkie i zamulające - taka inna wersja "krówki" :) Składniki biszkopt:5 jajek¾ szklanki cukru1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej)1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanejSkładniki na krem:700 ml mleka2 budynie śmietankowe z cukrem20 dag masła2 puszki masy(...)Wykonujemy budyń na mleku wg instrukcji z opakowania budyniu. Budyń odstawiamy do wystygnięcia a później mieszamy go mikserem z 20 dag masła i 1 puszką masy krówkowej. Gotowy krem wysmarować spód biszkoptu a następnie przykryć go drugim płatem biszkoptu. Polewa: drugą puszkę masy krówkowej miksujemy z 2-3 łyżkami masła i taką masą smarujemy wierzch ciasta. Następnie roztapiamy białą czekoladę
Bon Appetit Małgorzatycisza, bolące plecy, ciasto drożdżowe na powitanie i ciągnące krówki na zakończenie, wszystko doprawione wiatrem i słońcem w południe, plecy trochę bolą, może trochę przemarzłam, ale w sumie było fajnie, w sumie jestem szczęśliwa, nie tylko teraz w ogóle ostatnio... Składniki: 50g mąki + łyżeczka łyżeczka kakao garść płatków owsianych jajko mały banan mleko do konsystencji* łyżka roztopionego(...)proszkiem do pieczenia i czymś do posłodzenia. Banana miksujemy i mieszamy z jajkiem,masłem i kapką mleka. Mokre składniki mieszamy z mąką i dzielimy na dwie. Do jednej dodajemy łyżeczkę mąki i płatki owsiane, do drugiej kakao i kawę. Na zmianę nakładamy do papilotki czy foremki, posypujemy płatkami owsianymi. Pieczemy ok.30min w 180stopniach/ *w razie czego dodajcie już do ciasta
More food, love and dreamsproszkiem do pieczenia przesiewamy. Dodajemy cukier, kakao i łączymy składniki. Jajka ubijamy na lekko puszystą konsystencję. Do miski z suchymi składnikami dodajemy jajka, maślankę oraz czekoladę z masłem. Miksujemy na wolnych obrotach aby składniki dokładnie się połączyły. Wlewamy ciasto do formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 80-90 minut. Ciasto dokładnie studzimy. Dzielimy ciasto(...)równe blaty. Przekładamy kremem. Jeśli starczy ozdabiamy boki ciasta. Czekoladę na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodając do niej odrobinę mleka. Oblewamy polewą tort. Posypujemy wierzch wiórkami kokosowymi
Mania Gotowaniaubijania dodajemy stopniowo cukier puder, a następnie żółtka. Przesiane mąki, mielone orzechy, mak i proszek mieszamy razem. Powoli, partiami sypiemy na masę jajeczną i delikatnie mieszamy, na koniec dodajemy tłuszcz. Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą, wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 30 minut. Lekko studzimy w formie, a następnie(...)zimnego mleka · 100 g miekkiego masła/margaryny Kasia · 2 łyżki zmiksowanego dżemu morelowego Przygotowujemy krem zgodnie z zaleceniami. Do zimnego mleka wsypujemy proszek i miksujemy mikserem ok 2 min. Do ubitego kremu partiami dodajemy wcześniej zmiksowane, miekkie masło. Całość miksujemy jeszcze chwilę. Biszkopt
Mia Cucina Sofietadostalam od babci. To delikatne czekoladowe ciasto świetnie smakuje z wiśniami czy truskawkami ze słoika lub przełożone konfiturą owocową. Dla tych, którym dodatkowe kalorie nie straszne wierzch polewamy grubą warstwą rozpuszczonej czekolady. Składniki: 4 jajka 2,5 szklanka mąki 1 szklanka cukru 3 łyżeczki proszku 2 łyżki kakao 1 kostka margaryny 5 łyżek mleka (może też być woda) + wiśnie(...)połową ilości cukru, mlekiem i kakao na małym ogniu. Całość nie może się zagotować. Po rozpuszczeniu odstawiamy do przestudzenia. Rozdzielamy żółtka od białek. Żółtka mieszamy z pozostałym cukrem i dodajemy do przestudzonej masy kakaowej ciągle mieszając. Nastawiamy piekarnik na temperaturę około 180 stopni. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do masy kakaowej dodajemy proszek, mąkę i dokładnie mieszamy
Ciastkozercycukru 50 ml wody dodatkowo: 250 ml śmietany kremówki Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, proszkiem i cukrem waniliowym. Masło rozpuścić, przestudzić. Wlać mleko, wbić jajko, dokładnie połączyć. Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać na gładką masę bez grudek. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zamieszać. Wlewać odpowiednie porcje do rozgrzanej gofrownicy, piec 2-3 minuty. Odkładać
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyczki cukru waniliowegomąka około 300 g - lub więcejSposób przygotowania:Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i mieszamy. Następnie dolewamy ekstrakt waniliowy, dodajemy cukier, sodę i proszek do pieczenia - łączymy. Ostatnim krokiem jest dodanie mąki - masa powinna być klejąca, powinno dać się uformować lejącą się kulkę - ciasto powinno przypominać konsystencją ciasto na lane kluski - nie powinno być zbyt ciężkie.Łyżkami nabieramy
Słodkie Przyjemnościżółtka utrzeć z resztą cukru i cukrem wanilinowym do białości, następnie dodać wodę mineralną, mleko, olej i zmiksować, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, również zmiksować, na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.Rozgrzać gofrownicę, przed pierwszym pieczeniem posmarować olejem, nałożyć porcję ciasta i piec (czas uzależniony indywidualnie od posiadanej gofrownicy) na złoty kolor.Podawać z dowolnymi
Mix smakuSkładniki:Suche:2 szklanki mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 łyżeczki sody1 cukier waniliowy 2/3 szklanki cukru2 łyżki kawy cappuccino (proszku)1 łyżka kawy rozpuszczalnej
Kuchnia domowa Aniucieranym na zimno z cukru pudru i wody, aby był jeszcze bielszy dodałyśmy mleka kokosowego. Przygotowanie: Margarynę ogrzać aby lekko zmiękła. Migdały lub orzechy zmielić. Wymieszać mąki, siemię lniane, proszek do pieczenia, przyprawy i pozostałe suche składniki, połączyć z margaryną i miodem. Wyrobić gładkie ciasto, uformować kulę i schłodzić w zamrażarce. Ciasto rozwałkować na grubość około
głodny alergikpłatki migdałów + kokos * polewa z białej czekolady SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier , kokos i wbijamy jajka. Wszystko razem dokładnie miksujemy wlewając powoli olej i po odrobinie mleka. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej , dodajemy do masy i dokładnie mieszamy – ciasto powinno miec konsystencję śmietany / budyniu. Wkładamy do foremek na muffinki ( ja używamy silikonowych
Ostra na Słodkocukier waniliowy, 1 sztuka czekolada "pina colada", 6 łyżek marmolady jabłkowo śliwkowej olej, jajka, mleko, cukier i cukier waniliowy dobrze mikserem ubić wsypać przesianą mąkę z proszkiem i nie za dokładnie mikserem wymieszać 12 foremek do babeczek silikonowych 4x7cm do 6 foremek nałożyć po łyżce ciasta - po łyżce marmolady - po niepełnej łyżce ciasta do 6 foremek nałożyć czubate łyżki ciasta
W Mojej Kuchni Lubięszklanki mąki pszennej 22 dag margaryny 15 dag cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. podzielić na 3 części, upiec oddzielnie 3 cienkie placki ( blacha 25x34). Masa serowa: 90 dag zmielonego sera 3?4 szklanki mleka 1 i 1/2 szklanki cukru ok. 7 dag masła 3 żółtka 3 czubate łyżki mąki
Praktyczna pl