proszku do pieczenia ew. 2 łyżki oleju (jeśli będziemy smażyć bez tłuszczu) 1. Jajko roztrzepać z mlekiem, dodać cukier, sól, proszek do pieczenia i ew. olej. 2. Wsypać ryż, wymieszać. 3. Dodawać stopniowo mąkę do uzyskania odpowiedniej gęstości. 4. Łyżką nakładać niewielką ilość ciasta na patelnię, smażyć na rumiano (ja smażyłam na patelni naleśnikowej "na sucho" bez oleju) Podawać
Kto ugości moich gości?przygotowania:1. Przygotowujemy dwie miski, w jednej mieszamy ze sobą składniki suche (mąkę, só, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy), a w drugiej mokre (mleko, olej, jajka).2. Składniki suche i mokre mieszamy razem łyżką, dodajemy jagody, jeszcze raz mieszamy.3. Przekładamy ciasto do foremek na muffinki na wysokość 2/3 foremki.4. Pieczemy w 200 st. C przez 20-25 minut.Smacznego
Kuchnia domowa Aniproszku 15 g roztopionego smalcu mąka ziemniaczana do podsypywania koszyka Do miski przesiać mąkę, dodać mleko w proszku, wodę z rozpuszczoną w niej solą i całą podmłodę. Wszystko dokładnie wymieszać i wyrabiać około 10-12 minut. Dodać roztopiony smalec i dodatkowo wyrabiać ciasto jeszcze 3-4 minuty aż smalec się całkowicie wchłonie. Odstawić ciasto, pod przykryciem do odpoczynku
UgotujmyTo.plmleka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy posiekane masło, proszek do pieczenia, sól i cukier. Rozcieramy składniki palcami. Jajko ubijamy i dodajemy tyle mleka, aby otrzymać 140 ml płynnej mieszanki. Dodajemy około 2/3 jej ilości do ciasta. Reszta będzie służyła do posmarowania bułeczek . (W razie potrzeby dodajemy trochę mikstury z jajka i mleka
Ostra na SłodkoSezon na maliny w pełni , więc trzeba to wykorzystać! Z ciasta zrobiłam pyszne kokosowe naleśniki z musem z tych soczystych malin. Zapakowałam jak sakiewki! A , że słodkości nigdy za wiele , to nie obyło się też bez dodatkowej porcji czekolady! Takie naleśniki posmakują nie tylko dzieciom , ale i dorosłym! Nie tylko posmakują , ale i pięknie będą wyglądać na naszym stole(...)szkl * jajko – 1 szt * mleko – ok. 200 ml * sól – 1 szczypta * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * olej rzepakowy – 30 ml * wiórki kokosowe – 4 łyżki DODATKOWO: * maliny – ok. 30 dag * cukier puder – 4 łyżki * polewa czekoladowa – 100 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Składniki na naleśniki mieszamy. Do ciasta naleśnikowego dodajemy wiórki kokosowe. Na dużej
Ostra na Słodkomleka 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru Mąkę, mleko, olej, żółtka, proszek do pieczenia, cukier mieszamy. Z białek ubijamy sztywną pianę z solą, którą stopniowo dodajemy do przygotowanej masy. Gofrownicę smarujemy olejem i nagrzewamy. Nakładamy ciasto i pieczemy ok. 4 minut. Podajemy z bitą śmietaną, owocami, cukrem pudrem według uznania. Smacznego
Salonik smakówznikną grudki, gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. Ostudzić. Do zimnego ciasta dodawać stopniowo jajka, cały czas miksując, na koniec dodać proszek. Podzielić na 2 części i piec ok 40- 45 min w 200 stopniach. Krem I: ½ litra mleka 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 125 g margaryny lub masła roślinnego 2 łyżki mąki pszennej
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniamleka 1/3 szklanki oleju Przepis: Na początku wsypujemy do miski wszystkie suche składniki czyli : mąkę, cukier, proszek oraz cukier waniliowy, łączymy je za pomocą łyżki, a następnie dodajemy mokre (olej mleko i jajka). Wszystko mieszamy łyżką - nie musi być bardzo dokładnie. Następnie wlewamy ciasto do formy wyłożonej już wcześniej papierkami do muffin (lejemy je do 2/3 wysokości, bądź więcej
WeAreCrazygorący cynamon DecoMorreno-LaFesta, 25 sztuk śliwki, - w opisie lukier, - ile potrzeba posypka kolorowa jajka, olej, mleko, cukier dobrze roztrzepać rózgą wsypać mąkę, proszek i 2 saszetki czekolady "gorący cynamon" i wymieszać "byle jak" = nie za dokładnie forma kominkowa silikonowa 24 cm połowę ciasta wylać do formy i poukładać śliwki bez pestek teraz wylać resztę ciasta i na wierzchu poukładać
W Mojej Kuchni Lubięczekolady, śnieżynki cukrowe Dr. Oetker Przygotowanie: W misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę korzenną. W drugiej misce mieszamy składniki płynne: miód, mleko, olej oraz jajko. Następnie mokre składniki przelewamy do miski z suchymi składnikami. Ciasto przelewamy do papilotek, do 3/4 ich objętości. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze
Aga w kuchniprzygotowania tego ciasta nie potrzeba ani sody ani proszku do pieczenia. Ciasto to pięknie wyrasta dzięki pianie z białek jaj i przykryte jest także pianą. Można użyć mąki kukurydzianej do uzyskania wypieku bezglutenowego. Nie zawiera mleka. Składniki: 4 jajka 3 białka 80 g mąki pół szklanki cukru (lub mniej) 1/4 szklanki cukru pudru szczypta soli łyżka soku z cytryny
prawdziwe jedzeniemożna więcej, można mniej, w zależności od upodobań) szczyptę soli Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę, wodę, mleko, olej, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i żółtka miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Następnie dodajemy po łyżce ubitych białek do zmiksowanego ciasta i bardzo delikatnie łączymy. Staramy się zrobić to tak, by nie stracić za dużo z objętości
Ratunku obiadcukru 4 łyżki wiśniówki 2 łyżeczki konfitur fix cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Mąkę ,proszek i sól przesiać.Dodać mak,cukier i wymieszać. Margarynę rozpuścić.Do mleka wbić jajka i roztrzepać.Do suchych składników dodać mleko z jajkami,letnią margarynę i wymieszać. Ciastem napełnić papilotki do 2/3 wysokości.Z upieczonych babeczek ściąć górę wykroić nożykiem w środku dziurkę
Ala piecze i gotujepozostałym cukrem kryształem. Dodaję pokruszony ser (można zmielić, jeśli ktoś nie lubi drobinek sera w cieście), mleko, cukier puder i miksuję bardzo dokładnie. Do masy delikatnie, przy pomocy szpatułki, wmieszałam białka. Masę podzieliłam na dwie równe części. Do jednej z nich dodałam proszek budyniu czekoladowego, a do drugiej waniliowego. Budynie bardzo delikatnie połączyłam z każdą masą. Następnie
W kuchni Karmel-itkipyszne ciasto się należy :) Ciasto znalazłam w jednej z gazet , przepis pochodzi ze zbioru p.Moniki Mościckiej. Temp. pieczenia biszkoptu : 180st. C Czas pieczenia : 40 minut Biszkopt: 6 jaj 1 szkl. cukru 2 łyżki kakao 1 szkl. + 1 łyżka mąki 2 łyżki oleju 1 łyżka wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 1 puszka mleka skondensowanego "Kajmak" 1 kostka masła
Słodkości i nie tylkorozdrabniaczu na drobno jajka, mleko, olej, cukier w robocie zmiksować z 3 minuty na większych obrotach wsypać mąkę żytnią, pszenną, proszek z sodą, cynamon i wymieszać w robocie z 2 minuty na większych obrotach dodać marchew z jabłkiem i i tylko wymieszać do połączenia składników tortownica 24 cm - wysmarować masłem i posypać tartą bułką, przełożyć ciasto do blaszki i piec
W Mojej Kuchni Lubięubić ze szczyptą soli mikserem, żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana (5 min), następnie żółtka dodać do białek - mieszać mikserem, potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem. Ja piekłam biszkopt(...)prostokątnej formie a później dopiero wycinałam kształt serca. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach C około 25 m.Krem:Serek utrzeć z mlekiem, cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem i miękką margaryną. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno w osobnej misce i połączyć z masą serową. Później ostrożnie wymieszać z dżemem. Tort: Gdy biszkopt jest wystudzony wykrawamy kształt serca. Ja zrobiłam sobie
Bon Appetit Małgorzatycukru* 1/2 szklanki mleka zagęszczanego niesłodzonego (może też być zwykłe)* 1/2 szklanki wódki* 250 g masła lub margarynySposób wykonaniaWszystkie składniki na krem oprócz masła połączyć i zostawić na całą noc w lodówce.Żółtka utrzeć z cukrem,oliwą i wodą.Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka wbić na sztywno ze szczyptą soli,dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.Wylać
Mix smakufaktycznie warto było :) Składniki: Ciasto: - 30 dag mąki - 10 dag cukru pudru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 10 dag masła - 1 łyżka smalcu - 2 żółtka - 1 jajko Masa serowa: -1,2 kg sera białego - 1 i 1/3 szklanki cukru - 1 łyżka cukru waniliowego - 8 dag budyniu śmietankowego - 1 szklanka śmietanki 30 % - 1 szklanka mleka - 1 szklanka oleju z pestek winogron
Zainspirowana w kuchnipuszyste, wręcz rozpływa się w ustach ;) Blacha 22x33cm. Ciasto kakaowe: 3/4 szklanki oleju rzepakowego pół szklanki wody 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 5 jajek pół szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Krem: masło 200g 1/2 litra mleka 2 żółtka 6 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej(...)mleka odlewamy pół szklanki, resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostawionego mleka dodajemy żółtka, i obie mąki, mieszamy tak, żeby nie było grudek. Gdy mleko w garnku będzie się gotowało, wlewamy mieszaninę, dokładnie mieszamy aż do zagotowania. Mamy budyń, który odstawiamy do schłodzenia. Ciasto kakaowe: Olej, wodę, szklankę cukru i 3 łyżki kakao umieszczamy w garnuszku i gotujemy
Czerwona Porzeczkasody oczyszczonej 2 łyżeczki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika (domowej) skórka otarta z jednej pomarańczy Polewa: 100g gorzkiej czekolady lub mlecznej 2-3 łyżki mleka 1. Przesiać do miski mąkę, kakao, sodę, proszek i przyprawę do piernika. 2. Do miski wlać olej, wsypać cukier i zmiksować. Dodać jajka i miksować około 5 minut. Dodać startą na małych oczkach marchewkę(...)wysmarować masłem i wysypać mąką i wlać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu ciasto przestudzić w formie. Polewa: Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej lub w rondelku zagotować mleko, zmniejszyć ogień, dodać czekoladę i mieszać do połączenia. Polać wierzch piernika. Smacznego Post Piernik marchewkowy pojawił się poraz
UgotujmyTo.plblaty zaczynają się ślizgać po paterze? Nic, tylko wziąć dwa głębokie oddechy, zamknąć oczy i powiedzieć sobie, że z urodzinowego tortu zawieziemy na rodziny obiad przepyszne(!) mało urodziwe ciasto, które z trzęsącymi uszami zje się po cichu w fotelu. Zdjęcia zrobiłam po wszystkich mało przyjemnych wydarzeniach, dlatego wygląda jak wygląda, ale muszę przyznać, że gdybym nie musiała go nigdzie przewozić(...)Piekarnik rozgrzewamy do 180`C.Masło, cukier, łyżkę cukru z wanilią, mleko i kakao rozpuścić w rondelku, a następnie ostudzić. Do ostudzonej masy dodajemy żółtka, następnie dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą.Ciasto przekładamy do okrągłej formy i pieczemy około 40 minut. Zimną
Słodkie PrzyjemnościSkładniki na biszkopt: - 6 jaj- 1,5 szklanki mąki tortowej - 1 szklanka drobnego cukru- 3 łyżeczki proszku do pieczenia- 1,5 łyżeczki octu- 3 łyżki oleju- cukier waniliowy- aromat (według uznania) Składniki na krem: - 2 opakowania kremu ajerkoniakowego dr Oetkera- 600ml zimnego mleka- 200g miękkiego masłaDodatkowo:- dżem z czarnej porzeczki- sok do nasączenia biszkoptu (dałam jabłkowy)Polewa:- 100g dobrej czekolady(...)czekoladyMąkę przesiewamy. Białka ubijamy, stopniowo dodając cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem (uwaga – masa zwiększy swoją objętość). Do ubitych białek dodajemy, po łyżce, masę żółtkową, delikatnie mieszając. Kolejno dodajemy - przesianą mąkę i olej - ponownie delikatnie mieszamy. Dno tortownicy (26cm) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 minut. Upieczony
mojewypiekiinietylkomąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Do foremek ( ja jak zwykle używałam silikonowych – polecam! ) nakładamy ciasto ( mniej więcej do 3/4 wysokości ). Piekarnik rozgrzewamy do 190C i pieczemy muffinki ok. 25-30 minut ( do „suchego patyczka” ). Chwilę studzimy, ś cinamy górę. KREM: Mleko łączymy z mąką ziemniaczaną i pszenną
Ostra na Słodkotroszkę mniej) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 płaskiej łyżeczki sody - 2/3 płaskiej łyżeczki soli - 1,5 szklanki ksylitolu (lub cukru) Składniki mokre: - 400ml mleczka kokosowego (cała puszka) - 100g oleju kokosowego (stopionego) - 2/3 szklanki mleka ryżowego lub owsianego - 4 jajka Dodatkowo: - 2 jabłka - 200g malin (dałam mrożone) - mielony ksylitol do oprószenia ciasta (nie trzeba) - płatki migdałów
Smaczne Zdroweświeżość. Polecam przede wszystkim na specjalne okazje. PANI WALEWSKA Składniki: Kruche ciasto: · 2 szklanki mąki pszennej · 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia · 1 łyżeczka aromatu waniliowego(...)łyżeczka octu · 1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem: · 2,5 szklanki mleka · 200 g masła · 3 łyżki mąki pszennej · 2 łyżki
Mania Gotowaniaciemnej, gorzkiej czekolady startej na tarce lub drobniutko połamanej Mieszamy mąki, proszek i sól. Ubijamy masło z cukrem na jasną masę, dodajemy po 1 jajku, miksując do połączenia. Dodajemy do masy banany, suche składniki i mleko. Wsypujemy czekoladę i ewentualne orzechy, mieszamy ręcznie. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto nakładamy do foremek, pieczemy ok. 20 minut, uważając, aby nie przesuszyć
Z butelką mleczka w tle