najczęściej stosowało się do tego wypieku). Ciasto wyrosło jak szalone, dodatek proszku do pieczenia i ubita piana z białek zrobiło swoje. Murzynek PRZEPIS {standardowa keksówka o długości 30 cm} temperatura pieczenia: 180C | czas pieczenia: 55-60 min Składniki 250 g masła lub margaryny (użyłam masła klarowanego) 3 czubate łyżki kakao 0,5 szkl. mleka 1 szkl. cukru trzcinowego lub zwykłego(...)jabłka, gruszki, wiśnie (opcj.) Przygotowanie Masło, mleko, kakao i cukry zagotować na wolnym ogniu do rozpuszcznia i połączenia składników. Chwilę ostudzić. Ubić pianę z 4 białek. Do wystudzonej masy dodać 4 żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać na wolnych obrotach miksera. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wmieszać w ciasto. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem
coolinarnastrefa.blogspot.comciasto długo pozostaje świeże, a wyrabia się je błyskawicznie. No i ten smak.... Orzechy pekan znajdziecie w sklepie www.Skworcu.com.pl . Składniki : 28 dag maki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli 15 dag cukru 2 jajka, roztrzepane 3 łyżki masła, (roztopionego) 2/3 szklanki mleka 1 szklanka orzechów pekan, posiekanych 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1. Przygotować foremkę- keksówkę, wyłożyć papierem
Apetyczna babeczkaszklanki mąki tortowej (odjąć 3 łyżeczki, które zastępujemy kakao- 3 łyżeczki kakao- 1 szklanka drobnego cukru- 3 łyżeczki proszku do pieczenia- 1,5 łyżeczki octu- 3 łyżki olejuKrem maślany:- 5 żółtek- 1 szklanka drobnego cukru- 1 szklanka mleka + 1/3(do rozrobienia mąki)- 2 łyżeczki mąki tortowej- 2 kostki masła (po 227g kostka)- ekstrakt waniliowy- rum (ilość do smaku)Mąkę przesiewamy(...)kakao. Białka ubijamy z cukrem. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem (uwaga – masa zwiększy swoją objętość). Do ubitych białek stopniowo dokładamy masę żółtkową. Kolejno – dodajemy przesianą mąkę i olej – delikatnie mieszamy. Dno tortownicy (26cm) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 minut. Na drugi dzień szykujemy
mojewypiekiinietylkoproporcje składników. Ważne jest, by nie nalewać do formy za dużo ciasta (u mnie było to trochę więcej niż pół wysokości), gdyż piernik mocno wyrasta. Piernik z suszonymi śliwkami Składniki: 125g mąki pszennej + 1 łyżka do oprószenia śliwek 100g suszonych śliwek 75g cukru 60g miodu 60g masła 50ml mleka 40g białej czekolady 2 jajka karmel z 1 łyżki cukru(...)przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia, partiami dodawać do masy, mieszając lub miksując na niskich obrotach - pokrojone śliwki oprószyć jedną łyżką mąki, wsypać do ciasta, delikatnie wymieszać - do formy wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć ciasto, wyrównać - wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika, piec około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka - upieczone ciasto wyjąć z piekarnika
Smakołyki Berenikiosłodę sobie i wam na weekend proponuje smaczne ciasto karmelowe Składniki: 5 jajek 3 łyżki cukru sok z cytryny 150 g masła 300 g masy krówkowej (jeśli nie macie to należy pogotować mleko słodzone zagęszczone przez 3 godziny) 180 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia garść migdałów do posypania Wykonanie: Masło podgrzewamy(...)Następnie do garnka dodajemy resztę składników i wszystko razem miksujemy. Gotową masę przelewamy do formy, ja użyłam tortownicę o średnicy 30 cm, nadaje się również do tego przepisu keksówka. Ciasto posypujemy migdałami i pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach
ciastkarnia na kruchym spodzieczubata łyżeczka proszku do pieczenia4 czubate łyżeczki kakao40 g gorzkiej czekolady 60 g białej czekoladySposób przygotowania:Do miski wrzucamy żółtka, dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu uzyskania puszystej masy. Następnie dolewamy sok z malin i mleko i lekko mieszamy.W drugiej misce łączymy wszystkie pozostałe, sypkie składniki, które przesiewamy do wcześniej połączonej masy.Gotowe ciasto przekładamy
Słodkie Przyjemnościmasło6 żółtek3 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka śmietanyRóżowa pianka:6 białek6 łyżek cukru3 kisiele wiśniowedrylowane wiśnie (mogą być z syropu) Dowolny krem budyniowy, u mnie taki:2 budynie śmietankowe2,5 szklanki mleka3 łyżki cukru1 kostka masłaSposób przygotowania:1. Robimy ciasto: margarynę rozcieramy z mąką, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Całość chłodzimy. Po schłodzeniu ciasto dzielimy na 6 równych(...)ciasta wałkujemy i wylepiamy blaszkę.3. 2 białka ubijamy na sztywno z 2 łyżkami cukru, dodajemy 1 kisiel, miksujemy. Piankę wykładamy na wcześniej przygotowane ciasto, wykładamy 1/3 drylowanych wiśni. Wałkujemy drugie ciasto i przykrywamy nim piankę z wiśniami. Całość pieczemy w 180 st. C do zrumienienia.4. W taki sam sposób pieczemy jeszcze dwa placki z pozostałych składników.5. Z mleka
Kuchnia domowa AniMąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i makiem, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wyłożonej papierem pergaminowym i natłuszczonej tłuszczem, formy o wymiarach (36x36 cm). Piec około ok.20 minut w 180 stop. Upioeczone ciasto, wyłożyć na ściereczkę, zwinąć ciasto razem ze ściereczką w roladę, oddstawić do ostudzenia. KREM BUDYNIOWY Do rondla wlać 250 ml mleka, dodać cukier, zagotować. Resztę mleka
Kuchnia Danusipieczenia placek z orzechami 5 białek 250 g orzechów ziemnych 3/4 szklanki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem 2,5 szklanki mleka 5 żółtek 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 200 g margaryny lub masła Przygotować ciemny biszkopt: Białka(...)oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijać i dodawać po jednym żółtku a następnie porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakako. Na koniec dodać 2 łyżki wody. Ciasto przełożyć do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 25-30 minut. Placek z orzechami: Orzechy posiekać
Monia miesza i gotujeWracając dzisiaj do domu ujrzałam na stole piękne, kolorowe ciasto. Pierwszy raz miałam okazję go spróbować. Bardzo proste do zrobienia i szybkie do zjedzenia :) Mama się postarała :) Składniki: - 5 dużych jajek - 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej - szklanka wody gazowanej - 1/3 szklanki oleju - 0,5 szklanki mleka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - cukier waniliowy - 2 łyżki kakao - 15 pastylek(...)kakao! Kiedy masa nabierze gładkiej konsystencji dzielimy ją na dwie części, i do jednej dodajemy 2 łyżki kakao. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlewać na przemian po 1 łyżce ciasta jasnego i ciemnego. Do nagrzanego piekarnika, ustawionego na 180 stopni wkładamy ciasto i pieczemy ok. 1 godzinę
Zdrowie na języku :PCiasto dla miłośników kokosów i nie tylko :) Akurat nie jestem amatorką kokosu, ale ciasto bardzo mi smakowało.Składniki: (Ciasto robiłam w blaszce 24x36 cm)Biszkopt:6 jajek1 szklanka cukru3/4 szklanki mąki pszennej1/4 szklanki mąki mąki ziemniaczanej2 łyżki kakao2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa kokosowa: 450 ml mleka220 g wiórków kokosowych200 g masła2 łyżeczki cukru waniliowego100 g białej czekolady4 łyżki(...)dodajemy po jednym żółtku, potem cukier oraz stopniowo przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Biszkopt pieczemy w 180 st. C przez 30-40 minut. Studzimy. Przekrawamy wzdłuż.2. Masa: Mleko zagotować z cukrami. Kiedy się zagotuje wsypujemy kokos, gotujemy na małym ogniu i mieszamy, aż wchłonie mleko. Następnie dodajemy białą czekoladę pokrojoną w kostkę, mieszamy do rozpuszczenia
Kuchnia domowa AniJeżeli ktoś myśli, że jest już po malinach to się grubo myli! W piątek kupiłam piękną łubiankę malin, które wykorzystam nie tylko w przetworach, ale również w smacznych ciastach, albo babeczkach, takich jak te dzisiejsze. Są proste w przygotowaniu, a smakują tak dobrze, że nawet eM sięgną po następną - a On raczej nie przepada za muffinami :). Jeżeli tylko macie(...)mąkiSposób przygotowania:Na samym początku do miski wbijamy jajka, zalewamy je mlekiem, oliwą i śmietaną. Dodajemy ekstrakt cynamonowy i wszystko lekko mieszamy.W drugiej misce łączymy mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Do płynnych składników dosypujemy suche i mieszamy.Na blaszkę do muffin wyłożonej papilotkami wylewamy ciasto do 3/4 wysokości. Następnie posypujemy świeżymi malinami - lekko wbijamy w ciasto.Przygotowujemy kruszonkę:Do niewielkiej
Słodkie PrzyjemnościCiasto: 2 szklanki mąki pszennej (lub pół na pół białej i pełnoziarnistej) 1/2 szklanki cukru brązowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju lub stopionego masła 2 jajka 150 g jogurtu naturalnego 5 łyżek mleka szczypta soli Mieszamy osobno składniki mokre, osobno suche, potem łączymy wszystko razem. Orzechy laskowe w dowolnej ilości (ja dodałam ok. 3 duże garści(...)pieczemy w piekarniku na ok. 15-20 min. w temp. ok. 200 st. C. Następnie trzeba nieco rozdrobnić całe orzechy – najlepiej przy pomocy robota kuchennego. Wsypujemy do ciasta i dokładnie mieszamy. Wypełniamy foremki na muffiny do ok. 2/3, posypujemy sezamem i na środek dodajemy 1 lub kilka całych orzechów laskowych. Pieczemy przez
kuchcikowniałyżek oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier wanilinowy 1 duże opakowanie budyniu np. o smaku krówki 3 łyżki mleka 2 duże łyżeczki kakao Margarynę z cukrem utrzeć. W czasie ucierania dodawać po jednym jajku, a następnie partiami pozostałe składniki oprócz budyniu, mleka i kakao. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, rozprowadzić równomiernie połowę ciasta, przy pomocy sitka posypać je kakaem
Praktyczna plnaprawdę warto. Pizza Kebab - Składniki: (ok. 3 pizze) ciasto: 500 g mąki tortowej 1/2 szklanki letniego mleka 1/2 szklanki letniej wody 30 g świeżych drożdży łyżka oleju 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru dodatki: 2 piersi z kurczaka przyprawa kebab gyros przyprawa arabska kebab shoarma czosnek w proszku słodka papryka w proszku pieprz warzywa: cebula/cebula czerwona ogórki(...)Pizza Kebab - Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy w mleku wraz z łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i dobrze zagniatamy ciasto (powinno się je ugniatać minimum 10 minut). Następnie umieszczamy ciasto w miseczce oprószonej mąką i odstawiamy do podwojenia objętości (minimum 1 h). Po tym czasie formujemy okrągłe placki zostawiając szersze
Słodka Strona